"MERİH ASANSÖR, BİR DÜNYA MARKASI OLMAK İÇİN YOLA ÇIKMIŞ, STRATEJİLERİNİ VE ÜRÜNLERİNİ BUNA GÖRE OLUŞTURMUŞTUR"
Merih Asansör Dış Ticaret Müdürü Kahtan Yunus, 2020 yılının ihracat açısından olumlu başladığını belirterek, “Ocak ve şubat aylarını değerlendirdiğimizde bir önceki yıla göre katma değer sağlayarak ilerlemiştik. Fakat mart ayı itibariyle ülkemizde ve dünyamızda pandeminin artması sonucu gelen yasaklar ihracatımızda düşüşlere sebep oldu. Her ne kadar düşüşte olsa yıl bazında değerlendirdiğimizde, 2020 yılı hedeflerimize yaklaştık. Müşterilerimiz ile yıl içerisinde teknolojik altyapımızı kullanarak irtibatımızı kesmedik. Teknolojiyi etkin biçimde kullanarak yeni müşterilerimize ulaşabildik ve iletişim kurduk. Yazın yasakların hafiflemesi ve yurt dışı uçuşlarının açılmasından dolayı fabrikamızda misafirlerimizi ağırlamaya devam ettik. Pandemiye ve yaşanan olumsuzluklara rağmen krizi fırsata çevirerek satışlarımızı yoğun bir şekilde devam ettirdik.” dedi.
2021 kur ve parite öngörülerini sorduğumuz Kahtan Yunus, dünyada yaşanan ekonomik ve siyasal belirsizliklerin kur ve paritede tahminleri zorlaştırdığını söyledi. “Birçok ülkenin ekonomi yetkilileri kur ve parite konusunda kararsızlığını belirterek farklı cevaplar vermiştir. Türkiye Ortadoğu’da, Afrika’da, Asya’da ve hatta bazı Avrupa ülkelerinde kuvvetli üretici ülke konumundadır.” diyen Katha Yunus, 2021 yılının ilk çeyreğinde aşının gelmesiyle beraber pandeminin son bulacağını ümit ettiklerini ifade etti. Pandemi sonrasında imalatçıların istikrarlı büyümesinin devam edeceğini ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine ciddi katkıda bulunacağını düşündüklerini belirten Yunus, Türk Lirası’na güvenin artarak eski değerine kısa bir zaman içerisinde ulaşacağını öngördüğünü de ifade etti.
Kahtan Yunus, 2021 yılı için sürdürülebilir ihracat politikası ile ilgili olarak, “Firmamızın yurt içi ve yurt dışında belli bir kalitesi mevcut. 43 yıllık tecrübemiz ile yurt dışına ihracat yapmanın haklı gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Müşteri portföyümüzü arttırmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Her şeyden evvel müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz. Yeni yatırımlarımız, yenilikçi yaklaşımımız, gelişen ve büyüyen ekibimiz ile pazarın isteklerine eksiksiz cevap verebilmek adına aralıksız çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Merih Asansör markasını başarıyla tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Kendimizi müşterilerimize daha iyi anlatmak için yurt dışı fuarlarına katılıyor ve ‘b2b’ görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca hayatımıza son dönemde fazlasıyla eklenen online görüşmeler ve sanal fuarlara daha çok önem verip önümüzdeki zaman da bu yönde de ilerlemeyi planlıyoruz. Hedefimiz yurt dışında ülkemizi başarıyla temsil ederek, dünyada lider bir asansör markası oluşturmaktır. Firmamızın stratejisini buna göre planlıyoruz.” dedi.
Merih Asansör olarak uzun yıllardır 65’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Kahtan Yunus, Türkiye’nin jeopolitik konumu olarak çok önemli bir yerde blunduğunu belirtti. “Türkiye birçok uluslararası yatırımcının dikkatini çekmektedir. Öncelikle yaşadığımız bölgenin kıymetini bilmeliyiz. Bölge avantajından dolayı birçok pazara rahatlıkla hitap edebiliyoruz.” diyen Merih Asansör Dış Ticaret Müdürü Kahtan Yunus sözlerine şöyle devam etti: “ Dünyayı bir bütün olarak ele alıyoruz. Bölge ayrımı yapmıyoruz. Tüm bölgelere aynı yoğunlukta ve aynı ilgiyle davranıyoruz. Merih Asansör bir dünya markası olmak için yola çıkmıştır. Stratejilerini ve ürünlerini buna göre oluşturmuştur.
Sektör olarak ihracatımızın geliştirilmesi adına, başta belirtmek gerekirse kalite ve memnuniyet en üst seviyede olmalıdır. Bu bireysel sorumluluğumuzdur. Şu sözü hatırlayalım: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.’ Unutulmamalıdır ki, rekabet adına yurt dışına gönderilen kalitesiz ürünler hem firmanıza hem yerli ürünlere hem de ülkemizin prestijine gölge düşürmektedir. Rekabet, ürünlere kalite olarak yansımalıdır.
İhracatçıya teşvik kanalları arttırılmalı ve çeşitlendirilmelidir. Devlet teşvikiyle yapılacak ikili görüşmeler, uluslararası iyi niyet anlaşmaları her zaman firmalarımıza avantaj olarak dönecektir. Son olarak ise, devlet kurumların da yerli ürün kullanmaya ve teşvik etmeye özen gösterilmelidir. 2021 yılına sayılı günler kala bu konuyu maalesef hala çözmüş değiliz. Bugün devletimizin resmî kurumlarının kullandığı ürünlere baktığımızda yerli ürünlerin ithal ürünlere nazaran daha az kullanıldığını görebiliriz. Resmî kurumlarımızda kullanılan yerli ürünler yurt dışında firmalarımıza referans olarak dönmektedir. Şartnamelerimiz hala istenilen seviyede değil. Şartnameler de yerli ürünlere, yerli asansör firmalarına ağırlık verilmesi sektörümüze büyük güç katacaktır.
Ülke bazında ve sektör olarak ihracatımızın gelişmesi için baştan sona hepimizin büyük sorumlulukları mevcuttur. Bunun için herkes üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmalıdır.”