06 Kasım 2022,EKC Kalite Belgelendirme Muayene, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

EKC Kalite Belgelendirme Muayene

Murat SEVEN - EKC Kalite Belgelendirme Muayene  Teknik Yönetici

- A tipi muayene kuruluşu olabilmek için getirilen şartlar
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yetkilendirmesi yapılacak ya da yenilenecek A tipi muayene kuruluşları tarafından her yıl yeniden belirleyeceği bedeli, Bakanlığın "Döner Sermaye İşletmesine" yatırmasını istemektedir. Bu bedelin yatırılmasına müteakip yetkilendirme ya da yetki süresinin uzatılmasının yapılacağı belirtilmektedir (Madde-5 (2)). 2022 yılında uygulamaya başladığı yetkilendirme ücretini böylece yönetmelik değişikliği ile mevzuata da koymuş oldu.

Yine Madde-6 (6)’da yetkilendirme başvurusunun Bakanlık tarafından reddedilmesi halinde 30 gün içinde yeni başvuru yapılırsa, ücret alınmayacağı; yeni başvuru süresi 30 günü geçerse, aynı ücretin yeniden ödenmesi gerektiği de belirtilmiştir.

2018 tarihli Periyodik Kontrol Yönetmeliği Madde 5’te yetkilendirmenin akreditasyon süreci ile devam ettiği belirtilirken, yapılan değişiklikle “Yetki, TÜRKAK tarafından verilen akreditasyon belgesinin geçerlilik süresi boyunca devam eder” diyerek, yetkilendirmenin sadece TÜRKAK akreditasyonu ile gerçekleştirileceğini de mevzuata eklemiş oldu (Madde-5 (5)).

A tipi muayene kuruluşunun başvuru yapabilmesi için KEP adresi zorunluluğu yönetmelik değişikliği ile mevzuata da girmiş oldu (Madde-6 (2)). 

Mesleki Sorumluluk Sigorta Poliçe değeri 1.000.000.TL’den 1.500.000.TL’ye çıkarılmış oldu (Madde-6 (3-f)). 

2017 yılında tebliğ ile başlayan Muayene Mühendislerinin belgelendirilmesi bu yeni yönetmelik ile mevzuata da girmiş oldu. Madde-6 (3-g)’de yetkin personel listesi ile birlikte muayene mühendislerinin başarı belgeleri de A Tipi Muayene Kuruluşlarından başvuru şartlarına eklenmiştir.

- Monte edenler veya yetkili servisler için getirilen yenilikler
Asansör monte eden veya onun yetkili servisi; tescil öncesi ilk periyodik kontrolde, kontrolün yapılabilmesi için başvuru sırasında A tipi muayene kuruluşuna, 
1-  AB Uygunluk Beyanını

2- Onaylanmış Kuruluşça düzenlenen uygunluk belgesini

3- Onaylı avan ve/veya uygulama projesini

4- Yük için kalibrasyon doğrulama raporunu, teslim etmek zorundadır (Madde-8 (2)).

Asansör monte eden veya onun yetkili servisi; kalibrasyonu yapılmış yeni yönetmeliğin Madde-9 (10) belirtilen özelliklere sahip yükü tedarik etmekle de mükelleftir.

Asansör monte eden veya onun yetkili servisi; Madde-9 (11) de belirtildiği üzere kontroller nezaret eden teknik bakım ve onarım personelinin, 
a) İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı hareket etmemesini,
b) İşveren bilgilerini de içeren tanıtıcı kimlik belgesini üzerinde taşımasını,
c) Güncel Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalılık kaydının ilgili A tipi muayene kuruluşuna sunulmasını, sağlar.
 
Asansör monte eden veya onun yetkili servisi; Madde-9 (12)’ye göre TSE Hizmet Yeterlilik Belgesinin devamlılığını sağlamak zorundadır. Değişiklik öncesi monte edenin TSE HYB’sinin olmaması, muayene kuruluşunun periyodik kontrol yapmasına engel teşkil etmezken, yönetmelikte yapılan değişiklikle asansörün sahibi bina yönetimi ile sözleşme imzalayan monte eden veya yetkili servisinin TSE HYB’si geçerli olmalıdır, aksi halde o asansörde periyodik kontrol yapılamaz.

