
KRİZLERDEN DAHA GÜÇLÜ ÇIKABİLMENİN EN KOLAY YOLU: İHRACAT
Expert Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Tuncay Çeliköz; "Fuar yapılacak ülkeyi firmalarımızla beraber seçtiğimiz gibi yapılması gereken her türlü faaliyetleri firmalarımızla fikir birliği ile kararlaştırıyoruz."
Gelişen ülke ekonomileri içerisinde Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu ile yapılması gereken sanayi reformlarını da göz önünde bulundurursak ihracatla birlikte Avrupa’da daha çok söz sahibi olacağımıza inanıyorum.
“Yaklaşık 15 farklı sektörde fuarlar düzenliyoruz. Asansör sektöründe gördüğümüz en önemli eksik vizyon ve kurumsallık konularına çok fazla önem verilmemesi.”
Son olarak Cezayir’de Lift Expo Algeria Asansör Fuarı’nı başarılı bir şekilde gerçekleştiren Expert Fuarcılık’ın Genel Müdürü Tuncay Çeliköz ile bir araya gelerek, Expert Fuarcılık ve asansör sektörü hakkında sohbet ettik. 2003 yılında kurulan Expert Fuarcılık’ın birçok sektörde uluslararası fuarların temsilciliğini ve organizasyonunu gerçekleştirdiğini söyleyen Çeliköz, "Fuar yapılacak ülkeyi firmalarımızla beraber seçtiğimiz gibi yapılması gereken her türlü faaliyeti de firmalarımızla fikir birliği ile kararlaştırıyoruz." dedi.
Tuncay bey asansör sektöründeki faaliyetlerinize nasıl başladınız?
7 sene önce Sanka Kablo firmamızın tavsiyesiyle tanıştığımız bu sektör açıkçası potansiyeli ile bizleri çok şaşırttı. Öte yandan firmalarımızın çoğunun ihracattaki çekingenliği ise gözümüzden kaçmadı. Belli başlı firmaları ayrı tutarsak asansör sektöründeki çoğu firmanın ihracat hedefi yanı başımızda olan Mısır, Rusya, İran gibi ülkelerdi. Şimdi ise uzak kıtalar dahi hedef pazar olarak görülmeye başlandı. Açıkçası firmalarımızın yurt dışındaki fuarlara olan ilgisi fuar katılımı gerçekleştirip tecrübe kazandıkça daha da arttı. Sonuçta ihracatını arttıran firmalarımız her geçen gün yeni pazarlar arayışına girmeye başladılar. Bizler de firmalarımızın hedefleri doğrultusunda onlara yardımcı olmaya çalışırken asansör sektöründeki ihracat artışının bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Son yıllarda sektör içerisinde iş birliği yaptığımız çoğu firma ile dostane ilişkilerimiz oluştu. Expert Fuarcılık olarak en büyük kazancımızın da bu olduğu inancındayız.
Expert Fuarcılık olarak asansör sektörüne yönelik fuarlarda nelere dikkat ediyorsunuz?
Yıllardır fuarlardaki hedef ülkeleri belirlerken kendi başımıza hareket etmeyi hiç düşünmedik. Fuar yapılacak ülkeyi firmalarımızla beraber seçtiğimiz gibi, yapılması gereken her türlü faaliyeti de firmalarımızla fikir birliği ile kararlaştırdık. Fuarın yapılacağı ülkeyi belirledikten sonra, nakliye, turizm ve o ülkedeki fuarın tanıtımlarının yapılacağı mecraları dahi firmalarımızdan fikirler alarak yaptık. Sonuç olarak da firmalarımızın memnuniyeti kazandık. Bu bizim en büyük hedefimizdi. Firmalarla istişare yaptığımız için de başarı kaçınılmaz oldu. Fuarcılığın zor bir sektör olduğunu ve firmalarımızın ödediği miktarlardan dolayı müşteri memnuniyeti sağlamanın daha zor bir konu olduğunu düşünürsek, yıllardır bu sektörde kalabilmek ve aynı firmalarla birçok ülkede hâlihazırda fuarlara gidebilmek bizim için doğru işler yaptığımızın göstergesi oluyor. Hedefimiz mevcut müşterimiz olan firmalarımızın tavsiye ve destekleriyle imalatçı olan ama ihracat yapmamış yeni sanayicileri kazanmak.
