05 Eylül 2022,İhracat adımlar & stratejiler, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

İhracat adımlar & stratejiler

İhracatı Geliştirme A.Ş.
Kredi garanti ve kefalet uygulamaları yoluyla mal ve hizmet ihraç edenlerin finansmana erişim imkanlarını genişletmek amacıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) faaliyete geçti.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; "İhracatımızdaki başarılarımızın katlanarak devam etmesini teminen ihracatçılarımıza mevcut desteklerimize ilave bir destek mekanizması daha sunuyoruz. Kredi garanti ve kefalet uygulamaları yoluyla mal ve hizmet ihraç edenlerin finansmana erişim imkanlarını genişletmek, desteklemek, kolaylaştırmak ve özellikle ihracat kredileri için kefalet vermek üzere TİM ile Eximbank'ın öz kaynaklarıyla 2021 yılının ekim ayında İGE AŞ kurulmuştur. Aralık ayında ise 61 ihracatçı birliğimizin ortaklığıyla sermaye yapısı güçlendirilen İGE AŞ, mart ayı itibarıyla faaliyete geçmiştir."

İhracatın tabana yayılması sağlanacak
Açıklamada, İGE AŞ ile teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yeterince yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimlerinin kefalet suretiyle sağlanacağı belirtilerek, "İhracatçılar artık kredi almak için gayrimenkulünü, fabrikasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacaktır." ifadesine yer verildi.

İhracatta yaşanan artışın süreklilik arz edeceğine ilişkin en önemli göstergelerden birinin de ihracat yapan firma sayısındaki önemli düzeydeki artış olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz yıl 32 binden fazla firmamız ihracata başlamış ve ihracatçı sayımız 101 bini aşmıştır. Bu doğrultuda, ihracatçılarımızın kaynaklarıyla kurulan ve sadece ihracatçılarımızın erişimine açık olan İGE AŞ, özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarımızın ihracat kredisi bağlamında finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını ve ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak ihracat hacminin sürdürülebilir şekilde artırılmasına ilave bir katkı sağlayacaktır."

İlave sermaye katkısı sağlanıyor
Açıklamada, ihracatçı birlikleri üzerinden gerçekleştirilen ihracat işlemlerinden belli oranlarda yapılan kesintilerin de şirketin sermayesine aktarılmasıyla, İGE AŞ'ye ilave sermaye katkısı sağlanarak sürekli güçlü bir finansal yapı içerisinde olmasının ve böylece kendini yenileyen bir sermaye yapısı oluşturulmasının, ihracatçılara sürekli ve etkin şekilde hizmet verilmesinin amaçlandığı bildirildi. Açıklamada, "Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatçılarımızın önündeki engellerin kaldırılarak, mevcut pazarlarımızda yerimizi sağlamlaştırmak ve yeni pazarlara girmek amaçlarına hizmet edecek her türlü girişim için tüm imkanlarımızı seferber etmekte ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktayız." ifadesi kullanıldı.

Suudi Arabistan'da iyileşme başladı 
Türkiye için önemli bir pazar olan Suudi Arabistan’la ilişkilerin normalleşmesi Türk ihracatçısına yeni fırsatlar getirecek. İkili ilişkilerdeki gelişmelerin olumlu yansımaları Haziran ayı ihracat rakamlarına da yansıdı. Suudi Arabistan’a yapılan ihracat yüzde 63 oranında artarak 25 milyon dolara ulaştı. Küresel ölçekte resesyon endişelerinin arttığı bir döneme girilirken, yakından ve güvenilir ticaretin önemi her zamankinden daha fazla artıyor. Türkiye bu süreçte yakın coğrafyasında jeopolitik çözümler üretmesi, muhtemel bir küresel daralmadan etkilenmemek adına son derece önemli.

Türkiye’den Yeni Hedef ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’
‘Uzak Ülkeler Stratejisi’yle 18 ülkeye yapılan ihracat 4 kat artırılacak. 2 bin 500 km’den uzak mesafede bulunan ülkeler belli kriterlere göre hedeflenen pazar listesine alındı.

