TASFED üyesi derneklerin başkanları toplandı
TASFED Yönetim Kurulu ve Üye Dernek Başkanları 21 Mayıs 2022 tarihinde bir araya geldi. TASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik başkanlığında gerçekleşen toplantıda 2021-2022 yılında sektörde yaşanan gelişmeler ve üye derneklerin çalışmaları değerlendirildi.
Toplantıya; Anadolu Asansörcüler Derneği (ANASDER), Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi İş Kadınları Derneği (AYSKAD), Bursa Asansör Sanayicileri Derneği (BURSAD), Denizli Asansörcüler Derneği (DENASDER), Doğu Karadeniz Asansör Sanayicileri Derneği (DOKAS), Eskişehir Asansörcüler Derneği (ESASDER), Kayseri Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (KAYSAD), Kırıkkale Asansörcüler Derneği (KIRASDER), Mersin Asansör Sanayiciler Derneği (MERSİN AS. DER.), Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TASİAD), Orta Karadeniz Asansör ve Yürüyen Merdiven İş İnsanları Derneği (OKASDER) temsilcileri katıldı.
TASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, toplantıda yaptığı konuşmada dünya genelinde yaşanan hareketliliğe dikkat çekerek; “Asansörü sektörünün her geçen gün iyiye gittiğini gözlemliyoruz. Ülkemizin stratejik coğrafi konumunu başarılı bir şekilde kullanabiliyoruz” dedi. Artan firma sayısından yakınan Atik, ithalat ağırlıklı olan piyasa koşullarının günümüzde ihracat ağırlıklı bir pazara evrildiğine dikkat çekti. Atik, şunları söyledi:
“Bu sektörümüzün kendini kanıtlaması açısından yakalanan güzel bir başarı. Bizim görevimiz, bu rakamları daha üst seviyelere çıkartarak ülkemizden küresel birkaç firma çıkarmaktır. Dünya pazarında daha güçlü adımlar atabilmeliyiz. Küresel firma tek bir üreticinin çalışmaları ile gerçekleşemez. Bunun için firma birleşmeleri kaçınılmazdır. Türkiye’nin de bir küresel firması olsun istiyorsak, güçlerimizi birleştirmeliyiz. Bunun başka bir çaresi yok. Birleşmeden güç doğar. Birleşmediğimiz sürece etkinliğimizi artıramayız.
Ben değil, biz diyeceğiz. Avrupa’da yüzde 5 hissesi olan o firmanın en büyük hissedarı oluyor. Biz birleşmeye kalktığımızda hisse payı gözetiliyor. Küçük olan biziz, büyük zannediyoruz. Şirketlerimizi kurumsallaştırmanın peşinden gitmeliyiz, bununla birlikte birleşmenin yolunu bulmamız lazım. Yapabiliyorsanız, küçük firmaları satın olarak birleşmeye gidin. Yoksa hepimiz eriyeceğiz.”
TASFED’in ANASDER ile beraber Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sık sık ziyarete giderek kulis çalışması yürüttüklerinin altını çizen Atik, “Yakın dönemde de Bakan ve Bakan Yardımcısından ayrı ayrı randevu talebimiz oldu. Bu rakamların yükseldiğini, bir ürünün fiyatından daha fazla cezanın kesilemeyeceğini gündeme getireceğiz. Kesilen PGD cezalarındaki miktarın düşürülmesi gerekiyor. Buna itiraz edeceğiz” diye konuştu.
TASFED Basksnı Yusuf Atik'in ardından TASFED'e bağlı derneklerin temsicileri söz aldı:
ANASDER:
PGD'yi durdurmak için dava açtık
Anadolu Asansörcüler Derneği (ANASDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Karabay: "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşerek artan firma sayısını engellemek için yaptırım talebinde bulunduk. Ticaret Bakanlığı’na gittik ve PGD cezaları ile ilgili olarak görüşlerimizi ilettik. Rakamlara baktığımızda en fazla cezayı yiyen asansör firmaları. Cezalardaki tahsil kabiliyeti yüzde 10-20 arasında kalıyor; çünkü firma ertesi gün başka bir isimle hizmet veriyor. Ayrıca PGD ile alakalı olarak yürütmeyi durdurmak için Danıştay’a dava açtık. Yeni taslak talebinde bulundular. Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği ile alakalı olarak bir çalışma yaptık. TASFED teknik komiteye sunduk. Bu çalışma, TASFED nezdinde düzenlenerek Sanayi Bakanlığı’na gönderildi.