Cezayir’de organize ettiğiniz Lift Expo Algeria hakkındaki görüşlerinizi ve Cezayir’deki inşaat, dolayısı ile de asansör sektörü hakkında bilgilerinizi okurlarımız ile paylaşabilir misiniz?
Daha önce de belirttiğim gibi yurtdışında düzenlenecek fuarları ve ülkeleri belirlerken firmalarımızla mutlaka istişareler yapıyoruz. Cezayir Lift Expo Algeria fuarının kararı da yine bu şekilde alındı. Firmalarımızın Cezayir pazarında bir fuar ihtiyacı olduğunu belirtmelerinden sonra ilk işimiz ekip olarak Cezayir’e gitmek ve orada pazar araştırması yapmak oldu. İnşaat piyasasındaki hareketlilik, Cezayir ekonomisinin Afrika’nın parlayan yıldızı konumunda olması, Cezayir’de asansör konusunda ciddi bir talep olduğunu gözlerimizle görmemiz ve Cezayir’de müteahhit firmalarla asansör tedarikçileriyle yaptığımız görüşmeler sonucu edindiğimiz “Kaliteli Türk ürünlerine her zaman talep olduğu” bilgisi bizlere Cezayir’de asansör ile ilgili bir fuar organize etmenin doğru bir karar olduğunu gösterdi.
Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerde asansör fuarlarına imza atan Mena Exhibitions firması ile fuarı düzenlemeye karar verdik.
İlki düzenlenmesine rağmen Cezayir başta olmak üzere Fas, Tunus, Libya, Ürdün, Dubai, Fransa, İtalya, Çekya, İspanya gibi ülkelerden ziyaretçilerin gelmesiyle fuar beklenenin ötesinde bir ziyaretçiye ulaştı.
Fuar esnasında ve sonrasında görüştüğümüz firmaların aldıkları siparişler sonrasında bizlere memnuniyetlerini dile getirmeleri de bizler için tarifi imkânsız bir mutluluktu. Çoğu firmamızın 2020’de tekrar düzenlenecek olan fuarda şimdiden yerlerini ayırtmak istemeleri sebebiyle bizler de fuarı çok daha büyük bir holde gerçekleştirmeye karar verdik. Fuarı ziyaret eden diğer yabancı ve Türk firmaların bir dahaki fuar için rezervasyon formu doldurmalarıyla birlikte, Cezayirli yerli firmalar da alanlarını büyütmek istediklerini belirtti. 2020 yılında yapacağımız Lift Expo Algeria’ya daha fazla Cezayirli firmanın katılacağını öngörüyoruz.
Türkiye’den fuara katılım sağlayan Arkel, Genemek, Ah&Met, İda, Prolift, Özbeşler, Hüras, Alyans, Artı Kasnak, Ayha, Doorlife, Bsb, Wiserol, Kurgu, Önersan, Özinan, Zorlu, Elegas, Dörtlü, Deltatek, Bulut, Aybey, Sur Lift, Stof, Kayatec, Aygünsan firmalarımıza fuara gösterdikleri ilgi ve verdikleri destekten dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Ayrıca özel bir teşekkür de Lift Vision dergisi ve ekibine olacak. Fuar öncesi ve esnasında devamlı yanımızda olan tüm ekip arkadaşlarınıza da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 2020 yılındaki Lift Expo Algeria fuarında yine birlikte güzel bir çalışma yapacağımıza inanıyorum.
Sizce asansör sektörünün en önemli sorunları nelerdir ve bu sorunlara çözüm önerileriniz var mı?
Yaklaşık 15 farklı sektörde fuarlar düzenliyor dolayısıyla da bu sektörleri çok iyi tanıyoruz. Sektörler arasında karşılaştırma yapma imkanı buluyoruz. Asansör sektöründe gördüğümüz en önemli eksik vizyon ve kurumsallık konularındaki eksiklik diyebilirim.
