07 Şubat 2021,CEM BOZDAĞ:

CEM BOZDAĞ: "BURSA BÜYÜRSE, TÜRKİYE BÜYÜR"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO), asansör sektörü için hazırladığı UR-GE projesinin başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından 'İhtiyaç Analizi Başlangıç Toplantısı', BTSO Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ ve proje üyesi firmaların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’deki oda ve borsalar arasında en fazla UR-GE projesi yürüten kurum olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), asansör sektörü için hazırladığı UR-GE projesinin başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından çalışmalara başladı. 'İhtiyaç Analizi Başlangıç Toplantısı', BTSO Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ ve proje üyesi firmaların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

26 firmanın faydalandığı Asansör UR-GE Projesi’nin başvuru sürecinin tamamlanmasının ardında çalışmalara hız verildi. BTSO Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ ve proje üyesi firmaların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘İhtiyaç Analizi Başlangıç Toplantısı’ ile üç yıl sürecek olan proje ile sektörün ihracat potansiyelinin güçlendirilmesi yolunda atılacak adımlar masaya yatırıldı.

Konu ile ilgili olarak sohbet ettiğimiz BTSO Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ küresel rekabetin giderek zorlaştığı bir ortamda alternatif pazarlara ulaşmanın önemine değinerek, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye’de en çok UR-GE projesine imza atan meslek örgütü. Bu da sektörümüz için önemli bir şans. Oda olarak küresel pazarda daha güçlü Bursa için ihracat kanallarımızı etkili kullanmak istiyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak inanıyoruz ki; Bursa büyürse, Türkiye büyür.
Ticaret Bakanlığının iş dünyasına sunduğu UR-GE gibi önemli bir desteği tüm sektörlere olduğu gibi asansör sektörü için de şans olarak görüyoruz. Bursalı asansör firmalarımızın bu desteği maksimum faydayla değerlendirmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.

Bursa’da asansör sektöründe faaliyet gösteren firmaların yer aldığı UR-GE Projesi kapsamında ‘İhtiyaç Analizi Başlangıç Toplantısı’ ile UR-GE’yi fırsata çevirmek adına yol haritası çıkarttıklarını kaydeden Bozdağ, asansör sektörüne UR-GE projesi için 4.5 milyon dolar kaynak ayrıldığını ifade etti. Bebe ve çocuk konfeksiyonu gibi farklı sektörlerde UR-GE sayesinde büyük başarılar kaydedildiğinin altını çizen Bozdağ, “Firmalarımız, UR-GE ile ihracatlarını ciddi anlamda yükseltti. Asansör sektörümüz de mutlaka UR-GE projesindeki fırsatları avantaja çevirmeli.” dedi.

Bursa’da faaliyet gösteren ve UR-GE projesinde yer alan asansör firmalarının arasında önemli ihracat rakamlarına ulaşmış firmaların olduğunu belirten Bozdağ, henüz ihracat yapmamış ancak hem imalat hem de ihracat yapabilecek yeteneğe sahip firmaların da projede yer aldığını söyledi. UR-GE projesinin ihracata yeni başlayacak firmalara önemli avantajlar sağlayacağını kaydeden Bozdağ, “Türkiye, asansör sektöründe dünyada iyi bir konumda. Bursa da hem asansör sektöründe önemli markalara sahip hem de ihracat konusunda tecrübeli bir şehrimiz. UR-GE projeleriyle sektörümüzün üretkenliğini ve ihracatçı kimliğini güçlendirmek için çalışacağız. Asansör sektörünün dünyaya daha planlı bir program dahilinde açılması gerekiyor. Sektördeki pastanın her geçen dönem azaldığını unutmamalıyız. Daralan iç pazarın olumsuz etkilerini ihracatla azaltabiliriz. Firmalarımız için çıkış noktası yurtdışı pazarlara açılmaktır. UR-GE desteğinin ihracat noktasında yeterli alt yapısı olmayan firmalarımız için ateşleyici bir unsur olacağına inanıyorum. UR-GE ile asansör sektöründeki firmalarımız dış ticarette çok daha iyi noktalara ulaşacaktır.” dedi.

Uluslararası rekabetçiliği arttırmaya yönelik yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerin yürütüldüğü URGE projeleri kapsamında, asansör sektörü için planlanan yol haritası ile ilgili de bilgi veren Bozdağ, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2010/8 sayılı ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ kapsamında, firmalarımızın kapasite ve bilgi birikiminin geliştirilmesi, bu doğrultuda uluslararası rekabet edebilirliklerinin güçlendirilmesi ve ihracatlarının arttırılması amacıyla ‘Asansör İmalatı URGE Projesi’ hayata geçirildi.

BTSO tarafından yürütülen URGE projelerinde yer alan firmalarımız Ticaret Bakanlığı’nın yüzde 75 oranında desteğiyle ve 3 yıl süreyle proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerden yararlanabilecek.
Bu faaliyetler, sektör ve firma bazında ihtiyaç analizlerinin yapılması, sektöre özel hedef pazarların belirlenmesi ve proje yol haritasının hazırlanması ile başlıyor. Daha sonra ihtiyaç belirlenen konular için; satış, pazarlama, dış ticaret, ihracat, stratejik yönetim, kurumsallaşma gibi sektöre özel konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri alınıyor.

Tanıtım çalışmalarında ise küme web sitesi, küme tanıtım broşürü ve kitapçığı, küme tanıtım filmi gibi enstrümanlar kullanılıyor.

Yurtdışı pazarlama faaliyetleri kapsamında yapılan ikili iş görüşmeleri, firma ziyaretleri, fuar ziyareti, ayrıca yurtdışından alım heyetlerinin Türkiye’ye getirilmesi konusunda profesyonel destek alınıyor.

Program, firmaların uluslararası pazar araştırmaları, yurt dışı firmalara ulaşma, hedef müşteri belirleme ve gerek yurtdışı satışta gerekse markalaşma faaliyetlerinde dijital araçlardan etkin şekilde yararlanmaları amacıyla uygulamalı olarak gerçekleşiyor.

İhracatta uluslararası pazar araştırmaları yürütme, ticari istihbarat toplama ve verileri anlamlandırma, en yeni stratejileri, yöntemleri ve kaynakları kullanarak etkin ve nokta atış pazarlama faaliyetleri yürütme ve dijital pazarlama teknikleri ile müşteri edinme gibi konularda detaylı ve uygulamalı eğitimler alınıyor.” diyerek sözlerine son verdi.