PROCUBE
Procube Endüstri 4.0 Teknoloji Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Şenol Korkmaz “Protracer” ile asansörler artık uzaktan izlenebilecek" Protracer ile asansörlerin uzaktan izlenmesi ve asansör içerisinde kalan kişinin online olarak sesli görüşme yapabilmesini sağladıklarını kaydeden Korkmaz, bir yıldır sahada test edilen ürünün satışına 1 Şubat 2018 tarihi itibariyle başladıklarını söyledi.
Procube Endüstri 4.0 Teknoloji Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Şenol Korkmaz, 2013 yılından beri üzerinde çalıştıkları ve Ar-Ge yaptıkları yeni ürünleri “Protracer” hakkında dergimize özel açıklamalarda bulundu. “Protracer” ile asansörlerin uzaktan izlenmesi ve asansör içerisinde kalan kişinin online olarak sesli görüşme yapabilmesini sağladıklarını kaydeden Korkmaz, bir yıldır sahada test edilen ürünün satışına 1 Şubat 2018 tarihi itibariyle başladıklarını söyledi.
Yeni bir firma olan Procube Endüstri 4.0 Teknoloji Sistemleri A.Ş., yaşanmış bir hikaye sonucu ihtiyaçtan dolayı geliştirdikleri, birçok kişiyi özellikle asansör fobisi olan insanları sevindirecek bir çalışma olan asansörlerde dijital izleme cihazıyla öneli bir ürüne imza attı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Procube Endüstri 4.0 Teknoloji Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Şenol Korkmaz, sistemi ve ayrıntılarını anlattı. Korkmaz; “Biz, Endüstri 4.0 ya da 4’üncü sanayi devrimi alanında ürünler geliştiriyoruz. Bu ürünlerimizden bir tanesi de asansörlerin uzaktan izlenmesi ve asansör içerisinde kalan kişinin online olarak sesli görüşme yapabilmesi üzerine “Protracer” adını verdiğimiz bir ürün. İngilizcede profesyonel izleme anlamına gelir. İş fikri olarak başladığımız fikrimizi geçen ay itibariyle de ürün haline getirerek son noktayı koyduk. 1 Şubat 2018 tarihi itibariyle de satış ve pazarlamasına geçeceğiz” dedi.
-Yaşadığımız kaza ürünü geliştirmemize vesile oldu
Şenol Korkmaz, ihtiyaçtan doğan bir ürün geliştirdiklerini anlatırken, “2012-2013 yılları arasında eşimin ve çocuğumun asansörde kalması ve ardından komşularımız yardımıyla fark edilip amatörce kurtarma çabasına girilmesi, komşum ve aynı zamanda ortağım olan arkadaşımla birlikte bu işe girişmemize neden oldu. Dünyanın dijitalleştiği bir noktada endüstri 4.0’ın gelişmesiyle dijital bir izleme cihazı yapalım ve bunu asansör bakımı yapan firmaların kullanımına açalım istedik. 2013 yılından itibaren de fikrimizin AR-GE’si üzerine çalıştık” diye konuştu.
-Sistem artık zorunlu
Projeleri hakkında çalışmalar yaparken devlet kanadında da bu tarz bir çalışma olduğunu anlatan Korkmaz, “Biz 2017 yılının başlarından itibaren bir yıl kadar saha denemeleri yaptık. Ülkenin çeşitli şehirlerindeki asansör firmalarına bu cihazların numunelerini taktık. 1 Eylül 2017 tarihinde Avrupa uyum yasalarıyla gelen TSE EN 81-20 Standardının da hayata geçmesiyle projemiz zorunlu hale geldi. Bu standardın ilgili maddesi der ki; “Asansörde kalan kişi gerçek kurtarma yapacak kişiler ile tek tuşla çift yönlü sesli iletişim kurması zorunludur.” Resmi Gazete’de yayınlanarak da bunu zorunlu hale getirdiler. Biz de bunun üzerine aldığımız güçle işimizi hızlandırdık ve bizim düşündüğümüz ve yaptığımız çalışma gerçekleşip resmileşti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gittik. Yetkililerle görüştüğümüzde onların da böyle bir sistem üzerinde çalıştıklarını söylediler. Konu hakkında çalışmalarımız sonucu ortaya çıkan görüşlerimizi iletmemizi söylediler. Asansörlerin yeşil etiket alabilmesi için ürünün artık kullanılması gerektiğini belirttiler. Burada derginiz aracılığı ile bize inanarak desteğini esirgemeyen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Sayın Uğur Büyükhatipoğlu’na ve ekibine teşekkür ettiğimizi bildirmek isterim” dedi.
-Sistemin nasıl çalışıyor?
Asansörlerde kullanılacak olan sistemle alakalı ayrıntılı bilgilendirmede bulunan Procube Endüstri 4.0 Teknoloji Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Şenol Korkmaz; “Bu ürünle beraber bir elektronik cihaz devre oluşturduk. Bunun içine yazılımını koyduk. Bu yazılımı GSM hattıyla internete yani bulut sistemine çıkardık. Cihaz asansörün kumanda panosuna takılıyor. Kablolarla kabin içine, mikrofonla hoparlöre yerleştiriliyor. Siz asansör kabininde o telefon tuşuna 5 saniye basılı tutuyorsunuz ve yukarıdaki kumanda panosundaki GSM hattı tetikliyor bir sesli görüşme yapıyorsunuz. Bunun dışında asansörü kumanda panosundaki sinyallere bağlayarak asansörün arızalandığını anında web üzerinden monitörize ediyoruz. Bizim www.procube.com.tr sayfamız var. Bunun üzerinden aldığınız bir şifreyle sizin sorumluluğunuzda olan asansörleri tek bir ekrandan görüyorsunuz. Örneğin Bursa’da bir asansör firması sahibisiniz. Ofisinizde oturuyorsunuz, karşınızda bir televizyon. Bursa haritası üzerinde online olarak asansörlerinizi görüyorsunuz. Arıza durumunda, anında sahadaki ekibinize bir mesaj gidiyor. Şu asansör şu arızayı yaptı diyor. İçerisinde biri kaldıysa eğer, basıp sizinle iletişime geçerek, mahsur kaldığını söylüyor. En hızlı profesyonel kurtarmayı sağlamış oluyorsunuz” diyerek açıkladı.
-Önceliğimiz insan hayatı
Korkmaz, alınan resmi verilere göre her yıl yaşanan asansör kazalarına dikkat çekerek; “Biz bir kişinin hayatını bu şekilde kurtarıyorsak, en değerli işi yapmışız demektir. Buradaki amaçlarımızdan biri de insanların can güvenliği için bir şeyler yapabilmek. Dünyada en çok kullanılan makineler araba ve asansörlerdir. Yine dünyada günde 1.7 milyar insan asansör kullanıyor. Tahmini olarak da 11 milyon asansör var dünyada. İleride her ilde acil yardım merkezleri kurulacağını düşünmekteyiz. Ayrıca hiçbir sigorta şirketi asansörleri sigortalamaz. Eğer sigorta şirketleri böyle bir sistemin var olduğunu bilirler ise, asansörleri de sigortalarlar” dedi.