AKIŞ KABLO
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 2011 yılından bu yana; 10.000 metrekare açık, 6000 metrekare kapalı TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip tesisinde, faaliyet gösteren Akış Kablo, ürünlerini harmonize standartlara uygun olarak üretiyor.
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 2011 yılından bu yana; 10.000 metrekare açık, 6000 metrekare kapalı TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip tesisinde, faaliyet gösteren Akış Kablo, ürünlerini harmonize standartlara uygun olarak üretiyor. Ürünlerini, hammadde girdisinden sevkiyata kadar her aşamada, konusunda uzman mühendislerin sorumluluğunda kontrollerden geçiren firma, her iki mavi yaka personele bir mühendis kadrosu ile harmonize standartların gereklilikleri bünyesindeki laboratuvarında test ediyor.
Ürün gruplarını; yassı fleksible kablolar, aleve dayanıklı kablolar, halojensiz kablolar, haberleşme, sinyal kontrol kabloları, can-bus kabloları ile enerji ve tesisat kabloları şeklinde sıralayan Akış Kablo Genel Müdürü Bekir Gürbüz, “Tüm ürün gruplarımız TSE, TSE<HAR> ve TSEK kalite uygunluk belgesine sahiptir. Ayrıca üretim tesisimiz, TSE, TSE <HAR> Uygunluk Belgesi gereği periyodik olarak bağımsız ve akredite kuruluşlar tarafından denetimlere tabidir.
Tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veren firmamıza ait 9 adet Endüstriyel Tasarım ve 1 adet Patent Tescil Belgesi vardır.
Grup şirketimize ait 16 Kat ve 50 m yüksekliğindeki test kulesinde tasarladığımız ürünler, test edilmektedir. Bu testler ürün uygunluğu, ısı, su, yağ teması ile yanma ve aleve dayanıklılık testleridir.
Kesintisiz 24 saat üretim yapan firmamız başta asansör sektörü olmak üzere, otomotiv, endüstriyel pano, otomasyon sektörlerine yönelik ürünler üretmektedir.” dedi.
Akış Kablo olarak, FlexCab markası ile asansör sektörüne yönelik; 12 damardan 56 damara kadar taşıyıcı çelik halatlı seri haberleşmeli yassı flexible kablolar, 2 damardan 40 damara kadar kuyu kumanda kabloları, enkoder kabloları, halojensiz (HFFR) ve aleve dayanıklı kablolar, tesisat kabloları, enerji kabloları ve patenti Akış Kablo’ya ait olan FE 180 aleve dayanıklı, hepsi bir arada asansör makine besleme ve kontrol kabloları ürettiklerini kaydeden Bekir Gürbüz, “Firmamızın en önemli özelliği, müşteri taleplerine özel ürünleri, esnek üretim modeli ile hızlı bir şekilde cevap vermesidir. Kesit ve renk çeşitliliği ile tüm taleplere hızlı bir şekilde cevap verebilmekteyiz.” dedi.
Bekir Gürbüz, mevcutta 10.000 metrekare açık 6000 metrekare kapalı tesislerinde kesintisiz üretim yaptıklarını, 8’i mühendis olmak üzere toplam 50 kişilik istihdam sağladıklarını kaydederek, “Konya 5. Organize sanayi bölgesinde 50.000 metrekare açık alanımızda büyüme hedeflerimiz ve sektör talepleri doğrultusunda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Firmamız öncelikle yurt içi talepleri karşılamayı amaçlamaktadır. Kalan kapasitemizi yurt dışına sevk etmekteyiz. Yirminin üzerinde ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz.” dedi.
-Asansör sektörü inşaat sektörüne bağımlı gibi görünse de, çok büyük bir aile
Yaşanan pandemik dönemin sektöre ve Akış Kablo’ya etkilerini sorduğumuz Bekir Gürbüz, “Asansör sektörü inşaat sektörüne bağımlı gibi görünse de, çok büyük bir aile. Önemli bir hizmet ve üretim sektörü. Yaşadığımız günlerde yavaşlama olsa da sektör önemli ölçüde kayıp vermeden yoluna devam etti. Yeni tesislerin kurulumu azalsa da revizyon ve bakım faaliyetleri ile duraksamadı. Kentsel dönüşüm ve düşük katlı projeler ile önünün açık olduğunu düşünüyoruz.
Firmamız farklı sektörlere hitap etmesi nedeniyle, pandemi döneminde bile hiç yavaşlamadan üretimine devam etti.” şeklinde cevap verdi.
- İthalatı alternatif olarak görmekten vazgeçip bunu bir ülke stratejisi olarak belirlemek son derece önemli
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un inşaat malzemelerinde yüzde 100 yerlilik için çalışma başlatılacağı, asansörden yürüyen merdivene kadar her şeyin Türkiye’den karşılanabilmesine çalışıldığı açıklaması ile ilgili olarak “Ülkemizde, pandemi döneminde görüldüğü gibi, destek verildiğinde ve ekip olunduğunda yerli imkanlarla birçok şeyi başarabildiğimiz görüldü. Önemli olan sanayicimize ve insanımıza güvenerek fırsat vermek.” diyen Gürbüz, Akış Kablo’nun bu konuda üzerine düşen sorumlulukları her zaman yerine getirdiğini söyledi.
