SRL Asansör'ün rekabet stratejileri hizmet ve çözüm odaklı
Mustafa bey merhaba. Firma olarak asansör sektöründe ihracata yönelik stratejilerinizi ve hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Merhaba. Öncelikle, firma olarak sürdürülebilir ihracat stratejisi kapsamında mevcut müşteri potansiyelini korumak ve bu pazarlarda hacimsel büyümeyi sürdürmek istiyoruz. Hedef pazarlarda bu müşterilerle beraber hareket ediyoruz, her projeyi beraber değerlendiriyoruz. Hedeflerimizi müşterilerden gelen verilere göre şekillendiriyoruz diyebilirim. Bununla beraber yeni müşterilerden gelen talepler doğrultusunda bölgesel hedefler koyuyoruz ve bu hedeflere ulaşmak için pazar araştırması ve müşteri ziyaretleri yapıyoruz. Yeni müşterileri bölgelerindeki mevcut projelere götürüp yerinde sunum yapıyoruz.
Sektörde rekabet oldukça yoğun. Firma olarak, ihracat pazarındaki rekabeti nasıl değerlendiriyorsunuz? Ayrıca bu kapsamda firma olarak rekabetiniz, ülkenizin sınırlarını aşarak Dünya’da bir yer edinebildi mi veya böyle bir hedefiniz bulunmakta mı?
Sektörel olarak hizmet odaklı, çözüm odaklı rekabet stratejilerini destekliyoruz. Maalesef rekabet denince nedense aklımızda daha ucuz ürün imajı oluşuyor. Bu imajı biçimlendirmek oldukça zor. Örneğin bir ülkede müşterimizle girdiğimiz ihalede çok daha uygun fiyatla karşılaştık. Malzeme kalitesi birbirinden farklı ama maalesef tüketici teklife 16 durak yolcu asansörü olarak bakıyor, kullanılan malzeme ve teknik dosya incelenmiyor.
Türkiye'nin asansör ihracatında önde gelen pazarlar hangileridir, siz bu pazarlarda nasıl bir konuma sahipsiniz, hangi ülkelere ve pazarlara ihracat yapıyorsunuz? İhracatta en güçlü olduğunuz bölgeler hangileridir?
Bölgesel olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri sektörümüz için en önde gelen pazarlardır. Özellikle coğrafi konum olarak Türkiye’ye yakın olmaları, kültürel benzerliklerin ön plana çıktığı ve ulaşım sorununun neredeyse olmadığı gibi şartlar düşünüldüğünde bu pazarlara ihracat ön plana çıkıyor. Son 3 yıla kadar bu bölgelere ihracatımız genel ihracatın yarısını kapsamaktaydı.
Yeni pazarlara giriş stratejileriniz nelerdir? İhracatta iş birlikleri veya ortaklıklar kurarak nasıl bir rekabet avantajı elde ediyorsunuz?
Yeni pazarlarda ihracat odaklı bir yaklaşımdan ziyade bölgesel iş birlikleri kurarak pazarda yerleşmeyi ve ortak üretim yapmayı planlıyoruz ama maalesef burada da çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. Yaptığımız fizibilite çalışmalarından üretim yapmak isteğimiz bölgelerde bürokratik sorunlar, hammaddeye ulaşmaktaki zorluklar, yetersiz altyapı gibi sorunlarla karşılaştık. Ama iki ülkede görüşmelerimiz hala devam ediyor. Olumlu sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Hedef pazarda üretim veya pazarlama ağı kurarak rekabet avantajı elde edebileceğimize inanıyoruz.
Firma olarak, asansör üretimi ve ihracatında ne tür bir uzmanlığa sahipsiniz, diğer rakiplerinizden farkınızı ve müşterilerinizi çekmek için sunduğunuz benzersiz avantajlar nelerdir?
Asansör üretimi konusunda proje bazlı üretimi esas alıyoruz. Asansörün kullanım amacına göre, iklim şartlarına göre (hava koşulları, yağmurlu bölgeler … ) üretim ve malzeme seçimi yapıyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz bilgiler onları memnun etmekle beraber bizleri de rekabetsel kılıyor. Çok özel projelerde müşterilerimize anahtar teslim çözümler sunmak da bizi ayrıca avantajlı kılıyor.
