ASANSÖR SEKTÖRÜ UZUN BİR ARADAN SONRA AVRASYA ASANSÖR FUARI'NDA BİR ARAYA GELDİ
1-4 Aralık 2021 tarihleri arasında CNR Holding organizasyonu, Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) ve Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TASİAD) desteği ile İstanbul Fuar Merkezi'nde 5.'si düzenlenen Uluslararası Asansör, Yürüyen Merdiven Sanayi ve Teknolojileri Fuarı Avrasya Asansör Fuarı’nda, Türk asansör sektörü uzun bir aradan sonra bir araya gelerek yeni ürün ve hizmetlerini görücüye çıkardı.
Türk asansör sektörünün uluslararası ticaretine katkı sağlamayı amaçlayan Avrasya Asansör Fuarı 70'e yakın firma ile 4 günde önemli sayıda sektör profesyoneline ev sahipliği yaptı. Fuarın açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Abdurrahman Aydın, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ve sektör derneklerinin temsilcileri katıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarı iç piyasa satın almacıların yanı sıra; Orta Doğu, Doğu Avrupa, Orta Asya, Kuzey Afrika ile Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan sektör profesyonelleri ziyaret etti.
Uluslararası niteliğe sahip olan Avrasya Asansör Fuarı, asansör sanayisinin rekabet ve marka gücünü gösterdiği bir platform olarak, sunduğu iş birliği fırsatlarıyla katılımcı firmaların ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı amaçladı. Türkiye’nin asansör alanında üretim ve tedarik üssü olmasının avantajıyla asansör ve yürüyen merdiven sanayinde ürün ve hizmet sağlayan firmalar arasındaki iş birliğini de güçlendiren fuar, firmaların teknolojik ürünlerini, yeni tasarımlarını ve hizmetlerini yerli alıcıların yanı sıra uluslararası alıcıların da beğenisine sundu.
- Avrasya Asansör Fuarı, Export Gateway to Africa Fuarı ile eş zamanlı düzenlendi
Avrasya Asansör Fuarı, Afrika ülkeleri için düzenlenen ilk uluslararası ticaret platformu olan Export Gateway to Africa Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlendi. 54 Afrika ülkesinden gelen kamu ve özel sektör satın alma heyetleri, Avrasya Asansör Fuarı’nı gezme ve katılımcılarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirme fırsatı buldu.
Sektör alıcılarına asansör sanayine dair tüm ürün ve hizmetleri aynı çatı altında görme imkânı sağlayan fuar, Afrikalı satın almacıların yanı sıra Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Cezayir, Libya, Ukrayna’nın aralarında bulunduğu alıcıları da ağırladı.
Avrasya Asansör Fuarı'nın katılımcılarına bir katkısı da CNR Holding’in Türk fuarcılık sektörünün en büyük yatırımı olan BIA - Global Pazar İstihbarat Sistemi ile oldu. Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veren Türk asansör sektörü için dünyanın her yerindeki potansiyel sektör alıcılarına ulaşan BIA ile özellikle daha önce Türkiye piyasasına girmemiş alıcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirerek Türk asansör sektörünün potansiyeli anlatıldı.
- Sergilenen ürün grupları
Fuarda; makine ve motor sistemleri, kumanda sistemleri, sinyalizasyon ve elektronik sistemler, kabin ve karkaslar, kat ve kabin kapıları, ray ve aksesuarları, askı halatları ve dengeleme, dekorasyon, işaret ve etiketleme, yürüyen merdiven ve yollar, paket asansör, asansör taahhüt ve danışmanlık, muayene kuruluşları, onaylanmış kuruluşlar ile tamamlayıcı ekipmanlar konusunda ürün ve hizmetler sergilendi.
Ziyaretçiler fuarda yeni ürünleri inceleme fırsatı buldu
Avrasya Asansör Fuarı’nda ziyaretçiler firmaların sergilediği yeni ürünleri de inceleme fırsatı buldu. GENEMEK tarafından tanıtılan "Call My Lift-CML" aplikasyonu, Metroplast Asansör'ün seri üretimine başladığı dişlisiz motor, Devas Asansör'ün "Tubelift", "Octalift" markalı ürünleri ve Emay Mühendislik tarafından üretilen Avirex Compact FX Asansör Kumanda Sistemi ziyaretçilerin ilgisini çeken ürünler oldu.
