07 Mayıs 2021,KAPICILIK!, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

KAPICILIK!

Herkese Merhaba,

Başlık size de enteresan geldi değil mi? Oysa 1976 yılında, rahmetli Kemal Sunal’ın “Kapıcılar Kralı” filminde kullandığı “Kapıcılık mesleğimizdir, çok şükür” cümlesi o yıllarda ve sonrasında fazlası ile kullanılmıştır. Bu cümle, mesleği ne olursa olsun, çoğu kişi tarafından işini ve mesleğini benimsediğinde kullanılmıştır.

Günümüz asansör sektöründe ise, kelime tam anlamı ile kullanılmaya başlanmıştır. Bazı firmaları ve kişileri tarif ederken, “Kapıcı” kelimesini kullanmaya başladık. 

Peki, gerçek anlamda “Kapıcılık mesleğimiz çok şükür” diyor muyuz? 

Yoksa “Her katta kullanılıyor, bu iş çok karlı” deyip, sadece ticari emtia olarak mı görüyoruz? 

Bu arada, “emtia” kelimesini özellikle seçtim. Arapçadan dilimize geçmiş meta (Mal) kelimesinin çoğuludur. Yani, asansördeki arızaların neredeyse % 40’ını kapsayan bir ürüne biz “Mal” gözü ile mi bakıyoruz, yoksa meslek edinip daha iyisini üretip, 

sektöre fayda sağlamak için mi uğraşıyoruz?

Bu kadar felsefeden sonra gelelim gerçeklere. 

Piyasada kapı üreticilerinin sayısı günden güne artıyor. Böyle bir durumda her üretici, kendine daha fazla pazar payı bulabilmek için, çaba sarf ediyor. Bu çaba zaman zaman, pozitif yönde değil de, negatif yönde de olabiliyor. Kapıyı daha nasıl kaliteli üretebilirim yerine, daha nasıl ekonomik hale getirip piyasada yer bulurum veya mevcudu koruyabilirim yönünde caba sarf ediliyor. 

Örneğin; 5+1 olarak tabir ettiğimiz. 5 Adet kat, 1 Adet kabin kapısı siparişi vermek isteyen, asansör montaj firması satınalma yetkilisinin, alacağı kapı hakkında bilmesi gereken o kadar detay var ki! 

Bu işte sadece fiyat odaklı giderse, mutlaka Türkiye’deki en uygun fiyatlı kapıyı bulacaktır. Bu kapı paslanmaz olacak ise, ayrı bir dert. Kaplanacak paslanmazın kalitesi; 201’mi, 211’mi, 430’mu, 441’mi, 304’mü ya da 316’mı? Paslanmaz kalitesinin hangisi olacağı fiyata direk etken. 

Ayrıca, kullanılacak yer 5 kat dahi olsa trafik hesabı önemli! Her 5 katlı asansör, konut olmayabilir. Bir holding binası düşünün, günlük trafiği konutun 100 katı ve işin içine prestij de girdi. 

Ülkenin bir köşesinde 2 Panel teleskopik 900 x 200 ölçülerinde paslanmaz kat kapısı 1.650 TL iken, diğer bir köşesinde aynı özellikte kapı 2.200 TL. Ödeme şekillerine hiç girmiyorum bile… Haydi, bakalım çık işin içinden… 

Şimdi gel de o da kapı, bu da kapı de! 

Belirtmek isterim ki; bu fiyatlar kabaca verilmiştir. Mutlaka bu fiyatlara da itiraz eden olacaktır. Ama genel hatları ile örneklemek istedim.

Değişken parametreler neticesinde asansör montaj firması tek bir yerden ürün alamaz duruma geliyor. 

Olan da sevgili montör arkadaşlarımıza oluyor. 

Nasıl mı? 

Bir grup kapı “A” üreticinden ekonomik diye alınıyor. Diğer bir grup kapı da asansör özelliğine göre “B” üreticisinden alınıyor. Ürünler farklı, şemalar farklı, her şey tekrardan öğreniliyor. Bir de, bir sonraki işin maliyetleri kurtarmıyor ise, yeni bir üretici devreye giriyor. Ve bu işler böyle uzayıp gidiyor. 

Bu arada firmaların satış sonrası hizmetlerine ihtiyaç duyulduğunda en çok kullanılan söz “Bizim kapıda hata olmaz! Montajınızı kontrol edin” ya da gerçekten sorun tespit edilmiş ise, gelen cevap genellikle “İlk defa sizden aldık bu şikâyeti’’ şeklinde oluyor. 

Şikâyet olur, sorun da çıkabilir. Ama önemli olan, müşteriye yaklaşımdır. Ayrıca, sorunların ve şikâyetlerin tekrarlanmamasıdır. 

Ülkemizdeki kapı üreticileri enflasyonu inanılmaz boyutlara çıktı. Bizdeki bu durumun dünyada bir örneği daha yoktur. Ama nedense herkes de bu durumdan şikâyetçi. 

Üreticiler, üreticilerden şikâyetçi. “Çok fazla kapıcı oldu” diyerek. Montajcılar da üreticilerden şikâyetçi, “Fiyatlar durduğu yerde durmuyor sürekli değişkenlik var” derler. Satışlar, çoğunlukla teknik detay ve özellik konuşmaktan uzak, ahbap çavuş ilişkisi ile yürüyor. 

Genel hatları ile bildiklerimi sizler ile paylaşmaktan çok mutlu oldum. Ama bu konuları mutlaka bir an önce çözmek zorundayız. Kendimize zarar veriyoruz. Derneklerimizden ve önde gelen büyüklerimizden, özellikle belirli bir fiyat listesi olması konusunda destek rica ediyoruz. 

“Berberlerin bile bir fiyat tarifesi varken, biz…” diyerek konuyu bitiriyorum. 

Saygılarımla

 

Cem KAPUKAYA
teorİ MÜHENDİSLİK 
İŞ VE PROJE GELİŞTİRME MÜDÜRÜ
cem@teorimuhendislik.com