SANTEK, “Yerli ve Milli Asansör Paneli"
Türkiye’nin ilk ve tek ‘Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi’ için düzenlenen açılış töreni öncesi BTSO ile Bursa Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) ortaklığında “Yerli ve Milli Asansör Paneli” gerçekleştirildi.
BUTEKOM Konferans Salonu’nda BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök’ün moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürü Mehmet Bozdemir, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bursa İl Müdürü Latif Deniz, BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak ile Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Yusuf Atik, Metroplast Genel Müdürü Levent Akdemir, Arkel CEO'su Cenk Ceylan ve asansör sektör temsilcileri katıldı.
“Yerli ve milli üretim hedeflerimiz için güçlü bir adım daha”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, paneldeki konuşmasında Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi’nin asansör imalatında montaj, aksam imalatı ile yerli ve milli asansör markalarının yaygınlaşması serüveni için önemli olduğunu vurguladı. Hasan Büyükdede, “Bakanlık olarak sanayide yerli ve milli üretim hamlemiz ile ekonomik alanda daha güçlü ve tam bağımsız Türkiye’yi inşa etmeyi hedefliyoruz. Temel politikamız, gerçekleştirdiğimiz SANTEK çalışmaları ile yerli ve milli sanayi adımlarını hızlandırmak ve yerel alanda üreticilerimizin rekabet gücünü artırmaktır. Yerli ve milli üretimde hedeflediğimiz büyük adımlar sayesinde uluslararası pazarlarda daha fazla markaya sahip olabileceğimiz aşikâr. Bu çerçevede asansör üretiminde de dünya çapında lider markalar oluşturabilmek adına ülkemizde önemli adımlar atıyoruz. BTSO MESYEB çatısı altında faaliyetlerine başlayan Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi bu alanda hizmet veren ilk ve tek test laboratuvarı oldu. Burada asansör frenleri, tamponu, hız regülatörü, asansör motoru verimliliği, motor frenleri, otomatik kapı sistemi, hız ve diğer performans ölçütleri gibi kriterlerin testleri gerçekleştirilecek. Bu laboratuvarla yerli ve milli ürünleri ülke sınırlarımız içinde üreterek, küresel ölçekte daha güçlü bir konuma ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Asansör sektöründe yerli ve milli üretim hamlesi
BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak olan anlayışın yerli ve milli üretim adımlarıyla gerçekleşeceğini söyledi.
“Artık kendimiz tasarlamalı, kendimiz üretmeli ve ürettiklerimizi dünyaya satmalıyız” ifadelerini kullanan Şenyurt, “Özellikle son dönemde dışa bağlılığın azaltılması amacıyla, basta savunma sanayisi alanında olmak üzere birçok sektörde millileştirme çalışmaları hız kazandı. Yaşanan gelişmeleri son derece kıymetli bulmakla birlikte, bu alanda atılan her bir adımı gururla takip ediyoruz. Bugün savunma sanayisinde yerlilik oranını yüzde 25’ler düzeyinden yüzde 80’e çıkaran bir Türkiye var. Ülke olarak asansör ve diğer sektörlerde de bunu yapacak güce, birikime ve tecrübeye sahibiz” dedi.
“Yurt dışına olan bağlılığı ortadan kaldırıyoruz”
BTSO olarak asansör sektöründe Türkiye’nin potansiyelini açığa çıkarma noktasında yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirten Şenyurt, BTSO MESYEB bünyesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte hayata geçirdikleri Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi’nin sektörü destekleyen en önemli projelerinden biri olduğunu söyledi.
Metin Şenyurt, konuşmasını söyle sürdürdü, “Merkezimiz 2019 yılında faaliyetlerine baslarken, ülkemizin bu alanda TS EN ISO/IEC 17025 akreditasyonuna sahip ilk test laboratuvarı oldu. Asansör emniyet frenleri, tamponlar, hız regülatörleri, asansör motorları ve motor frenleri test ve geliştirmesi hizmeti sunan bu merkezde, dünyanın en gelişmiş ölçme teknolojileri kullanılıyor. Burada üreticilerle beraber çalışarak, ülkemizde üretilen güvenlik ekipmanlarının önemli bir bölümünün de Ar-Ge çalışmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Böylece firmalarımızın ürünlerinin test ve geliştirme faaliyetlerinde yurt dışına olan bağlılığını da ortadan kaldırıyoruz.”
Uluslararası geçerliliğe sahip
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürü Mehmet Bozdemir ise asansör sektörünün yerlileşmesi ve millileşmesi yolunda güvenlik aksamlarının önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.
Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesi amacıyla 2019 yılı içerisinde 17 eylem planı belirlendiğini hatırlatan Bozdemir, bu çerçevede ‘Laboratuvar Altyapısının Geliştirilmesi ve Test Süreçlerinin Hızlandırılması’ için üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel laboratuvarlar ile iş birliği içinde hareket ettiklerini dile getirdi. İş birliği kuruluşlarından birinin de BTSO olduğunu ifade eden Bozdemir, “Test merkezinin akredite olmasıyla birlikte asansör güvenlik aksamlarına ilişkin olarak piyasa gözetim denetim faaliyetlerine başladı.