Tescil öncesi ilk periyodik kontrolde, yönetmelikte yapılan değişiklik ile Madde-19 (4)’te belirtildiği üzere farklı iki noktaya asansör kimlik etiketi iliştirilir. 
1. Kabin içerisinde kabin kumanda butonu üzerinde tabandan en az 160 cm yukarı, sökülemeyecek şekilde,

2. Kumanda panosunun iki yan kenarından birine veya makine dairesiz asansörde ise kumanda panosu kapağının iç kısmına, monte eden veya onun yetkili servisince 90 x 60 mm boyutlarında kalıcı olarak monte edilen metal plaka üzerine sökülmeyecek şekilde.

- A tipi muayene kuruluşları için yenilikler ve değişiklikler
Madde-13 (5) ile İlgili idareler ile A tipi muayene kuruluşunun yapacağı protokolün içermesi gereken asgari hususlar belirlenmiştir.

(5) Protokolün asgari olarak içerdiği hususlar aşağıdadır:
a) İmzacıların adı, soyadı ve unvanı.
b) İmza tarihi.
c) Yürürlük tarihi ve geçerlilik süresi.
ç) Tarafların iletişim bilgileri ve KEP adresleri.
d) Belirlenen ilgili idare payı oranı ve ödeme periyodu.
e) Periyodik kontrol ücretine ilişkin bilgiler.
f) Fesih şartları.

Madde-14 (3) ile A tipi muayene kuruluşunun teknik yöneticisinin tecrübe şartları tanımlanmıştır.
a) Asansör ile ilgili olarak en az üç yıllık muayene tecrübesinin bulunması.
b) Asansör ile ilgili en az beş yıllık sektör tecrübesinin bulunması.
c) Asansör ile ilgili mevzuat uygulamalarına yönelik en az beş yıllık kamu tecrübesinin bulunması.

Madde-16 ile A tipi muayene kuruluşunun yapacağı yıllık periyodik kontrol sayısı; bir tam gün içinde 6 periyodik kontrol ya da 12 takip kontrolü, yapamadığı periyodik kontrollerin 2 katı olacak şekilde takip kontrolü, aynı mahallede 3 tescil öncesi ilk periyodik kontrol ve ilaveten 2 periyodik kontrol ya da yapamadığı periyodik kontrol sayısı kadar takip kontrolü,  farklı mahallede ise 2 tescil öncesi ilk periyodik kontrol ve ilaveten 2 periyodik kontrol ya da yapamadığı periyodik kontrol sayısı kadar takip kontrolü, olacak şekilde değiştirilmiştir.

“Madde-18 (7) Rapor; A tipi muayene kuruluşu tarafından adi posta, e-posta, elden teslim veya kısa mesaj ile bilgilendirmek suretiyle kendi internet sitesinden ilgili taraflara erişim sağlanarak iletilir. İletime dair bütün bilgiler, Bakanlığa ispatlanmak üzere dokümante edilir ve en az bir yıl saklanır.” 

Rapor saklama süresi daha önce 2 yıldı, değişiklikle beraber bir yıla düşürülmüştür.

“Madde-18 (9) Rapor, teknik yönetici tarafından 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa uygun olacak şekilde imzalanır.“ (Elektronik İmza 01/07/2023 tarihine kadar aranmaz. Madde-33 Geçici Madde 4).

Görüldüğü üzere 2023 yılı 7.ayı sonrası teknik yönetici elektronik imza ile raporları onaylayacaktır.

“Madde-19 (4) Etiketin biri asansör kabininin içerisinde kumanda butonu hizasında kabin tabanından en az 160 cm yüksekliğe kolayca sökülemeyecek şekilde iliştirilir. İkinci etiket ise o asansöre ait olan kumanda panosunun iki yan kenarından herhangi birine veya makina dairesiz asansörde kumanda panosuna ait olan kapağın iç tarafına 90 x 60 mm boyutlarında olacak şekilde bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi bulunan asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından kalıcı olarak monte edilen metal plaka üzerine iliştirilir.” 

A Tipi Muayene Kuruluşu, tescil öncesi ilk periyodik kontrolde kimlik etiketini farklı iki noktaya iliştirecektir.

“Madde-21 (4) İlgili idare payının alınıp alınmayacağı ve ilgili idare payı alınacaksa miktarı protokolde açıkça belirtilir. İlgili idare; protokol aşamasında veya protokol süresi boyunca, ilgili idare payının dışında A tipi muayene kuruluşundan ayrıca ayni veya nakdi taleplerde bulunamaz ve A tipi muayene kuruluşu söz konusu talepleri karşılamaz. İlgili idare payı, periyodik kontrol hizmetine binaen düzenlenen fatura tarihinden sonra protokolde belirtilen periyotta ilgili idareye aktarılır.” 

