08 Şubat 2021,BAŞKAN GÜLLE: 2020 YILI DEĞERLENDİRMESİ, 2021 YILI ÇİN HEDEFLER VE BEKLENTİLER, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

BAŞKAN GÜLLE: 2020 YILI DEĞERLENDİRMESİ, 2021 YILI ÇİN HEDEFLER VE BEKLENTİLER

2020 yılına ihracat ailesi olarak büyük hedeflerle başladık. Bu hedeflerimizle uyumlu bir şekilde yılın ilk iki ayında ihracatta rekor kırdık. Mart ayının ortasına kadar günlük ihracat rakamlarımız bir hayli başarılı bir tablo ortaya koydu. Mart ortasından itibaren salgının tüm dünyada etkisini derinden hissettirmeye başlamasıyla birlikte ihracatımız da ister istemez etkilendi. Bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımız düşüş yaşasa da, haziran ayıyla başlayan yeni normal döneminde hızla eski temposuna kavuştu. Pandeminin etkilerinin en derinden hissedildiği mart, nisan ve mayıs aylarında tarım ve gıda sektörlerimiz olumsuz etkilenmek şöyle dursun; kapıların kapalı olduğu dönemde dahi ihracatlarını arttırdı. Şoklara dayanıklı ve seri reflekslere sahip ihracatçılarımız, attıkları yerinde adımlarla yaşanan her krizden güçlenerek çıkmayı başardılar. Bu güçle birlikte, ticaret diplomasisinin saha neferleri ihracatçılar olarak pandemi öncesindeki ihracat rakamlarına ulaşmayı başardık. 

Dünyanın belki de yüz yılda bir karşılaşabileceği bu tür bir salgın süreci, oldukça dikkat gerektiren ve kendi içerisinde dinamikleri olan bir dönemdi. Sağ olsunlar Bakanlarımız, Başkanlarımız, İhracatçılarımız topyekün bir mücadeleyle; her koşulda ihracatın sürmesini sağladılar. Ülkemizdeki 100 bin ihracatçının çatı kuruluşu olarak bizler bu dönemde elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik. İşlerimizi dijital platformlara taşıdık, birçok ilki yine bu dönemde gerçekleştirdik. İlk Sanal Fuar, ilk Sanal Ticaret Heyeti, ilk Sanal Yarışma ve ilk Sanal Ödül Törenini hayata geçirdik. Ticaret diplomasisinin saha neferleri olarak gerçekleştirdiğimiz her bir dijital etkinliğin ihracatımıza şimdiden büyük katkılar sağlamış olduğunu görmek bizleri gururlandırıyor.

Bu süreçte, ihracatımız adına tanıtım ve dijitalleşme hamleleriyle güçlü bir adım attık. TİM olarak, yapmış olduğumuz tanıtım çalışmaları ve sanal çalışmaların son derece önemli olduğunu görmekteyiz. Yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizle, sektör temsilcileri, ihracatçılar ve Bakanlarımızla olan buluşmalarımızla, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine, her zamankinden daha büyük bir inançla odaklanmış durumdayız. Pandemi süreci, bizleri yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizden alıkoyamadı. Yeni nesil ticaret heyetlerimizi, Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda, 5 kıtada, toplamda 43 ülkede 35 sanal ticaret heyetiyle başarıyla gerçekleştirdik. Farklı coğrafyalardan birçok ülkeyle sanal ticaret heyetlerimize yeni dönemde de devam edeceğiz.

Eylül ve ekim aylarında ise ihracatımızın yeni rekorlara imza atmasından büyük gurur duyduk. Bilhassa, Otomotiv ve Kimyevi Maddeler gibi yüksek miktarda ihracat yapan sektörlerimizdeki hızlı toparlanma ve Hazırgiyim sektörümüz başta olmak üzere kimi sektörlerimizdeki ihracat rekorlarının etkisiyle eylülde en yüksek eylül ayı ihracatını gerçekleştirirken, ekim ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatına ulaştık. Bu süreçte Bakanlığımızın destekleriyle daha çok çalışarak, geliştirdiğimiz alternatif modellerle Türk ihracatçısının olağanüstü koşullarda ne kadar başarılı olduğunu dünyaya bir kez daha kanıtladık. Bu veriler V tipi toparlanmanın en net görüldüğü alanın ihracat olduğunu ortaya koyuyor. 

