15 Mart 2024,

"EKA, yerli ve milli bir dünya markası olma hedefiyle emin adımlarla ilerliyor"

2023 yılı Emlak Konut Asansör (EKA) özelinde nasıl geçti?

EKA, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının himayelerinde, ülkemizin kentleşme çalışmalarına öncülük eden Emlak Konut GYO’nun iştiraki olarak Şubat 2021’de kuruldu.

Ana faaliyet konusu asansör sistemleri olan şirketimizin üretim tesisinin açılışını 30 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirdik. Yılın ilk günlerinde, ilk sevkiyatlarımızı gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadık. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki 'Asrın Felaketi'nin hemen ardından EKA çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın destekleriyle acil ihtiyaçların tespiti ve teminini sağladık. 27 gönüllü çalışanımızdan oluşan arama kurtarma ekibimiz ile giyim, hijyen ve gıda malzemelerinin yer aldığı yardım tırlarımız 7 Şubat tarihinde Hatay’a ulaştı. Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere ülkemiz genelinde başlatılan konteyner üretim seferberliğine EKA olarak biz de katıldık. Kısa sürede yeniden şekillendirdiğimiz üretim hatlarımızda yüksek kalitede yaşam konteyneri üretmeye kesintisiz devam ettik ve tamamlanan her bir konteyneri vakit kaybetmeden ihtiyaç bölgelerine sevk ettik.

Teknoloji ve inovasyon alanlarındaki küresel gelişmeleri yakından takip ederek yerli milli teknoloji geliştirme çalışmalarımız için yurtiçi ve yurtdışı fuarlarını ziyaret ettik, sempozyumlara katıldık. Gümrük Birliği Uygunluk Sertifikamızı (EAC) aldık. EKA, dünya markalarının iş modeli ile çalışan şirketimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ile Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında yerli ve milli bir dünya markası olma hedefiyle sağlam adımlarla ilerliyor. Akıllı yazılımlarımız, robotik sistemlerimiz ve Endüstri 4.0 metodolojisiyle gerçekleştirdiğimiz verimli üretim teknolojisine ERP sistemine geçişimizle katkı sağladık.

Yurtiçinde 2022 Ağustos ayında başladığımız ilk satış sözleşmemizle beraber 2023 yılı sonuna kadar toplam 57 farklı prestijli projeye imza attık. Yıllık bütçe adetlerimizin çok üzerine çıkarak önemli bir başlangıca imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Sektörün önemli aktörlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Proje başına ortalama ünite adetleri çok yüksek projelerle ciddi deneyim gerektiren büyük ölçekli proje yönetimini, alanında uzman profesyonel kadromuzla titizlikle takip ediyor, verilen bu güvenin bilinciyle en iyisini yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

2023 yılında gerçekleştirdiğiniz ihracat faaliyetlerinde, ürünlerinizin teknik özelliklerinde veya tasarımlarında hedef pazarların ihtiyaçlarına yönelik özel adaptasyonlar yapma gereği duydunuz mu? Eğer evetse, bu adaptasyonlar nelerdi ve hangi pazarlar için gerçekleştirildi?

Türkiye’de montajı yapılan asansörlerin Asansör Yönetmeliğimize uyma zorunluluğu vardır. Asansör Yönetmeliğimiz ise Avrupa Asansör Standartı olan EN81-20’yi referans almaktadır. Buna benzer şekilde diğer ülke ve bölgelerde ülkemiz ile kıyasla standart ve yerel yönetmelik farklılıkları olabilmektedir. İhracatta hedef alınan ülkeler bazında pazara giriş için gerekli belge, sertifika, teknik uyumluluk ihtiyaçları gerekmektedir. Mesela Rusya’ya ihracat yapabilmek için EAC belgesine sahip olmak ve yine EI (İzolasyonlu kapı) özellikli yangına dayanımlı asansör kat kapısı gibi sağlanması gereken teknik hususlar olabilmektedir. İhracatta hedeflenen ülkeler bazında gerekli belge, sertifika ve teknik çalışmalarımız tamamlanmış olup bunları daha da genişletme çabası içerisindeyiz.

Küresel pazarlarda farklılaşma ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla, firmanızın Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine ne kadar yatırım yapmaktasınız? Bu yatırımların ürün geliştirme sürecine ve ihracat performansınıza somut etkileri nelerdir?