Bu yönetmelik ile ilgili idarenin %10 İİP ödemesi dışında herhangi bir ücreti A Tipi Muayene Kuruluşundan alması engellenmeye çalışılmıştır.

“Madde-21 (6) Periyodik kontrol sonucunda A tipi muayene kuruluşu tarafından düzenlenen faturada asansörün adresi ve asansör kimlik numarası yer alır. Birden fazla asansör periyodik kontrol hizmeti için tek fatura düzenlenmesi durumunda, farklı her asansör periyodik kontrol hizmeti için birinci cümlede belirtilen bilgilerin söz konusu faturada ayrıca yer alması sağlanır. Bu fatura, 213 sayılı Kanuna uygun olacak şekilde düzenlenir.”

Yönetmelikte yapılan değişiklik ile periyodik kontrol ücretleri için kesilecek faturanın içeriği de tanımlanmıştır.

Madde-26 (değişiklik öncesi Madde-29 Bildirim Maddesi) ile A Tipi Muayene Kuruluşunun yapması gereken bildirimler ve süreleri tanımlanmıştır. Mühürleme için bildiriminin yapılacağı yerin adresi ve iletişim bilgisi. 

Asansör periyodik kontrollerindeki muayene sayılarında artış sağlanması muayene kuruluşları açısından ne anlam ifade ediyor?
Madde-16 ile A tipi muayene kuruluşunun yapacağı yıllık periyodik kontrol sayısı; bir tam gün içinde 6 periyodik kontrol ya da 12 takip kontrolü, yapamadığı periyodik kontrollerin 2 katı olacak şekilde takip kontrolü,  aynı mahallede 3 tescil öncesi ilk periyodik kontrol ve ilaveten 2 periyodik kontrol ya da yapamadığı periyodik kontrol sayısı kadar takip kontrolü, farklı mahallede ise 2 tescil öncesi ilk periyodik kontrol ve ilaveten 2 periyodik kontrol ya da yapamadığı periyodik kontrol sayısı kadar takip kontrolü, olacak şekilde değiştirilmiştir.

Periyodik kontrol sayılarının artırılması, A tipi muayene kuruluşunun muayene mühendislerinin daha fazla asansör kontrol etmesini sağlayacaktır.

Önceden bir muayene mühendisi, en çok günlük 5 adet periyodik kontrol, ayda ise ortalama 20 iş günü üzerinden 100 periyodik kontrol olmak üzere yılda 1200 periyodik kontrol gerçekleştirebiliyordu

Bu sayı ulaşılabilecek en son sayıdır, asıl olan ise takip kontrollerin de planlama da olması sebebi ile bir muayene mühendisi, yıllık 800-1000 asansör periyodik kontrolü gerçekleştirebilmekteydi.

Yönetmelikte yapılan değişiklik ile muayene mühendisi, günlük 6 adet, ayda 120 adet olmak üzere yılda maksimum 1440 adet periyodik kontrol yapabiliyor olacaktır. Fakat gerçekte ise takip kontrollerinde planlamada olması sebebiyle bir muayene mühendisi 1000-1200 bandında asansör periyodik kontrolü gerçekleştirebilecektir.

Sonuçta, A tipi muayene kuruluşu örneğin 5000 asansör sayısına sahip bir belediyede önceden 5-7 muayene mühendisi istihdam ederken, değişiklikle birlikte 4-5 muayene mühendisi istihdam edecektir. Bu da A Tipi muayene kuruluşu için personel maliyetinin azalması demektir.

- Bina yöneticileri
MADDE 9 Aynı Yönetmeliğin 9'uncu maddesinin üçüncü ve altıncı fıkralarında yer alan “mesleki ve mali sorumluluk sigortasının” ibareleri “mesleki sorumluluk sigortasının” şeklinde değiştirilmiş; beşinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş; aynı maddenin onuncu, on birinci, on ikinci, on üçüncü ve on yedinci fıkraları ile on beşinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Protokolde bu Yönetmeliğe aykırı bir hüküm yer alamaz.”

