
Emay Asansör
Tayfun GORA
Emay Asansör Dış Ticaret Müdürü
Sözlerine "Emay bir mühendislik firması. Dolayısıyla da her adımımızda mühendislik var. Bitmeyen Ar-Ge faaliyetlerimizde, üretim süreçlerimizde, pazarlama yöntemlerimizde, organizasyon şemamızda bile mühendislik var." diye başlayan Emay Asansör Dış Ticaret Müdürü Tayfun Gora, Emay Asansör'ün hem Türkiye'de hem de dünyada asansör sektöründe mühendislik firması olarak bilindiğini kaydetti.
Asansör kontrol kartları, sürücüler, asansör otomatik kapıları, asansör dişlisiz motorları, market kapıları olarak da bilinen yana kayar alüminyum kapılar, otobüs-minibüs kapı mekanizmaları ve yine otobüs, minibüs ve karavan basamakları ile CNC tezgah kapı mekanizmaları üretimi, satışı ve satış sonrası teknik hizmet verilmesi konularında faaliyet yürüttüklerini kaydeden Tayfun Gora, "Otomatik kat ve kabin kapıları alanında uzmanlaşan EMAY Asansör, ayda 8 bin civarında asansör mekanizması üretirken, alınan siparişlere göre 2 ila 3 bin adet arasında da asansör kapısı üretiyor. EMAY Asansör olarak en büyük avantajımız ise tüm elektronik aksamı ve mekaniği kendi bünyemizde geliştirerek üretebiliyor olmamız. En basit plastik parçadan en karmaşık sürücüye kadar kendi mühendislik altyapımızla geliştirmeler yaparak uyguluyoruz. Sektörümüzde bunu başarabilen nadir firmalardanız. Tüm asansör üreticilerine hizmet veriyoruz. Üretimimizin yüzde 70’ini asansör kapıları üretimine kanalize ettik. Ayrıca gelişmiş mühendislik altyapımızla kayar kapılar alanında linear motor üreten Türkiye’de tek, dünyada ise ikinci firma olduk. 700 milimetreden bin 500 milimetreye kadar genişliklerde kapıları standart olarak imal edebiliyoruz. Daha fazla genişlik talebinde ise özel üretim yaparak taleplere cevap verecek kabiliyete sahip bir firmayız." dedi.
“Bulunduğumuz alanda lokomotif olma çabasındayız” diyen Tayfun Gora, yüzde 100 yerli üretim yaptıklarının da altını çizdi. Tayfun Gora, “Yıllık 50 bin ton çelik tüketimimiz var." diyerek "Normal asansörlerin yanı sıra araç ve yük asansörleri için güçlendirilmiş çelik ray sistemiyle, yüksek dayanımlı, 8 ton noktasal taşıma gücüne sahip asansör kapıları ve eşikler üretiyoruz. 75 watlık dişlisiz bir motorlarla tek kartla otomatik kapıları çalıştırabiliyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek dişlisiz motorlu otomatik kapı sistemini geliştirerek pazara sunduk. En büyük avantajlarımızdan biri de ürettiğimiz kapıların tüm ana uygulayıcıların kasalarına uyumlu ve kolay bir kuruluma sahip olması. Ayrıca otomatik kapılar içindeki radarlı hareket ve el sensorlarını da geliştirerek üretiyoruz” bilgisini verdi.
Hasanağa’da mevcutta bulunan üretim tesisinin yanı sıra yeni kurulan üretim tesisi ile birlikte 20 bin metrekareyi bulan bir alanda 75 kişi ile üretim yaptıklarını belirten Tayfun Gora, üretimlerinin yüzde 40’ını ihraç ettiklerini, doğrudan 42 ülkeye, dolaylı olarak da 60’dan fazla ülkeye asansör kapıları gönderdiklerini kaydederek, "Balkan ülkelerinin tamamı, Doğu ve Kuzey Avrupa, Güney Amerika ve Rusya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. İhracat yaptığımız her ülkede bayilik sistemiyle çalışıyoruz." dedi.
Tayfun Gora, özellikle Hindistan ve Çin pazarlarını hedef pazar olarak belirlediklerine, buralarda büyümek istediklerine de işaret etti. Tayfun Gora, “Teknoloji ürettiğiniz zaman zor pazar diye bir kavram olmuyor. Biz de bu avantajımızı kullanarak, ihtiyaç duyulan teknolojiyi bu ülkelere ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
"Uzun Ar-Ge çalışmalarını sonucu müşterilerimize sunduğumuz tüm ürünlerimizin kalitesinde iddialıyız"
Tayfun Gora, "Prensip olarak üretim kalitesi ve yeterliliği kriterlerimize uymayan hiçbir ürünü piyasaya sürmüyoruz. Uzun Ar-Ge çalışmalarını sonucu müşterilerimize sunduğumuz tüm ürünlerimizin kalitesinde iddialıyız." diyerek Emay Asansör'de Ar-Ge çalışmalarının dönemsel değil sürekli yapıldığını ifade etti. Ar-Ge departmanlarında görevli mühendis arkadaşlarından oluşan bir ekibin mevcut ürünleri daha ileriye taşıma gayretiyle çalıştığını bir başka ekibin ise sürekli yeni ürünler geliştirmeye odaklandığını söyledi.
"Bizim en güçlü yanımız Ar-Ge"
Emay Asansör'ün en güçlü yanının Ar-Ge'ye verdiği önem olduğunu kaydeden Emay Asansör Dış Ticaret Müdürü Tayfun Gora, "Dolayısıyla bu şekilde ciddi bir Ar-Ge ekibimiz olmasaydı sıradan kendi halinde bir firma olurduk, hatta sektörde yer edinemezdik bile." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiyede Ar-Ge kültürü yeni gelişiyor o da maalesef her sektörde değil. Örneğin hepimizin hayranlıkla izlediğimiz havacılık ve savunma sanayimiz veya otomotiv sanayimizde çok ciddi Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Fakat asansör sektörüne gelince güzel çalışmalar görmekle beraber yolun daha çok başındayız. Firmaların Ar-Ge faaliyetlerini geliştirmeleri için teşvikler olduğunu biliyorum. Ancak çok fazla prosedür gerektirdiği için biz de dahil olmak üzere birçok firma kendi imkanları ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor.
Asansör sektörü özelinde belirtmem gerekirse Ar-Ge çalışmalarının istenilen seviyede olmamasının en önemli sebebini sektör aktörlerinin fiyat odaklı rekabetin içerisinde boğulmaları olarak görüyorum. Ar-Ge maliyetli bir iş. Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların sektörün genel satış politikası gereği fiyatlara yansıtılamaması, 'Getirisi olamayacaksa Ar-Ge'ye neden harcayalım? Nasılsa ürünümüz satıyor.' düşüncesi, sektörümüzde Ar-Ge çalışmalarının yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel. Ürettiğimiz ürünlerin, verdiğimiz hizmetlerin getirisi elbette önemli ama daha da önemlisi fayda sağlaması. Peygamberimizin (S.A.V.); 'İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.' sözünü hatırlayarak konuyu tamamlamak istiyorum."