EKA'nın, Konya üretim tesisi açıldı
Emlak Konut Asansör (EKA) Konya üretim tesisi açılışında yaptığı konuşmada, "Türkiye artık boyun eğen, fason olarak gölgede kalan, küresel pazarda el pençe divan duran bir ülke değildir. Yerli ve milli kaynaklarıyla dünya pazarında güç sahibi, marka şehirleriyle yeni bir çağı açan, söz sahibi bir ülkedir." diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Fabrikamız, tamamen sıfır atık uyumlu, çevre ve iklim dostu. Aynı zamanda kendi enerjisini üretiyor. Yani Türkiye'deki 'çevre dostu fabrikaların' en güzel örneği, işte hemen yanı başımızda. Fabrikamız inşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, yüzde 75 olan yerli ve millilik oranını yüzde 100'e çıkaracak, dünyanın lider 7 asansör firması arasına girecek, onlarla dişe diş bir rekabetle adını ilk sıralara altın harflerle yazdıracak." diye konuştu.
30 Ocak 2023 Pazartesi günü gerçekleştirilen Emlak Konut Asansör (EKA) üretim tesisi açılış programına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra; milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar, Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Keleş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarlı, EKA Genel Müdürü Bilgehan Bozkurt ile asansör sektöründe EKA'nın işbirliği yaptığı firmaların temsilcileri ile EKA çalışanları katıldı.
Programın açılış programı EKA Genel Müdürü Bilgehan Bozkurt'un, EKA'nın tanıtımını yaptığı konuşması ile başladı. EKA Genel Müdürü Bilgehan Bozkurt, Konya 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde 70.000 metrekare bir alanda 15 bin 500 metrekaresi kapalı alana sahip üretim tesislerinde, farklı segment ve özelliklerde yılda 5.000 adet asansör üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade etti. EKA üretim tesisinin, yüksek teknoloji ve tam otomasyonlu robotik altyapısıyla kurulmuş bir üretim tesisi olduğunu da aktaran Bilgehan Bozkurt, "Alanında uzman iş ortaklarımızın da katkılarıyla, müşterilerimizin beklentilerine yönelik en uygun ve doğru çözümleri üretiyoruz. Ar-Ge merkezimizde, her aşamasında yenilikçi dokunuşlarla tasarlanan ürünlerimiz, endüstri 4.0 teknolojileri kullanılarak, güvenlik, konfor ve estetikle buluşturuluyor. Asansör test kulemizde, farklı özelliklerde olan 4 asansör ile eş zamanlı olarak tüm güvenlik ve konfor testleri yapılıyor. İnsan ve çevre odaklı operasyonların yürütüldüğü tesisimizde; iş sağlığı ve güvenliği konusundaki hassasiyet her zaman en üst seviyede tutuluyor ve çevresel sürdürülebilirlik bilinciyle yeşil kalkınma destekleniyor." diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum EKA açılış töreninde yaptığı konuşmada, "TOKİ iştiraki olan Emlak Konut, göreve geldiğimizden bu yana her zaman bizim eser siyasetimizin en önemli yardımcılarından biri oldu. Ben de böylesi güzide, böylesine büyük Emlak Konut ve TOKİ ailesinde yetiştim. 2005 yılından 2019 yılına kadar, 14 sene bu büyük ailenin bir üyesiydim. Türkiye Yüzyılımızın refahı için emek veren Emlak Konut’un faaliyet alanlarına bir yenisini daha ekliyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve milli asansör fabrikasını, Emlak Konut Asansör Fabrikasını (EKA) Konya’mızda sizlerin hizmetine, ülkemizin, milletimizin hizmetine sunuyoruz." dedi.
Asansörlerin yaşam kalitesini arttıran ve bir yapıya değer katan teknolojik ürünler olduğunu ifade eden Bakan Kurum, "Bugün Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizde 4 katı aşan yapılara asansör yapma zorunluluğu bulunuyor. Bu anlamda ülkemizdeki yapıların yüzde 85’inden fazlasında asansör ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenlerden dolayı, Türk asansör sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu göz ardı etmemeliyiz.
Kentsel dönüşüm projelerimiz ve sosyal konut hamlelerimizle beraber, sektörde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu yüzden Türk asansör sektörünün, inşaat sektörü ile birlikte düşünülmesi gerekiyor. Yine Asansör Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre ülke genelinde yılda 40 bin civarında asansör monte ediliyor. Tüm bu verileri göz önüne aldığımızda şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, Türk asansör sektörü, ülke sanayisi ve ekonomisi açısından önemli bir faaliyet alanıdır ve Konya’mız bu alanda da lider olacaktır" diye konuştu.
