03 Ocak 2022,ASANSÖR SEMPOZYUMU 2021, MMO TEPEKULE KONGRE VE SERGİ MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

ASANSÖR SEMPOZYUMU 2021, MMO TEPEKULE KONGRE VE SERGİ MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) birlikte düzenlediği Asansör Sempozyumu 2021, 18-20 Kasım tarihleri arasında İzmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapıldı. Bu yıl onuncu kez düzenlenen sempozyumda bildiri sunumları çevrimiçi olarak, açılış oturumu ve paneller ise yüz yüze gerçekleştirildi.

Üç gün süren sempozyumda, birçok oturum ve panel düzenlendi. Çok sayıda kurum, kuruluş tarafından desteklenen sempozyumun açılış konuşmaları, EMO ve MMO İzmir Şube Başkanları ile MMO Başkanı Yunus Yener, EMO Başkanı Bülent Pala, Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (EAYSAD) Başkanı Mert Öğüşlü, Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED) Başkan Yardımcısı Cem Bozdağ, Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sefa Targıt tarafından yapıldı. Asansörle ilgili tüm tarafların yer aldığı Sempozyumda, mevcut sorunların çözümüne katkı konularak asansör sektörünün geleceğini ilgilendiren kararlar alınması hedeflendi.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen Asansör Sempozyumu, 18-20 Kasım 2021 tarihlerinde bildiri sunumları çevrimiçi olarak zoom ve youtube üzerinden gerçekleştirildi, açılış oturumu ve paneller Tepekule Kongre Merkezi/İzmir Anadolu Salonu’nda yüz yüze gerçekleştirildi ve aynı zamanda Zoom ve Youtube üzerinden yayınlandı.

Sempozyum boyunca 7 oturumda 14 bildiri sunumu, “Türkiye’de Asansörlerin Uygunluk Değerlendirmeleri ve Periyodik Kontrolleri, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Arasındaki İlişki” konulu panele;  T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED), Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD), Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (EAYSAD), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Royal Cert Belgelendirme Gözetim Hizmetleri A.Ş., Makina Mühendisleri Odası (MMO), ve “Binalarda Asansörlerin Deprem ve Yangın Anında Durumları” başlıklı panele; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED), Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD), TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Makina Mühendisleri Odası (MMO) temsilcilerinin katılımıyla konular ayrıntılı olarak tartışıldı, görüş ve öneriler üretildi.

1. GÜN
18 Kasım 2021 Perşembe günü yapılan birinci oturumda, İlyas Menderes Büyüklü başkanlığında "Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Uygulamaları ve Gelecek Perspektifi" konusu işlendi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Murat Yazgan'ın sunumuyla gerçekleştirilen paylaşımın ardından, "Ülkemizdeki Periyodik Kontrol Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi" başlıklı konu için MMO İzmir Şubesi'nden Burak Demircan sunum yaptı.

AYSAD Başkanı Sefa Targıt'ın başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda "Rüzgâr Türbinleri İçin Otomatik Tırmanma Asansörü Tasarımı" konusu İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Gülahmet Mert Pelitli, Mustafa Korkmaz, Talat Oral Çağıl, Adem Candaş, Cevat Erdem İmrak tarafından yapıldı.

İkinci oturumun ikinci sunumu Gravit Makine'den Latif Dallı, Mehmet Yücelay, Gürkan Öztürk tarafından yapıldı. "Asansör Kılavuz Raylarının, Taşıyıcı Halatlarının EN 81-20/50 (2020)’ye Uygun Hesabında Bazı Yöntem ve Yaklaşımlar" başlıklı unumun ardından Yunus Yener'in yönettiği panele geçildi.

