
"2022 yılsonu hedefimiz, toplam üretimimizin yüzde 45'ini ihraç etmek"
Akif SEVİNDİK - Küçük Group Genel Müdürü
Türkiye’nin üretim üslerinden biri olan Konya 3. Organize Sanayi Bölgesinde 25.000 m2 alanda yaklaşık 250 çalışanıyla faaliyet gösteren Küçük Group Genel Müdürü Akif Sevindik ile Küçük Group'u ve sektörü konştuk.
Akif bey merhaba. Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
Merhaba. 1973 Aksaray doğumluyum. İşletme ve Finans Bölümü alanında lisans eğitimimi tamamladıktan sonra STFA, ŞA-RA Holding gibi firmalarda şehir şebekelerinin ring hatlarının oluşturulmasında denetmen ve hakediş uzmanı olarak çalıştım. Daha sonrasında ise uzun yıllar boyunca özel bankalarda şube müdürlüğü görevini yerine getirdim.
Akabinde aile firmalarında kurumsallaşma üzerine eğitimlerimi tamamlayarak aile şirketlerinin kurumsallaşması alanında birçok firmaya danışmanlık hizmeti sundum. Yurtiçi toptan satış yapan firmalarda da genel müdürlük görevini başarıyla tamamladıktan sonra, bugün ailesi içinde yer almaktan gurur duyduğum Küçük Group A.Ş. bünyesine katılmış bulunmaktayım.
Firmamız Türkiye’nin üretim üslerinden biri olan Konya 3. Organize Sanayi Bölgesinde 25.000 m2 alanda yaklaşık 250 çalışanıyla faaliyet göstermektedir. Elitpro markası ile üretmekte olduğumuz Elitpro Kablo, asansör kapısı, hidrolik tampon, halat şişesi, denge zinciri, fotosel ve diğer ürünlerin üretimini yapan firmamız ticari hayatını başarı ile sürdürmektedir.
Firmanızın faaliyetleri ve müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetler nelerdir?
Firmamız 2021 yılında artan üretim hacmine bağlı olarak fabrika üretim alanını büyütmüş ve yeni makine yatırımı ile ürün çeşitliliğini artırmıştır. Günlük 1.600 km (1.600.000m) kablo üretimi ile Kars’tan – İstanbul’a kadar olan mesafe ölçüsünde kablo üretimi yapan firmamız, standart kabloların yanı sıra halogen free (HFFR – Halogen free flame retardant) kablo üretimi de yapmaktadır.
Yine asansör kapısı ve asansör kapı fotoselleri alanında sektöründe söz sahibi olan firmamız ürünlerini uluslararası pazara da sunmaktadır.
Mekanik imalat kısmımızın temelini oluşturan ve tüm üretim sürecini kendi bünyemizde bulundurduğumuz hidrolik tampon, halat şişesi gibi ürünlerde TSE belgesine sahip olan firmamız kullandığı yüksek kaliteli ürünlerle hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasalarda söz sahibi olmuştur.
İmalatını yapmakta olduğumuz ürünlerin yanı sıra özellikle yurtdışı pazarlarda tedarikçi pozisyonumuzu da sürdürmekteyiz. Yurtdışı pazarların sektörümüzle ilgili tüm ihtiyaçları müşteri taleplerine uygun olarak tedarik edilmekte ve müşterilerimizin hizmetine sunulmaktadır.
Firmanızın sektöründeki konumu, temsilcilikleriniz pazardaki gücü hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Firmamız üretimini yapmakta olduğu tüm ürün gruplarında sektöründe öncü pozisyondadır. Özellikle tüm dünya ile birlikte ülkemizde de son zamanlarda artan küreselleşme faaliyetleri, e-ticaret portalları ve dünyadaki üretim üslerinin değişmeye başlaması tüm sektörleri olduğu gibi bizi de daha kaliteliyi daha ucuza üretme konusunda zorlamaktadır.
Uzun yıllara dayalı piyasa tecrübemiz ve üretimdeki yüksek deneyimimiz ile ürünlerimiz tercih edilen konumuna gelmiştir. Müşteri portföyünde bulunan tüm müşterilerimiz ve ihracat yaptığımız ülkelerdeki müşterilerimiz bu deneyim ve tecrübe ile ürünlerimizi güvenle satmakta, satış sonrası vermiş olduğumuz hizmet desteği ile bu güven nihai tüketici gözünde de pekişmektedir.
