
AYBEY ELEKTRONİK, TÜRKİYE’DE İLK VE TEK DÜNYADA İKİNCİ STO SERTİFİKALI TÜMLEŞİK ASANSÖR KUMANDA SİSTEMİ 'AE-MAESTRO'YU TANITTI
Aybey Elektronik, tamamı aynı firma bünyesinde geliştirilerek üretilmiş, Türkiye'de İLK VE TEK dünyada ikinci STO Sertifikalı Tümleşik Asansör Kumanda Sistemi AE-MAESTRO’yu tanıttı. 27 Nisan Cumartesi günü Crowne Plaza’da gerçekleştirilen tanıtım programı sektörden yoğun ilgi gördü.
Aybey Elektronik, tamamı aynı firma bünyesinde geliştirilerek üretilmiş, Türkiye’de İLK VE TEK dünyada ikinci STO Sertifikalı Tümleşik Asansör Kumanda Sistemi AE-MAESTRO’yu 27 Nisan Cumartesi günü Crowne Plaza’da gerçekleştirdiği tanıtım toplantısında görücüye çıkardı.
Düzenlenen program sektörden yoğun ilgi görürken, Türkiye’de İLK VE TEK dünyada ikinci STO Sertifikalı Tümleşik Asansör Kumanda Sistemi AE-MAESTRO da sektör profesyonellerinden tam not aldı.
AE-MAESTRO Tanıtım Semineri 9.00’da misafirlerin karşılanmasıyla başladı. Seminerin ilk sunumunu Aybey Elektronik Genel Müdürü Melih Aybey yaptı. Melih Aybey, “AE-MAESTRO Kontaktörsüz Tümleşik Asansör Kumanda Sistemi” başlıklı sunumunda AE-MAESTRO’nun motor sinyalleri yönetiminin standart mikrodenetleyici yerine; dijital sinyal işlemcisi DSP (Digital Signal Processor) ile yapıldığını ve sistemde çift mikroişlemci kullanıldığını, bu sayede de AE-MAESTRO’nun yüksek performanslı bir motor sürme işlemi sergilediğini katılımcılara anlattı.
Aybey Eletkronik Genel Müdürü Melih Aybey’in sunumunu tamamlamasının ardından Aybey Elektronik Ar-Ge Teknisyeni Mehmet Akkuş sunumuyla “AE-MAESTRO Kontaktörsüz Tümleşik Asansör Kumanda Sistemi Hakkında Teknik Bilgiler” sonrasında da Aybey Elektronik Teknik Yönetim Sorumlusu Yasemin Çoban’ın sunumuyla “Fason Sistemler” ve Aybey Elektronik Ürün Yelpazesi” konularında katılımcılar bilgilendirildi.
Sunumların tamamlanması ile soru cevap ve çekiliş bölümlerine geçildi. Tanıtım seminerinin tamamlanması ile katılımcılar yemek programında bir araya geldi.
AE-MAESTRO, asansör kumanda kartı ve motor sürücüsünün bir arada bulunduğu kompakt bir tümleşik kumanda sistemidir. Dahili olarak içerisinde şebeke giriş filtresi, dc şok bobini ve kurtarıcı izole devresini barındırmaktadır. STO (kontaktörsüz) çalışma özelliği sayesinde sessiz ve uzun ömürlüdür.
AE-MAESTRO’nun kontaktör kullanılmadan motora direkt olarak bağlanabilme uygunluğu (Safe Torque Off - STO) yapılan zorlu testleri hatasız geçmesi sonucunda onaylanmış ve belge almaya yeterli görülmüştür.
AE-MAESTRO STO (safe torque off) özelliği sayesinde kontaktör kullanılmadan motora direkt olarak bağlanıyor, bu sayede anahtarlamadan kaynaklanan ses önemli ölçüde azalıyor. Ancak teknik olarak en önemlisi motor sürücü transistör çıkışlarının hiçbir zaman mekanik olarak anahtarlanmıyor olması. Bu sistemde inverter çıkış transistörleri motor sargılarına her zaman direkt olarak bağlanıyor. Transistör akımlarının motor sargıları üzerinden doğal yolla sönümlendirilmesi bu hayati elemanların ömrünü ciddi şekilde uzatıyor. Kontaktörsüz kullanım özelliğiyle sağladığı diğer bir avantaj ise tablo hammadde maliyetini önemli ölçüde düşürmesi.
AE-MAESTRO yepyeni bir iç mimari ile tasarlanmış. Kullananların da fark etmiş olduğu gibi AE-LIFT ile üstün bir sürüş konforu yakalanmış. Bu konfor, cihazın yönetimini standart mikro denetleyici yerine dijital sinyal işlemcisi DSP (digital signal processor) kullanarak sağlanıyor. Çünkü vektör kontrol prosedürü çok karmaşık matematiksel işlemler içeriyor ve bunlar saniyede en az 10 bin kez tekrarlanıyor. DSP, donanımında matematiksel işlemler için özel modülleri içerdiği için bu işlemler standart bir mikrodenetleyiciye göre çok daha kısa sürede, çok daha hassas olarak yapılabiliyor. Bu nedenle DSP ile yönetilen bir motor sürücüsünün performansı her zaman mikro işlemci ile yönetilene göre çok daha iyidir.
