TERCİH EDİLEN DANIŞMAN OLMANIN ESASI

Yazar: Sermin ÇAĞDAŞ

TERCİH EDİLEN DANIŞMAN OLMANIN ESASI

İster bir kuruluşun organizasyonunda tamamen yer alan Yönetici, Koordinatör, Üst Düzey Yönetici olsun veya isterse organizasyona dışardan danışmanlık yapan meslek mensupları olsun, çalışmalarını dikkate aldıran özellik öncelikle o kişinin yetkinliğine duyulan inançtır.

Peki, bu Üst Düzey Yönetici veya Danışmanı, kuruluşta kalıcı kılan, başka kuruluşlara refere edilen, tercih edilen yani sürdürülebilir kılan özelliği nedir?

Çok iyi derece ile mezun olmuş, mesleki bir dolu yetkinlik sahibi olmak, sizi güvenle teslim olunan, tercih edilen, sözü ali tutulan bir yönetici/danışman yapmaya yeter mi?

Çok hızlı bir motivasyon ile başlayan çalışmaların, ne yazık ki kısa bir sürede bitip devamının gelmemesini istemiyorsak yetkinliğin yanı sıra “YÜKSEK AHLAKİ NİTELİKLER”e sahip olunmalıdır.

Alanında derinlemesine bilgi sahibi olan, trendleri ve güncellemeleri takip edip uygulayarak mesleki yetkinliğe ulaşmış profesyonelin iz bırakan yüksek ahlaki niteliklerini sıralayalım;

  • SAYGILI OLMAK; saygıyı benliğinde bütünleştirmiş olmak. Unutmayalım iş hayatı, şekil olarak saygılıymış gibi davranışı ile içtenlikle saygılı olan davranışı çok iyi ayırt eder.
  • ETİK DAVRANIŞ; bir konsepttir. Dürüstlük, şeffaflık, adalet, iyi niyet, asla yalan söylememek, gerçek bir nezaket timsali olmak, centilmenlik gibi değerlere göre hareket etmeyi içerir.
  • MÜŞTERİ ODAKLILIK; standart uygulamalarla değil kuruluşun ihtiyacına ve beklentisine odaklanarak, işletmenin çıkarlarını ön planda tutmak. Bir Anadolu sözü, “Hizmette önde, ücrette arkada olmak” bu işin esasını özetler.
  • EMPATİ VE HOŞGÖRÜ; her şeyi ben bilirim veya çözerim tavrından uzak, farklı perspektifleri anlamak için empati kullanmak. Denenmiş kaideleri kopyala yapıştır uygulamaktan çok açık fikirli olmak.
  • SORUMLULUK; işin başlangıcında verilen taahhütlerin arkasında durmak. Bu güvenilir bir satışçı olmanın da gereğidir. Sadece işi almak, başlangıç yapmak değil layıkıyla vaadedildiği gibi sonuçlandırmak.
  • GİZLİLİK; standartlarına uymak ve müşteri bilgilerini gizli tutmak.

 

Bugün ülkemizde maddi kaygılar nedeniyle, bilhassa danışmanlık/yöneticilik mesleklerinde esas olan bu ahlaki nitelikler gözardı edilir oldu, ne yazık ki önemini çoğunlukla yitirdi.

Oysaki bilgeliğinden bahsedilen, tarihe, iş dünyasına iz bırakan danışmanlar, vezirler, akiller eserlerinden çok yüksek ahlaki nitelikleri yansıtmalarıyla anılırlar.

Antik çağda halka danışmanlık yapan nezaket kuralları, tarih, sanat, edebiyat öğreten Sokrates, Konfüçyüs gibi danışmanlar,

Orta çağda saraylarda, soylu ailelerde stratejik ve politik konularda danışmanlık yapan İbni Sina, Biruni, Aristoteles, Bacon gibi danışmanlar,

Rönesans döneminde bilime öncülük eden Galileo, Erasmus, Leonardo Da Vinci,

Endüstri devrimi ve 20.yy da yönetim danışmanlığı yapan Frederick Taylor gibi danışmanlar ve daha niceleri günümüzde yaptıkları işlerden çok karakterlerinin yansıması, özlü sözleri ve felsefeleri ile anılmaktadır.

Günümüz danışmanları da tüm zamanlarda olduğu geçerli olan liyakat esasını dikkate almalı ve liyakat olmadan kazanılanın, müstahak olmadan kaybedileceğinin bilincine varmalıdır.