Asansör Sahibi / Denetlenmesi
Cem KAPUKAYA - İstanbul Lift İş ve Proje Geliştirme Müdürü
Herkese merhaba. Asansör genel anlamda, sahipsiz bir üründür. Şahsi kullanım haricindeki asansörler, kimse tarafından sahiplenmemektedir. Bu durum asansörü satın alan kişi ve kurumlar tarafından, çok yüksek bir oran ile sadece fiyat karşılaştırması yapılarak değerlendirilmektedir.
Bilmediğin bir ürüne sahip çıkamazsın! Sadece, fikir yürütürsün. Bizim işimizin de tam karşılığı piyasada bu anlama geliyor. Adam topa vurmasını bilmez, 100 metre koşamaz ama herkesten iyi futbol yorumcusu olur. Adam hayatı boyunca kendine verilen oy hakkından başka hiçbir siyasi faaliyete girmemiştir. Ama bir soru sor, hemen sana yeni hükümet kurar veya dış politikayı veya ekonomiyi düzeltir. Yani çok şükür, her şeye bir yorumumuz var toplum olarak. Asansör de bu konuda çokça nasibini almış bir üründür.
Denetlemeye geldiğimizde, o kısımda bile o kadar farklılıklar var ki, anlatmaya kalksak bu dergi sayfaları yetmez. Ama kısaca şöyle bahsedelim; Asansörün periyodik muayene ve ilk devreye alma durumlarında, ilgili kanunların gerektirdiği denetimler için, her ilimizin ve hatta bu illerimizdeki ilçelerimizin kendi içlerindeki farklı denetim durumları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir ilçenin kuralları diğer ilçe ile uyuşmamaktadır. Bu durumda da, örneğin İstanbul’da Ümraniye ilçesindeki muayene kuruluşunun yetkili mühendisinin baktığı veya geçer not verdiği asansöre, Ataşehir ilçesindeki yetkili mühendisin geçer not vermediği görülmektedir. Bu arada, denetlemeye gidilen asansör firması, her iki ilçede de asansör montajı, revizyonu veya bakımı yapmaktadır. Bu farklı denetim unsurları ve kişisel uygulamalar yüzünden, asansör firmalarımız zor durumda kalmaktadır.
Diğer bir konu da, asansör denetlemeleri sırasında, denetim kurumuna belli bir ücret yatırılıyor ve onların hakkı korunuyor. Bu gayet doğal. Peki, bu koruma asansörcü için neden olmuyor? Asansör sahibi ile bakım veya arıza için, bir rakam üzerinden anlaşma yapılıyor. Denetimler sırasında ekstra hiçbir ücret asansörcü tarafından talep edilemiyor. Zaten ne gerek var? Mazot bedava, işçilik bedava, asansörcünün masrafı yok yaaa…
Bu konularda derdini anlatmaya kalksan, kime başvuracaksın? Dernekler bölünmüş, hepsi ayrı telden çalıyor. Ticaret Bakanlığına bildirsen, önce gelip asansör firmasını denetliyor. Orda da olmayacak dertler açılıyor başlarına. Denetim yapan firmaların devlete direk bağlı olması çok güzel bir durum ama bu akredite olmuş dediğimiz firmaları da denetleyen kurumlara ihtiyacımız var. Hatta bu akredite olmuş kurumların, denetim raporlarına ihtiyacımız var.
Tabi bunları buradan anlatıyoruz ama her şeyden önce birlik olmamız lazım. Aynı ilin, bir ilçesinde Makine Mühendisleri Odası, diğer ilçesinde akredite olmuş kuruluş denetim yapıyorsa, biz bu konularda bir arpa boyu yol alamayız.
Sektörde belli bir seviyeye gelmiş. "Üst Akıl" olarak tabir ettiğimiz kişilerin, bu konuları devlet büyükleri ile konuşarak, çözebileceği düşüncesindeyim.
Son olarak; apartman temizlik parası, asansör bakım parasının önüne geçmiş ise, geçmiş olsun bize!
Saygılarımla...