Özelikle Ortadoğu, Afrika ve Avrupa pazarında pazar payını günden güne büyütürken, Güney Amerika ve Uzak Doğu ülkelerindeki yeni pazarlar için de gerekli alt yapılar oluşturulmuş, 2022 yılının ilk aylarında da bu ülkelere ihracatımız başlamıştır.
Güncel yatırımlarınız ve Ar - Ge çalışmalarınızdan bizlere bahseder misiniz?
Firmamız, altı ana üründen oluşan üretim hatlarının üretim kapasitelerini artırmak için makine parkurunu genişletmeye devam etmektedir. Kablo üretim hatlarına yeni makine yatırımları yapılarak hat sayımız arttırılmış, bu hatlarda tam otomasyon sistemine geçilerek insan faktörü azaltılmaya başlanmıştır.
Yakın zaman içinde yapay zeka kullanımının artık sektörümüz için de zorunlu hale geleceği öngörülmüş ve Konya’daki üç üniversite ile olan çalışmalar neticesinde yapay zeka destekli üretim hatlarının alt yapıları oluşturulmuştur. Bu alanda kullanılacak olan yeni makinaların imalatı için süreç devam etmektedir.
Sektörümüzün yurtiçi ve yurtdışı satışlarında en önemli kriter olan güvenlik ve dünya kalibrasyonlarına sahip ürün imalatında kaliteyi herhangi bir taviz vermeden devam ettirmek için özelikle halogen free kabloların dayanım sürelerini artırmak amacıyla farklı hammadde kullanarak daha spesifik ürünlerin geliştirilmesi için çalışmalarda devam etmektedir.
2022 yılının ilk 6 ayı için ihracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
2020 yılında Türkiye’nin toplam ihracat ve ithalat verilerine (TÜİK, TSE verileri, SGM Sanayi Sicil Kayıtları, AB Bilgi Sistem Kaynaklarına göre) bakıldığında 358 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi oluşmuştur. Bu hacim içinde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 220 olarak gerçekleşmiş ve sektörümüz 133 milyon dolarlık ticaret fazlası vermiştir. Bu rakam yurtiçi sektör ticaret hacminin dışında olup Türk asansör sektörünün 2020 yılı için üretim, bakım, servis, belgelendirme ve montaj hizmetleri dahil olmak üzere iç ve dış piyasa toplam ticaret hacminin 2 ila 3 milyar dolar arasında olduğu da tahmin edilmektedir.
2021 yılında ise ihracat rakamları salgın hastalıklar, artan navlun bedelleri, oluşan enerji maliyetleri sebebiyle ülkemiz lehine gelişerek daha da büyümüştür.
Firmamız özelinde ise 2020 yılının toplam cirosu içinde yüzde 25 olan ihracat payımız; 2021 yılında toplam cironun yüzde 35’i oranına ulaşmıştır. Ciromuzdaki bu büyüme ile yurtiçi pazardan da taviz vermeden 2022 hedefimiz olan yüzde 45 ihracat hedefine ulaşarak, önümüzdeki yıllar için yüzde 60 ihracat - yüzde 40 iç pazar oranını firmamız için kalıcı hale getirmeyi hedefliyoruz.
Firma olarak, 2023 yılı için sürdürülebilir ihracat politikası için neleri belirlediniz?
Özellikle ihracat portföyümüzde olan ülkelerde satış sonrası hizmeti arttırma yolunda bir takım sektörel eksikliklerimizi yaşayarak tespit ettik. Bu eksiklerin giderilmesinin sürdürülebilir bir ihracat politikası için önemi ortaya çıkmış oldu.
Sürdürülebilir bir ihracat politikası; yine yurtiçi müşteride olduğu gibi yurtdışı müşteride de yüzde yüz müşteri memnuniyeti yaratılarak sağlanabilmekte. Fiyat unsurunun belirleyici olduğu bu sektörde satış sonrası oluşan sıkıntılar sebebiyle bir süre sonra müşteriler fiyat unsurunu göz ardı ederek hizmet alımına odaklanmaktadır.
