15 Mart 2024,Gülşah Tepe: 2023 yılında ihracat hedeflerimize ulaştık, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

Gülşah Tepe: 2023 yılında ihracat hedeflerimize ulaştık

Gülşah Hanım, Yükseliş Asansör'ün 2023 yılında ihracat performansı nasıldı, ihracat hedeflerinize ulaştınız mı? 2024 yılı beklentileriniz veya hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?

2023 yılı, bizim için birçok fırsat sunmuştur. Asansör İstanbul Fuarı'nda, 2023 yılında seri üretimine geçtiğimiz 3 farklı tip dişlisiz asansör motorunu ilk kez sergiledik. Ayrıca, kendi üretimimiz olan diğer ürünlerimizi de ziyaretçiler ile buluşturduk. Fuarda Taksim Tünel özel konsepti ile Yatay Asansör, en çok ilgi gören ürünlerimizden biri oldu. Fuar sonrası taleplerimiz arttı ve yeni iş birlikleri kurma fırsatı bulduk. 2023 yılında yaşanan birçok küresel krize rağmen ihracat rakamlarımızda artışlar gözledik ve bu yıl için ihracat hedeflerimize ulaştık. 2024 yılında da ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızla, ürün yelpazemize yeni ürünler ekliyor ve mevcut ürünlerimizi geliştiriyoruz. 2024 yılında da, portföyümüze yeni ülkeler katarak, Yükseliş markasını dünyanın daha fazla ülkesine ulaştırmayı planlıyoruz.

Küresel pazarlarda farklılaşma ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla, firmanızın Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine ne kadar yatırım yapmaktasınız? Bu yatırımların ürün geliştirme sürecine ve ihracat performansınıza somut etkileri nelerdir?

Yükseliş Asansör, Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine büyük önem vermektedir. 2020 yılında asansör test kulesi, idari ofisler, asansör market, Ar-Ge merkezi, showroom ve motor fabrikasının bulunduğu 3. Etap inşaatını tamamlayarak kullanıma açmıştık. Şu an 110 metre yüksekliğe sahip olan kulemiz, Avrupa’nın en yüksek 3. asansör test kulesi olma özelliğindedir. Ayrıca, dişlisiz asansör motorları için seri üretime başlamış bulunmaktayız. Bu yatırımlar, firmamızın ürün geliştirme sürecini hızlandırmış, kalite ve güvenilirlik standartlarını yükseltmiş, müşteri memnuniyetini artırmış ve ihracat performansını iyileştirmiştir. Ar-Ge yatırımlarımızda bir adım daha atarak 4. Etap için çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Bu etapta motor üretiminin devamını hedeflemekteyiz. 4. Etap inşaatı ile bizler, Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırabilecek, yeni ürünler ve teknolojiler geliştirebilecek, sektördeki yenilikçi ve lider konumumuzu pekiştirebileceğiz. Bu sektörde Ar-Ge çalışmaları, ürünlerin kalitesini, güvenliğini, verimliliğini, çevre dostluğunu ve rekabet gücünü arttırmaktadır. Yaptığımız Ar-Ge yatırımları ve üretim alanımızı genişletme çabalarımızla beraber müşteri odaklı işleyişimize katkıda bulunmaktayız. Kapasitemizi genişlettikçe daha çok kişiye hizmet vermekteyiz, böylece daha çok üretmekte ve ihracatımızı artırmaktayız.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve ilgili düzenlemeler, firmanızın üretim ve ihracat faaliyetlerine etkileri nelerdir, pazar seçimlerini ve hedeflerini nasıl etkiliyor?

Bu düzenlemeler genellikle çevre dostu üretim ve sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanır ve karbon emisyonlarını azaltmayı hedefler. Firmamızın bu düzenlemelere uyum sağlaması, üretim süreçlerini değiştirmeyi gerektirdi. Bu değişim zaman, kaynak ve maliyetler açısından yeni yatırımlar yapılmasını zorunlu kıldı. Müşteriler artık daha çevreci ürünlere ve hizmetlere yönelme eğilimindedirler. Biz de bu durumda daha yaşanabilir bir gelecek inşa etmek adına yeşil teknoloji ve sürdürülebilir uygulamalara odaklanmaya başladık.

Son yıllarda dünya genelinde yeşil sanayi için çokça adım atılırken Türkiye’de de bu konu özelinde pek çok politika 2023 senesinde hayata geçirilmiştir. Firma olarak Türkiye'nin yeşil sanayi politikaları çerçevesinde 2024 yılı asansör üretim sürecini sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaları nasıl entegre etmeyi planlıyorsunuz?

2023 yılı bizler için Yeşil Sanayi adına birçok adım attığımız ve büyük yatırımlarda bulunduğumuz bir yıl oldu. 2023 yılında aktifleştirdiğimiz güneş panellerimiz, 1.500,000 kWh yıllık üretim kapasitesine sahip olup, 1000 konutun bir yıllık enerji tüketimine eşit enerji üretmektedir. Elektrikli araçlar için fabrikamıza başlangıç olarak 6 adet şarj istasyonu kurduk. Filomuza elektrikli araçları eklemeye başladık. Bu sayede, üretim tesisimizin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılamış ve karbon ayak izimizi azaltmış oluyoruz. 2024 yılında asansör üretim sürecimizi daha da sürdürülebilir kılmak için, enerji ve su verimliliği, hammadde verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi gibi alanlarda iyileştirmeler yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerimize daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Ar-Ge faaliyetlerimizi daha da genişleterek yeni teknolojileri test etmeyi ve piyasaya sunmayı hedefliyoruz.

Yeşil teknolojilere yapılan yatırımlar, ürünlerinizin rekabetçiliğini Avrupa pazarında nasıl etkiliyor?

Asansör sistemlerinde yeşil teknolojileri kullanmamız Avrupa firmalarının ilgisini çekmektedir. Ayrıca Avrupa, yeşil teknoloji kullanımı konusunda dünyada öncü bir rol üstlenmiştir. Artık Avrupa firmaları tedarikçilerini sürdürülebilir firmalardan seçmeye başlamıştır. Yeşil Teknolojilere yaptığımız yatırımlar ile Avrupa pazarındaki mevcut konumumuzu daha da güçlendirmemizi kolaylaşmıştır.

Küresel tedarik zinciri yönetiminde yaşanan dalgalanmalar ve tedarik süreçlerindeki zorluklar, firmanızın üretim ve ihracat operasyonlarını nasıl etkiledi? Bu zorluklara karşı uyguladığınız stratejiler nelerdir?

Küresel tedarik zinciri yönetiminde, son yıllarda çeşitli faktörler nedeniyle dalgalanmalar ve zorluklar yaşanmıştır. Bunlar arasında, koronavirüs salgını, jeopolitik gerilimler, ticaret savaşları, liman ve ulaşım sorunları, çip krizi, enerji fiyatları, iklim değişikliği, müşteri beklentileri ve rekabet baskısı gibi unsurlar sayılabilir. Enerji ve ulaşım maliyetlerinin artması, politik sorunlar nedeni ile ödeme ve teslimat gecikmeleri gibi konular üretim ve ihracat operasyonlarımızda olumsuz etkiye sahiptir. Bu yüzden ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülkelerde lojistik ve gümrük sorunlarını çözmek için daha esnek ve hızlı çözümler geliştirdik. Lojistik maliyetlerini optimize ettik ve termin sürelerini kısalttık.