Kasım ayı ihracat rakamlarımız, önemli pazarlarımızdan yeniden kısıtlamaların başladığı bir dönemde oldukça önemliydi. Takvimin olumsuz etkisine rağmen %0,95’lik oldukça sınırlı bir düşüş yaşayarak 16 milyar 88 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdik. Pek çok sektörümüz pandemi öncesi dönemin dahi üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Artık yılın son haftalarını yaşadığımız bu dönemde de ihracatımızın önceki yılın aynı dönemine göre daha iyi bir performans izlediğini görüyoruz. İnanıyoruz ki, 2020 yılını da Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedefimiz olan 165,9 milyar doların üzerinde kapatacağız. Elbette bu başarıyı; dünyanın pandeminin ikinci dalgasıyla yüzleştiği, birçok ülkede vaka sayılarının tekrar rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ için gecesini gündüzüne katarak çalışan ihracatçılara borçluyuz. İhracatla yükselen Türkiye için ihracatçılarımızı her koşulda desteklemeye devam edeceğiz.

Yılın ilk 11 aylık döneminde sektörlerimizin ihracatını incelediğimizdeyse, kimi sektörlerin salgının küresel ticarette yarattığı daralmadan neredeyse hiç etkilenmediğini görüyoruz. Gemi ve Yat, Yaş Meyve ve Sebze, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Meyve Sebze Mamulleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Fındık ve Mamulleri ve Halı sektörlerimizin, yılın ilk on ayında, önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını artırdığını görüyoruz. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Tütün, Demir ve Demir Dışı Metaller, Kuru Meyve ve Mamulleri ve İklimlendirme Sanayii sektörlerinin de yılı pozitif kapatacağı beklentisi içerisindeyiz. 2021 yılında ise; gıda ve tarım sektörlerinin aynı ivmeyi korumasını, son dönemde ihracatı ivme kazanan Hazırgiyim, Elektrik-Elektronik, Savunma ve Havacılık, Makine ve Mücevher sektörlerinin yeni rekorlara imza atabileceğini öngörüyoruz. 

Yeni Ekonomi Programı’nda 2021 yılı toplam ihracat hedefi, 184 milyar dolar olarak belirlendi. İnanıyoruz ki, pandeminin hızını kesmesi ve aşılamanın etkisiyle kısıtlamaların yıl içinde tamamen kalkmasıyla bu hedefe ulaşacağız. Elbette, belirsizlikler her zaman mevcut, fakat pandeminin etkilerini hissetmeye devam ettiğimiz ekim ayında 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ihracat ailesi, bu performansını sürdürdüğü takdirde çok daha yüksek hedeflere de kısa sürede ulaşacaktır. Karşımıza çıkan tüm belirsizlikleri ihracatla aşıyoruz.
 
“TİM olarak var gücümüzle çalışıyoruz”
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ekonomi reformu sonrası ihracatta yeni bir seferberlik başlattık. 2000 yılında 36 milyon ton olan ihracatımız, 2023 yılında da, miktar bazında 200 milyon tona ulaşacağını öngörüyoruz. Türk ihraç mallarını, ülkemizin alamet-i farikası haline getirmek için var gücümüz ile çalışıyoruz. Zorlu dönemlerde asla sorumluluktan kaçmadık, önümüzdeki dönemde de asla kaçmayacağız. “Daha Güçlü İhracat Daha Güçlü Türkiye” hedefi doğrultusunda, milli ihracatın geleceğinin şekillendirileceği ve devamında geleneksel olarak tertip edilmesini planladığımız “Türkiye İhracat Şûrası”nı düzenlemek istiyoruz. Bu kapsamda, zorlu koşullar ve artan rekabete rağmen, “Daha fazla ve daha güçlü ihracat’’ için, Türkiye’nin dünyada en çok ihracat yapan ilk 10 ülkeden biri olması adına, bir yol planı hazırlanması ve bu plan çerçevesinde çalışmaların sürmesini hedeflemekteyiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, özellikle gençlerin ve kadınların ihracata katılımını çok önemsiyoruz. Kadın konseyimizin kuruluşunun üzerinden neredeyse iki yıl geçti ve konseyimiz şimdiden birçok önemli projeye imza attı. Ülkemizin istikbâli gençlerimizin, ihracat süreçlerinde daha aktif rol olması adına, Meclisimiz tarafından tasarlanan bir diğer projemiz ise “Genç TİM”. Projemizin öncelikle iki amacı bulunuyor: İlki geleceğin ihracatçı genç neslini yetiştirmek, rekabet dünyasına hazırlamak ve ihracatçı ve ihracatçı firmaların ikinci kuşağını yetkin dış ticaretçi olarak yetiştirmek adına TİM çatısı altında bir konsey kurmak. Bir diğer amacımız ise, ülkemizde öğrenim gören yerli ve uluslararası öğrencileri hedefleyen ve bu kitleye etkin dijital mecralardan ulaşan yapay zeka destekli bir platform oluşturulmasıdır.