Özellikle paket asansör satışı sonrası yaşanan sıkıntılar, kullanım süresince oluşacak bakım hizmetlerinin ve sorunlarının çözümü için iki yol karşımıza çıkarmaktadır. Bunlardan birincisi ihracat yaptığımız ülkelerden ekiplerin ülkemize davet edilmek suretiyle kısa süreli teknik ve işbaşı eğitimlerinin verilmesidir. Bu yöntemle paket asansörlerin yabancı ülkelerde eksiksiz ve doğru montajıyla müşteri memnuniyetini sağlamaktır.İkinci ise makine mühendislerinden oluşan ve dil konusunda anadil seviyesinde olan çalışanlarımız aracılığı ile Call Center uygulamasının devreye alınmasıdır.
2023 yılı sürdürülebilir bir ihracat politikasının oluşturulması için gerekli olan müşteri memnuniyetinin yaratılmasında çözüm odaklı bu iki husus planlarımız arasında yer almaktadır.
Pazar payınızı arttırma adına ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
2022 yılında özellikle makine parkuruna ciddi bir yatırım gerçekleştirdik. Firma bünyesine katmış olduğumuz yeni CNC Makineleri, Lazer Kesim Makineleri, Kaynak Robotları, Büküm ve Pres makineleri ile üretim kapasitemizde yüzde 70, verimlilik alanında ise yüzde 100'e yakın artış sağladık. Üretim hızımızdaki bu artış, imalat maliyetlerindeki düşüş, satış kabiliyetimizi ciddi anlamda arttırmıştır.
Yine fabrikamızdaki boyahaneye yaptığımız yeni yatırımlar ile hidrolik tampon ve halat şişesinin üretim hızında da yüzde 70'in üzerinde iyileştirme süreci tamamlanmıştır. Tüm bu süreçler müşterilerimize hizmet olarak yansıyacaktır.
Sektörümüzde ihracat konusunda yaşanan en önemli sorun ve bu soruna çözüm öneriniz ile sektör olarak ihracatımızın geliştirilmesi adına yapılacak çalışmalar hakkında neler söyleyeceksiniz?
Sektör imalatçılarının dünya standartlarının üzerinde kaliteli bir üretim yapabileceklerine olan inançlarının artması gerekmektedir. AR-GE ne yazık ki sektörümüzün kanayan yarasıdır. AR-GE konusunda kendimizi sektör olarak geliştirdiğimizde sektördeki firmaların kendine olan özgüvenleri artacak, pazar payımız da dünya ticaretinde buna bağlı olarak büyüyecektir. Bunun içinde özellikle STK, üniversite ve kamu kurumları bazında AR-GE nin ne olduğundan, nasıl AR-GE yapılacağına kadar firmalarımıza eğitim verilmesi gerekmektedir.
İhracatla ilgili diğer bir husus ise ihracat için gerekli olan ülke bazlı belgelerin temini hususunda kamu kurumlarının, STK'ların ve üniversitelerin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Üretici firmalarımız ihracat yaptıkları ülkelerde meydana gelen kanun ve yönetmelik değişikliklerini kendi çabaları ile aşmaya çalışırken hem süre hem de pazar kaybetmekte, geçen süre içinde bu pazarları da yabancı üreticiler ele geçirmektedirler.
Sektörümüzle ilgili olarak ülkemizin dış ticaret verilerine bakıldığında, en önemli eksiklerimizden birinin de hidrolik tahrikli asansörlerin ülkemizde üretiminin zayıf olmasıdır. İthalatı yapılan asansör ürünlerinde ilk sıralarda yer alan hidrolik tahrikli asansörlerin, makine, deneyim ve alt yapı üçlüsüne sahip ülkemizde üretimi istenen düzeye ulaşmamıştır. Bu alanda yapılacak olan yatırımlarla ülkemizin sektördeki ihracat hacmi artacak ve yeni pazarlara açılımı kolaylaşacaktır.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Sektörün dünya pazarında inanılmaz bir büyüklüğü var. Artan nüfus ile şehirleşmenin artması, barınma sorunun ortaya çıkması, çok katlı yapıları daha da ön plana çıkaracaktır. Çok katlı yapıların kullanım kolaylığını ise asansör sektörü sağlamaktadır. Bu nedenle büyüyen dünya pazarında biz Küçük Group ailesi olarak tüm imkanlarımızla çalışmaya ve sektörümüzü geliştirip büyütmeye devam edeceğiz.