Ülkelerin kendilerine ait kanunları bulunmakta, firma olarak kendi ülkeniz haricinde ihracat yaptığınız ülkelerin yerel mevzuatlarına ve standartlarına uyum sağlamak için nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz, süreç zor oluyor mu?
Maalesef, bazı bölgelerde yönetmelikler ve belgelendirme işleri konusunda çok zaman ve enerji harcıyoruz. Bazı bölgelerde inşaata konu olan işlemleri de asansör montaj firmaları yaptığı için, o işlemlerin de tarafımızdan yapılmasını istiyorlar. Bu konuda yerel müşterilerimizden destek alarak ilerliyoruz. Üretim safhalarını onların belirttiği şekilde yönetmeye çalışıyoruz.
İhracat faaliyetlerinizde lojistik ve dağıtım süreçleriyle ilgili nasıl bir planlama yapıyorsunuz? Müşterilere zamanında teslimat sağlamak için hangi önlemleri alıyorsunuz?
Özellikle taahhütlü projelerde üretim ve sevkiyat tarihlerini müşterilerimizle beraber organize ediyoruz. Lojistik işlemlerini de 10-15 gün öncesinden ayarlayarak işlemlere devam ediyoruz. Karayolu sevkiyatlarında çok sorun yaşamıyoruz ama denizyolu sevkiyatlarda maalesef elimizde olmayan nedenlerden dolayı bazen gecikmeler yaşanabiliyor. Bu gecikmeleri de önceden müşterilere bilgi vererek olası sorunların önüne geçmeye çalışıyoruz.
Müşterilerinizin ihracat tercihlerinde hangi faktörler ön plana çıkıyor ve bu talepleri karşılamak için nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz? Uluslararası müşterileriniz ile uzun vadeli ilişkiler kurmak adına nasıl bir strateji belirlediniz, ihracatta iş birliği ve ortaklıklar kurarak nasıl bir rekabet avantajı elde ediyorsunuz?
Müşterilerimizin asansör tercihini bizi şekillendiriyoruz diyebilirim. Kullanım amacına göre ürün seçimi yapıyoruz. Neden bu ürünlerin kullanılması gerektiği konusunda teknik bilgilendirme yapıyoruz. Burada karşılaştığımız sorunların en başında müşteri alışkanlıkları ve uygun fiyat oluyor genellikle. Gittiğimiz ülkede yerelleşerek büyümemiz gerektiğinin ve daha rekabetçi olacağımızın farkındayız. Buradan yola çıkarak iş birliği konusunda 3 ülkede somut adım atma kararı aldık ama maalesef kimisinde bürokratik engeller kimisinde de vasıflı işgücü ve hammadde sorunları ortaya çıktı.
Müşteri memnuniyetini sağlamak için ihracat sürecinde nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz? Müşteri geri bildirimlerini nasıl değerlendiriyor ve ürünlerinizi geliştirmek için bu geri bildirimleri nasıl kullanıyorsunuz?
İhracat sürecinde devamlı müşterilerimizi bilgilendiriyoruz. Üretim aşamasında ürünlerin görsellerini paylaşıyoruz. Elektronik ürünlerde yapılan test videolarını iletiyoruz kendilerine. Müşteriden gelen geribildirimleri teknik arkadaşlara iletiyoruz. Onlardan gelen verileri de müşterilerimizle paylaşıyoruz. Özellikle montaj firmalarından gelen veriler bizim için çok değerli. Onlardan gelen tavsiyeleri dikkate alarak üretimsel değişikliğe gittiğimiz olmuştur.
Mustafa Bey, bu yılın verileri geçen yılın aynı dönemine göre olumlu mu, olumsuz mu? Bu verilerden hareketle SRL Asansör olarak 2023 yılsonu öngörülerinizi okurlarımızla paylaşır mısınız?
Geçmiş yıllardaki dış ticaret verilerini incelediğimizde her yılın bir önceki yıldan daha yüksek oranda ihracat gerçekleştiğini söyleyebilirim. Bunları dikkate alarak üretim kapasitesini de ona göre artırıyoruz. Herhangi bir olumsuz tablo ile karşılaşmazsak hedefimiz geçen yıla göre %15 büyüme gerçekleştirmek.