
Yazar: Halim AKIŞIN
Sektörün Bileşeni Muayene Kuruluşlarının Personel İhtiyacı
Günden güne artan nüfus ile paralel inşaatların sayısındaki artış beraberinde asansör ihtiyacını da ortaya çıkarmaktadır. Yapılan asansörlerin yapım aşamasındaki oluşan personel ihtiyacı 2012 yılından bugüne düzenli gerçekleştirilen asansör periyodik kontrollerinin de muayene mühendisi ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Mevcut sektördeki monte eden firmalar, servis firmaları, onaylanmış kuruluşlar ve muayene kuruluşlarının sayısındaki fazlalık ihtiyacın doğru analiz edilmeden kaynakların doğru kullanılması boyutunda da sorunları beraberinde getirmektedir. Yapılan muayene faaliyetleri ile her geçen gün yapılan tarama faaliyetleri, ilk periyodik kontrol ile birlikte kontrol edilen asansör sayısı gün be gün artmakta ve bir sonraki yıl için periyodik kontrol sayılarını ve akabinde periyodik kontrol için görevlendirilecek muayene mühendisi sayısında da artışı beraberinde getirmektedir.
Yapılan bu kontrol faaliyeti ile asansörlerin güvenlik seviyeleri yukarı doğru artmakla beraber, maalesef ki asansörlerde yaşanan kazaların sayısında da artış meydana gelmektedir. Bu kazaları ve sebeplerini irdelediğimizde yapılan faaliyetlerin ne kadar doğru ve verimli olduğu konusunda kimi zaman şüphe uyandırmaktadır. Bu şüphelerin giderilmesi için tüm kurumlar ellerinden geldiğince yetkin personel ile işlerini yürütmeye çalışırken bazen iş yoğunluğu ve personel eksiklikleri ise sürecin doğru ve verimli işlemesine olanak sağlamamaktadır. Bu sebeplerden ötürü amacı kazaları önlemek olarak planlanan asansör periyodik kontrol faaliyeti kazaları önlemede ne kadar başarılı olduğu tartışmalara sebep olmaktadır. Bu tartışmaların haklı noktalarından biri nitelikli işgücü olmadan yapılan muayenelerin kazalara davetiye çıkarmasıdır. Yapılan teorik eğitimin verimliliği yazılı sınav ile ölçülmekte, sınav sonucunun başarılı olması halinde uygulama stajı ve uygulama sınavı ile sahaya hazırlık tamamlanmaktadır. Bu hazırlıklar akabinde teorik ile pratik eğitimin ne kadar önemli olduğu ve birbirinden bağımsız olamayacağı gerçeğini göstermektedir.
Saha pratiğinin sektörel ürün çeşitliliği göz önüne alındığında aslında ne kadar önemli olduğu ve staj için gerekli muayene sayısının aslında pek te çeşitliliği gözetecek yeterlilikte olduğunu söylemek mümkün değildir. Oysaki gerçekten saha stajlarının işe yeni başlayanlar için verimli olabilmesi ancak gerekli altyapının ve personel sayısının işin yapılabilirliği açısından dikkate değer nitelikte olması ile mümkündür. Bu pratikliği kazanabilmek için uygulama konusunda yeterli muayene sayısında yapılması bir muayene mühendisi için ilerleyen zamanda yorum yapabilme ve test etme kabiliyeti, ürün uygunluğunu değerlendirmek ve yapılan işin sorumluluk bilincinin kavranması için gerekli tecrübeyi kazanması gibi birçok noktada önemlidir. Staj planlamaları sırasında farklı ürün grupları örneğin asansör türleri, asansör aksamları, imal yılına göre asansör standartları, vs. dikkate alınarak ürün çeşitliliği sağlanmalıdır. Aksi halde kontrollerde ürün çeşitliliği dikkate alındığında muayenelerin doğru kontrol ve gerekli ihtiyaçların doğru tespiti konularında hata payı yükselmekte ve muayenelere olan güven oranını düşürmektedir. Güven oranının düşüklüğü ülkemizdeki ekonomik koşulları göz önüne bulundurduğumuzda muayenelerin geleceği ve inandırıcılığını sorgulanır hale getirebilir ki bu hiçbir sektör bileşeni tarafından kabul edilebilir bir durum değildir. Bu sebeple muayene kuruluşları mevcut personellerinin sürekli iyileştirme ve gelişim için gereken tüm ihtiyaçları doğru tespit etmek ve yapılan muayenelerin doğruluğunu sürekli ölçmek durumundadır. Maalesef ekonomik zorluklar muayene kuruluşları açısından da farklı ekonomik tedbirleri ile gelişimi sınırlayıcı tedbirleri karşımıza çıkarmaktadır. Eğitim ve gelişim ihtiyaçlarının tespiti, birim yöneticileri tarafından gözlemlenmeli ve konu başlıkları ile birlikte güncel değişiklikleri takip etmeli, bu değişiklikler konusunda ekip arkadaşlarının gelişimine katkı sağlamalı, gelişimin diğer kuruluşlar ile ortaklaşması için Bakanlık öncülüğünde gelişmeler takip edilmeli, saha ziyaretleri ile personelin iyileşmesi ve gelişimi izlenmeli, eğitim materyalleri teknolojik ilerlemelere göre iyileştirilmeli, kullanılan ölçü aletleri ve ekipmanları geliştirilmeli ve düzenli aralıklar ile yapılacak paylaşım toplantıları ile süreç değerlendirmeleri gerçekleştirilmelidir.
Son dönemde yaşanan kazaların önlenmesi için muayene mühendislerinin çalışma koşulları doğru irdelenmeli ve ilerleyen zamanda sektörel gelişimin bir parçası olan meslektaşlarımızın koşulları gözden geçirilmelidir. Muayenenin en temel bileşeni olan mühendislik hizmetinin gelişimi olmadan diğer bileşenlerin ilerleme kat etmesi sadece suni bir ilerleme olacağı unutulmamalıdır. Kazaların önlenmesi için en temel koşul ihmal kavramının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlerin bir an önce gerçekleştirilmesi ve ertelemenin söz konusu olmamasıdır. Yetkilendirilmiş kişilerin su istimal yapma lüksleri bulunmamaktadır ve tedbirsiz gerçekleşen işlerin kaza ile sonuçlanması kaçınılmazdır.
Kazasız günler dilerim.