EKA olarak kurulduğumuz günden bugüne Ar-Ge ve yenilik kültürü benimsendi. Ar-Ge faaliyetlerimiz ile inovatif yaklaşımlar sunarak global pazara sürekli yeni ürün ve teknolojiler geliştiren bir marka olması gayesiyle Türkiye Yüzyılında kararlılıkla ilerlenmektedir. Bu kapsamda EKA olarak inovasyona verdiğimiz önemin bir miladı olarak Kasım 2022'de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızdan Ar-Ge merkezi statüsünü almaya hak kazandık.

Ar-Ge merkezimizdeki inovatif çalışmalar ile farklı pazarlarda farklı ihtiyaçlara cevap verebilen asansörlerin tasarım ve sonrasında da üretimini gerçekleştiriyoruz. EKA, sadece asansör aksam ve parçalarını üretmekle kalmıyor, asansörün montajından bakımına kadar tüm süreçlerde yer alıyor. Amacımız sadece teknik olarak kuyu ölçülerinin iyileştirilmesi ya da estetik tasarımlardan ziyade sektöre öncülük edecek fikirlerin de hayata geçirilmesidir. Bu doğrultuda asansörleri daha akıllı ve interaktif hale getiren yapay zekâ ile çalışacak, enerji verimliliğini arttıracak ve karbon ayak izini azaltacak "Akıllı Asansör" projemizin ilk fazını da 2024 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve ilgili düzenlemeler, firmanızın üretim ve ihracat faaliyetlerine etkileri nelerdir, pazar seçimlerini ve hedeflerini nasıl etkiliyor?

İklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması amacıyla küresel olarak atılan adımlar, Avrupa Birliği (AB) tarafından 11 Aralık 2019 tarihinde açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile hız kazanmıştır. EKA doğuştan yeşil ve sürdürülebilir bir marka. Her türlü üretim ve tüketim faaliyetimizde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını çevremize ve geleceğimize saygının vazgeçilmez bir gereksinimi olarak görüyoruz. EKA ekosistemimiz, sürdürülebilirlik temeliyle yükseliyor. Yurtiçi ya da yurtdışından gelen taleplerden, pazarların durum ve ihtiyaçlarından bağımsız olarak tüm faaliyetlerimiz bu ana temel esas dikkate alınarak yapılmaktadır.

Son yıllarda dünya genelinde yeşil sanayi için çokça adım atılırken Türkiye’de de bu konu özelinde pek çok politika 2023 senesinde hayata geçirilmiştir. Firma olarak Türkiye'nin yeşil sanayi politikaları çerçevesinde 2024 yılı asansör üretim sürecini sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaları nasıl entegre etmeyi planlıyorsunuz?

Ülkemizin Avrupa Yeşil Mutabakatına adaptasyonunu sağlayacak bir yol haritası tespit edilmiş ve ilgili kurumlarımızın katkıları ile bir eylem planı oluşturularak, çalışma grubu ve Yeşil Mutabakat Eylem Planına ilişkin 2021/15 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 16 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Üretim tesisimizde 15 bin metrekare çatı alanı üzerine kurulu 2 MW güneş enerjisi santrali ile kendi enerjimizi üretiyor, yeşil üretim uygulama örneklerimizle sektörümüze katkı sağlamayı ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Sıfır atık politikamız doğrultusunda hem merkez ofisimiz hem de fabrikamız için aldığımız sıfır atık belgelerimiz, montaj sahalarımızda atıkların ayrıştırılması ve ilgili yerlere teslim edilmesi gibi birçok alanda çalışmalarımız bulunmaktadır. 2024 yılında ise hem genel merkezimizde hem montaj sahalarımızda hem de fabrikamızda karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik iyileştirme çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Yüksek performans ile maksimum verimliği, standart konfigürasyonda sunduğu VVF Drive, LED Aydınlatma, Uyku Modu fonksiyonları ile buluşturuyoruz. Kullandığımız 'Daimi Mıknatıslı Senkron Motor' sayesinde geleneksel elektrik motorlarına kıyasla yüzde 30 enerji verimliği sağlıyoruz. Opsiyonel olarak sunduğumuz 'Regen Drive' fonksiyonu ile birlikte binalarınızda yüzde 35’e varan enerji tasarrufuna imkan sağlanıyor. Asansörler için enerji hesaplaması ve sınıflandırması gerekliliklerini (VDI 4701- 1A Sınıfı) dikkate alarak çevrenin korunmasını ve yeşil binaları destekliyoruz.

