07 Şubat 2021,ASANSÖR: ÖNCELİKLİ ÜRÜN, STRATEJİK YATIRIM, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

ASANSÖR: ÖNCELİKLİ ÜRÜN, STRATEJİK YATIRIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yüksek katma değerli ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimini amaçlayan, cari açığın kalıcı olarak düşürülmesi ve sanayide ithal ara malı oranının azaltılarak, daha güçlü bir ihracat sepetine de sahip olunmasını hedefleyen “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı”na ilişkin esaslar 18 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Program kapsamında makina, bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat, eczacılık, kimya ve ulaşım araçlarından oluşan sekiz sektör orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyesindeki odak sektör olarak belirlendi. Özel olarak teşvik edilecek bu sektörlerden, ilk olarak makine sektörü için teşvik uygulaması başlatıldı ve teşvik edilecek “öncelikli ürünler” 18 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı. Makine sektörü başlığı altında 54 ürünün öncelikli ürün olarak belirlendiği listede asansörler de var. Öncelikli ürün listesinde asansörlerin bulunması, sektörün bugüne kadar verilen tüm teşviklerin dışında özel teşviklerden yararlanması; dünya çapında oyuncu olmak için devletin sektörün yanında olması anlamına geliyor.

Sınai robotlar, sensörler, CNC tezgahlar, klimalar gibi yüksek teknoloji ürünlerinin bulunduğu bir tercih listesi olan “öncelikli ürün listesinde” yer almak, asansör yatırımlarının “stratejik yatırım” statüsüne alınması her şeyden önce asansör sektörü için önemli bir gelişme. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve resmi merciler asansör sektörünün stratejik önemini anlamış ve kırk yıldır mücadelesine devam eden asansör sektörüne başarı madalyasını takmış oldu.

STRATEJİK YATIRIM
Yeni Yatırım Teşvik Sisteminde yer alan Stratejik Yatırım kavramı, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat oranı yüksek ara malların üretimine yönelik yatırımlar kapsamında, Ekonomi Bakanlığınca çalışılan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çerçevesinde, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek ara malları ve ürünlerin üretimi ve Uluslararası rekabet gücünü artırma potansiyeline sahip arge içeriği yüksek, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli stratejik önemi haiz yatırımları teşvik etmek için getirilmiş bir yatırım teşvik sistemidir.

STRATEJİK YATIRIM KRİTERLERİ NELERDİR?

Aşağıdaki Kriterlerin tamamını birlikte sağlayan şirketlerin yatırımları stratejik yatırım kapsamında desteklenmektedir.

İthalat bağımlılığı yüksek ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik olarak;

1- Asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL olan,
2 -Yatırım konusu üretimle ilgili yurt içi üretim kapasitesi aynı ürünün ithalatından az olan,
3- Yatırımla sağlanan asgari katma değeri %40 olan (rafineri ve petrokimya yatırımlarında bu kriter aranmaz),
4- Üretilecek ürünle ilgili toplam ithalat değeri son 1 yıl itibariyle en az 50 Milyon $ olan (yurt içi üretimi olmayan ürünlerde bu şart aranmayacaktır)
imalat sanayi yatırımları stratejik yatırım olarak kabul edilmektedir.