ESKİŞEHİR'DE AÇILAN ASFED AKADEMİ, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ
Mesleki ve Teknik Liseler bünyesinde “Asansör Sistemleri Dalı” kurulması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED) arasında imzalanan protokol kapsamında ASFED Akademi’nin ikincisi Eskişehir Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açıldı. Ankara’dan sonra Eskişehir’de açılan ASFED Akademi Türkiye’nin en büyüğü olma özelliğine de sahip. 3’üncü ASFED Akademi ise Kayseri’de kuruldu ve yakın zamanda açılış töreni yapılacak.
Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen açılış törenine Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit, Asansör Sanayiciler Federasyon Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, Eskişehir Asansörcüler Derneği Başkanı Ekrem Boyacıoğlu, Eskişehir Devlet Malzeme Ofisi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Kadir Yalçın, ASFED ve ESASDER üyeleri katıldı.
Asansör Sektörü’nün geleceğine ve eğitimine yatırım yapmak amacıyla kurulan ASFED Akademi, öğrencilere verilecek “Asansör Sistemle sektörün yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılayacak.
Sunumunu da üstlendiği açılış töreninde konuşan ASFED Eğitim komitesi üyesi Rasime Sazak, “Konu eğitim, konu gençlik, konu ülkemizin geleceği söz konusu olunca burada bir arada olmak inanılmaz bir gurur ve mutluluk veriyor.” diyerek sözlerine başladı. Sazak, “Bu salonda bulunan herkes birer eğitim neferidir. Burada bulunduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi. ASFED Akademi’nin proje olarak gelişme sürecini de katılımcılara aktaran Sazak şöyle konuştu: “Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile ASFED 2018 yılında bir protokol imzalayarak büyük bir projeyi başlatmış oldu. Bu projede Asansör Akademilerinin kurulması amaçlandı.
ASFED Akademi olarak adlandırdığımız eğitim atölyelerimizde; Meslek liselerimizin elektrik ve elektronik bölümlerinin altında bulunan Elektromekanik Taşıyıcılar Dalı’nın asansör sistemlerine dönüştürülmesi, eğitim programında yer alan modüllerin günümüz şartlarına ve teknolojisine uygun olarak yeniden yazılması, farklı ve son teknoloji özelliklerini taşıyan A’dan Z’ye tüm malzeme ve ürünlerin olduğu asansör kuyularında öğrencilerimizin uygulamalı eğitim görmeleri, ilgili bölüm öğretmenlerimize asansör hakkında teknik mevzuat, yönetmelik ve teknoloji konularında eğitimcinin eğitimi programının gerçekleştirilmesi, Asansör Sistemleri Dalı öğrencileri ile sektör buluşmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.
Projeye başlarken oldukça geniş ve kapsamlı bir protokolümüz vardı. Önümüzde yapılacak iş listemizde çok uzundu. Hızlıca çalışmaya başladık ve protokolden 7 ay sonra 2018 yılının ekim ayında Ankara’da ilk asansör akdemimizi açtık.
Türkiye’de asansör eğitiminde farkındalık yaratan bu projede Ankara ayağından sonra ikinci ve en büyük asansör akademisinin açılışında buluştuk. Bu buluşmanın arkasında bulunan kahramanlar şuan bu salonda aramızdalar. 29 tane firmadan çok ciddi anlamda malzeme ve ürün desteği aldık. Özellikle de Eskişehir Asansörcüler Derneği ve bilhassa da Sitimek Asansör ve Tepe Asansör’ün birazdan göreceğiniz o okulun montajında döktüğü alın teri yüzlerce teşekkürü hak etmektedir.”
Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Yalçın
Açılışta ev sahibi olarak Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Yalçın da bir konuşma yaptı. Sözlerine; “Okulumuza Eskişehir’imize ülkemizin en büyük ve günümüzün en son teknolojisi ile hazırlanmış güncel ve en üst donanıma sahip asansör sistemleri dalı akademisinin malzeme tedarikine yardımlarını esirgemeyen ASFED üyelerine ve ASFED Akademi’nin kurulumunda emeklerini esirgemeyen günlerce gecelerce çalışan ESASDER üyelerine şükranlarımı sunarım.” diye başlayan Yalçın, “Asansör sanayi sektörü ara eleman ihtiyacını şimdiye kadar başka mesleklerdeki ara elemanları yetiştirip her 5 yılda bir MYK sınavlarında sertifikalandırarak çözüyorlardı. Sektör için önümüzdeki yıl, diplomalı ve sertifikalı elemanları bu son teknoloji ile kurulan Eskişehir asansör sistemlerinden mezun edeceğiz. Bu kapsamda da ülkemizdeki birkaç meslek lisesinden biri olacağız.” dedi
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli
Kadir Yalçın’dan sonra Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli söz aldı. Şehirleşme ve dikine yapılaşmadan bahseden küpeli Asansörlerdeki can ve mal güvenliğinin önemine değindi. Küpeli konuşmasında “Bu projeden bahsedilince çok heyecanlandım. Bir okul sevdalısı olarak böyle bir projenin Eskişehir’de de hayata geçirilecek olması beni heyecanlandırmıştı. O zamanda dile getirmiştim biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız diye. Bu açılan kurumla asansör sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacı giderilecek.” dedi.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş
Konuşmasında meslek eğitimin önemini vurgulayan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş: “Gerçekten mesleğinin erbabı o işi en iyi bilen insanlar yetiştirmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. ASFED Akademi, asansör ürün grubunda derinlemesine her şeyi öğretebilecekleri bir sistem geliştirmiş. Bu anlamda yolları açık olsun. Serdar Tepe bizim en genç ESO Meclis Üyelerimizden birisi, bu projeye çok katkı verdi kendisine çalışmaları için teşekkür ediyorum. ESO olarak da bu tür eğitim projelerini her zaman destekliyoruz. Yakın zamanda bizim de bir Meslek Eğitim Merkezimiz açılacak.” diye konuştu.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler
“İş insanları ile kamunun iş birlikteliğini hep birlikte görüyoruz” diye sözlerine başlayan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler örnek teşkil edecek bir projenin hayata geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Güler konuşmasını “İş insanları için bu tarz projeler çok değerlidir. Sürekli üzerinde durduğumuz sanayicimiz ile eğitimi bir araya taşıyamazsak uzun soluklu ve sürdürülebilir hamleler yapamıyoruz. Bu yüzden nitelikli ve kaliteli insan gücünü ortaya çıkarmamız gerekiyor.” diye tamamladı.
Eskişehir Asansörcüler Derneği Başkanı Ekrem Boyacıoğlu
Güler’den sonra Eskişehir Asansörcüler Derneği Başkanı Ekrem Boyacıoğlu söz aldı. Hayaldi gerçek oldu diyen Boyacıoğlu, projenin yıllar önce hayalini kurduklarını dile getirdi. “Mesleğimizin en büyük problemi, yaptığımız işin adı yoktu. Diğer mesleklerin altında toplanıyordu. Asansörün bizim mesleğimiz olduğunu hiçbir şeye benzemediğini birçok mesleğin içinde bulunduğu yeni bir branş olduğunu yeni kabul ettirdik.” dedi. Boyacıoğlu “Asansör mesleğinin çok basite indirgenmesine rağmen biz uçaktan sonra en tehlikeli taşıtları imal ediyoruz. Sektörümüzün şuan içinde bulunduğu durumu da eğitim ile çözeceğimize inanıyoruz. Sektörümüzü daha geliştirebilmemiz için bu okulların var olması gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit
“Böyle bir günde böyle bir projenin açılışını yapmak bize gurur veriyor” diyen Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit, mesleki eğitim konusunda Eskişehir’in örnek teşkil eden illerden bir tanesi olduğunu söyledi. Cirit; “MEB olarak okullarımızı sanayicilerimize açtık. Dedik ki sizin ne eksiğiniz varsa biz bu okullarda yetiştirelim. İnşaatçı eksiğiniz mi var, bizim yapı bölümümüz var, orayı size tahsis edelim. Tüm atölyeyi siz yapın, nasıl bir imalat istiyorsanız öğrencilerimizi bu doğrultuda biz yetiştirelim. Ara eleman değil ana elemanlar yetiştirelim bu ana elamanlar yarın sizin fabrikalarınızda sanayinizde çalışsın.” diye konuştu.