Basta BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay olmak üzere ülkemize uluslararası akredite bir test merkezi kazandırılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu.
Yusuf Atik: Asansör sektörü önemli mesafeler katetti
Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Yusuf Atik de panelde söz aldı. Konuşmasında asansör sektörünün gelişimini anlatan Yusuf Atik, 70'li yıllarda en küçük plastik aksamlar da dahil tüm asansörlerin ve parçalarının yurtdışından temin edildiğini anlattı. Türk asansör sektörünün bugün geldiği noktanın kıvanç verici olduğunu ifade eden Yusuf Atik, "En küçük plastik parçaları bile üretemeyen bir sektörden dünyanın dört bir yanına komple asansör sistemleri ihraç ederek Türkiye'nin adını üst sıralara yazdıran üretici arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum." dedi.
Metroplast Genel Müdürü Levent Akdemir: Tır üstü 3 günde ulaşabildiğimiz, 2 milyar nüfusa hitap eden bir pazarın merkezindeyiz
BTSO ile Bursa Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) ortaklığında düzenlenen Yerli ve Milli Asansör Paneli'ne katılan Metroplast Genel Müdürü Levent Akdemir, Türkiye'nin tır üstü 3 günde ulaşılabilen ve 2 milyar nüfusa hitap eden bir pazarın merkezinde olduğunu kaydederek sözlerine başladı. Söz konusu pazarın en büyük özelliğinin de asansör konusunda Türkiye'ye ihtiyaç duyması olduğunu belirten Levent Akdemir, "Ülkemiz asansör konusunda bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Özellikle son 10 yılda paket asansör üreten firmalar artan talep karşısında kendilerini geliştirerek bu pazara tam anlamıyla cevap verebilecek hale gelmişlerdir. Yıllık 20 binleri bulan paket asansör pazarı Türkiye için önemli bir ihracat kapısı ve değerli bir döviz kaynağı haline gelmiştir. Bunun yanında ülkemizin talebi olan yıllık yaklaşık 30 binden fazla asansörün önemli bir kısmı da yerli üreticilerimiz tarafından karşılanmaktadır. Bu talepleri karşılarken, üçüncü kişilere karşı sorumlu olduğumuzu unutmamamız gerekir. Bu sorumluluk biz sektör profesyonellerinin ürettiğimiz asansörlerin güvenliğine ve kalitesine önem vermemizi gerektirir. Nüfusu 2 milyarı bulan bu sorumluluk alanımızda, üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmalıyız. Bu insanların can güvenliği bu salondan başlar. Herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Aksi halde bu iç ve dış pazara sunduğumuz yüzbinleri geçen asansörlerin hepsinin birer tehlike potansiyeli oluşturduğunu unutmamamız gerekir. Dolayısıyla güvenlik kriterlerinin denetimine en üst düzeyde sahip çıkmalıyız." dedi.
- Piyasadaki durum ve haksız rekabet
Türkiye asansör sektöründe sayı olarak dünya ortalamasının çok üzerinde firma bulunduğunu kaydeden Akdemir, asansör firmalarının sayısının ihtiyaçtan fazla olmasının haksız rekabeti oluşturduğunu, asansör fiyatlarını ve kalitesini aşağı çektiğini söyledi. Levent Akdemir, "Bunun bir şekilde önüne geçilmesi asansör sektörünün geleceği açısından önemlidir. Yerli asansör markalarının güçlenmesinin önündeki en büyük engel budur. Eğer dünyada kabul gören bir asansör markası çıkarmak istiyorsak marka olmanın önündeki engelleri kaldırmamız gerekir. Ülkemiz pazarındaki ve yurtdışındaki müşterilerimiz daha kaliteli asansörleri hak ediyor. Yerli ve milli asansör markası çalışmaları başladığında 37 yıllık sanayicilik birikimimle buna destek vermeye hazırım.
- MESYEP
Bu program vesilesi ile bulunduğumuz bu çatı, biz asansör sektörü için çok fazla anlam içerir. Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEP) çalışmaya başladıktan sonra piyasa gözetimi ve denetimi alanı önemli ivme kazanmıştır. Asansör kalitesi ve güvenliği daha denetlenebilir ve izlenebilir hale gelmiştir. Buradan bu sürece katkı veren başta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) başkanımıza, MESYEP başkanımıza, MESYEP teknik kadrosuna ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde bu kalitenin hızla yükseleceğini ve ülkemize yerli ve milli asansör markalarının güçlenmesinde MESYEP'in ve bakanlığımızın önemli katkıları olacağını ön görmekteyim." dedi.
Panelde söz alanlardan biri olan Arkel CEO'su Cenk Ceylan da Türk asansör sektörünün global pazarda en bilinir markası olan Arkel'in Ar-Ge çalışmalarına ve kaliteye verdiği önemi anlatarak marka olma yolunda yapılacaklar konusundaki tecrübelerini katılımcılara aktardı.
Panelin ardından ‘Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi’nin açılış töreni gerçekleştirildi.