06 Mayıs 2022,Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hazırladığı Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği, 11 Mart 2022 Cuma günü 31775 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, asansörlerde denetim sürecine ilişkin yenilikler getirilirken, tespit edilen uygunsuzluklar risk temelli bir yaklaşımla ele alınacak.

Yeni yönetmelik ile kısaca; test ve muayeneye katılmayan monte eden veya yetkili servisine idari yaptırım cezası veriliyor. Kullanımı sakıncalı olmasına rağmen asansör kullanılıyorsa bina yöneticisine 1705 sayılı kanunun ilgili hükümlerine göre idari para cezası veriliyor. Onaylanmış Kuruluş bildirim bölümündeki 3. ve 4. Maddeler kaldırılmış. Bu maddelerden dolayı Onaylanmış Kuruluşlar idari yaptırıma tabi olmayacaklar. Denetimin şekli bölümünde; asansör monte edeni, mevzuat hakkında bilgilendirme hükmü eklenmiş olup risk ve değerlendirme muayeneli veya muayenesiz yapılabileceği maddesi eklenmiş. 

Yönetmelik, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile uyumlu hale getirilmiş. Denetim sürecine ilişkin değişikliklerle tespit edilen uygunsuzluklara yönelik risk temelli bir yaklaşıma geçiliyor.

Bunlardan en önemlisi, asansörlerde tespit edilen uygunsuzluklara ilgili “teknik düzenlemeye aykırı-yerine, geliştirilen risk metodolojisi ile tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin risk seviyeleri belirlenerek düşük risk, orta risk ve ciddi risk kavramları geliştirildi. Böylece, asansörlere risk odaklı bir denetim yaklaşımı getirildi.

Düzenlemeyle asansör sisteminin güvenliğinin temini amacıyla piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti kapsamına girmeyen asansörlerin periyodik kontrol mekanizmasıyla kontrol altında tutulması da sağlanıyor. Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği kapsamında asansör güvenlik aksamına ilişkin yürütülen denetim sonucu idari yaptırım kararı alınması durumunda, risk seviyesi göz önünde bulundurularak düzeltici önlemlerin ivedilikle alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Kanunu ile uyumlu olarak denetim esnasında tespit edilen şekli uygunsuzluklara ilişkin süreç düzenlendi.

Risk seviyesi yüksek asansörleri piyasaya arz edenlere çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Yönetmelik kapsamında yer almayan asansörlerin güvenliği periyodik kontrolle sağlanacak. Böylelikle tüm asansörlerin güvenliğine ilişkin süreç Bakanlık tarafından kontrol altında tutulmuş olacak.

Asansörün kullandırılmamasına ilişkin bildirimde bulunulmasına rağmen, asansörü kullandıran bina yöneticisi ise idari para cezası ile karşı karşıya kalacak.