05 Temmuz 2022,

"Tüm STK'ları iş birliği yapmaya davet ediyoruz"

12-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında Samsun Tüyap Fuar Merkezi'nde düzenlenen Samsun İnşaat Fuarı'na katılan Samsun merkezli Nevton Asansör'ün Genel Müdürü Necati Tonbuloğu, firması ve çalışmaları hakkında bilgi verirken Samsunlu Asansörcüler Platformu olarak yürüttükleri sektörel çalışmaları ve işbirliği mesajlarını paylaştı.

Necati Tonbuloğlu, 1989 yılında Inter Asansör ile asansör sektöründeki faaliyetlerine başladıklarını belirterek, "Kaliteli ve prestijli işler ortaya koymak için yola çıktık. Sektörde geçirdiğimiz 35 yıllık serüvene baktığımızda da bunu başardığımıza inanıyorum. Hedefimiz her zaman öncü olmak, vizyon sahibi bir yapı ile iz bırakmak olmuştur. Asansör sektöründe yürüttüğümüz montaj, bakım ve revizyon işlerinde hep bu hedefe ulaşmak gayesiyle hareket ettik. İyi iş çıkarma ve yaptığımız işte öncü olma duygusuyla yürüttüğümüz faaliyetlerimizin bugün meyvelerini toplamaya başladık. Bugün firmamız artık özel projelerde tasarım desteği istenen bir konuma gelmiştir. Yapımı zor olan özel projeleri mühendislerimiz ve diğer teknik kadromuz ile beraber başarı ile tamamlıyoruz. Müşteri memnuniyeti ve süreklilik üzerine kurulu olan çalışma prensibimizle yapmış olduğumu güzel işlerin övgüsünü katılmış olduğumuz Samsun İnşaat Fuarı'nda da aldık.

Nevton Asansör olarak hiç bir zaman işlerimize 'yaptık bitirdik' şeklinde yaklaşmadık. Müşterilerimizle olan ilişkilerimizde dostluğu samimiyeti yıllar boyunca sürdüren bir yapı ile çalışıyoruz. Müşteriden müşteri kazanma düsturu ile devam ettiğimiz yolculuğumuzda planlı programlı ve her geçen yıl daha fazla kurumsallaşan bir yapıdayız." dedi. 

- Samsunlu Asansörcüler Platformu olarak sektörümüzün sorunlarını yakından takip ediyoruz
Nevton Asansör Genel Müdürü Necati Tonbuloğlu, Samsunlu Asansörcüler Platformu olarak yürüttükleri sektörel çalışmaları ve işbirliği mesajlarını paylaştı.

Nevton Asansör Genel Müdürü Necati Tonbuloğlu konu ile ilgili olarak şöyle konuştu:

"Samsunlu Asansörcüler Platformu olarak sektörümüzün bölgesel ve genel sorunları ile yakından ilgileniyor, bu sorunlara çözüm arayışında olan diğer mesleki sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapıyor ve o STK'ları çalışmalarında destekliyoruz. 

Sektörle alakalı yapmış olduğumuz bölgesel çalışmaları, iş birliği ve dayanışmamızı gösteren özellikle asansör bakım onarım fiyatları konusunda taban fiyat belirlemek üzere meslek odası üzerinden yürüttüğümüz girişimleri sektörümüzün gelişimi için yaptığımız çalışmalar arasında sayabiliriz. 

Asansör Sanayicileri Derneği (ASSDER) Başkanı Turgay Kuluğ ve ekibi ile de sektör faydasına olacak her konuda dirsek temasında olduğumuzu gösteren çalışmalarımız mevcuttur. Düşünce ve uygulama tekniklerimiz birbirine yakın ve benzerdir. Asgari müştereklerde buluşarak iş birliğimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Asansör Vizyon Dergisi olarak sizlerin de sektörün nabzını tutan bir mecra olarak Karadeniz ve Samsun'un sorunlarıyla ilgili olduğunuzu, bu sektörün sadece; İstanbul, Ankara, Bursa, Konya gibi şehirlerdeki montaj ve imalatçı firmalardan ibaret olmadığının farkında olduğunuzu biliyoruz. Türkiye'nin ekonomik koşullarını da dikkate alacak olursak işbirliklerinin ve dayanışmanın çok daha sıkı yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yerli, milli firmaların itibarının ve marka güvenirliğinin üst seviyede olması için görsel ve yazılı medyaya büyük ihtiyaç vardır. Bu nedenle göstermiş olduğunuz iş birliğine ve nezaketinize teşekkür ederim. Samsunlu Asansörcüler Platformu olarak derginiz aracılığı ile tüm STK'ları iş birliği yapmaya davet ediyoruz. 

