Cem Bozdağ: Sektör paydaşlarını TASFED çatısı altında buluşturarak el birliği ile çalışacağız
Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) 6. Olağan Genel Kurul’u ile Genel Başkanlık görevini üstlenen Cem Bozdağ ile TASFED'i ve hedeflenen çalışmaları konuştuk. Cem Bozdağ, "Genel anlamda sektörümüzü ve federasyonumuzu ileri götürecek adımları atmak için çaba sarf edeceğiz. Sektör paydaşlarını TASFED çatısı altında buluşturarak el birliği ile çalışacağız." dedi.
Yeni göreviniz hayırlı olsun. Başkan olarak seçilmenizin ardından öncelikli hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir?
Teşekkür ederim. Öncelikle benden önce görevde olan ve şu anda onursal başkanımız olan Yusuf Atik'e TASFED yönetim kurulu adına, yaptığı çalışmalardan ve federasyonumuza verdiği destekler için teşekkür ederim.
Federasyonumuz yönetim kurulu olarak benimsediğimiz yöntem, DÜN-BUGÜN ve YARIN olarak planlamamızı ve hedeflerimizi belirlemektir.
DÜN; Geçmişte, yaptığımız işler, yapmak isteyip yapamadıklarımız ve geçmişte zorunlu olan ancak bugün anlamını yitiren planların analizini yapmaktayız.
BUGÜN; Bugün neleri yapmamız gerektiğini, önceliklerimizin neler olduğunu belirleyerek paydaşlarımızın istekleri, sorunları ve çözümleri üzerine acil atmamız gereken adımları ön planda tutmaktayız.
YARIN; Sektörün geleceğini planlayan, dünyada asansör sektörünün nerelere doğru gitmekte olduğunu öngören yaklaşımlar ile sektörün gerek mevzuatsal gerek standart gerek inovatif ve AR-GE ta-banlı çalışmaları planlamaktayız.
Yönetim kurulumuz göreve başlar başlamaz acil olarak 'Asansör Yönetmeliği' ve 'Periyodik Kontrol Yönetmeliği' değişiklikleri taslağı ile ilgili görüş verilmesi üzerine çalıştık. Konunun süresi dolmak üzereydi ve acil olarak tüm yönetim kurulumuz ile bunun üzerine yoğunlaştık. ASTEK toplantısı ile görüş ve önerilerimizi bakanlık yetkililerine anlattık ve ASTEK sonuç bildirgesinde bizim görüşlerimizin dikkate alındığını görmekteyiz.
Genel anlamda sektörümüzü ve federasyonumuzu ileri götürecek adımları atmak için çaba sarf edeceğiz. Sektör paydaşlarını TASFED çatısı altında buluşturarak el birliği ile çalışacağız.
"Federasyon olarak denetimlerin önemini biliyoruz ancak sıkı tutulma bahanesi olarak yapılan denetimlerin ve kontrollerin eksik, hatalı ve sonuca ulaşmaktan uzak bulmaktayız. Bunlarla ilgili görüşlerimizi bakanlığımıza sunduk. Ayrıca çok denetim mükemmeliyet getirmez, sonuca giden denetimlere odaklanmalıyız, sektörü bu konuda yönlendirmeliyiz.".
Devamlı kendine inovatif yenilikler katan, gelişime oldukça açık bir sektör için göreviniz süresince asansör sektöründe inovasyon ve teknolojiye nasıl bir önem vereceksiniz? Bu alandaki gelişmeleri nasıl destekleyeceksiniz?
Bakanlık yetkilileri ve sektör paydaşları ile yıllardır asansör sektörünün teknoloji ile nasıl ileri seviyeye götürüleceği hakkında sunum, seminer ve görüşmeler yaptık. Bakanlığımızın son yönetmelik taslağında yapmak istedikleri değişiklikleri de analiz edince artık bu alanda çok hızlı ilerlememiz ve sektör paydaşlarını doğru yönlendirmemiz gerekmektedir.
Komisyonlarımızda ve yönetim kurulu toplantımızda bu konularla ilgili gerekli yetkilendirmeler ve kararlar alınmıştır. Bu konularla ilgili yol haritamızı belirleyip hızlı aksiyonlar almaktayız. Yakında sizlerle de bu somut adımlarımızı paylaşacağız.
Türkiye asansör sektörü dünya pazarında güçlü bir konuma sahip, uluslararası rekabet gücümüzü artırmak için ne tür stratejiler uygulamayı düşünüyorsunuz?
Türk asansör sanayi geldiği yer açısından Türkiye’nin gurur veren sektörlerinden olmuştur. Dış ticaret fazlası veren sektörümüz, biliyorsunuz ki federasyonumuzun büyük çabaları ile stratejik sektör olarak seçilmiştir.