ASFED Başkanı Yusuf Atik
“Buradaki okulumuzun dünyada örneği yok” diyerek sözlerine başlayan ASFED Başkanı Yusuf Atik, Milli Eğitim Bakanlığı ile bu akademi projesinin ilkini Ankara’da, 2’ncisini ise Eskişehir’de açtıklarını dile getirdi. Atik, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ben 1960’da mesleğe başladım. O zaman bizim ustalarımız yabancı asıllıydı. Bunlar bizlere bir şey öğretmezlerdi. Öğrenmemizi de istemezlerdi. Biz, bu zanaatı öğrenmek için çok emek sarf ettik. Şimdi biz, öğrencilerimize bu imkânı kendi ellerimizle sunmak istiyoruz. Bunun kıymetini bu talebelerimiz inşallah bilecektir.
Bu okulun açılışında sağ olsun bütün yerli sanayiden kime vardıysak kimden ne istediysek hepsi de destek verdi. Milli ve yerli diyorlar ya işte milli ve yerli olmak bu demek. Hiçbir yabancı firma bize destek vermedi. Milyar dolarlık servetleri var, lafa gelince biz de yerliyiz diyorlar ama eğitime, okula katkı vermeye gelince katkı vermiyorlar. En büyük projeleri onlar alıyorlar ama eğitime veya başka bir konuya hiçbir şekilde katkı sunmuyorlar. Bunu da kamudaki insanlara ve sanayici dostlarıma bildirmek istiyorum. Bize bizden başka kimse yardım edemez ve birlik olmadan da güçlenemeyiz.
Diğer illerde yapılması planlanan Akademi projelerinden de bahseden Atik, bir sonraki Asansör akademisini Kayseri’de açmayı hedeflediklerini dile getirdi. Atik, “Ondan sonra ise Gaziantep ve Samsun’da akademilerimizi açacağız. Bunu biz diğer illerde de yapmak istiyoruz. Derneklerimizin olduğu, bize müracaatın olduğu diğer illerde de bu projeyi gerçekleştirmek işitiyoruz.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin
Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin söz aldı. “Sizleri tanıdığımızda asansör sektörünü de öğrendik” diyen Çetin, “Burada yapılan çalışma burada okuyacak olan öğrencilerimiz ve siz emek verecek olan öğretmenlerimizi ve artık bu odada burada olan herkesin bir aile olduğunu düşünüyoruz. Tabi ki bizler de bu ailenin bir parçasıyız ve bundan sonra sizlerle beraber olacağız.” dedi.
Çetin sözlerine şöyle devam etti; “Çok güzel çok heyecanlı bir ekipsiziniz. Çok güzel çalışmalara imza atmak istiyorsunuz. Bizler de sizinle aynı heyecanı yaşıyoruz bu yüzden üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız. Bu atölyede sadece buradaki öğrencilerimiz değil, Türkiye genelinde diğer okullarımızdaki öğretmenlerimizi de eğitim almak üzere buraya, getireceğiz. Burada öğretmenlerimizin eğitimini de gene siz gerçekleştireceksiniz. Çünkü son teknolojiye göre atölyeleri donatıyorsunuz. Öğretmenlerimiz de bu donatıları kullanarak öğrencilerimizi eğitecekler. Bu bölümün devamı olan üniversite hayalini de umarım gerçekleştirirsiniz. Asansör alanında çalışan mühendislerin yetiştiğini de görürüz. Mesleki eğitim olarak baktığımızda, evet meslek lisesi memleket meselesi ama bu durumu artık memleket meselesi olmaktan çıkarmalıyız. Bunu sadece tek başına öğretmenlerimiz milli eğitim bakanlığımız yapamayız. Sanayiciler bu işin içinde olmak zorunda.”
