04 Haziran 2024,2024 yılı ilk üç ay Piyasa Gözetimi ve Denetimi sonuçları açıklandı , Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

2024 yılı ilk üç ay Piyasa Gözetimi ve Denetimi sonuçları açıklandı

2024 yılı Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk üç aylık PGD sonuçlarına göre toplam 9.068 fark­lı modelde sanayi ürünü denetlendi. Bunlardan 1.044’ü uygunsuz bulunarak 140 farklı ürün teste gönderildi. 38 farklı marka ve model hak­kında toplatma kararı verildi. 100 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verildiği kaydedilen raporda, tespit edilen uygunsuzluk­lara ilişkin toplam 19.247.002 TL idari para ce­zası uygulandığı da kayıtlara geçti.

Sanayi üretimi yüzde 1,1 arttı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) yeniden kurgulanan Girişimcilik Destek Programı'nın ayrıntıları belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ya­pılan açıklamaya göre, sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Ocak ayında madencilik ve taş ocakçılığı sek­törü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üre­timi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 8,4 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Ocak ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,6 azaldı ve elekt­rik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtı­mı sektörü endeksi yüzde 4,6 arttı.

KOSGEB'in yeniden kurgulanan Girişimcilik Destek Programı'nın ayrıntıları belli oldu
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) yeniden kurgulanan Girişimcilik Destek Programı'nın ayrıntıları belli oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Ka­cır, KOSGEB'in Girişimcilik Destek Programı'nın yeniden kurgulandığını açıklamıştı.

Edinilen bilgiye göre, bugüne kadar girişimcilik alanındaki destekleriyle hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarında yeni işletmelerin kurul­masına, geliştirilmesine ve sürdürülebilirlikle­rine katkı sağlayan KOSGEB, girişimcilik des­teklerini bugünkü şartlara göre güncelleyerek desteğin üst limitini 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkardı.

Girişimcilik Destek Programı, 'İş Kurma Desteği' ve 'İş Geliştirme Desteği' olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor.

İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere ta­mamı geri ödemesiz kuruluş ve personel des­teği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurul­muş olan işletmeye 10 bin lira, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin lira kuruluş desteği veriliyor.

Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya bi­rinci derece şehit yakını olması durumunda ku­ruluş desteğine 10 bin lira daha ilave ediliyor.

Destek kapsamında personel giderlerine de iş­letmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam ma­liyeti kadar destek sağlanıyor.

İş Kurma Desteği'ne, destek programına başvu­ru tarihi itibarıyla işletmesini en fazla 1 yıl önce kurmuş olan girişimciler müracaat edebilecek.

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler bu destekten yararlanabilecek.

İş Geliştirme Desteği

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişim­cilere 1,5 milyon lira üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranıyla geri ödemeli destek sağlanı­yor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin lira daha ilave edi­liyor.

Destek kapsamında işletmenin personel gider­leri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

İş Geliştirme Desteği'ne, destek programına başvuru tarihi itibarıyla işletmesini en fazla 3 yıl önce kurmuş girişimciler başvurabilecek.

İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar program­lama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, bilgi hiz­met faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işlet­meler bu destekten yararlanabilecek.

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak. İşletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

Başvuru takvimi

İş Kurma Desteği'ne başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği'ne ise yılın belirli dönem­lerinde başvuru yapılabilecek. İlk dönem baş­vurular, 10 Mayıs-28 Haziran 2024'te alınacak.