- Call My Lift
GENEMEK Call My Lift (CML) sistemi asansörleri akıllı telefon ile çağırabilme ve takip etme imkanı sağlıyor. Ayrıca sistemde şifre yardımı ile asansörün kullanımını kısıtlayabilme, kısıtlı asansörü tekrar işletmeye alma gibi özellikler de var.
Akıllı telefona indirilen Call My Lift aplikasyonu etkin hale getirildiğinde çevredeki CML’li asansörleri de görebiliyorsunuz.
Projenin ana fikri, yaşamın önemli bir parçası haline gelen akıllı telefonlar için oluşturulan aplikasyon aracılığıyla binaya girerken, binadan çıkarken hatta evin içindeyken ya da otomobilden inip binaya doğru yönelirken asansöre komut vererek çağırılması ve kullanıma hazır hale getirilmesi. Bu teknoloji sayesinde asansörün sahibi belirlediği yerde ve belirlediği kişilerin asansörün kullanımına izin verebilme şansına da kavuşuyor. Tek bir modülü iki ayrı asansöre de uyarlanabilen CML teknolojisi kabin butonyerlerinde dahili, diğer modellerde harici olarak sunulurken, CANBUS asansör kontrol sistemlerine de uyumlu.
CML, MEGA7V göstergelerinde entegre, ayrıca modül halinde sunuluyor. IOS ve ANDROID cep telefonları ile çalışan sistem, CANBUS asansör kumanda sistemlerine de uyumlu, şifre ve kullanıcı yönetim sistemi barındırıyor.
- Metroplast dişlisiz motor
Avrasya Asansör Fuarı’nda ilgi ile takip edilen bir başka ürün ise Metroplast'ın seri üretimine başladığı dişlisiz motor oldu.
240 ve 320 gövde olmak üzere iki çeşit üretilen Metroplast dilisiz motor, 320 kg’dan 2.400 kg’a kadar kapasite aralığına sahip. Motor; 1 m, 1.6 m, 2 m ve 2.5 m/sn hızdaki asansörlerde kullanılabilecek kapasitede.
Yüksek tork, yüksek güç ve minimum enerji sarfiyatına sahip olan Metroplast dişlisiz motor, gövdesiz bir tasarıma sahip, özel döküm kasnak ve kapaklarla destekli.
Aşırı ısınmaya karşı verimliliğe sahip bir tasarım oluşturan Metroplast, ürününü 1:1 ve 2:1 askı sistemlerinde kullanılabilecek, yüzde 45 enerji tasarrufu sağlayacak şekilde dizayn etti. Yağ kullanımına ihtiyaç duymayan dişlisiz motor yaklaşık 6 aydır piyasada ve hem Türkiye'de hem de Rusya, İran gibi ülkelerde çalışıyor.
- Devas Asansör'den "Tubelift", "Octalift"
Avrasya Asansör Fuarı’nda ürünleri ile ilgi çeken Devas Asansör, 5 farklı marka ve 12 farklı ürün ile Homelift Villa Asansörü, Açık Tip Engelli Platformu, Kapalı Tip Engelli Platformu, Makaslı Tip Engelli Platformu, Araç Platformu, Yük Platformu, Yemek Asansörü ve dünyada 5 firmanın, Türkiye’de sadece Devas'ın ürettiği Merdiven Tipi Dönüşlü Yatay Engelli Platformu gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip. Avrasya Asansör Fuarı'nda yeni bir model olarak ‘Tubelift’ markası ile tamamen oval formlara sahip, dar alanlar için kullanım alanı verimliği bakımından büyük avantaj sağlayan tüp asansörünü tanıtan Devas, kişiye özel olarak üretim yapıyor. ‘Tubelift’ gerek yurt içi gerekse yurt dışı ziyartçilerden yoğun ilgi ve takdir topladı. Yuvarlak görünümü ile 'Tubelift' 900 mm’den başlayan dış çapı ile ister merdiven ortasında ister yaşam alanlarında akrilik kaplaması ile katlar arası ışığın kesilmesini önleyerek daha ferah bir kullanım imkanı sunuyor. Yeni nesil engelli asansörleri ile Devas, sektöre farklı bir bakış açısı getirmekle birlikte müşterilerinin istekleri doğrultusunda krom kaplama seçenekleri de sunuyor.