PGD’de kontrol listesinin olmayışından dolayı itiraz ediyoruz. Bu liste var ama kontrol listesi ek olarak yayınlanmadı. Bu kontrol listesine ekleme veya çıkarma da yapabileceklerini dile getirdiler. Hafif kusurlu bir asansörün PGD cezası 50 bin TL'den başlıyor, orta kusurlu asansörün 94 bin TL, yüksek kusurlu asansörler ise 150 bin TL’den başlıyor. 2022 yılı Nisan ayı itibarıyla tescili yapılacak asansörlerdeki PGD cezaları artacak. Montaj yapan arkadaşlarımız var; tavanı da bu işin 650 bin TL. Bakanlık istediği takdirde hafif kusurlu asansöre bile veya şirketin durumu iyiyse ki bu da yanlış bir kriter; bu 50 Bin TL’yi 650 Bin TL’ye kadar çıkarabilir. Bir asansörde 50 Bin ila 650 Bin TL arasında kâr eden bir arkadaşımız var mı?
Bunlarla birlikte, HYB vize tarihi gelmeden 1 y önce müracat edilmesine karşın bu 1 ay sık süreçte TSE’den personel gelmediği bundan dolayı HYB denetimi yapılamadığı, vize işleminin de gecikmesinden dolayı HYB Belgelerinin askıya alındığı, HYB vize tarihi ile alttaki onay tarihinin farklılık göstermesinden dolayı cezalar kesildiği görülmüştür. HYB’nin askıya alındığı tarihten bir ay sonra cezaya tabii tutulması daha mantıklı olacaktır."
ESASDER:
Çıraklık yasası sektöre ağır darbe vurdu
Eskişehir Asansörcüler Derneği (ESASDER) Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve TASFED Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Özçakır: "İlimizdeki TASFED Akademisi bünyesinde eğitim gören öğrencilerimizi de yakından ilgilendiren, Mesleki Eğitim Merkezleri’ne kaydırılma yöntemiyle çırak yetiştirmeyi esas alan programdan yana sıkıntılarımız oldu. Bu yasa, sektöre büyük bir darbe vurdu. Devamsızlığı olan çocuklar yasaya uyum sağlayarak çalışma hayatına atılmayı tercih etti.
Az sayıda çocuk olduğu için gidecekleri firmayı biz seçiyoruz, çocuklardan bir şikâyet gelirse firmayla konuşuyor veya çocuğumuzu geri çekiyoruz. Biz, bu çocukları sektöre kazandırmaya çalışıyoruz. Geçen sene mezun olan grubun yüzde 80’i sahada kaldı. Bu bizi oldukça mutlu etti.
Öğretmenlerin eğitimine, yine pilot okul seçtiğimiz Eskişehir’de ev sahipliği yaptık. Son eğitimimizde sektörün daha iyi tanıtılması için bir fabrika gezisi de yaptık. Biz, öğrencilerimizin ustalardan ziyade, okulda hocalarımızdan alacakları eğitimle sahaya çıkmalarını istiyoruz. Çünkü sahadaki bilgi kirli bilgi."
TASİAD:
Kurulacak firmanın alacağı cezayı ödeme kabiliyeti olmalı
Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TASİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Uçar: "Yeni firmaların hiçbiri yaptığı işin sorumluluğu ve PGD sonucu alabileceği cezanın farkında değil. Bu firmaların bu kadar sorumluluğu varsa, bunu kuracak firmanın alacağı cezayı ödeme kabiliyetinin olması lazım. Bir inşaat projesinde verilecek tekliflerde iş bitirme belgesi gözetiliyor. Burada, projeye teklif veren firmanın potansiyeli, seviyesi ölçülüyor. Bizim de bir ön çalışma yapmamız gerek ki içimizdeki firmaları bir derecelendirmeye tabii tutalım.
