Teknik destek, müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesi RPM'yi marka haline getirdi...
2006 yılında kumanda panosu üretimi ile asansör sektöründeki faaliyetlerine başlayan RPM Elektronik, kuruluşundan kısa bir süre sonra piyasada tanınan bir marka haline geldi.
2009 yılında Arkel’in Ankara bölge bayiliğini alarak yoluna daha güçlü devam eden RPM Elektronik'in Genel Müdürü Saffet Babadağ firma geçmişi ve markalaşma süreci ile ilgili olarak, "Arkel’in Türkiye’de anlaşma yaptığı, karşılıklı imza altına aldığı tek bayi firması biz olduk. Ar-Ge tarafını Arkel işletti. Biz de firma olarak, Arkel’in ortaya çıkardığı ürünleri piyasaya güzel sunma işlemini ve bu ürünleri kullanacak olan firmaları adapte etme işlemini ortaya koyduk. 2018 yılına kadar her geçen gün potansiyelimizi daha çok geliştirerek yükselme trendini yakaladık. Bizim ürünlerimiz ve sağladığımız teknik hizmet, bizi istediğimiz seviyelere taşıdı. Ürünün kalitesinden asla taviz vermedim. Belki bu dönemsel olarak satış adetlerimizde azalmaya sebep oldu, ancak müşterilerimize teknik destek anlamında gerekli tüm hizmeti sağladık. Teknik destek, müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesi bizi birinci sıraya taşıdı ve RPM Elektronik’i bir marka haline getirdi." diye konuştu.
- Sektörde daha kalıcı olarak yer edinmeyi düşünüyoruz
"Gerek Arkel ürünlerinde, gerekse kendi ürettiğimiz ve üreteceğimiz ürünlerde olsun piyasada daha kalıcı olarak yer edinmeyi düşünüyoruz." diyen Saffet Babadağ, ürünlerini son kullanıcı olarak montaj firmalarını düşünerek, onların işini kolaylaştıracak şekilde sunabilmek için çalıştıklarını söyledi. Babadağ, hem üretim hem de teknik destek anlamında daha kaliteli, daha sistemli işleyiş altında ürünleri piyasaya sunabilmeyi ve bunu sürdürebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.
RPM Elektronik Genel Müdürü Saffet Babadağ ürünleri ve hizmetleri hakkında şu bilgileri verdi:
"RPM Elektronik, asansör kumanda panosu üretimi yapmak için kuruldu. Buna bağlı olarak, 2013 yılından sonra da asansör kat kabin butonu ve hazır tesisat soketi üretimine başladık. Firma olarak asansör motoru, hidrolik ünite gibi ürünlerin satışlarını yaptık. Yurt dışındaki müşterilerimize, ekipmanların sağlanması noktasında destek verdik. Ama firma olarak bizim ağırlığımız daha çok kumanda panosu, asansör kat ve kabin butonlarının üretimi ile tesisat aksamlarının hazırlanması yönündedir.
Son 2-3 yıldır kendi üretimimiz butonlar yapmaya çalıştık. Bunun haricinde 2018 yılında, kendi kumanda sistemimize yönelik elektronik kumanda kartı ve buna bağlı ekipmanlar olarak gösterge kartları, TFT ekranlar üzerine çalışmalarımız oldu. Son iki yıldır uygulanan TS 88-21’deki standarda uygun haberleşme modülü ve UPS gibi Ar-Ge’sini yaptığımız ürünler üzerine çalışıyoruz. Bu anlamda kullandığımız ürünlerin yanında, kullanımına yaklaştırdığımız ürünlerimiz de mevcut. Yakın zamanda TFT ekran, UPS, kumanda ve konuşma kartı olarak yeni ürün çıkarmayı hedefliyoruz.
RPM Elektronik olarak, Arkel ürünlerini piyasaya sunuyoruz. Tabii ki yaptığımız ürünlere de daha çok değer katmaya çalışıyoruz. Asansör sektöründeki yönetmeliklerin uygunluğuna da bağlı olarak ürünlerimizi kalite standartlarında çıkarmaya ve bu anlamda da firmalara destek vermeye devam ediyoruz. Çünkü sahada çalışan personelin, yeni çıkan standartlar veya yeni çıkan elektronik ürünler konusunda yeterli bilgi ve eğitimleri olmadığından uygulamada teknik bilgiye ihtiyaçları oluyor. Bu anlamda da sahada çalışan teknik personele ne kadar destek ve hizmet sağlarsak, sunduğumuz ürün ve hizmetin kalitesi ön plana çıkıyor. Elbette bu da bizim satışlarımıza yansıyor. Bunu hem yurt içi hem de yurt dışı pazarda gözlemliyoruz."