(12) Periyodik kontrole nezaret etme yükümlülüğü bulunan asansör monte edenin veya onun yetkili servisinin ilgili mevzuat kriterlerini sağlamadığının tespiti halinde veya bina sorumlusu ile asansör monte eden veya onun yetkili servisi arasında bakım sözleşmesi imzalanmamış olduğunun belirlenmesi durumunda, denetim için asansörün bulunduğu ildeki Bakanlık il müdürlüğüne gerekli bildirim A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisine ait TSE Hizmet Yeterlilik Belgesinin bulunmaması, bu belgenin geçerlilik süresinin dolması veya bu belgenin askıya alınması durumunda A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol yapılmaz.

MADDE 26 Aynı Yönetmeliğin 29'uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29 (1) Periyodik kontrole nezaret eden veya nezaret etmekle yükümlü olan asansör monte eden veya onun yetkili servisinin ilgili mevzuatında belirtilen şartları sağlamadığının tespit edilmesi durumunda; denetim için kontrol tarihini takip eden on işgünü içerisinde asansörün bulunduğu ildeki Bakanlık il müdürlüğüne A tipi muayene kuruluşunca fiziki şekilde veya KEP yoluyla resmî olarak bildirilir.

(2) Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen asansör, ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilebilmesi için A tipi muayene kuruluşunca kontrol tarihini izleyen beş işgünü içerisinde ilgili idareye fiziki şekilde veya KEP yoluyla resmî olarak bildirilir.

(3) Asansör monte eden veya onun yetkili servisi ile bakım sözleşmesi imzalamadığı tespit edilen bina sorumlusuna ilişkin bilgi, gerekli idari tedbir için kontrol tarihini izleyen on işgünü içerisinde asansörün bulunduğu ildeki Bakanlık il müdürlüğüne fiziki şekilde veya KEP yoluyla resmî olarak iletilir.

(4) A tipi muayene kuruluşu merkez adresi ile ilgili değişikliği on beş işgünü içerisinde Bakanlığa bildirir.
(5) Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil öncesi ilk periyodik kontrolünde; söz konusu asansörün uygunluk değerlendirme yönteminin asansör monte eden tarafından yanlış seçildiğinin A tipi muayene kuruluşunca tespit edilmesi durumunda, kontrolü takip eden on işgünü içerisinde piyasa gözetimi ve denetimi için asansörün bulunduğu ildeki Bakanlık il müdürlüğüne bu asansöre ait olan uygunluk belgesi ve AB uygunluk beyanı ile asansör monte edene ilişkin bilgiler fiziki şekilde veya KEP yoluyla resmî olarak iletilir.”

MADDE 28 Aynı Yönetmeliğin 37'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
“MADDE 37 (1) Bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslara aykırı hareket ettiği belirlenen bina sorumlusuna, asansör monte edene veya onun yetkili servisine Bakanlık tarafından 1705 sayılı Kanunun 6'ncı maddesine göre idari para cezası uygulanır. Ancak bina sorumlusuna veya kat maliklerine 11 inci maddenin onuncu fıkrasında belirtilen mavi renkli bilgi etiketine esas olan uygunsuzlukların giderilmesini sağlamadığından dolayı birinci cümlede ifade edilen idari para cezası uygulanmaz.

(2) Bu Yönetmeliğe aykırı hareket ettiği belirlenen A tipi muayene kuruluşuna Bakanlık tarafından 1705 sayılı Kanunun 6'ncı maddesinin birinci fıkrasına göre idari para cezası uygulanır ve/veya 7 nci maddenin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında belirtilen durumların oluşması halinde A tipi muayene kuruluşunun Bakanlık tarafından yetkisi askıya alınır veya iptal edilir.

(3) Bakanlık tarafından yetkisi iptal edilen A tipi muayene kuruluşunun yapmış olduğu protokol ilgili idare tarafından tek taraflı olarak feshedilir.”

Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe dair yönetmelikte görüldüğü üzere bina sorumlusunun bakım sözleşmesi yapmaması durumunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından Bakanlık İl Müdürlüklerine bildirimini yapar. Böylece yönetmeliğe aykırı hareket ettiği belirlenen bina sorumlusuna Bakanlık tarafından 1705 sayılı Kanunun 6.ncı maddesine göre idari para cezası uygulanır.