Hâlbuki sektörde örnek teşkil edecek, dünya markası olabilecek kapasite ve vizyona sahip birçok firma var. Bu firmaların takip edilmesi bile diğer firmalarımıza ışık tutmaya yeter. Asansör sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın özellikle ihracat personeli ve kurumsal gelişim alanında profesyonel kadrolar oluşturması gerekiyor.
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2018 yılı ikinci yarısında ülkemizde yurt dışı siyasi bağlantılı bir döviz hareketliliği yaşanmıştı ve bunun faturası maalesef ülkemiz için biraz ağır olmuştu. Bu döviz artışının getirdiği birçok problem hala tamamıyla atlatılmış değil. Ancak zaman içinde önümüze çıkan en önemli gerçek Türkiye’nin ihracat ile büyüyebileceği ve bu tür kriz ortamlarından sadece üretim ve İhracatla çıkabileceğidir.
Şahsi fikrim devlet ve sanayiciler omuz omuza vererek bu mükemmel ülkeyi daha iyi yerlere getirebilir. Sanayicimize daha çok maddi destekten ziyade önlerindeki bürokratik engellerin kaldırılması ve ihracata yönlenmeleri için yol gösterici olunması gerekiyor. Özellikle ihracatçı firmalarımızın yeşil pasaporttaki kısıtlandırmadan kurtulması ve bu serbestinin maksimum seviyeye çıkarılması gerekiyor.
Bugün dünyanın birçok ülkesi koruma politikaları veya siyasi sebeplerden dolayı vizeleri zorlaştırırken sanayicilerimizin vize için konsolosluk kapılarındaki kuyruklarda bekletilmesine üzülüyorum. Asansör sektörü mekanik ve servise ihtiyaç duyulan bir sektör. Bunun için zaman zaman yurt dışındaki tedarikçilerden teknik destek talebi oluşmakta ancak bazı ülkelerdeki vizelerin iki aya varan incelemelerinden dolayı bu ziyaretler gerçekleştirilememektedir. Umuyorum bu konuda gerekli çalışmalar yapılır ve firmalarımızın yurt dışına çıkışlarındaki en büyük engellerden birisi ortadan kalkmış olur.
Ülke ekonomimizin ve asansör sektörünün bugününe bakınca 10 yıl sonra sektörü ve firmanızı nerede görüyorsunuz?
Gelişen ülke ekonomileri içerisinde Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu ile yapılması gereken sanayi reformlarını da göz önünde bulundurursak ihracatla birlikte Avrupa’da daha çok söz sahibi olacağımıza inanıyorum. Avrupa’nın nüfus problemleri ve kendi içlerindeki Brexit gibi sıkıntıların önümüzdeki yıllarda daha da artacağı endişesi Türkiye’nin daha fazla yatırımcı çekmesine sebep olacaktır.
Sektörel olarak eğitimlerin ve kurumsallaşmanın artması sayesinde Asansör sektöründe dünya markaları çıkarabilecek potansiyele sahip olduğumuzu görüyorum. Son 10 senedir gelişme gösteren ve dünyanın her bir köşesine ihracat yapan değerli firmalarımızın açtığı bu yolda diğer firmalarımızın da ilham alarak yapacakları ihracat hareketleri ile bu endüstriyi Avrupa’nın zirvesine taşıyabileceklerine inancım tamdır.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
19 yıldır fuarcılık sektöründe faaliyet gösteren birisi olarak sanayicilerimize bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Dünya ihracat için çok büyük ve her firmamıza yetecek kadar pazar var. Türkiye’de üretilen bir ürünü yurt dışına satamıyorsak problemi biraz da kendimizde aramamız gerekiyor. Ülkemizde zaman zaman yaşanabilmekte olan krizlerden daha güçlü çıkabilmenin en kolay yolunun İHRACAT. Bunu kabullenip bu yolda gerekli altyapı ve kurumsal hamleleri yapmalarını öneriyorum.