"Türkiye’de Asansörlerin Uygunluk Değerlendirmeleri ve Periyodik Kontrolleri, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Arasındaki İlişki" konulu panelde; İlyas Menderes Büyüklü- T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, Sedat Kaya - T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü, İbrahim Özçakır - Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED), Oğuzhan Bulgurluoğlu - Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD), H. Onur Ercan - Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (EAYSAD) -Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Gürkan Selamcı - Royal Cert Belgelendirme Gözetim Hizmetleri A.Ş., S. Zafer Güneş - Makina Mühendisleri Odası (MMO) hazır bulundu.

2. GÜN
İkinci günün ilk oturumu Halim Akışın'ın  başkanlığında gerçekleştirildi. "Parametrik Tasarım Yaklaşımının Asansör Sektöründe Kullanımı" konulu seminer HKS Has Asansör'den Şamil Çahal, Ercan Üstüner, Fatih Babalık ve Bursa Uludağ Üniversitesi Kadir Çavdar tarafından sunuldu.

İkinci oturumu konusu "Hidrolik Kaldırma Platformlarında Bakım ve Servis Hizmetlerine İlişkin Genel Bakış" oldu ve OHC Lift Asansör'den Onur Tuncer, Cihan Aşkın, Hikmet Ağar, Melih Gürmenekşe tarafından sunuldu.

Ahmet Aydın başkanlığında gerçekleştirilen "IoT'nin Asansör Sistemine Sağladığı Avantajlar" ise Mikrolift'ten Burak Özpınar tarafından sunuldu. 

"Markov Karar Süreci İle Asansör Kontrolünün Modellenmesi" konusu Kayseri Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'ndan Cebrail Çiflikli, 
Başkent Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'ndan Emre Öner Tartan tarafından sunuldu.

Asansör Sempozyumun beşinci oturumunda başkanlık görevini M. Berkay Eriş üstlendi. "Deprem Bölgelerindeki Asansör Tesislerinin Deprem Önlemleri ve Hesaplama Esaslarının Karşılaştırılması" konulu oturumda İstanbul Teknik Üniversitesi Abdül Melik Sancak, Cevat Erdem İmrak, Adem Candaş konuşmacı olarak yer aldı.

"Deprem Bölgelerindeki Asansör Tesislerinin Deprem Önlemleri ve Hesaplama Esaslarının Karşılaştırılması" konulu oturumun ardından "Çok Yüksek Katlı Binalarda Acil Durumlar İçin Önerilen Ek Asansör Senaryoları" konulu sunum Yağızcan Ölmez, M. Fatih Arıcan, Pelin İspir Eserol, Serdar Tavaslıoğlu tarafından yapıldı.

Sempozyumun ikinci gün paneline Bülent Pala başkanlık yaptı. Panelde "Binalarda Asansörlerin Deprem ve Yangın Anında Durumları" konusu İlyas Menderes Büyüklü - T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Serkan Korkmaz - T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Cem Bozdağ - Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED), Prof. Dr. Erdem İmrak - Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD), Serdar Tavaslıoğlu - TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Burak Demircan - Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından masaya yatırıldı.

Sempozyumun son gününde yapılan altıncı oturumda başkanlığı Bülent Çarşıbaşı üstlendi.

"Kamu İhalelerinde Asansör Satın Alımlarında Talep Edilen Asansör Şartnameleri" konusunda RST Elektronik'ten Mustafa Mıhçılar bilgi verdi.

"Asansör Kat Kapıları Kilitleme Tertibatları, Kat Kapıları Sarkaç Çarpma Testleri ve TS EN 81:20, TS EN 81:50 Standartları Gereklilikleri" D Kare Gözetim Test ve Belgelendirme Mustafa Görmüş ve Yusuf Baran Okçunun sunumuyla işlendi.

Battal Murat Öztürk başkanlığında gerçekleştirilen Asansör Sempozyumu'nun son oturumunda "Asansör Kazaları ve Risk Faktörleri" Cenk Mühendislik'ten Necdet Canbulat, "Asansörler İçin Acil Durum Sesli Haberleşme ve Anlık Arıza Takip Cihazı" Procube Endüstri 4.0 Teknoloji Sistemleri'nden Umut Gölge tarafından sunuldu.