15 Mart 2024,Mesut Gökçeoğlu: 2023 yılında ihracat rakamlarımız 2022'ye göre yüzde 6 arttı, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

Mesut Gökçeoğlu: 2023 yılında ihracat rakamlarımız 2022'ye göre yüzde 6 arttı

Mesut Bey merhaba. 2023 yılı ihracat performansınız nasıldı, ihracat hedeflerinize ulaştınız mı? 2024 yılı beklentileriniz veya hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?

Merhaba. 2023 yılı değerlendirmesi ile söze başlayacaksak, öncelikle bahsetmem gereken ülkemizin çok büyük bir sınavdan geçtiğidir. Bu röportaj vesilesi ile tekrar herkese geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Umarım daha güzel günler bizi bekliyor. Bu röportajı verdiğim tarih itibari ile tam 1 yıl geçti ve toparlanma sürecimiz devam ediyor. Buna rağmen güzel bir adım ile bu yıl ihracat rakamlarımız 2022 yılına göre yüzde 6 arttı ve bunun yüzde 92,9’u imalat sanayisinin payıdır. Bu başarının içerisinde olmak ve ürünlerimizi 60’tan fazla ülkede sergileme fırsatı bulmak bizim için büyük bir mutluluktur.

Yurtiçi satışlarımızın yanı sıra ihracatımızı arttırmak üzerine yaptığımız çalışmalarımız her geçen gün biraz daha meyvesini veriyor ve biz de kapasitemizi bu oranda arttırmaya devam ediyoruz. Özellikle dünya çapında bir marka oluşturma hedefimiz için çalıştığımız şu dönemde bilinirliğimiz artmaya devam ediyor ve ürünlerimiz için aldığımız güzel dönüşler ile daha çok motivasyon kazanıyoruz.

Firma bazında 2022 yılına göre ihracatımız yüzde 25 artmıştır. Bu sonuçtan memnunuz tabi ki. 2023 yılı içerisinde katılmış olduğumuz 4 adet fuarın bu oranda büyük bir payı var. Almanya’da gerçekleşen Interlift fuarı başta olmak üzere, İstanbul Asansör Fuarı, Fas’ta gerçekleşen Lift Expo Fuarı ve Romanya’da gerçekleşen 28. Uluslararası İnşaat Teknolojileri, Ekipmanları ve Malzemeleri Fuarı ihracat payımıza büyük bir katkı sağladı.

2024 yılından beklentimiz ise 2023 yılındaki ihracat oranımızı ikiye katlamaktır. Ayrıca marka değerimizi arttırmak üzere yaptığımız çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz. Bu yıl içerisinde mevcut yurtdışı bayilerimize yenilerini eklemek üzere görüşmelerimiz devam ediyor. 2 adet yurtdışı fuarına da bayilerimiz ile birlikte katılım sağlayacağız.

2023 yılında gerçekleştirdiğiniz ihracat faaliyetlerinde, ürünlerinizin teknik özelliklerinde veya tasarımlarında hedef pazarların ihtiyaçlarına yönelik özel adaptasyonlar yapma gereği duydunuz mu? Eğer evetse, bu adaptasyonlar nelerdi ve hangi pazarlar için gerçekleştirildi?

Ar-Ge her zaman işimizin bir parçası. Ürünlerimizin kalitesi konusunda tercih sebebi olduğumuzu, aldığımız güzel geri dönüşler vasıtası ile biliyoruz tabi ki. Yine de mevcut ürünleri daha fazla geliştirmek adına adımlar atmaya devam ediyoruz.

Özellikle Açık Tip Engelli Platformumuz 2023 yılının en çok tercih edilen ürünüdür. Bu ürünümüz için hem görsellik anlamında hem de teknik anlamda iyileştirmeler yaptık. Tasarımı biraz daha şık yapmak adına çalıştık. Ayrıca konfor anlamında da tahrik sisteminde geliştirmeler yaptık. Özellikle daha sessiz bir ürün elde etmek üzerine yoğunlaştık ve sonuçlardan memnunuz. Bu iyileştirmeleri yapmaya 2024 yılında da devam edeceğiz.

Küresel pazarlarda farklılaşma ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla, firmanızın ArGe ve yenilikçilik faaliyetlerine ne kadar yatırım yapmaktasınız? Bu yatırımların ürün geliştirme sürecine ve ihracat performansınıza somut etkileri nelerdir?

