29 Ocak 2021,ASANSÖR SEKTÖRÜNDE ROBOT KULLANIMI, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

ASANSÖR SEKTÖRÜNDE ROBOT KULLANIMI

Asansörler, yakın zamana kadar sadece halatlarla çekilen veya hidrolik ile itilen kabinleri olan mekanik ve elektrik sistemlerden oluşuyordu. Günümüzün dijital çağında nesnelerin interneti (IoT), bulut sistemler, makine öğrenimi, artırılmış gerçeklik, büyük veri analitiği gibi teknolojileri bünyesine alan asansörler tahmin ettiğimizden daha da akıllı hale geliyor. Üretim hatlarında ve asansör kurulumunda da "akıllı üretim" modeline geçmeye başlayan sektör; verimlilik artışı, kalite ölçümü, maliyet analizi gibi konuların yanı sıra kaynak hatları, toz boyama tesisleri gibi insan sağlığını tehdit eden alanlarda hatta yaygın olmasa da asansör kurulumunda robotlarla çalışmaya başladı. 

Dünya, Covid-19 virüsünün Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel pandemi olarak ilan edilmesinden bu yana hem sağlık, hem de ekonomik krizin derinleşmemesi için bütün gücüyle mücadele veriyor. İçinde bulunduğumuz süreçte üretim başta olmak üzere hayatın her alanında dijital dönüşüm ve teknoloji yatırımının zorunlu olduğu çok daha derinden hissedildi. Bir yandan salgının kontrol altına alınması; bulaşan insanların tespiti, izlenmesi, korunması ve tedavisi amacıyla yoğun teknoloji kullanılırken diğer yandan salgınının neden olduğu yaşam tarzı değişikliği karşısında ekonomik ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasında da yine teknoloji öne çıkıyor.

İnsanları evden çalışmaya zorlayan pandemi, teknoloji endüstrisinin en büyük şirketlerinden gelen hizmetlere olan bağımlılığı derinleştirirken, onlardan faydalanma eğilimlerini hızlandırdı.

Çok sayıda firma personeline uzaktan çalışmayı zorunlu kıldı. Onlara uzaktan çalışabilmek için bilgi işlem ve video teknolojisi imkanı sağladı. Üretim alanında faaliyet gösteren firmalar da hem yaşanan olağanüstü durumlarda üretimlerini aksatmamak hem de küresel rekabette yerini sağlamlaştırabilmek adına “akıllı üretim” modeline yöneldi.

Otomotiv, savunma sanayi, gemi yapımı, enerji v.s. gibi sektörlerde yoğun olarak kullanılan yüksek teknoloji, yaygın olmamakla beraber asansör sektöründeki yerini de almaya başladı.

Yakın zamana kadar sadece halatlarla çekilen veya hidrolik ile itilen kabinleri olan mekanik ve elektrik sistemlerden oluşan asansörler günümüzün dijital çağında nesnelerin interneti (IoT), bulut sistemler, makine öğrenimi, arttırılmış gerçeklik, büyük veri analitiği gibi teknolojileri bünyesine kattı. Asansörler tahmin ettiğimizden daha da akıllı hale geldi. Üretim hatlarında ve asansör kurulumunda da "akıllı üretim" modeline geçmeye başlayan sektör; verimlilik artışı, kalite ölçümü, maliyet analizi gibi konuların yanı sıra kaynak hatları, toz boyama tesisleri gibi insan sağlığını tehdit eden alanlarda hatta yaygın olmasa da asansör kurulumunda da robotlarla çalışmaya başladı.

Sektörde; standart gövde parçalarının ve asansör raylarının kaynak süreçlerinde, sac metal şekillendirme işlemlerinde, pres besleme, abkant pres bükme, malzeme taşıma, toz boyama gibi alanlarda robotlardan faydalanılıyor.

Robotik sistemler asansör sektöründeki kullanıcılarına üründe kalite, üretimde verimlilik dolayısıyla da yüksek kaliteli ve rekabetçi çözümler ile sadık müşteriler sağlıyor.