08 Şubat 2021,EKONOMİK RENKLİ ÇÖZÜMLER, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

EKONOMİK RENKLİ ÇÖZÜMLER

Dünya üzerinde globalleşmeden geriye doğru bir dönüş başlamış durumda. Her ülke ihtiyaçlarını kendi ülkesi içinde çözerek istihdam yaratmaya ya da başka ülkelere ihtiyacını azaltmaya çalışıyor. Özellikle pandemi sonrası hammadde veya yarı mamul tedarikinde sıkıntı yaşayan işletmelerde üretim aksamaları dahi meydana geldi. Olası pandemi, ithal edilen ülkede yaşanması muhtemel sıkıntılar v.s. bunları düşünen devletler gümrük vergilerini arttırarak, yerli ürünlere teşvik vererek üretimi kendilerine çekmeye çalışıyor.

Özel ve devlet kurumlarında yerli asansör kullanılmasını sektör olarak istiyoruz. Bu konu bizler için çok önemli, tabii ki. PEKİ YA BİZ NE YAPABİLİRİZ?

Birçok konu var, ben sadece paslanmaz konusunu ele almak istedim, bu yazımda. Neden asansörlerde yurtdışından gelen, döviz ödediğimiz, soğuk bir renge sahip ve el izinin bile üzerinde leke yaptığı satine paslanmazları kullanıyoruz. Sevdiğim bir abim elektro statik boya (ESB) için “EKONOMİK RENKLİ ÇÖZÜMLER” ifadesini kullanmıştı. Evet, ESB kapı ve kabinler çok daha renkli, uygun maliyetli, uzun ömürlü ve de dövizimizi yurtdışına kaçırmayacak çözümler sunuyor. Çarpma kapılı asansörler yapılan dönemde asansörler ESB kapılı idi ve hala eski asansörlerde o ESB kapıları görürsünüz. Şimdi neden paslanmaza geçiş yaparak İTHALAT-İHRACAT dengesinde aleyhimize çalışıyoruz.

Paslanmaz kapının ESB kapıdan üstünlüğü nedir?

Paslanmaz, ESB’ye göre daha yüksek maliyetlidir. Paslanmaz çizildiği zaman onarılamazken ESB rahatlıkla eski haline getirilebilir. ESB’de renk skalası, paslanmaz rengi de dahil çok çeşitlidir. ESB yerli ürün iken paslanmaz ithal üründür. Paslanmaz ile aynı yeterlilikte mukavemet gücüne sahip olan ESB, el izi ile kirlenmez.

ESB uygulama 3 aşamadan oluşmaktadır;
1. Aşama; Metal malzemenin yüzey temizliği
2. Aşama; Toz boyanın uygulanması
3. Aşama; Fırınlama işlemi.

Kaplanacak malzeme öncelikle kimyasal olarak temizlenir. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Fazla atılan boya, kabinde bulunan boya geri kazanım sistemi sayesinde toplanır ve tekrar kullanıma sokulur. Boya geri kazanım sistemi elektrostatik toz boyama teknolojisinin en büyük ekonomik avantajlarından biridir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer. 200ºC olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Sonuçta çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilir.

Solvent içermemesi, yüzey kalitesi, dayanıklılığı, boya geri kazanım sistemi, ekonomikliği ve çevre duyarlılığı elektrostatik toz boyamayı geleneksel boyama işlemlerine göre daha çekici bir alternatif yapmaktadır.

ESB, mimarlar için de güzel bir seçenektir. Zira emek verip tasarladığı yerleri, mekana ve çevresine uygun bir renk ile daha güzel hale getirebilir. Orada kullanılan mermerin, tavanın ve çelik kapıların rengine uygun bir veya daha fazla renk seçme alternatifi oluşacaktır. Öyle ki, paslanmaz gibi gözükmesini istiyorsa RAL 9006 seçeneği ile aynı renge ulaşılabilir.

Hepsinden önemlisi biz, ülke olarak bu denli maliyeti yüksek olan, dövizlerimizi yurtdışına kaçıracak ve ESB den bir artısı da olmayan bu üründen derhal vazgeçmeliyiz. Buradan kamudaki arkadaşlarımıza, asansör yaptırıcılarına ve asansör sektöründeki meslektaşlarıma seslenmek istiyorum. Yapacağımız ve yaptıracağımız asansörlerde artık paslanmaz yerine ESB kapı ve kabinlere yönelelim. İşlerimizde ESB seçeneğini mutlaka değerlendirelim hem ülkemize hem de kendimize fayda sağlamış olacağız.