03 Ocak 2022,TASFED AKADEMİLERİNİN 3.'SÜ KAYSERİ'DE AÇILDI, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

TASFED AKADEMİLERİNİN 3.'SÜ KAYSERİ'DE AÇILDI

Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu’nun (TASFED) Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında, Kayseri TASFED Akademisi açıldı.

 
TASFED, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile 2018 yılında imzaladığı protokol kapsamında mesleki ve teknik liselerde ve eğitim merkezlerinde “Asansör Sistemleri” dalı açmaya ve atölyeler kurmaya devam ediyor. Ankara ve Eskişehir’in ardından üçüncü akademi de Kayseri’de açıldı. Kayseri TASFED Akademi, 2021-2022 eğitim döneminde Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezinde öğrencilere eğitim verecek. 

TASFED’in ve üye dernekler ile sektör paydaşlarının katkılarıyla Ankara, Eskişehir ve Kayseri’de eğitim hayatına başlayan TASFED Asansör Akademilerinin her biri için yaklaşık 2 milyon değerinde bütçe ayrıldı.

Kayseri TASFED Asansör Akademisi’nin açılış töreninde konuşan TASFED Eğitim Komitesi Üyesi Rasime Sazak, sektör ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği ile TASFED Asansör Akademileri’nin çoğalmaya devam edeceğini söyledi. Sazak,“Bir müjdemiz de var; Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol süremiz yenilendi ve kapsamı genişletildi. Sırada Gaziantep bulunuyor” dedi. 

Sazak: “Okullarda asansör ilk defa adıyla anıldı"

Projenin “asansör akademisi” olarak isimlendirildiğine dikkati çeken Sazak, amaç ve kapsamın genişletildiğini söyledi. Sazak, şunları söyledi: 
“Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalarla, meslek liselerindeki bölümlerde ilk defa adıyla anılan ‘Asansör Sistemleri Dalı’ değişikliğine gidildi. Teorik ve uygulamalı eğitimler için son teknoloji ile donatılmış asansör ve ekipmanlara sahip sınıflar oluşturuldu. Bu sınıfların içinde, çelik konstrüksiyonlar ile kuyu ortamı sağlandı. Eğitimle ilgili müfredat ve ders kitabı için federasyon olarak teknik destek verildi.

Güncellenen mevzuat ve değişen teknolojiyi de kapsayacak destek devam edecektir. Yaşanan sektörel gelişmeler ışığında, sahadaki uygulamalara vakıf olmaları için akademilerdeki öğretmenlerin teknik eğitimleri Federasyon tarafından karşılanmaktadır.

Akademilerde eğitim gören öğrencilerin program boyunca sahada stajlarının sağlanması ve mezuniyet sonrası sektörde istihdam edilmelerinin yine Federasyon ve üye dernekleri aracılığıyla sağlanacağına vurgu yapan Sazak, “Meslekî Açık Lise programı ile asansör sektöründe meslek sahibi olmak isteyenlere akademilerde uygulamalı eğitimler vererek alanında uzmanlaşma sağlanmaktadır. Ankara’da öğrencilerimizin dışında 15 kişiye, Eskişehir’de ise 7 kişiye belgesi verilmiştir” dedi. 

Kayseri TASFED Akademi’nin hazırlık süreci hakkında detayları da paylaşan Sazak, ürünlerin teknolojik özelliklere göre kategorilendirilmesi, yerleşim planları ile uygulamalı eğitimdeki montaj ve bakım düzeneklerinin oluşturulduğunu söyledi.

Sazak, “Ülke genelinde üretimci, montajcı ve bakımcı firmalarımıza ziyaretler gerçekleştirerek yapmak istediklerimizi anlattık ve desteklerini istedik. ‘Çok büyük bir proje, doğru yoldasınız’ diyerek destek veren paydaşlarımız,  ürünleri şehirdeki derneğimize göndermeye başladı. Akademilerin olduğu şehirlerde bulunan derneklerimiz de bu ürünlerin montajını yaptı” diye konuştu. 

Ankara Yenimahalle Meslek Lisesinde 2018 yılında açılan ilk asansör akademisini hatırlatan Sazak, bu akademide açıldığı ilk yıl 35 olan öğrenci sayısının 2021 yılında ikiye katlanarak 70 öğrenciye ulaştığının altını çizdi. 