"Yola çıktığımızda en önem verdiğimiz düstur olan teknik destek, müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesi, bizi alanımızda aranan bir firma ve marka haline getirdi." diyen Babadağ, asansör sektörünün, pandemi ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle giderek daha da daralan bir pazar olduğunu belirtti. Asansör sektöründe çok ciddi rekabetin oluştuğuna dikkat çeken Babadağ, "Rekabeti hep para ile yapar olduk. Hâlbuki biz teknik bir işle, teknoloji ile uğraşıyoruz. Oysa rekabetimizi şekillendiren unsur kalite olmalıydı. Rekabet fayda sağladığı sürece çok güzel bir şeydir. Ama bu şekilde zarar görüyoruz ve kazanamayan bir sektör haline dönüşüyoruz. Özellikle son aylarda bu işi artık bırakma derecesine gelen firma yetkilileri ile görüştük. Baktığımız zaman köklü firmalar, ama bu süreçten yorulmuş firmalar. Silkelenip kendimize gelmemiz lazım. Global firmalar, kendi ülkemizde rekabet unsurunu çok daha ciddi seviyelerde işletiyor ve kendi yerlerini sağlamlaştırarak ilerliyor. Bizim, bunlara müsaade etmememiz lazım. Aynı zamanda, kendimizi teknoloji ve kalite anlamında geliştirmemiz lazım. Marka unsuru ülkemizde çok işlenir oldu, ama henüz milli bir marka ortaya çıkartamadık. Türkiye’de asansör sektörüne baktığımız zaman, parça üretimi noktasında markamız var ama bütünsel anlamda baktığımızda hala bir markamız yok. Bu anlamda, sektörel olarak çok toplantılar yapılıyor, çok söylemler gerçekleşiyor. Bireysel anlamda fikir sunanlar oluyor. Ama gerçekçi olduğumuzda, maalesef elde tutulur bir icraat yok.
Elbette, daha kalitesiz malzeme kullanmak rekabette çıtayı düşürüyor. Bizler üretici firmalar olarak ürünlerimizi montaj firmalarına sunuyoruz. Montaj firmalarının ürün tedarikinde bir 'ürün alma standardı' olsa ve bu kriterlere uyan ürünleri tedarik etmek için bir hedefi olsa belki ürünlerimiz daha kaliteli olacak. Ama özellikle montaj firmaları, daha çok bütçe yönüyle bu rekabeti işlettikleri için bugün piyasa, kim daha uygun fiyatta ürün veriyorsa, oraya yönelir hale geldi. Böyle olduğu için de haliyle daha kalitesiz malzemeler kullanılıyor. Bu da sektördeki kaliteyi eritiyor." dedi.
Arkel’in son dönemlerde ürettiği ürünlerin, sektörde üst teknoloji oluşturduğunu ve bir trend yarattığını da ifade eden Babadağ, sözlerini şöyle bitirdi:
Saffet BABADAĞ -RPM Asansör Kurucusu ve Genel Müdürü
"Son iki yıldır uygulanan TS 88-21’deki standarda uygun haberleşme modülü ve UPS gibi Ar-Ge’sini yaptığımız ürünler üzerine çalışıyoruz."
"2014 yılında Çin’de katıldığım fuarda gözlemlediğim kadarıyla, Çin gibi bir pazarda dahi firmalar yeni ürettikleri ürünlerde daha standartlarını oluşturmamış ve henüz tam satış ağını kurmamış bir haldeydi. Ama Arkel’i biz o zaman kullanıyorduk. Bu durum bir trend oluşturdu. Biz de RPM olarak, Arkel’in yeni çıkardığı ürününü müşteriye sevdirdik ve onu kullanmasını sağladık. Gerekli desteği de verdik. Bunun avantajını, biz de sektör de gördü.
- Sektör daralan bir yapıda
Salgın sürecinde ticaret yaptığımız firmaların, ihtiyaçlarını bizden karşılamaya devam etmelerini sağlayacakları şekilde bir yol izlemeye çalıştık. Bu süreçte piyasanın daralması, nispeten bizleri de etkiledi. Yine de RPM Elektronik olarak, kalite unsuruna önem veren firmalar bize yakın durduğu için nispeten kendimizi korumayı başardık.
Sektöre baktığımızda, çok daralan bir yapı içinde olduğunu görüyoruz. İnşaat sektörünün gelişiminde de maalesef durgunluk söz konusu. Fakat nüfusumuz çoğalıyor ve göç alanlarının da etkisiyle inşaat potansiyelinin yeniden açılacağını düşünüyorum. En azından yaşanan bu iki yıllık daralmadan sonra inşaat sektörü açısından mümkün olacağını düşünüyorum."