TİCARETTE TAĞŞİŞİN MEN'İ VE İHRACATIN MURAKABESİ VE KORUNMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 1705 
Kabul Tarihi : 10/6/1930 
Yayımlandığı R.G.: Tarih : 19/6/1930 Sayı : 1524 
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 11 Sayfa : 658

Madde 6 – (Değişik: 23/1/2008-5728/68 md.)
Bu Kanun uyarınca ilgili Bakanlıkça alınan kararlara ve düzenlemelere aykırı hareket edenlere, tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın, beş yüz Türk Lirasından yirmi bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Ayrıca, sınai veya ticari tesiste ya da ürünlerde, bu Kanun uyarınca ilgili Bakanlıkça alınan karar ve düzenlemelere uygunluk sağlanması için zamana ihtiyaç bulunması hâlinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar sınai ve ticari faaliyetin durdurulmasına karar verilebilir. Ürünlerin, ikinci fıkra uyarınca verilen süre içerisinde alınan karar veya düzenlemelere uygun hâle getirilmemesi hâlinde bunların mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.

- Mesleki sorumluluk sigortası
MADDE 9 Aynı Yönetmeliğin 9'uncu maddesinin üçüncü ve altıncı fıkralarında yer alan “mesleki ve mali sorumluluk sigortasının” ibareleri “mesleki sorumluluk sigortasının” şeklinde değiştirilmiş; beşinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş; aynı maddenin onuncu, on birinci, on ikinci, on üçüncü ve on yedinci fıkraları ile on beşinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Protokolde bu Yönetmeliğe aykırı bir hüküm yer alamaz.”
 (13) Bir sonraki yıllık periyodik kontrole kadar muayene mühendisinin mesleki hatasından kaynaklanan veya yıllık periyodik kontrol, tescil öncesi ilk periyodik kontrol veya takip kontrolü esnasında muayene mühendisinin yanlış uygulamalarından ötürü asansörde oluşabilecek hasarların tazmini A tipi muayene kuruluşunun mesleki sorumluluk sigortasından karşılanır. Hasarların tazmininin bu sigorta tarafından karşılanamaması durumunda her türlü sorumluluk A tipi muayene kuruluşuna aittir.”

Maddeye göre periyodik kontrol, tescil öncesi ilk periyodik kontrol veya takip kontrolü sırasında Muayene Mühendisinin yanlış uygulamalarından ötürü asansörde oluşabilecek hasarların giderilmesinde kullanılabilecektir. 

- Belediyeler ve İlgili İdareler
MADDE 13 Aynı yönetmeliğin 14'üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşu, ilgili idare ile protokol yapar. Protokol, imza beyannamesi Bakanlığa sunulan ve A tipi muayene kuruluşu adına yasal olarak temsil ve ilzama yetkili olan kişi/kişiler veya kamu kurumu statüsündeki kuruluşlarda ise resmî olarak yetki devri yapılan kişi/kişiler tarafından imzalanır. İlgili idare adına protokol;
a) Belediye için belediye başkanı veya belediye başkanının görevlendireceği yönetici tarafından,
b) İl özel idaresi için vali veya valinin görevlendireceği yönetici tarafından,
c) İlçe özel idaresi için kaymakam veya kaymakamın görevlendireceği yönetici tarafından,
imzalanır.”

“(5) Protokolün asgari olarak içerdiği hususlar aşağıdadır:
a) İmzacıların adı, soyadı ve unvanı.
b) İmza tarihi.
c) Yürürlük tarihi ve geçerlilik süresi.
ç) Tarafların iletişim bilgileri ve KEP adresleri.
d) Belirlenen ilgili idare payı oranı ve ödeme periyodu.
e) Periyodik kontrol ücretine ilişkin bilgiler.
f) Fesih şartları.
g) Mühürleme için bildiriminin yapılacağı yerin adresi ve iletişim bilgisi.”

- Teknik yöneticiler
MADDE 14 Aynı Yönetmeliğin 15'inci maddesinin ikinci, üçüncü ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Teknik yöneticinin makine, elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme veya mekatronik alanlarında mühendislik/teknoloji fakültelerinin birinde yükseköğrenimini tamamlamış olması, tam zamanlı olarak istihdam edilmesi ve aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması gerekir:
a) Asansör ile ilgili olarak en az üç yıllık muayene tecrübesinin bulunması.
b) Asansör ile ilgili en az beş yıllık sektör tecrübesinin bulunması.
c) Asansör ile ilgili mevzuat uygulamalarına yönelik en az beş yıllık kamu tecrübesinin bulunması.”

