“Ankara Firmaları KÜMELENME Modelini Benimsedi”
OSTİM toplantı salonunda 21 Mart 2018 tarihinde ikinci kez gerçekleştirilen kümelenme konulu toplantıda, asansör sektöründe kümelenme faaliyetleri masaya yatırıldı.
Toplantıya Ankara’da faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, ASFED Başkanı Yusuf Atik ile ANASDER Başkanı Gökhan Cihaner katıldılar. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili olarak toplantıya iştirak eden Şube Müdürü Mehmet Cevher, kümelenmenin gerçekleştirilmesi halinde devlet tarafından sağlanan imkânların asansör firmalarına; tanınırlık ve bilinirlik katacağını, aynı zamanda sektörün de bundan fayda sağlayacağını ve İl Müdürlüğü olarak kümelenmeyi desteklediklerini belirtti.
OSTİM’de daha önce kurulu bulunan, konusunda tecrübeli, İş ve İnşaat Makinaları Kümelenmesi (İŞİM) Koordinatörü, Fevzi Gökalp’de kümelenme hakkında tecrübelerini paylaştı. İŞİM’in 10 yıllık süreçte kümelenme olarak ortak gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi veren Gökalp, satış ve pazarlama konusunda gerçekleştirilen katalog, broşür, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarından bahsetti. Bununla birlikte Fevzi Gökalp özellikle kamu ve uluslararası destekler konusunda üyelerine verdiği hizmetleri kısaca aktardı. Üniversite ve eğitim kurumlarıyla gerçekleşen protokoller neticesinde Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda öğrenci projeleri, staj ve personel istihdamının nasıl sağlandığı konularını özetleyen Gökalp, kümelenme olarak gerçekleştirilen AB projelerinden ve projelerin sağladığı katkıları aktardı.
Özellikle kümelenme konusunda ivme kazandıran T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) desteği hakkında ise Küme Proje Yöneticisi Esma Akyüz bir bilgilendirme yaptı. Proje kapsamında gerçekleştirilen ihtiyaç analizi ve akabinde yapılacak eğitim ve danışmanlıkların firmalardaki olumlu katkılarından bahseden Akyüz, yine proje desteği kapsamında yurtdışı saha ziyaretleri, ikili iş görüşmeleri, fuar ziyaretleri hakkında da detaylı bilgi verdi. Küme geliştirme ekibi ve çalışma grupları oluşturulması gerektiğini kaydeden Esma Akyüz, yurt içi ve dışıyla ilgili rekabeti geliştirmeye yönelik desteklerden bahsetti. Akyüz son olarak daha önce tamamlanmış olan projelerde yer alan firmaların ihracatında yüzde 100’ün üzerinde bir artışın gözlemlendiğini vurguladı.
Yapılan sunumların ve bilgilendirmenin ardından ANASDER üyeleri kümelenme sonucunda elde edilen faydaların kendileri içinde etkili olacağına inandılar. Özellikle de en kısa süre içerisinde Ekonomi Bakanlığı destekli UR-GE projesi konusunda harekete geçmek üzere karar alındı.
Toplantı sonrasında konu hakkında açıklama yapan Ankara Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, şunları söyledi; “Kümelenme modelinin esnek ve sürdürülebilir yapıları ile ekonomik değerleri düşünüldüğünde, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin hepsi KOBİ’lerin doğması, büyümesi ve sürekliliği için uygun ortamı hazırlayacak politikalar geliştirmekte ve uygulamaktadırlar. Günümüzde KOBİ’lerin gelişebilmek ve rekabetçiliklerini artırabilmek için güçlü ortaklıklar kurmaktan, kümelenme yolu ile rekabetçiliklerini arttırmaktan başka alternatifleri yok. Oluşturulacak bir kümelenmenin rekabet gücünü arttırması ve marka firmalar yaratması için uzun vadede geleceği güven altına almaya katkı yapabilmesi, uluslararası rekabet koşullarına uyumu kolaylaştırması, uyum maliyetlerini düşürmesi ve bunlar için de kümelenmenin bir araç olarak kullanılması gerekmektedir. Ayrıca kamunun da piyasa düzenleyicisi olarak buna destek olması şarttır.”
Konarılı yapılan toplantıda kümelenme adına en büyük adım olan konuya inancın ise üreticiler tarafından oluştuğunu gördüklerini söyledi.