AE-MAESTRO’da da motor sürme işi yine DSP’ye bırakılmış. Ancak DSP’nin sadece motor sinyalleri ile uğraşmasını sağlayabilmek ve hassasiyetini bozmamak için asansör yönetimi de çok kuvvetli ikinci bir mikrodenetleyici ile destekleniyor. Bu sayede AE-MAESTRO çift mikroişlemcili (multiprocessing), çok kuvvetli bir tabana sahip. AE-MAESTRO’da asansör kuyusunu her an gözleyen ve denetleyen onlarca giriş ve çıkış, bunları organize eden yüzlerce zamanlayıcı, kuyu seri haberleşmesi ve internet haberleşmesi gibi dış dünyaya açılan her tür seri ve paralel giriş - çıkışın kontrolü diğer mikrodenetleyici tarafından yapılıyor ve bu sayede motor sürmekle görevli DSP bu işlerle meşgul edilmiyor. Bunların kontrolünde olası bir zaman aşımı, motor konforunu ve güvenliğini hiçbir şekilde etkilemiyor. Her iki işlemcinin de birbirlerini her an denetleyip her tür iç veriyi de aynı cihaz içinde paylaşmaları sistemi çok güvenli ve üstün performanslı bir hale getiriyor.
AE-MAESTRO her tür elektrikli asansörde kullanılabiliyor. Yeni asansörlerde redüktörlü ve dişlisiz makineler ile kapalı çevrim çalıştırılabilmesinin yanı sıra modernizasyon amacıyla da tek hızlı ve çift hızlı makinelerde enkodersiz olarak açık çevrim de kullanılabilinir. Cihaz makine direktifine uygun olan homelift uygulamalarını da içerisindeki yazılım ile destekliyor. Dişlisiz makinelerde kullanılan tüm mutlak enkoder tiplerini (EnDat, SinCos, Biss, SSI) tek bir arabirim kartı ile destekliyor.
Hız yönetimi oldukça gelişmiş olan AE-MAESTRO için sadece asansör nominal hızının belirlenmesi yeterli. Kat seviyelerini tanıtmaktan başka bir mesafe ayarı yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Cihaz her kalkışta hedef kat uzaklığına bağlı olarak tanımlanmış hızlanma ve yavaşlama ivmelerini hesaba katıp en uygun seyir hızını belirleyebiliyor. Katlar arası uzaklık veya kısa katların varlığı hiçbir sorun teşkil etmiyor. Akıllı hız yönetimini yapabilmek için motorun üzerindeki enkoder dahi yeterli. Cihaz bunun yanı sıra kuyu enkoderi ve mutlak enkoder ile de akıllı hız modunu destekliyor. Enkodersiz motorlarda AE-MAESTRO mono-stable veya bi-stable manyetik şalterler kullanılarak anahtarlama modunda da çalıştırılabilinir. Bu yöntem çoğu modernizasyon uygulamasında çok kolay ve pratik bir çözüm sağlıyor.
AE-MAESTRO 64 kat ve sekizli asansör grubunu destekliyor. Sistemde kabin bağlantısını seri, kat bağlantılarını ise seri veya paralel olarak yapabiliyor.
Tümleşik asansör kumanda sistemi AE-MAESTRO, birçok asansör standardını da destekliyor. Bu yüzden birçok ülkede hem yeni asansörlerde hem de modernizasyonda rahatça kullanılabilir.
AE-MAESTRO’nun ana konfigürasyonu EN81-20/50 standardını destekleyecek donanım ile sunulmaktadır. Bu yüzden çoğu uygulamada neredeyse hiçbir ek karta gereksinim duyulmuyor. Bu konfigürasyondaki kapı köprüleme kartı çıkartılarak ürün EN81-1 standardına uygun olarak da kullanılabilir.
Cihaz ve parametre ayarları ile detaylı inceleme cihazın üzerine takılıp sökülebilen bir el terminaliyle yapılıyor. El terminali kuyunun her yerinde, cihaza kumanda etmek için kullanılıyor. Yazılım güncelleme, parametre saklama, hata inceleme ve seyir grafiği gibi çeşitli işlemler el terminali ile yapılıyor. El terminali olmadığı durumlarda ise cihaz üzerinde önemli bazı girişleri, kat numarası ve hataları görüntülüyor. Buna ilaveten asansörün durumu, üzerindeki ledler ile belirtiliyor.
Erişim kontrol fonksiyonları AE-MAESTRO yazılımında standart olarak sunuluyor. RFID kart veya i-Button gibi erişim kontrol sistemleri, kat veya kabin butonyerine bağlandığında tüm kontrol kumanda sistemi üzerinden yapılabiliyor. Bu yolla VIP seyahat sistemi de destekleniyor. Ayrıca AE-MAESTRO sisteminde USB veya Ethernet arabirimleri kullanılarak, direkt veya internet üzerinden PC ile bağlanılıp asansörün seyri ve değişkenleri anlık olarak gözlemlenebiliyor ve el terminali ile yapılan tüm işlemler, bazı servisler hariç, yapılabiliyor. Parametre listesi bilgisayarda saklanabiliyor veya bir dosyadan cihaza aktarılabiliniyor.