Eskişehir TASFED Akademisi’nin 2019 yılında açıldığını anımsatan Sazak, 50 öğrenci ile eğitim hayatına başlayan akademide bugün 70 öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi. “Hatta bu yıl iki kız öğrenimiz de Asansör Sistemleri Dalı’nda eğitim almaktadır” dedi. 

TASFED Başkanı Yusuf Atik: "Asansör sektörü, savunma sanayi kadar önemli bir sektör
TASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, asansör sektöründe önemli hizmetlere imza attıklarını vurguladığı konuşmasında, Bakanlar Kurulu kararı ile Federasyonun “Türkiye” ibaresini almaya hak kazandığını söyledi. Atik, şöyle devam etti:
“Sanayi Bakanlığı ile sıcak ilişkilerimizden dolayı asansör sektörünü stratejik sektör hâline getirdik. Asansör sektörü, bir savunma sanayii kadar önemli bir sektördür. Asansörün önemi henüz anlaşılamadı, ancak TASFED olarak biz bunun için gerekli tüm çalışmaları yürütüyoruz.”

Türkiye’de küresel asansör firmalarının oluşmasının ancak eğitimle mümkün olduğunun altını çizen Atik, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokolün önemini vurguladı. 

“Bizim ustalarımızın ustaları Rum ve Ermeni asıllıydı. Onlar bizim ustalarımızı yetiştirdi, bizim ustalarımız da bizleri yetiştirdi” diye konuşan Atik, 1970’li yıllarda Türkiye’de asansör adına çalışmaların yapılmadığını anımsattı. Atik, “O zamanlar, piyasada bir paten bile bulamıyorduk. Bir asansörün pateni aşındığında 3-4 gün asansör kapalı kalırdı. Şimdilerde bir asansör pateni aşındığında yarım saat içerisinde değiştirilebiliyor. İşlerimiz kolaylaştı ve sanayimiz gelişti” dedi. 

TASFED’in bu protokol kapsamında açtığı okulların sayısını beşe yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Atik, bir sonraki hedeflerinin ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde de asansör branşının açtırılması olduğunu kaydetti. 

Atik, "Geçmişte ithalat ağırlıklı çalışan asansör sektörü, bugün ihracat rekorlarına imza atıyor. Pandemiye rağmen 2020 yılında ithalatımız 83 milyon dolar, ihracatımız ise 172 milyon 800 bin doları buldu. Asansör sektörü, geleceği parlak olan bir sektör. Geleceği olmayan bir şeye yatırım yapılmaz. Dünya döndüğü müddetçe asansör mesleği devam edecek.”

Kamuda iki kata kadar yapılarda da asansör mecburiyetinin getirildiğini anlatan Atik, akademide eğitim görecek öğrencilere, “Bu mesleğe dört elle sarılın, kendinizi yetiştirin” çağrısı yaptı. 

Palancıoğlu: “200 milyon doların üzerinde ihracat var"
Akademinin açılış töreninde Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu da konuştu. Sektördeki ihracat rakamlarına dikkat çeken Palancıoğlu, “2015 yılında ihracat rakamımız, ithalat rakamımızın yarısı kadar bile değilmiş ama 2019-2020 yılına geldiğimizde tablo tam tersine dönmüş. Şu anda 200 milyon doların üzerinde ihracat rakamı varken, 100 milyon doların altında bir ithalat rakamı var. Bu Türkiye açısından sevindirici. Özellikle teknolojiye bağlı alanlarda Türkiye’nin savunma sanayi başta olmak üzere gelişme göstermesi çok sevindirici” dedi. 

Kayseri genelinde 20 bine yakın asansör var
Meslekî eğitimde yapılacak çalışmalarla ara eleman açığının giderildiğini ve ithalatın önünün kapatıldığını söyleyen Palancıoğlu, şunları söyledi: 
“Sadece Melikgazi bölgesinde yaklaşık 9 bin tane asansör var. Bunu Kayseri geneline yaydığınızda 20 bine yakın asansöre karşılık geliyor. Dolayısıyla buradan yetişecek öğrencilerimiz için çok güzel imkân var. Sadece asansör bakım ve onarımı değil, üretimi konusunda da gençlere büyük fırsatlar doğuruyor.”