24 Firmaya plaket verildi
Konuşmaların ardından Akademinin yapıma katkı sunan asansör firmalarına plaketleri takdim edildi. Plaketler; Ah-met Asansör’den Ahmet Madenci’ye, Akış Makina’dan İlker Atalay’a, Alas Makina’dan Levent Tunacı’ya, Arkel Elektronik’ten Melih Küçükçalık’a, BRM Elektronik’ten Nurullah Pireci’ye, Bulut Makina’dan Ahmet Sabit Bulut’a, Büyük Kalpler Elektronik’ten Orhan Büyükkalpler’e, CE Mühendislikten Cem Bozdağ’a, Centa Asansör’den Tansu Şarlak’a, Çelikray’dan Ahmet Mısırlıoğlu’na, EMS Asansörden Mahmut Çakıl’a, Eyta Asansörden Serkan Canaslan’a, İleri Asansör’den Ebru İleri’ye, Köken Demir Çelik’ten Hüseyin Sapçılık’a, Küçük Grup adına ASFED Genel Sekreteri Hüsnü Gökgöz’e Merih Asansör’den Berna Ökmen’e, Metroplast Asansör’den Levent Akdemir’e, Özberk Asansör’den Özlem Yıldız’a, Cantaş Asansör’den Recep Aktaş’a, Sistem Çelik Halat’tan Ceyhun Kulu’ya, Sitimek Asansör’den Yiğit Boyacıoğlu’na, Tepe Asansör’den Serdar Tepe’ye, Şenas Asansör’den Şenol Bereket’e, Tekin Makineden Mehmet Öztekin’e takdim edildi.
Ayrıca Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş’a, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’e, Eskişehir Asansörcüler Derneği Başkanı Ekrem Boyacıoğlu’na ve Tepe Asansör’den Sinan Tepe’ye de ASFED Başkanı Yusuf Atik tarafından katılım plaketleri verildi.
Bir plaket de ESASDER Başkanı Ekrem Boyacıoğlu ve Tepe Asansör’ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tepe tarafından, Rate Asansörün kurucusu ve sektörün duayenlerinden Mehmet Ali Yavuz’a sektörde 50’inci yılını doldurması münasebetiyle sunuldu.
Tören kurdele kesimi ve misafirlerin akademiyi gezmesiyle son buldu.
Eskişehir ASFED Akademi özellikleri
Eskişehir Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan akademinin kendine ait müstakil bir binası bulunuyor. Okul bahçesinde yer alan iki katlı beş yüz metrekarelik binada, iki adet iki duraklı eğitim asansörleri kurularak, tüm tasarımı da öğrencilerin eğitimlerine göre belirlendi. Eskişehir’de ESASDER (Eskişehir Asansörcüler Derneği) çatısı altında toplanan Eskişehirli üretici ve monte eden firmaların önemli katkılarıyla akademi bir yıldan kısa bir sürede tamamlandı.
Hem bakım hem de montaj eğitiminin verileceği asansörler; makina dairesiz elektrikli ve hidrolik asansör olmak üzere iki farklı sistemde kuruldu. Ayrıca yine eğitimler için 6 tane boş asansör kuyusu inşa edilerek, öğrencilerin montaj ayrıntılarını öğrenecekleri pratik alanlar oluşturuldu. Akademiye kurulan malzemeler öğrenci kullanımına uygun güvenlik önlemleri dahilinde hafif ve küçük boyutlu olarak tasarlandı. Okulda ayrıca, kapı montajı ile ilgili bir pratik alanı daha bulunuyor. Atölyenin üst katında ise; her kuyu için ayrı bir makina dairesi ve kuyu ile irtibatlanmış pano bağlantıları bulunuyor. Tüm tasarım ASFED akademilerinden mezun olacak öğrencilerin eksiksiz bir asansör eğitimi alması amacıyla düşünerek oluşturuldu.