“(10) A tipi muayene kuruluşu; genel müdür, genel müdür yardımcısı, müdür, yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere ticari temsilcisini ve ticari vekilini teknik yönetici veya muayene mühendisi olarak görevlendiremez.”

Teknik yönetici için getirilen tecrübe şartlarının yeterli olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü periyodik kontrol faaliyeti, soru listeleri, uygunsuzluklara ait renk kodlamaları; Bakanlığın kontrolünde devam etmektedir.  

İlk tescil kontrolü 
MADDE 8 Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil öncesi ilk periyodik kontrolü tescil başvurusundan önce, asansör yaptırıcısının müracaatı üzerine en geç on beş gün içerisinde ilgili A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Tescil öncesi ilk periyodik kontrolün yaptırılmasına ve ücretinin ödenmesine dair sorumluluk, asansör yaptırıcısındadır. Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında asansörü piyasaya arz eden ve tescil öncesi ilk periyodik kontrole nezaret eden, asansör monte eden veya onun yetkili servisi, söz konusu periyodik kontrolün yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin bir suretini başvuru aşamasında ilgili A tipi muayene kuruluşuna iletir:
a) AB uygunluk beyanı.
b) Onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenen uygunluk belgesi.
c) Onaylı asansör avan ve/veya uygulama projesi.
ç) Yük için kalibrasyon doğrulama raporu.”

MADDE 9 Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü ve altıncı fıkralarında yer alan “mesleki ve mali sorumluluk sigortasının” ibareleri “mesleki sorumluluk sigortasının” şeklinde değiştirilmiş; beşinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş; aynı maddenin onuncu, on birinci, on ikinci, on üçüncü ve on yedinci fıkraları ile on beşinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Protokolde bu Yönetmeliğe aykırı bir hüküm yer alamaz.”

“(10) Tescil öncesi ilk periyodik kontrol ilgili uyumlaştırılmış standardında veya buna karşılık gelen uyumlaştırılmış Türk standardında öngörülen yükte ve beyan hızında gerçekleştirilir. Bu aşamada kullanılacak olan yük, aşağıdaki şartlara uygun olacak şekilde asansör monte eden tarafından temin edilir:
a) Üç yılda bir defa olmak üzere kalibrasyon laboratuvarından izlenebilirliği olan doğrulama raporunun veya belgesinin alınması.
b) Seri numarası ile birlikte model veya tip bilgilerini silinmeyecek şekilde içermesi.
c) Fiziksel özelliklerini kaybetmeyen, kütlesinde değişiklik olmayan malzemeden oluşması ve kolay taşınabilirliği için ergonomik olması.

(11) Periyodik kontrol, asansörün bakımını üstlenen asansör monte edenin veya onun yetkili servisinin nezaretinde gerçekleştirilir. Periyodik kontrole nezaret edecek olan kişinin teknik bakım ve onarım personeli olması ve periyodik kontrolde A tipi muayene kuruluşu ile iş birliği yapması asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından sağlanır. Garantisi dolan, garanti uygulamaları dışında kalan veya garanti kapsamında bulunmayan asansörün takip kontrolüne ise asansörün bakımını üstlenen asansör monte eden veya onun yetkili servisi veya periyodik kontrol raporuna göre söz konusu uygunsuzlukları gidermek adına sadece bu iş için bina sorumlusu ile sözleşme imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisi nezaret eder. Asansör monte eden veya onun yetkili servisi, tescil öncesi ilk periyodik kontrole, yıllık periyodik kontrole ve takip kontrolüne nezaret eden teknik bakım ve onarım personelinin;
a) İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı hareket etmemesini,
b) İşveren bilgilerini de içeren tanıtıcı kimlik belgesini üzerinde taşımasını,
c) Güncel Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalılık kaydının ilgili A tipi muayene kuruluşuna sunulmasını, sağlar.

(12) Periyodik kontrole nezaret etme yükümlülüğü bulunan asansör monte edenin veya onun yetkili servisinin ilgili mevzuat kriterlerini sağlamadığının tespiti halinde veya bina sorumlusu ile asansör monte eden veya onun yetkili servisi arasında bakım sözleşmesi imzalanmamış olduğunun belirlenmesi durumunda, denetim için asansörün bulunduğu ildeki Bakanlık il müdürlüğüne gerekli bildirim A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisine ait TSE Hizmet Yeterlilik Belgesinin bulunmaması, bu belgenin geçerlilik süresinin dolması veya bu belgenin askıya alınması durumunda A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol yapılmaz.