TASFED’de bir yazılım alt yapısı kurduk. Buradaki iletişimi artırmak için son güncellenmiş hâliyle üyelerin ve yetkililerinin isim soyismi, adresi, telefonu gibi bilgilerin derneklerimiz tarafından TASFED’e bildirilmesi önemli. Böylece, burada yapılan çalışmaları ve sektördeki gelişmeleri aktarmamız kolaylaşacak. Federasyon’umuz aslında çok iş yapıyor ama bilinmiyor. Bu aktarım hızını artırmalıyız.
TASİAD olarak toplantılarımızı çevrim içi bile olsa haftalık yapmaya gayret ettik. Eğitim komitesinin Haydarpaşa Teknik Anadolu Lisesi konusundaki çalışmalara pandeminin izin verdiği ölçüde devam edildi. Başkan Yardımcımız Yasemin Hanım uzun bir süre bizim derneklerimizi güçlendirme için üye kazandırma, üyelere de yapılan projeleri ve gelişmeleri anlatma gibi önemli bir görevi icra etti."
OKASDER:
Üye fimalarımızı ahlak sözleşmesi ile koruma altına aldık
Orta Karadeniz Asansör ve Yürüyen Merdiven İş İnsanları Derneği (OKASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Verim: "Bakım fiyatlarıyla ilgili Samsun Sanayi ve Ticaret Odası’ndan tavsiye kararı çıkarttık. Yaşanan enflasyon nedeni ile bu tavsiye kararının da bir önemi kalmadı. O gün çıkan fiyatlar bugün düşük gelmeye başladı. Dolayısıyla da uygulanabilirliği kalmadı. Biz de bir takım ahlâk sözleşmeleri ile bu sorunların üstesinden gelmek istedik.
Dernek üyeleri birbirlerinden aldıkları bakımları o fiyatların altında almayacaklar, ama derneğe üye olmayan veya bu ahlâk sözleşmesinin dışında kalan firmaların bakımlarını istediği paraya alabilecekler. Önemli olan, düzgün firmaları korumak. Çünkü en büyük zararı yine onlar görüyor. Biz, dernek olarak üyelerimizi ve ahlâklı iş yapan firmalarımızı bu yöntemle korumaya çalıştık.
Dernek olarak haksız rekabete yol açan firmaları şikayet ediyoruz. Bu yeni bir uygulama ama işe yarayacak gibi görünüyor."
AYSKAD:
Oda talebinde bulunduk
Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi İş Kadınları Derneği (AYSKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Bulut: "Biz 2018 yılında kurulmuş bir derneğiz, 2019 yılı Aralık ayında Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalamak üzere Ankara’ya geldik. Aynı gün Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede’yi de ziyaret ettik. Bu ziyaretimizde sektör sorunlarımızın çözümü için oda olmamız gerektiğini ifade ettik.
Biz aynı gün TBMM’ye giderek Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır Hanımefendiyi ziyaret ettik. Orada da çok uluslu firmalar karşısında devlet tarafından yeterince desteklenmediğimizi söyledik. Kendisi de bize konunun detaylarını bilmediği için dosya hazırlanıp yapılması gerekenler konusunda başvuru yapmamızı istedi. Bugün eğer oda olamıyorsak, biz bir dosya hazırlayalım."
DENASDER:
Faturasız hizmeti belgeleyemiyoruz
Denizli Asansör Montaj Bakım ve Tamir Malzemeleri Sanayicileri Derneği (DENASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Cirit: "Ne yazık ki bakım fiyatı belirleyemiyoruz. Denizli’de kimseye ceza kesmiyorlar. Kurumlara giderek şikâyetlerimizi ilettik. Bir firma yılda 10 tane asansör yapıyorsa, 1,5 trilyon teminat göstermesi lazım. Faturasız iş yaptırılıyor ve ortada sunabileceğimiz delil yok. Denizli’de bu sorunların önüne geçmekte zorlanıyoruz. Denetimlerin sıklaştırılması ve ilgili kamu kurumlarının bu konuya yönelmesi şart. "
DOKAS: Oda olma talebinde bulunduk
Doğu Karadeniz Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayileri Derneği (DOKAS) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Sancak: "Göreve geldiğim 2020 yılından bu yana bakım fiyatlarıyla alakalı güzel çalışmalar yaptık. Derneğe üye olan veya olmayan firmalar hemen hemen bizim yayınladığımız listeye uymaya çalışıyor. Bu konuda güzel bir başarı elde ettik, ancak bir araya gelme konusunda yeterince başarılı olamıyoruz.
