
Yazar: Alp Murat BAŞTUĞ
İLETİŞİM SANATÇISI MI? NASIL?
İletişim süreci; İnsanların duygu, düşünce ve bilgi aktarmasını sağlayan, çok karmaşık gibi gözükse de doğru yaklaşımlarla etkili sonuçlar alabileceğimiz bir süreçtir.
Temel olarak iletişim; iki veya daha fazla kişi arasında gerçekleşen mesaj alışverişi, duygu, düşünce, bilgi ve her türlü verinin aktarımdır. Önyargıları ortadan kaldırmak, iş birliğini korumak, çatışmaların çözüm yollarını bulmak için sağlıklı bir şeklide inşa edilmesi gerekir.
‘Neden iletişim kurmalıyım?’ sorusuna vereceğiniz en anlamlı cevaplar aşağıdakiler gibi olmalıdır.
Anlaşılmak için, paylaşmak için, kabul görmek için, sevmek için, sevilmek için, değerli olmak için, değerli oldurmak için, amaçlara ulaşmak için…
İçinlerin başarısı için iletişim yöntemlerinde yaklaşımınız;
- Sözlü İletişim; sözlü iletişimin başarısı mesajın karşı alıcı tarafından ne ifade ettiği ile ölçülür.
Sözlü iletişimde başarı için;
- Düşüncelerinizi net ifade edin. Anlaşılır bir dil kullanarak karşı tarafın sizin ne demek istediğinizi anlamasına odaklanın. Mesajın net ve açık şekilde ifade edilmesi gerekir. Anlaşılır olmalıdır.
- Empati gösterin karşı tarafın duygularını ve düşüncelerini anlamaya çalışın.
- İyi bir dinleyici olmak gerekir. Beden dilini kontrol edip sorular sormalı, problemlerini çözmek için konuşuyoruz algısını yerleştirip, karşı tarafı soru sormaya ve sorduğunuz soruları cevaplandırmaya yönlendirmeniz gerekir.
- Soyut kavramlar yerine somut cümleler kullanmak önemlidir. Gerçek yaşam örnekleri ve deneyimleri anlatmak mesajın daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır.
- Dinleme becerisini geliştirin: İletişimde başarının en önemli yönlerinden biri etkili dinlemektir. Karşınızdaki kişiyi anlamak ve söylediklerini takdir etmek için aktif bir dinleyici olun.
- Beden dilini dikkatlice kullanın, göz teması kurarak jest ve mimikleri doğru kullanın, karşı tarafın beden hareketlerine göre duruş belirleyin.
- Dikkat dağıtıcı faktörlerden kaçının, etrafınızdaki diğer uyaranlara odaklanmayın. Cep telefonu sessize alma, ortamdaki müziğin sesini kıstırma gibi.
- Kendinize güvenin, güveninizi bunu karşı tarafa hissettirmenin yolu doğru sorular sormak ve karşı tarafın sorularına mantıklı cevap vermekten geçer.
- İletişim engellerini ortadan kaldırın; kültür farklılıkları, dini inanç, statü gibi.
- Geri bildirim alın, geri bildirim verin. İyi bir dinleyici olup güven verirseniz; sözlü iletişimde başarılı sonuçlar elde edersiniz.
- Sözsüz İletişim; Sözcükler yerine; beden dili, jestler, mimikler, ses tonu ve diğer görsel işaretlerle iletişim kurmaktır.
Sözsüz iletişimde başarı için;
- Beden dilini kullanın, kendinizi ifade etmek için duruşunuz, el hareketleriniz ve yüz ifadelerinizle mesajınız destekleyin.
- İletişim kurduğunuz kişi ile göz teması kurmanız güven oluşturur.
- Konuşma hızınızı ve ses tonunuzu duruma uygun gelecek şekilde ayarlamanız gerekir. Sakin tane tane konuşmak çoğu zaman sonuç verir.