‘Uzak Ülkeler Stratejisi’yle Türkiye’nin küresel ticaretten aldığı payın artırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda ülkemize 2 bin 500 km’den uzak mesafede bulunan, dünyadan ithalatı 60 milyar doların üzerinde olan, ithalatından aldığımız payın yüzde 1’in altında olduğu 18 ülke hedef olarak belirlendi.

Türkiye küresel ticarette aldığı payı artırmak amacıyla yeni stratejiler belirliyor. Bu kapsamda oluşturulan ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’yle ulaşılmadık Pazar bırakılmamaya çalışılıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından uzak ülkelere ihracatın artırılması amacıyla hayata geçirilen ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ programı kapsamında belirlenen 18 ülkeye yapılan ihracatın 4 kat artırılarak 80 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Program, ihraç ürünlerini dünyanın en uzak noktasına ulaştırmayı ve Türkiye markasının bilinirliğini arttırmayı amaçlıyor. 

18 hedef ülke seçildi
Uzak Ülkeler Stratejisi’nin detayları ve hedef olarak belirlenen ülkeler şu şekilde açıklandı:

‘‘Ülkemize 2 bin 500 km’den uzak mesafede bulunan, dünyadan ithalatı 60 milyar doların üzerinde olan, ithalatından aldığımız payın yüzde 1’in altında olduğu 18 ülkeyi hedef ülkeler olarak belirledik.

Bu ülkeler Amerika kıtasından ABD, Kanada, Meksika, Brezilya ve Şili; Asya kıtasından Çin, Japonya, Güney Kore, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Vietnam; Afrika’dan Güney Afrika ile Nijerya ve Okyanusya’dan ise Avustralya’dır.

Dünya ekonomisinde yüzde 64 paya sahip olan bu ülkeler, dünya mal ithalatının yüzde 47’sini ve dünya hizmet ithalatının ise yüzde 35,6’sını yapmaktadır. Bu büyüklükleriyle, tespit edilen ülkeler, ülkemizin ticaretini kazan-kazan ilkesi temelinde geliştirmemiz için önemli bir potansiyel arz etmektedir.

Stratejimiz ile dünya ekonomisinin yarısından fazlasını teşkil eden bu ülkelerin ithalatında ülkemizin payını, ilk aşamada, dünya ihracatındaki ortalama payımız olan yüzde 1’e yükseltmeyi hedefliyoruz.

Uzak Ülkeler Stratejisi programı ile ülkemizin küresel ticaretteki payını yükseltmeyi ve buna bağlı olarak yüksek katma değerli mal ve hizmet ihracatını artırmayı amaçlıyoruz.”

Strateji planı kapsamında belirlenen 18 ülkeye 2018-2020 ortalaması 20 milyar dolar düzeyindeki ihracatımızın, dört katına yükseltilerek 80 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Ayrıca, strateji ile ihracatı arttırma hedefinin yanı sıra, Türk ürün ve hizmetlerinin küresel ölçekte tanınırlığının geliştirilmesine, Türkiye'nin küresel değer zincirlerindeki konumunun güçlendirilmesine de öncelik veriliyor.

‘Made in Türkiye’ markası öne çıkarılacak
Strateji ile 18 ülkeye yönelik “Pazara Giriş Rehberi” oluşturulacak. Söz konusu rehberler ile her bir ülkeye ilişkin pazar dinamikleri, yatırım imkânları, mevzuat, ülkedeki şirket kurma ve iş yapmaya yönelik yol haritası gibi bilgiler firmaların hizmetine sunulacak.

Stratejide yer alan 18 ülke için mevcut ihracat destekleri 25 puan arttırılıyor. KOBİ’lerin uzak ülkelerdeki tedarik zincirlerine entegrasyonu konusunda çalışma grupları kurulacak ve Niş sektörlerde tasarım odaklı pazarlama stratejisi kurgulanacak.