Özellikle 2023 yılında daha önce çalışmalarını yürütmüş olduğumuz Minilift modelimizin satışlarına başladık. Model çok beğenildi ve birçok firma tarafından tercih edildi. İstanbul Asansör Fuarı’nda ilk kez sergiledik ve ziyaretçilerimiz tarafından gelen yorumlar ile birçok çalışma daha yaparak geliştirdik. 2024 itibari ile son halini aldığını söyleyebilirim. Özellikle iç mekânlarda tercih ediliyor ve küçük alanları olan alıcılarımız için uygun bir çözüm oldu. Bu tarz Ar-Ge çalışmasını yürüttüğümüz bir ürünümüz daha mevcut. Bu ürün için de hedefimiz 2024 yılında satışa sunulması. Zaten yeni kataloğumuzda yer alacaktır.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve ilgili düzenlemeler, firmanızın üretim ve ihracat faaliyetlerine etkileri nelerdir, pazar seçimlerini ve hedeflerini nasıl etkiliyor?

Yeşil mutabakat için çalışmalarımız devam etmekte. Öncelikle fabrikamızın çatısına GES tesisi kurarak işe başladık. Bu şekilde kendi enerjimizi üretiyoruz. Dizel forklift yerine elektrikli forklift kullanmaya başladık. Makinelerde servo makinelere dönüşüm yaparak daha düşük enerji maliyetleri hesaplıyoruz. Plastik miktarı yok denecek kadar az miktarda kullanılıyor. Geri dönüştürülebilen, doğaya zararsız ambalajlar kullanıyoruz.

Son yıllarda dünya genelinde yeşil sanayi için çokça adım atılırken Türkiye’de de bu konu özelinde pek çok politika 2023 senesinde hayata geçirilmiştir. Firma olarak Türkiye'nin yeşil sanayi politikaları çerçevesinde 2024 yılı asansör üretim sürecini sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaları nasıl entegre etmeyi planlıyorsunuz?

Türkiye’nin yeşil sanayi politikaları doğrultusunda 2024 yılında da çevre dostu uygulamalarımız devam ediyor. Enerji verimliliğini arttırmak üzere asansörlerimizde kullanılan ledlerden tutun motorlara kadar yeni uygulamalar için çalışıyoruz. Bu sistemler ile enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca bu süreçte üretimde kullanılamayacak, arta kalan malzemeleri geri dönüştürülmek üzere ilgili tesislere gönderiyoruz. Son olarak da ürün paketlemesinde kullandığımız malzemelerin yüzde 95‘i geri dönüştürülebilirdir. Zaten Avrupa’ya gönderdiğimiz ürünlerde paketlemede kullanılan plastik oranından bahsediyoruz. Bu oranın en diplerde oluşu da bizi tercih sebebi yapıyor.

Yeşil teknolojilere yapılan yatırımlar, ürünlerinizin rekabetçiliğini Avrupa pazarında nasıl etkiliyor?

Yeşil teknolojilere yapılan yatırımlar, özellikle Avrupa pazarında bizi olumlu yönde etkiliyor. Avrupa’da giderek artan çevre dostu, sürdürülebilir ürünlere olan talep bizi de tercih sebebi yapıyor. Bilindiği gibi standartlar yüksek ve bu yönde çeşitli sertifikalara dahi ihtiyaç duyuluyor. Bu yönde de çalışmalarımız var tabi ki.

Küresel tedarik zinciri yönetiminde yaşanan dalgalanmalar ve tedarik süreçlerindeki zorluklar, firmanızın üretim ve ihracat operasyonlarını nasıl etkiledi? Bu zorluklara karşı uyguladığınız stratejiler nelerdir?

Bu durum, firmanın üretim ve ihracat operasyonlarını önemli ölçüde etkiliyor. Bu beklenmedik problemlere karşı uygulanan stratejiler ile bu yöndeki riskleri azaltmaya ve operasyonel süreçleri daha etkin bir şekilde yönetmeye odaklıdır.

Örneğin tek bir tedarikçiye bağımlı olmamak gerekiyor. Çeşitli tedarikçilerle işbirliği yapılabilir. Böyle bir uygulama ile bir tedarikçide yaşanan sorunların üretime etkisinin azalmasını sağlar.

Ek olarak daha fazla stok tutmak beklenmedik tedarik sıkıntılarına karşı bir önlemdir bizim için.

Son olarak, asansör sektöründe firmanızın gelecek 10 yıl içindeki vizyonu nedir? Bu vizyona ulaşmak için belirlediğiniz anahtar stratejiler nelerdir?

Asansör sektöründe, özellikle kendi alanımız olan homelift ve engelli asansörlerinde sürdürülebilir, yenilikçi ve müşteri odaklı çözümlerle dünya çapında tanınmış lider bir marka olmayı hedefliyoruz.

Bu vizyona ulaşmak için gerekli olan stratejiler ise teknolojik inovasyonlar ve bunların sürdürülebilirliğidir. Bu sayede hem küresel pazarda daha etkin bir şekilde yer alabilir, genişleyebilir, hem de müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha yenilikçi çözümler ile karşılayabiliriz.