Sektörün üretim gücü her yıl yükselmekte ve dünya pazarında söz sahibi olmaktadır. Federasyonumuz olarak üreticilerimizin sorunları ile ilgilenen, çözümler üreten, gelişmesinde ve temsiliyetin de önde olan bir yapı kurmak için hareket etmekteyiz. Ayrıca uluslararası pazarda mühendislik, montaj ve bakım alanında da ileri gitmek ve bu alanda en iyilerin içine girmek istiyoruz.
Sektördeki güvenlik standartları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu standartları iyileştirmek için hangi önlemler alınmalı?
Sektörümüzde uygulanan güvenlik standartları Avrupa ile tam uyumludur. Bu konuda hiçbir eksiğimiz yoktur. Biliyorsunuz ki bu konuda çalıştay yapmaya başladık. İlk çalıştayımız da frenler ve hız regülatörleri hakkında olmuştu. Diğer komponentler hakkında da çalıştaylar yapmaya devam edeceğiz.
Federasyon olarak denetimlerin önemini biliyoruz ancak sıkı tutulma bahanesi olarak yapılan denetimlerin ve kontrollerin eksik, hatalı ve sonuca ulaşmaktan uzak bulmaktayız. Bunlarla ilgili görüşlerimizi bakanlığımıza sunduk. Ayrıca çok denetim mükemmeliyet getirmez, sonuca giden denetimlere odaklanmalıyız, sektörü bu konuda yönlendirmeliyiz.
Federasyon olarak asansör sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Önümüzdeki yıllarda sektörde ne tür değişiklikler ve gelişmeler bekliyorsunuz?
Asansör sektörü kendi dinamikleri olan, komponent üretiminden, mühendislik, montaj, bakım ve revizyon aşamalarını içinde barındıran çok yönlü bir yapıya sahiptir. Dünyaya entegre olması ile de devamlı bilgi ve teknoloji akışkanlığı olan bir konumda bulunmaktadır.
Sektörün montaj, bakım ve revizyon aşamalarında yeni gelecek yönetmelik ve inovatif yaklaşımlar sektörü farklı bir yapıya büründürecektir. Sektör paydaşlarının daha bilinçli olmasına rekabet düzeyinin farklı noktalara evrilmesine, daha dinamik bir yapı ile hareket etmesine olanak sağlayacaktır. Bu gelişmeler sektörümüze kalite ve sürdürülebilirlik açısından daha ileri gitmesi, kurumsal yapıların güçlenmesi gibi olanaklar sağlayacak ve dünya ile rekabette üstünlük olarak bizlere dönecektir.
Yeni nesil yöneticilerin ve patronların sektöre de yer edinmesi ile bu süreç hızlanacaktır.
Federasyonun yeni dönemde iletişim ve medya stratejisi nasıl olacak? Sektörün tanıtımı ve kamuoyundaki imajı için ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
Federasyonumuz olarak sektör paydaşları ile en yakın diyalog zemini kurmak için hareket etmekteyiz. Sosyal ağlarda daha aktif olacağız. Sektör paydaşlarını dinleyerek stratejimizi belirleyeceğiz.
Medyanın her dalını aktif olarak sizlerin de desteği ile kullanarak sektörümüzü tanıtmak ve sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi, yanlış anlaşılan konuları kamuoyu ile paylaşacağız.
Yeni dönemde yönetim kurulu ve tüm komisyonları ile daha aktif bir yapı ile karşınızda olacağız. Basın ve Halkla İlişkiler Komisyonumuz sizlerle devamlı iletişimde olacak.
Sektördeki üretim, montaj bakım ve revizyon süreçlerinde yaşanan en büyük zorluklar nelerdir? Bu süreçlerin iyileştirilmesi için ne tür çözümler öneriyorsunuz?
Sektörümüzün bakıldığı zaman birçok sorunu bulunmaktadır. Yetişmiş personel bulmak bunların başında gelmektedir. İkinci en büyük sorunumuz haksız rekabet ve fiyat odaklı yaklaşımların ön planda olmasıdır. Diğer en büyük sorunumuz piyasa gözetimi, denetimi, cezaları ve sektörümüzün devamlı suçlu gösterilmeye çalışılmasıdır.
Bu konular ve diğer sorunlarla ilgili aksiyon planlarımızı oluşturduk, komisyonlarımızı kurduk ve görevlendirdik, çalışmalarımıza hızla başladık. Farklı yaklaşımlar ile bu sorunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz.
Okurlarımızla paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederiz, Cem Bey. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Öncelikle bizlerle yapmış olduğunuz röportaj için teşekkür ederiz.
Biz Federasyon olarak sektörümüze güveniyoruz. Sektörümüzü ve sektör paydaşlarını seviyor ve onlara saygı duyuyoruz. Yapacağımız tüm işlerimiz de onlarla beraber olmak ve beraberce bir şeyleri paylaşmak istiyoruz.
Biz, Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu olarak, en yüksekte bulunan bir çatı kuruluşuz. Türkiye ibaresi bize bakanlar kurulu kararı ile verilmiştir. Bunun bilincinde hareket ederek sektörümüzü en ileriye ulaştırmak istiyoruz.
Saygılarımızla…