Eğitimi yarım kalan sanayicilere diploma şansı
Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Şahin Kanat da meslekî eğitimin önemine değindi. Kanat, şunları söyledi: 
“Müdürlüğümüz, meslekî ve teknik eğitim yoluyla meslek ahlâkına ve mesleki değerlere sahip yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer veren ve ekonomiye değer katan ehil gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Müdürlüğümüze bağlı 60 meslekî ve teknik anadolu lisesi, 11 mesleki eğitim merkezinde 30 bine yakın öğrencimiz eğitim görmektedir. Sanayi sektöründe çalışan ancak eğitimini bir şekilde yarıda bırakmış bireylerin hem ilgili olduğu alanda ihtisaslaşmasını sağlamak hem de yarım kalan eğitimlerini tamamlamak fırsatı vermek amacıyla 3 okulumuzda daha mesleki ve eğitim merkezi açılmış, organize sanayi bölgelerimizde irtibat büroları kurulmuştur. Burada irtibat bürolarımızın amacı orada çalışan eğitimi bir şekilde yarıda kalmış öğrencilerimize diploma fırsatı vermektir. 

Asansör firmaları kalifiye personel ihtiyacı duyan sektörlerden olup, çok tehlikeli işler sınıfında faaliyet göstermektedir. Bu akademi, bu alandaki iş kazalarının önüne geçip sektörel bazda kalifiye eleman açığını kapatarak Kayseri ve ülkemizin asansör kurulum ve bakım alanında önemli bir eksikliğini giderecektir.”
Kuzan: “Gençlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz”

Asansör sanayisine 46 yıllık emek veren TASFED Eğitim Komitesi Başkanı Nuri Kuzan gençlere yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Kuzan, “Sektörümüzde yer alması ve bu mesleği geliştirmeleri için gençlerimize eğitim vermeye ve onlara yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bizler asansör sektörünü, bugünün gençlerine teslim edeceğiz” diye konuştu.

KAYSAD Başkan Yardımcısı Ayata: “Öğrenciler sektöre altın çağını yaşatacak”
KAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ayata, KAYSAD’ın asansör sanayisine hizmet veren 50 üyesiyle birlikte sektör sorunlarını çözmek için çalıştıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile TASFED arasında imzalanan protokol kapsamında “Asansör Sistemleri Dalı” altında eğitim görecek öğrencileri sektöre kazandırmak amacıyla yola çıktıklarını söyleyen Ayata, şu ifadelere yer verdi:

“Sektörümüzde maalesef teknik personel istihdamı konusunda sektörümüzde önemli bir açık bulunmaktadır. Açtığımız akademiler bu sorunun giderilmesi noktasında kritik öneme sahiptir. Önceliğimiz, gençlere asansör mesleğini tanıtmak ve sevdirmektir. Amacımız, bu mesleğin heyecan verici yeniliklere açık olduğunu gençlerimize sunmaktır. Zanaat bir bileziktir. Gençler hayata atıldıklarında altın bileziklerini koluna takacak, yeni ve farklı projelere imza atacaklardır. Biz sektör temsilcileri, mesleğimizi bugünlere kadar taşıdık. Öğrencilerimiz ise bu bayrağı devralarak asansör sektörüne altın çağı yaşatacaklardır. Geleceğimiz olan gençlere verebileceğimiz en büyük katkılardan biri eğitimdir. Bizler sektör olarak üzerimize düşen bu görevi yerine getirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu akademinin kurulumunda katkısı olan tüm paydaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum.”

Destekçiler

Kayseri Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayiciler Derneği’nin (KAYSAD) ev sahipliğinde gerçekleşen Kayseri TASFED Akademi’nin açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Standardları Enstitüsü, Kayseri Makine Mühendisleri Odası, Kayseri Elektrik ve Elektronikçiler Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri İl ve İlçe Belediye temsilcileri ile birlikte çok sayıda sektör paydaşı katıldı. Sektör temsilcilerinin yoğun ilgisi dikkat çekti.
Kayseri Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde kurulan akademinin ihtiyacı olan malzemeler için 29 firma malzeme desteği verdi. Aynı zamanda Kayseri Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği üyeleri montaj ve kurulum desteğinde bulundu. 29 firmadan katılan temsilcilere, akademiye verdikleri katkı nedeni ile plaket verildi.