- Fabrikamız, tamamen sıfır atık uyumlu, çevre ve iklim dostu
Konuşmasında açılışını yaptıkları EKA üretim tesisi hakkında da bilgi veren Bakan Kurum; "Bugün açılışını yaptığımız asansör fabrikamız tam 70.000 metrekare inşaat alanına, 15.000 metrekare kapalı alana sahip. Fabrikamızda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte inşa ettiğimiz Ar-Ge Merkezimizin yanı sıra, 42 metre yüksekliğinde test kulemiz yer alıyor. Fabrikamız, tamamen sıfır atık uyumlu, çevre ve iklim dostu. Aynı zamanda kendi enerjisini üretiyor. Yani Türkiye’deki 'çevre dostu fabrikaların' en güzel örneği, işte hemen yanı başımızda. İnşallah fabrikamız şu anda yüzde 75 olan yerli ve millilik oranını 2 yıl içerisinde yüzde 100’e çıkaracak, 5 milyar dolar ihracata ulaşacak; dünyanın lider 7 asansör firması arasına girecek, onlarla dişe diş bir rekabetle adını ilk sıralara altın harflerle yazdıracak!" dedi.
- İlk yıl 155, 2024 yılı sonunda 5 bin, sonrasında da 15 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz
EKA üretim tesisinde ilk yıl 155 kişiyi istihdam edeceklerini ifade eden Bakan Murat Kurum, EKA'nın üretimin yanı sıra yapacağı montaj ve servis bakım hizmetleriyle bu sayıyı her geçen gün daha da arttıracağını söyledi. "İlk hedefimiz, 2024 yılı sonuna kadar 5 bin, sonrasında ise minimum 15 bin vatandaşımıza, Konyalı kardeşimize istihdam sağlamak." diyen Kurum, "İşte bu noktada buradan bir müjde vermek istiyorum. Fabrikamızda çalışanların yüzde 20’si gençlerimizden oluşacak. İnşallah başta Konyalı gençlerimiz bu fabrikada, ekonomimize katma değer oluşturacak, ülkemizin istikbaline yön verecek.
Çevre ve şehircilik yatırımlarından koruma ve restorasyon projelerine, sanayi ve üretim alanlarından kentsel dönüşüm projelerine kadar her alanda eser siyasetimizle milletimizin istikbaline uzandık. Türkiye artık boyun eğen, fason olarak gölgede kalan, küresel pazarda el pençe divan duran bir ülke değildir. Yerli ve milli kaynaklarıyla dünya pazarında güç sahibi, marka şehirleriyle yeni bir çağı açan, söz sahibi bir ülkedir." diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat arttı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumu'na 9 bin 9 patent, 5 bin 502 faydalı model, 197 bin 235 marka ve 78 bin 268 tasarım olmak üzere toplam 290 bin 14 yerli sınai mülkiyet başvurusunun yapıldığını söyledi.
- Türkiye'de önemli kalkınma hamlelerini hayata geçirdik
EKA üretim tesisi açılış töreni öncesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Murat Kurum ile birlikte fabrikadaki üretim hatlarını gezdi, kaynak işlemi yaptı. Varank, açılış töreninde, son 20 yılda Türkiye'de önemli kalkınma hamlelerini hayata geçirdiklerini söyledi.
Enerjide, ulaştırmada, sanayide, sağlıkta, imarda ve daha birçok alanda önemli projelerin ortaya koyulduğuna dikkati çeken Varank, bu yatırımların Türk inşaat sektörünü de ileriye taşıdığını ve insan kaynağı yetkinliğinin arttığını anlattı.
- 30 milyar doların üstüne çıktı
Varank, firmaların dünya çapında işler yapan küresel şirketlere dönüştüğünü vurgulayarak, "Türk firmaları 2002 yılında yurt dışında 4,4 milyar dolar değerinde proje üstlenirken, bu rakam 2021 yılında 30 milyar doların üstüne çıktı. Tabii inşaat sektöründe yaşanan büyümenin, diğer pek çok sektörde de olumlu yansımaları var." diye konuştu.
"Ülkemizde şu anda aktif 800 bin civarında asansör bulunuyor"
Asansör sektörünün de ivme kazandığına dikkati çeken Varank, şöyle konuştu: "3 binin üzerinde firmanın 32 bin çalışanıyla faaliyet gösterdiği sektörün yıllık cirosu şu anda yaklaşık 3 milyar dolar civarında. Sektör ihracatta da başarılı bir grafik ortaya koyuyor. 2019'da 230 milyon dolarlık asansör ve asansör aksamı ihraç ettik.