Yeşil teknolojilere yapılan yatırımlar, ürünlerinizin rekabetçiliğini Avrupa pazarında nasıl etkiliyor?

Ülke ve bölgelere göre ürün ve sistem gerekliliklerinde, çalışma prensiplerinde, enerji tüketimlerinde, vb. farklı ihtiyaç ve talepler gözlemlenebiliyor. Avrupa pazarında ise “Avrupa Yeşil Mutabakatı” öncesi ya da sonrasında, özellikle son senelerde çevreye daha duyarlı ürün ve üretimler tercih edilmektedir. EKA olarak, ana temel prensiplerimiz doğrultusunda biz de bu pazarın bu ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek ürün ve üretim faaliyetlerine sahibiz.

Küresel tedarik zinciri yönetiminde yaşanan dalgalanmalar ve tedarik süreçlerindeki zorluklar, firmanızın üretim ve ihracat operasyonlarını nasıl etkiledi? Bu zorluklara karşı uyguladığınız stratejiler nelerdir?

Milli markalaşmaya ve daha sonra da global bazda bir marka olma yönünde, hassasiyetle değerlerimizi koruyor, başarımızı her geçen gün daha yukarı taşıma inancımızla, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yüksek yerlilik oranlı üretim ve tedarik zinciri yaklaşımımız ile hem yerli üretime katkı sağlıyor hem de küresel tedarik zincirinde yaşanabilecek dalgalanmalardan minimum seviyede etkileniyoruz. Ayrıca bu sayede söz verdiğimiz sürelerde ürünlerimizi teslim edip müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutuyoruz.

Son olarak, asansör sektöründe firmanızın gelecek 10 yıl içindeki vizyonu nedir? Bu vizyona ulaşmak için belirlediğiniz anahtar stratejiler nelerdir?

Küresel pazarın önemli aktörleri ile rekabet eden, tüm dünyada ürün ve hizmetlerimizin kalitesini ön plana çıkaran, yerli ve milli bir dünya markası olma vizyonumuz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dijital çözümlerimizle, dünya standartlarında ileri teknolojiler geliştirmek, katma değerli ürün çeşitliliğimizi artırmak üzere Ar-Ge yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. EKA olarak, bugün üst düzey projelerde yerli ve milli markamızla, ithalata alternatif çözüm sunmanın gururunu yaşıyoruz. İştiraki olduğumuz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının öncülüğünde sürdürülen deprem bölgesinin yeniden inşası ve şehirlerimizin yerinde dönüşümü başlıklı projelerde asansörler ile ilgili her konuda çalışmalarımız 2024’te artarak devam edecek.

Dayanışmanın milli birlik ve beraberlik yönünden öneminin farkındayız, bu bilinçle sektörümüzün tüm paydaşlarını bir araya getirecek projeler yürüteceğiz. Bu kapsamda tedarik zinciri ekosistemimizi büyütmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Kritik teknolojilerdeki yerli ve milli üretim kabiliyetlerimizi önümüzdeki dönemde en üst düzeye çıkaracağız. Türkiye’nin inovasyondaki rekabetini artıracak, küresel bilgi birikimimizi değerli çözüm ortaklarımız ile paylaşacak, iş birlikleri ile bugünün ve geleceğin teknolojik çözümlerini hayata geçireceğiz. Ülkemizin küresel üretim üssü olma statüsünü hep ileriye taşıyacağız. Sektörümüze nitelikli insan kaynağının sürekli geliştirilmesi de bizim en öncelikli konularımız arasında daima yer alacak.

EKA, yerli ve milli bir dünya markası olma hedefiyle emin adımlarla ilerliyor. Kendi enerjisini üreten, sıfır atık uyumlu, endüstri 4.0 teknolojinde üretim yapan üretim tesisimizde, yeni yatırımlarımızı yapay zeka projeleri ile destekleyeceğiz.