Yeni arkadaşlarla görüşüyoruz, derneğimizi ve federasyonumuzu anlatıyoruz. Burada konuştuğumuz konuların kitapçık hâline getirilmesi, firmalara dağıtılması, panolara asılması, sektörün ve yöneticilerin bilinçlendirilmesi gibi konularda desteğe ihtiyacımız var."
MERSİN AS. DER.:
Belediyeler Birliği, derneklere üyelik şartı arasın
Mersin Asansör Sanayiciler Derneği (MERSİN AS. DER.) Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Hızarcı: "Belediyeler Birliği’nin çıkaracağı bir yazı ile asansörcü firmanın derneğe ve federasyona kayıtlı olduğuna dair bir yazı istensin. Böylece tescil dosyasını alacak belediyeye verecek, ama belediyeden dernek üyeliği belgesi istenecek. Değilse bölgesindeki en yakın derneğe üye olma zorunluluğu doğacak. Biz de diyeceğiz ki derneğimize üye olman için bu kriterleri tamamlaman lazım.
Tüm asansör firmalarının diğer bir sıkıntısı ise şehirlerdeki profesyonel tesis yönetim firmaları… 100 tane apartmanın işini aldığı zaman, ikişer asansörden ortalama 200 asansör geliyor. Bakım fiyatlarını soruyor, pazarlık yapıyor. Ne teknik sorgulanıyor ne de yönetmelik. Apartman yöneticileri ile profesyonel yöneticileri maliyeye şikâyet etmek gerekir."
KIRASDER:
Yaptırımlar konusunda devlet desteği bekliyoruz
Kırıkkale Asansörcüleri ve Asansör Kullanıcıları Geliştirme Derneği (KIRASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım: "Ticaret Odası ile görüşmelerimiz oluyor. Bakım fiyatları konusunda görüş alışverişinde bulunuyoruz. Onların tavsiye niteliğinde bir belge vermelerini istiyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Şu an Kırıkkale’deki firma sayısı 13’e çıktı. Temizlik firmaları asansör firmaları kurmaya kalkıyor. Asansörcülerle ortak iş yapmaya çalışanlar var. Bunun tam tersi, temizlik firması kurmaya yönelenler de var. İhtisas gerektiren bir iş yapıyoruz, mesleğimizi seviyoruz. Rekabet yapacağımız çok büyük firmalar varken, küçük şeylerle didişiyoruz. Yaptırım konusunda maalesef elimiz zayıf. Bu konuda devlet desteği bekliyoruz."
KAYSAD: Bakım fiyatlarının yükselmesi firma sayısını arttırdı
Kayseri Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (KAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Naim Pedük: "Kayseri bir çok şeyi denedi. Belediye 4-5 yıl boyunca dernek kaşesi olmadan ruhsat vermedi. Derneğe üye değilse veya parasını ödemediyse ruhsatını alamadı. Bunu biz Kayseri’de başardık. Taban fiyat uygulamasını biz yine Kayseri’de yaptık. 3 yıl boyunca fiyat hiç değişmedi. Ama sonra bakım fiyatlarının yükselmesi sonucu olarak firma sayısının çoğalması ile karşılaştık. Farklı illerden bile şikâyet edildik. Daha sonra resmî olarak Ticaret Odası’ndan da fiyat listesi oluşturduk. Biz dernek üyeleri olarak tabanı belirlemiştik. Uzun yıllar bu böyle gitti ama firma sayısının çoğalması kaynaklı bunu sürdüremedik. Yine buradan çıkan sonuç muhtemelen, Federasyon oda kriterlerine ulaşmadığı sürece uygulanacak hiçbir taban fiyat uygulaması başarılı olamayacak. Biz, çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerletmeliyiz. Ancak bu şekilde sonuç alabiliriz."