07 Şubat 2021,MİK-EL'DEN EN 81-20 UYUMLU U-STO, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

MİK-EL'DEN EN 81-20 UYUMLU U-STO

Mik-el Satış Müdürü Emrah Terzan ile Mik-el'i ve motor kontaktörü gerektirmeyen EN81-20 uyumlu U-STO tümleşik asansör kumanda ünitesini konuştuk.

Emrah bey, bizlere Mik-el’i anlatır mısınız?
Mik-el Elektronik, 1988 yılında kuruldu ve elektronik asansör kumanda sistemleri üretimi alanında faaliyetine başladı. O yıllarda asansörlerde “elektromekanik” diye tabir edilen röleli sistemler (panolar) kullanılıyordu. Elektronik kumanda sistemleri daha yeni yeni kullanılmaya başlanıyordu. Mik-el, Türkiye’de elektronik asansör kumanda sistemlerinin seri üretimine başlayan ilk firma olarak sektördeki yerini aldı ve bu sistemlerin pazarda yaygınlaşması için oldukça yoğun bir çaba sarf etti.
Mik-el, 2000 yılına kadar asansör kumanda sistemleri konusundaki çalışmalarını sürdürdü. Müşterilerinin farklı beklentilerini karşılayabilmek için çeşitli asansör kumanda sistemleri ile kendini geliştirdi. Hız kontrollü sistemlerin yaygınlaşmasıyla birlikte, 2000 yılından itibaren Japon Yaskawa firmasıyla olan iş birliğimiz başladı ve uzun yıllar başarılı bir şekilde devam etti. Ancak zaman içerisinde uzak doğudan gelen ürünlerin artmasıyla birlikte biz de kendi sürücümüzü üretmeye karar verdik. 2012 yılında MD-2012 ismiyle kendi sürücümüzü piyasaya sürdük. Ve çok geçmeden 2015 yılında da yine Türkiye’de bir ilk olan STO (Safe-Torque-Off) özelliği sayesinde motor kontaktörlerini ortadan kaldıran sürücümüzü piyasaya sürdük. 2019 yılı itibariyle de yine motor kontaktörü gerektirmeyen EN81-20 uyumlu U-STO tümleşik asansör kumanda ünitemizin satışına başladık.

Üretimini ve satışını yaptığımız ana ürün gruplarını şöyle sıralayabilirim; Tümleşik Asansör Kumanda Üniteleri, Asansör Kumanda Sistemleri, Asansöre Özel Hız Kontrol Cihazları, Asansör Kumanda Panoları, Seri Haberleşmeli Kat ve Kabin Butonyerleri, Hazır Tesisatlı Sistemler (pano, butonyerler, kapı kontakları ve diğer elektrik tesisatı).

U-STO hakkında neler söyleyeceksiniz?
Yeni kontaktörsüz U-STO tümleşik ünitemizi ilk olarak Mart ayındaki 2019 Asansör İstanbul fuarında sergilemiştik. Ekim ayında Almanya’da düzenlenen Interlift’te de sergileme imkânı bulduk. Panonun kontaktörsüz ve dolayısıyla sesiz çalışmasını sağlayan bu ürünümüz her iki fuarda da çok ilgi çekti. Boyutları itibariyle de kompakt bir ürün olması, U-STO’yu özellikle makine dairesiz asansörler için mükemmel bir seçenek haline getiriyor.

Herhangi bir ilave karta gerek kalmaksızın EN 81-20’ye tam uygun olan U-STO, bu haliyle pano üretimini çok basitleştiriyor. Boyutlarının 5,5 kW’tan, 15 kW’a kadar olan motorlar için aynı olması, motor gücüne bağlı farkı boyda kontaktörlere gerek olmaması da üretimde esneklik ve stoklama kolaylığı sağlıyor.

İhracat faaliyetleriniz ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 
Bu yılı 23 ülkeye ihracat yaparak kapatmaya hazırlanıyoruz. Ekim ayı sonundaki durum, toplam ciromuzun yüzde 40’ını ihracattan elde ederek kapatacağımızı gösteriyor. Bununla birlikte, önceki yıllarda olduğu gibi, 2020 yılında da yeni pazarlar için arayışımızı sürdürüyor olacağız. 2019 yılında, Johannesburg’da 1.si düzenlenen GLE Expo’ya katıldık ve kontaktörsüz U-STO tümleşik ünitemizi orada da tanıttık. 2020 yılı içinde de pazarlama faaliyetlerimizi hız kesmeden sürdürmeyi planlıyoruz.

Firmanızın önümüzdeki 5 yıl için başlıca hedefleri nelerdir?
Kumanda panosu asansörün karmaşık ve öğrenmek için emek isteyen bileşenlerinin başında geliyor. Ayrıca farklı ülkelerdeki kullanıcıların farklı istekleri ve alışkanlıkları oluyor. Bu anlamda ürünü anlatma, ürünü denemeye ikna etme ve müşterinin ürünü deneme süresini de düşündüğünüzde, kalıcı bir müşterinin ortalama çalışmaya başlama süresi 1 yılı buluyor. Biz, her yeni ürünümüzle birlikte müşterinin ürünle ilgili deneyimini kolaylaştırmaya ve kolayca devreye almasını sağlamaya çalışıyoruz. Şimdiden 3-5 yıl sonrası için çıkarmayı planladığımız ürünler için müşterilerimizden sağladığımız geri beslemeleri kaydediyor ve gelecekte hazırlamayı planladığımız ürünlere nasıl uygulayacağımızı sürekli kendi aramızda değerlendiriyoruz. Bir taraftan da üretim kapasitemizi arttırmak için yapmamız gereken yatırımlar için gerekli hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.

Eklemek istedikleriniz…
Derginizde yer ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.