338 ASANSÖR
2014 yılında kurulan ve mekanik tesisat, projelendirme, iklimlendirme, ısıtma-soğutma, asansör montaj, bakım, yenileme faaliyetleri sürdüren Özdoğru Mühendislik, şimdi de kabin süspansiyon ve bağlantı elemanlarının yanısıra makine şaşesi gibi alanlarda yaptığı üretim ile sektöre hizmet veriyor.
Öncelikle yeni markanız 338 Asansör’ün hayırlı olmasını dileriz. Yola çıkış hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?
Teşekkür ederim. Özdoğru Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti., Özdoğru Şirketler Grubu’nun ardından inşaatın hemen hemen her alanında bulunmuş bir aile şirketinden ayrılarak kurulmuş bir firmadır.
1968 yılında, inşaat sektöründe Büyükbabamız Emin Raşit Özdoğru’nun Özdoğru Demir Sanayi Ticaret Ltd. Şti. adıyla kireç, demir, çimento ve bilumum inşaat malzemeleri satışı ile hizmete başlayan aile şirketimiz, 1985 yılında Babamız Hacı Ramazan Özdoğru, kardeşleri Ekrem ve Emin Özdoğru tarafından ikinci şirketleri Özdoğru İnşaat San. A.Ş.’nin kurulmasıyla inşaat yapım, taahhüt ve müteahhitlik faaliyet alanları da hizmetleri arasına eklemiştir. Üç nesildir Karaman’da sektörün liderliğini yapmanın haklı gururunu yaşamaktayız.
Ailenin üçüncü nesil ferdi olan ben de inşaat alanındaki ailemizin uzun yıllar süren tecrübelerini eğitimim ile birleştirerek 2014 yılında aileden bağımsız Özdoğru Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.’yi kurdum ve inşaat sektöründeki tecrübelerimizi inşaat sektörünün mekanik alanına taşımaya çalıştım. Mekanik tesisat, projelendirme, iklimlendirme, ısıtma-soğutma, asansör montaj, bakım, yenileme faaliyetleri yürüten firmamız, şimdi de kabin süspansiyon ve bağlantı parçaları yanısıra makine şaşesi gibi alanlarda yaptığı üretim ile sektöre hizmet ediyor.
Neden 338?
338 Karaman’ın telefon kodudur. Çok akılda kalıcı ve her dilde aynı anlama gelen bir marka. 338 herhangi bir dile çevirmek zorunda değilsiniz. Biraz da ihracat kanadımızı geliştirmeyi düşünürken oluşturduğumuz bir marka. Benim yakın çevrem Karaman’a çok düşkün olmamı iyi bilirler. Telefon numaralarımda ya da araç plakalarımdaki “70” ve “338” takıntım bilinir. Biz de “Neden marka olmasın?” diye düşündük.
“338 Asansör” asansör sektörüne neler katacak?
Aslında bizim sektöre en büyük katkımız ihracat ve ar-ge alanında olacak diye temenni ediyoruz. Çünkü, Karaman ihracatta çok tecrübeli bir şehir. Ancak, Karaman’ı ihracatta farklı ve tecrübeli kılan şey diğer tüm şehirlerden biraz farklı. Karaman, 30 yıldır 150’ye yakın ülkeye gıda ihraç ediyor. Malum gıda ihracatı hem gümrük kapılarından geçirmesi en zor grup hem de bozulma riski var. Karaman’da bu anlamda “Hangi ülkeye mal nasıl gider? O ülkenin değer yargıları nelerdir? Nelere ihtiyacı var? En kısa ve az maliyetli mal, ihraç edilen ülkeye nasıl gider?” noktasında Karaman çok tecrübeli. Bunu avantaja çevirmek istiyoruz. İkincisi Karaman yatırımlara hep teşvik alan bir bölge. Özellikle ar-ge alanında ve biz bunu sektörün lehine çevirmek istiyoruz. Tüm bu tecrübelerimizi sektörle paylaşmak istiyoruz.
Üretim tesisiniz ve makine parkınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bu yıl son sistem sac işleme makinaları sipariş ettik. Hali hazırda kesim büküm pres ve lazerimiz var. İmalatta ayrıca sac işlemede çok tecrübeli iki çözüm ortağı firma mevcut. 900 metrekare kapalı bin 500 metrekare üretim ve depo alanımız var. Karaman merkezde proje ve iletişim ofisimiz bulunuyor. Şu an çok rahat bir şekilde yılda 250-300 kabin ve süspansiyon üretecek durumdayız.
Biz, aslında uzun vadede hedef olarak Türkiye ve Dünya’da asansörün her parçasını kendi bünyesinde üretmeyi başarmış bir marka olmak isityoruz. Şu an için 50 çeşit kabin modeli, her tür yük insan araç kabinleri ve bunlar için süspansiyon, karşı ağırlık, bağlantı parçaları üretiyoruz. Biz, montaj olarak spesifik imal edilen asansörlerden tutun da; insan, yük, araç asansörlerinin hepsinde tecrübe sahibiyiz.
Açıkçası amacımız paket malzemeci olmaktan çok kendi malzemesini üreten, montaj yapan ve bunu yaparken Türkiye’de ve Dünya’da bir marka olabilen bir firma olmak.
Varsa Ar-Ge faaliyetleriniz hakkında neler söyleyeceksiniz?
Aslında üniversiteden beri magnet teknoloji üzerine bir ilgim var. “Asansörlerde sürtünmeyi azaltacak bir teknoloji oluşturabilir miyiz?” çabamız var. Çağımız gerçeği bulut teknolojisi ve uzaktan erişim için bir takım çalışmalarımız var.
İhracat faaliyetleriniz ve hedefleriniz var mı?
Bilgi verir misiniz?
Öncelikli olarak 2019 yılından beri Gürcistan, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerine ihracat yapmak için çalışmalarımız ve görüşmelerimiz var. Karaman’a gelen Kazakistan heyeti vesilesiyle ilk ihracatımızı oraya yaptık. Çok büyük çaplı ihracatlar henüz başlamadı ama ufak tefek ticaretimiz olan ülkeler var. Aslında biz çok genç bir firmayız. Her ne kadar kökümüz eski olsa da asansör alanında genciz ve şu an Türkiye’nin bir çok şehrinde montaj başarısı göstermemiz, ihracatta iddialı konuma geleceğimize dair bize cesaret veriyor.
Derginize ve ekibinize sunmuş olduğu bu şans için teşekkür ederim. Özhan Şerefli Bey Almanya Interliftte tanıdığım bir insan. Şahsımın sektörde vizyonunu değiştirdi ve benim vizyonumu değiştirecek kişilerle tanışmamı sağladı. Ona da bu vesile ile ayrıca teşekkür ediyorum.
Dünya standartlarında üretim yapan marka değeri yüksek firmalarımızın sayısının artmasını temenni ediyorum. Buradan ülkemize katma değer sağlayan her firmamıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Asansör sektörü Türkiye’de son yıllarda dünya pazarında çok iyi yerlere geldi. Meslektaşlarımızla gurur duyuyoruz…