- Karşılıklı yüz yüze bakmak her zaman güven hissi veriri. Yüz ifadeniz duygularınızı düşüncelerinizi anlatmanın en önemli yolu olabilir.
- Ellerinizle jest yaparak istediğiniz şeyleri vurgulayabilir, dikkati o yöne doğru çekebilirsiniz. Aşırıya kaçarsanız inandırıcılığınız yitirdiniz.
- İyi bir gözlemci olmanız karşınızdakinin ne düşündüğünü ve kendini nasıl hissettiğini anlamanıza yardımcı olur.
- Sessizliğin gücünü kullanın, doğru zamanda susmak anlamak için fırsattır.
Karşı tarafa güven vererek, mesajınızı doğru verip, çözüm üretebilmeniz için, sadece konuşmak değil sözsüz iletişimi kullanmanız gerekir
- Yazılı İletişim; Semboller, metin veya yazı aracılığıyla mesajın iletilmesi yöntemidir. İş dünyasında; raporlar, anlaşmalar, notlar veya e-posta yoluyla yazılı iletişim kurulurken, kişisel ilişkilerde; mektup, kart, mesaj yoluyla duygular düşünceler paylaşılabilir. Kitaplar, dergiler, bloglar ve sosyal medya gibi materyaller kişi ve toplum arasında bilgi aktarımı sağlar.
Yazılı iletişimde başarı için;
- İletmek istediğiniz mesajın net bir şekilde belirleyin. İletişimin amacını anlayarak hazırladığınız yazı daha etkili sonuç verecektir.
- Hedef kitlenizi tanımanız gerekir. Hedef kitlenize uygun dil ve onların ihtiyaçlarına göre şekillendireceğiniz içeriği hazırlamanız için onları tanımak önemlidir.
- Karmaşık ve uzun cümleler mesajın anlaşılabilirliğini zorlaştırır. Kimsenin de uzun uzun metinler okumaya vakti yok zaten.
- Özellikle iş hayatında metin arasına serpiştirilmiş konu odaklı grafik ve resimler ilgili çekici olacaktır.
- Yazım hataları ve dilbilgisi yanlışları yazınızın önemi sıfıra indirir. Bu tip hatalar sonucunda alıcının algısında siz; profesyonel olmayan imajınızı düzeltmek için ayrıca mücadele etmek zorunda kalırsınız.
- İletişiminizin karşı tarafında insan olduğunu unutmayın. Duyarlı ve nazik bir dil kullanın.
Unutmayın, etkili yazılı iletişim becerileri, iş ve kişisel yaşamda başarıyı ve etkileşimi artırmak için önemli bir araçtır. Bu becerileri geliştirmek için sürekli öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye açık olun.
En çok yapılan iletişim hatalarımız; dedikodu, negatiflik, şikayet, mazeret, yalan ve tutarsızlık, dogmatizm, abartmak, dinlememek, baskın konuşmak, hata aramak, alay etmek, konuyu saptırmak, nutuk çekmek, suçlamak, çok konuşmak, suçlayıcı konuşmak ve en önemlisi de; yargılamak ve etiketlemektir.
Doğal olursanız, kabul edip saygılı olursanız, empati kurabilirseniz, tutarlı olursanız, güven verirseniz, yargılayıcı olmazsanız, şeffaf olursanız, uzlaşmacı olursanız, gerçeği doğru dille aktarırsanız, kişileri değil problemi eleştirebilirseniz, ilgili ve farkındalıklı olursanız, hoşgörülü ve önyargısız olursanız, eleştirilere karşı açık olursanız, kendini doğru ifade ederseniz ,‘’sanız’’ ve ‘’seniz’’ le biten bu cümleler çok karmaşık gibi gelebilir.
İletişim sanatçısı olabilmeniz için işiniz çok kolaydır. Bu üç harfi her güne başlarken göreceğiniz bir yere yazın. Okumanız üç saniye sürecektir.
Yargılamadan, Etiketlemeden; Dinle, Anla, Çöz…