TİM hakkında
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 61 İhracatçı Birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının Türkiye’de tek çatı kuruluşudur. TİM, Türkiye’nin dış ticaretine yön vermek, ihracat politikasını belirlemek, pazar çeşitliliğini geliştirmek ve uluslararası arenada ihracatçıların rekabetini kolaylaştırmak için faaliyetlerine pandemi döneminde de kesintisiz devam ediyor. Kurumumuzun öncelikli misyonu; dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine ulaşmak amacıyla sürdürülebilir dış ticaret hacminde artış sağlamak, iş birliği yaptığımız ticari partner ülkeler ile ikili ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek, bu hedef doğrultusunda yapılacak etkinliklerde özel sektör ve kamu arasında köprü görevi görmektedir.  

TİM, kamu ile ihracatçılar arasındaki diyaloğun kesintisiz devamını sağlamak için sanayi, üretim ve ihracat önündeki tüm engellerin kaldırılmasına yönelik faaliyetleri güçlü bir şekilde yürütmektedir. Ülke ekonomisi ve ihracatının gelişimi için stratejik planlar hazırlayıp Hükümet ile paylaşan Meclisimiz, ihracat stratejisi, inovasyon stratejisi, kuluçka merkezleri ve Türkiye’nin tanıtımı, Türk Ticaret Merkezleri gibi önemli çalışmaların koordinasyonunu yürütmektedir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin görevleri neler
Türkiye ihracatının özel sektör kanadının en üst örgütü olarak ihracatçıları yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek, İhracatçı Birlikleri arasında koordinasyon ve dayanışmayı sağlamak, İhracat hedef ve politikalarının belirlenmesi çalışmalarında yer almak; belirlenen ihracat hedefine ulaşılması yönünde çalışmalar yapmak, diğer kurum ve kuruluşlarca yürütülen çalışmalara katkıda bulunmak, ş ticaretle doğrudan veya dolaylı ilgili konularda kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon halinde çalışmalar yapmak ve yürütülen çalışmalara katkıda bulunmaktır. 

İsmail Gülle hakkında 
1960 yılında Sivas’ta dünyaya gelen İsmail Gülle ilk ve orta öğrenimini aynı kentte tamamladı. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nden mezun olan Gülle, ihtisas programını İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü’nde yaptı.

1970 yılında babası merhum Halis Gülle’nin kurmuş olduğu Gülle Entegre Tekstil İşletmeleri A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Gülle, 1999 - 2003 yılları arasında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, 2003-2018 yılları arasında İTHİB  Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra, Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyeliği, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcılığı, Sivaslı Sanayici ve İşadamları Grubu Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini başarıyla sürdürdü.  Ergene-2 Organize Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Mütevelli Heyet Üyeliği, İktisadi Kalkınma  Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, DEİK İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı, Eximbank Yönetim Kurulu Üyeliği, Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu  Başkanlığı  görevleri devam eden Gülle, 30 Haziran 2018  tarihinde  yapılan 25. Olağan Genel Kurulu’nda TİM  Başkanlığı görevini üstlendi. Sivas ve ilçelerinde yaptırdığı okullar, çok sayıda orta ve yüksek öğrenim öğrencisine gerek bireysel, gerekse kurumsal kaynaklardan sağladığı burs olanakları ile eğitime destek veren Gülle, evli ve iki çocuk babasıdır.