2020 yılında 250 milyon dolara yükseldi. İhracatımız 2021 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 300 milyon dolara ulaştı. Ülkemizde şu anda aktif 800 bin civarında asansör bulunuyor.
Türkiye asansör pazarı, dünyanın en büyük pazarlarından bir tanesi. Hem yurt içinde hem de yurt dışında asansör sektörünün büyümesine yönelik önemli bir potansiyel var."
- Birçok projeyi destekledik
Milli teknoloji hamlesi rehberliğinde, sektörlerin yerli ve milliliğini artırmak için kapsamlı destek programları ihdas ettiklerine dikkati çeken Varank, "Asansör sektörü de desteklediğimiz sektörlerden biri. TÜBİTAK'la şu ana kadar; emniyetli şaft sistemlerinden akıllı asansör sistemlerine, ev tipi yeni nesil asansör sistemlerinden yeni nesil asansör motorlarının geliştirilmesine kadar birçok projeyi destekledik.
"85 araştırma projesine yaklaşık 100 milyon lira hibe desteği sağladık"
Sanayiye yönelik 85 araştırma projesine yaklaşık 100 milyon lira hibe desteği sağladık. KOSGEB'le son 3 yılda 281 işletmeye 18 milyon liranın üzerinde kaynak aktardık. Yine 6 farklı firmanın Ar-Ge ve Tasarım Merkezini destekliyoruz." diye konuştu.
Varank, Emlak Konut Asansör Ar-Ge Merkezi'nin de Bakanlığın destekleri ile kurulduğunu ifade ederek, bu Ar-Ge merkezinde 8 projenin yürütüldüğünü aktardı.
"Yerli patent başvuruları, yabancı patent başvurularını geçti"
Türk sanayisinde araştırma ve geliştirme kültürü kazandıkça sınai mülkiyet alanında da yeni rekorların geldiğini anlatan Varank, şunları kaydetti: "Şimdi buradan ilk kez 2022 sınai mülkiyet verilerini açıklıyorum. Türk Patent ve Marka Kurumuna 9 bin 9 patent, 5 bin 502 faydalı model, 197 bin 235 marka ve 78 bin 268 tasarım olmak üzere toplam 290 bin 14 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı.
Türkiye'de şu anda inovasyon anlamında büyük ivme yakaladık
Bu başvurulara baktığımızda bir önceki yıla göre, yerli patent başvurularında yüzde 7, yerli faydalı model başvurularında yüzde 25, yerli marka başvurularında yüzde 12 ve yerli tasarım başvurularında yüzde 32'lik artış gerçekleştiğini görüyoruz. Türkiye'de şu anda inovasyon anlamında büyük ivme yakaladık ve bu ivme son sürat devam ediyor. 1994 yılından bu yana, ilk kez TÜRKPATENT'e yapılan yerli patent başvuruları, yabancı patent başvurularını geçti."
Patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat arttı
Varank, patent tescil sayısının 2021'e göre yüzde 2 oranında artarak 3 bin 407'ye yükseldiğinin altını çizerek, "Türkiye'nin patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat artmış oldu. Geçen yıl yapılan 291 ve bu yılın Ocak ayında yapılan 32 coğrafi işaret tesciliyle toplam tescilli coğrafi işaret sayısı da 1313'e ulaştı.
Yaşanan artışlar gelecek adına ümit veriyor
Sınai mülkiyet alanında yaşanan artışlar gelecek adına ümit veriyor ancak biz bu sayıları ülkemizin potansiyelini göz önüne aldığımızda yeterli bulmuyoruz. Bu manada yerli ve milli işletmelerimizin ar-ge ve yenilik kapasitesine yönelik atılımlarını kapsamlı desteklerle destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Güney Marmara Hidrojen Vadisi Projesi desteklenmeye hak kazandı"
Avrupa Birliği'nin hibe destekleri programlarına değinen Varank, şunları kaydetti: "Avrupa Birliği'nin çok farklı hibe destekleri var. İşte bunların bir tanesinde çok önemli bir başarı yakaladık. Türkiye koordinasyonunda 10'u Türk, 13 ortağın yürüteceği ve 7,5 milyon avrosu AB hibesi olmak üzere toplam 36 milyon avroluk Güney Marmara Hidrojen Vadisi Projesi desteklenmeye hak kazandı.
Projeyle birlikte minimum 500 ton hidrojen ve Türkiye'nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevleri üretebileceğiz. Ayrıca bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları Balıkesir'de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi ile geliştirilmiş olacak. Çok önemli bir proje."