"Octalift"
Erişimi engelleyen en dar alanlarda dahi erişilebilirliği sağlamak için Devas tarafından üretilen 'Octalift' ev ve engelli asansörlerinin en küçük modeli 800x800 mm yer kaplıyor. 'Octalift', tek kişilik ayakta veya katlanabilir koltuğunda oturarak seyahat edilebilen, görsel açıdan da herkesin beğenisini kazanmış bir asansör oldu. Saydam kaplamaları sayesinde açık bir görüş alanı sunan 'Octalift' evlerde, ofislerde ve tekerlekli sandalye ile de kullanımı sayesinde kamuya açık özel ve resmi kurumlarda kullanılmaya başlandı.
Emay Mühendislik'ten Avirex Compact FX Asansör Kumanda Sistemi
Emay Mühendislik tarafından üretilerek sektörün hizmetine sunulan Avirex Compact FX Asansör Kumanda Sistemi de Avrasya Asansör Fuarı'nda tanıtıldı.
"Avirex Compact FX Asansör Kumanda Sistemi" kontaktörsüz sistem tasarımı ile sessiz olarak çalışıyor. EN81-20 ile uyumlu olan sistem, modernizasyon için kullanılması durumunda EN81-1 A3'e de uyumlu. Avirex; 2.00 m/s hızla motor sürebiliyor, MITRON BULUT SİSTEMİ ile telefonunuzun kendi mobil internet bağlantısını kullanıyor ve telefonunuz, web ara yüzünden kontrol paneli olarak çalışarak kullanıcılarına internet üzerinden anlık bağlantı imkanı sağlıyor. Teknik servis işlemlerinin çoğu uzaktan bağlantı ile gerçekleştiriliyor.
İnternet üzerinden bağlantı opsiyonel değil her kontrol ünitesinde standart olarak sunuluyor. Sistem kabin veya kat butonyerleri ile paralel veya seri olarak çalışabiliyor. Standart seri olup, sabit olarak paralel haberleşme kartı eklenen sistem, 16 durak, tek veya çift buton her iki yönde de toplama çalışıyor.
Sistemde seri haberleşmeye sahip butonyerler (GENEMEK, BUTKON) kullanıldığı takdirde 32 durak çalışma imkanı sunuluyor. Çift giriş asansörler için "Çift Kabin Kapısı Desteği" bulunuyor. 8 asansör grup kumanda çalışma imkanı da sunan sistem, senkron veya asenkron motorlar ile çalışabiliyor.
Avirex Compact FX Asansör Kumanda Sisteminin diğer özellikleri ise şöyle:
1 Faz UPS veya 12V akü ile kurtarma yapılabilir. Uzun süreli ve tekrar eden elektrik kesintileri için istenilen sayıda akü bağlanabilir.
Direk duruş ile optimal seyahat eğrisi ile çalışır.
Harici enkoder kartı bulunmaz.
Her çeşit enkoder tipiyle (ENDAT, SINCOS, ARTTIRIMLI, BISS, REZA) uyumludur. Enkoder kabloları invertör üzerindeki klemens rumuzlarına bağlanır.
Atanabilir klemens rumuzları sayesinde işlevsellik maksimize edilmiştir.
Görev parametrelerinden asansörünüze belirlenen modlarda (uyku modu, park durağı modu, aktif kat modu, pasif kat modu) ve belirlenen süreler içerisinde (tarih, gün, saat, dakika vb.) görevler atamanızı sağlar.
Kabin butonyerinden, kabinden kat ayarı yapılabilmektedir.
Dahili ses anons sisteminde kişiye özel ses dosyaları ile çalışabilir.
Kalkışta geri kaymayı önleme konusunda otomatik ayar imkanı bulunur.
Hafifliği ve küçük boyutu sayesinde kolay kurulum imkanı sağlar.
Açık ve kapalı çevrim çalışma özelliğine sahiptir.