Orta Karadeniz Asansörcüler Derneği (OKADER) kahvaltılı toplantıda bir araya geldi
• Asansör periyodik kontrolleri ve tescil muayeneleri için ihtiyaç duyulan; ulaşım için araç, tescil için kalibrasyonlu test baritleri temini yükleme ve boşaltma ve kontrol esnasında kullanımı A Tipi Muayene Kuruluşu ekibi tarafından sağlanmalıdır.
• Asansörü piyasaya arz eden firma tarafından üretimi yapılmayan Sertifikalı CE’li Hız regülatörü, frenler, motor ve diğer tüm malzemelerde var olan kusur ve bu kusurlardan ortaya çıkan sorunlardan arz eden firma değil, üretici firma sorumlu tutulmalı ve ilgili cezai işlem üretici firmaya fatura edilmelidir.
• Asansör tescillerinde kabine yüklenen yük asansör beyan yükünün %25’i değil, beyan yükü kadar olmalıdır.
• Piyasaya arz edilen asansör, arz eden firma tarafından malzeme ve işçilik yönünden 3 yıl garanti veriliyor fakat üretici firmalar 2 yıl garanti vermekte, garanti süresi de fabrika çıkış tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Üretici firmaların garanti süresinin halka arz tarihinden itibaren başlatmaları ve montaj firmaları da montaj ve malzeme yönünden 3 yıl garanti vermelidir.
• A tipi muayene kuruluşları, ilgili Bakanlık tarafından belirlenen tavan fiyat dahilinde ilgili belediyelere belirli oranda ödeme yapmaktadır. Periyodik bakıma refakat zorunluluğu bulunan asansör firmalarına da her periyodik kontrol için %15 oranında ödenek verilmelidir.
• Periyodik kontrollerde A Tipi Muayene kuruluşlarının kontrole refakat eden kişiden, firmanın sigortalı personeli olduğunu ispat edecek niteliğinde hizmet listesi talep etmesi gerekmektedir.
• Periyodik kontrollerde A Tipi Muayene kuruluşlarının kontrole gelecek kişilerden en az 3 isim yazılı önermeli ve ilgili firma hangi personel ile muayene gerçekleştireceğini seçmeli.
• Duruım tespit raporu yapılmadan sözleşme iptal edilerek farklı bir firma ile sözleşme yapması durumunda sözleşmesi feshedilen firmanın sorumluluğunun ortadan kalkmış sayılmalı.
• Piyasaya arz edilen asansör, arz eden firma tarafından garanti sürecinde farklı bir firma ile bakım işletme sözleşmesi yapması durumunda garanti otomatik olarak sona ermeli ve sorumluluğu ortadan kalmalı sorumlu tutulmamalı.
• Piyasaya arz edilen asansör, arz eden firma tarafından veya farklı bir firma tarafından bakım hizmeti veriyor ise her yıl en az 3 kişiye kurtarma eğitimi verilmesi ilgili maddesi göre binada oturan hiç kimse kurtarma eğitimi almak istemiyor bu sorumluluğu bina yönetimine veya binayı temsil eden profesyonel yönetime sorumluluk verilmeli.
• Profesyonel bina yönetimlerinin hangi ilgili bakanlığa bağlı olduğu görev ve yetkileri açık net tanımlanmalı sorumlulukları yazılmalı ve bilgilendirilmeli.
• Bina yönetimi veya profesyonel bina yönetimleri bakım işletme hizmeti aldığı asansörler için hizmet veren firmaların HYB belgesine sahip olmalı bunun dışında aykırı işlem yapan bina yönetimi veya profesyonel bina yönetimleri yaptırım ve cezai işlem uygulanmalı.
• Bina yönetimi veya profesyonel bina yönetimleri bakım işletme hizmeti aldığı asansörler için hizmet veren firmaların her ay düzenli hizmet aldığı asansörlerin faturaları kestirmeli hizmet veren asansör firmasına düzenli ücretini ödemeli. Bu maddeye bağlı olarak 3. şahıslara karşı sorumluluk sigortası bakım faturası kesilmeyen bir asansör için olumsuz durumda nasıl bir yol izleneceği açık ve net olarak ilgili kanun maddesinde yazılmalı.
• Bina yönetimi veya profesyonel bina yönetimleri bakım işletme hizmeti aldığı asansörler için hizmet veren firmaların borçlarını kapatmadan başka bir firma ile bakım işletme sözleşmesi yapılmasının önüne geçilerek borcu yoktur yazı almadan işlem sonlandırmanın önüne geçilmeli.
• Profesyonel bina yönetimleri bakım işletme yönetmenliğine aykırı davranışlarda bulunarak kendi bünyesinde personeller ile yönetim hizmeti verdiği binalara bakım ve arıza hizmeti verildiği gözlenmekte, bunun önüne geçilmeli.