İthalatı alternatif olarak görmekten vazgeçip bunu bir ülke stratejisi olarak belirlemenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Gürbüz, “Bu konuda sektörün başarıları ortada. Asansörlerimiz ve yürüyen merdivenlerimiz yerli imkanlarla üretiliyor. Geriye sadece sektör ve sanayicilerimizin bu kararlılıklarını yetkili mercilere, konfederasyon aracılığı ile güçlü ve net bir şekilde yansıtması gerekiyor.” dedi.
Ürünlerinin kamu işlerinde ve kapsamlı projelerde de rahatlıkla kullanıldığını, kalitenin Akış Kablo için süreklilik anlamı taşıdığını söyleyen Gürbüz, ürünlerinin her 3 ayda bir test edildiğini belirtti.
“Son olarak önemle vurgulamak istediğimiz konu CCA kablolar olacaktır. Bu ürünler toplum güvenliğini tehdit etmektedir.” diyen Gürbüz sözlerini şöyle tamamladı:
“Görsel olarak bakır kablolar ile aynı olan bu uygunsuz ürünler sektör için büyük tehdit oluşturmaktadır. Sektöre yönelik üretim yapan çoğunluk üreticiler olarak TSE belgeli üretim yapmaktayız. Bu kapsamda nitelikli personel istihdam etmekte ve test bedelleri ödemekteyiz. Tüm bunları pazar kaygısı ile değil etik kurallar gereği ülkemize ve sektöre doğru ürünler sunmak adına yapıyoruz.
Ancak birkaç CCA kablo üreticisi, bakır kablo fiyatına yakın fiyatlarla uygunsuz ürünleri piyasaya arz ederek, rekabet etmek zorunda kalan asansör firmalarını zor durumda bırakmaktadır.
CCA veya alüminyum kablolar bakır görünümlü ancak bimetal olan bakır kaplamalı tellerden oluşur. CCA tellerin iletkenlik dirençleri, aynı ölçülerdeki bakır tellere göre daha yüksektir. Bu nedenle daha çok ısınırlar ve yangına ve elektrik çarpmalarına sebebiyet verirler. CCA tellerin mukavemetleri düşük oldukları için çabuk kırılırlar. Kırılma sonucunda kesit azalacağından ısı yükselir yanar ve elektrik çarpma riski taşır.
Esnek ve hareketli kablolarda kullanılan çok telli iletkenler TS EN 60228 standardı Sınıf 5’e göre bükülerek kullanılır. Örneğin 0.75 mm2 kesitli bir kabloda 24 adet 0.20 mm bakır tel bükülerek bir araya getirilir. Bunun sebebi esnek yapıya sahip olması kırılganlığın azaltılmasıdır. CCA teller ise büküldüğünde kopacağı için paralel olarak bir araya getirilerek üretilir. Bu nedenle kırılganlıkları artar.
CCA tellerle üretilen hareketli kablolar asansörlerde de kullanılmaktadır. Bu kablolar kabin ile beraber hareket ederler ve çok çabuk kırılırlar veya yeterli mukavemete sahip olmadıkları için koparlar. 2014/33/AB Asansör Yönetmeliğine bağlı TS EN 81-20/50 standartlarında asansörlerde kullanılması gereken kabloların tip kodları belirtilmiştir. Dolayısı ile bu kablolar harmonize standartlara uygun olması gerekmektedir.
Ulusal ve harmonize standartlarda 10 mm2 altında alüminyum iletken kullanılması engellenmiştir.
Yani 10 mm2 altındaki CCA kablolar kablo vasfı taşımaz.
Emek verilerek montajı yapılan bu kablolar kısa süre içerinde asansöre, kullanıcılara zarar vermekte ve iş gücü ve para kaybımız olmaktadır.
Asansörlerde kullanılan bu yassı kablolara asansör kumanda panosu ile kabin arasındaki kontrolleri ve haberleşmeleri sağlar. Güvenlik açısından büyük görev üstlenir. Kabin hareketinin kontrol edilmesi, kapıların açılıp kapanması, kapı kilitlerinin kontrolü, aydınlatma gibi fonksiyonların kumanda edilmesini sağlar. Kopması veya ısınması durumunda kabinde istem dışı durumlar meydana gelebilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan 2020 yılı yangın istatistiklerinde elektrik, yangın sebeplerinde 2. sırayı almaktadır. Görsel olarak bakır tel ile ayırt edilemediklerinden ve harmonize tip kodu ile işaretlendiklerinden Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılan yıllık kontrollerde de tespit edilememektedir. Ayrıca yıllık kontrollerde bu kapsamda bir uygunluk kriteri yoktur.
CCA teller çakmak ile yakıldıklarında hemen eriyerek dökülmektedir. Pratik olarak bu şekilde ayırt edilebilirler.”