-PGD Yönetmeliği yayımlandığı ilk günden bu yana çok tartışılan bir konu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanarak 11 Mart 2022 Cuma günü 31775 Sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği yayınlandığı ilk günden bu yana çok tartışılan bir konu. Bu yönetmelik asansör firmalarına büyük bir külfet ve yük getirmiştir. Firmaları büyütmeyen küçülten ve süründüren, amacına hitap etmeyen bir yönetmeliktir.
Uygulanması tamamen güç ve zordur. Aşağıda ifade etmeye çalışacağım ve ASSDER tarafından bizlerden de görüş alınarak daha taslak halindeyken işaret edilen sorunları incelediğinizde ilgili Yönetmeliğin uygulama zorluklarını daha da iyi anlayacaksınız diye düşünüyorum.

Bildiğiniz üzere Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği doğrultusunda, periyodik kontrol; asansörün bakımını üstlenen asansör monte edenin veya onun yetkili servisinin “zorunlu” nezaretinde gerçekleştirilmektedir. Periyodik kontrol hizmeti bina/tesis sahibine verilen bir hizmettir. Kontrol hizmetini verdiği için A-Tipi Muayene Kuruluşunun ve mahalli idarenin alması gereken ücretler bakanlık tarafından belirlenerek gerek yürürlükte olan gerekse önceki yönetmelik taslağındaki düzenlemede yerini almış ve bahse konu kuruluşların hakları korunmuştur.

Bina ya da tesise periyodik kontrol hizmeti verilirken, yetkili asansör servisi de neredeyse muayene kuruluşunun maruz kaldığı maliyetlere ve hatta çoğu zaman bu maliyetlerin de üzerine çıkan giderlere maruz bırakılmaktadır. Periyodik kontrol hizmetinin binaya/tesise sunulması aşamasında asansör bakımcı firmanın emeği ve masrafları vb. giderleri bakım faaliyetlerine giren bir uygulama değildir.

Bu bağlamda çoğu firmanın en az iki teknik personeli ile yıl boyunca yapması gereken asli çalışmaları yapmak yerine periyodik kontrol hizmetine zorunlu olarak refakat ettiği, artan personel, yakıt vs. maliyetler karşısında işletmelerin çaresiz kaldığı ve muayeneye yönelik masrafları da haksız rekabet nedeniyle bakım fiyatlarına yansıtamadığı, yansıtması durumunda bakım yapılan asansörü kaybetmesi sonucu büyük mağduriyetler yaşandığı bilinen bir gerçektir.

Birçok bölgede A Tipi muayene kuruluşlarının periyodik muayeneler için verdikleri randevu tarihlerinde saat belirtmemeleri ve asansör firma çalışanlarının ilgili adreslerde tüm gün muayene personelini beklemek zorunda kalmaları, bazı A Tipi kuruluşların mesai saatleri dışında ve resmi tatillerde randevu oluşturmaları da yine meslektaşlarımız açısından önemli bir sorundur. 

İlave olarak A Tipi kuruluşların asansörlere yönelik muayene tarihi belirlerken yetkili asansör servisinden onay almadan doğrudan randevu oluşturması da ciddi sorunlar doğurmaktadır. 

Bazı A Tipi kuruluşlara yapılan yazılı müdahaleler neticesinde ilgili bazı A Tipi kuruluşların protokol imzaladığı belediye sorumluluk alanlarında yeterli personel, ekipman ve araç bulundurmadığı, saha personelinin asansör ünitelerine gidip gelmek için asansör firmalarından araç talebinde bulunduğu tespit edilmiştir. Tüm bu giderlere maruz bırakılan yetkili asansör firmaları, buna karşın A Tipi kuruluşların saha personeline araç servis hizmeti vermektedir. Hal böyleyken A Tipi kuruluşların bina/tesis yönetimlerinden aldığı kontrol ücretini hangi sebeple aldığı da tartışma konusu olmuştur.

Bakanlıkça yetki verilen A Tipi muayene kuruluşlarının uygulaması gereken kontrol kriterlerine yönelik farklı kuruluşların birbiriyle çelişen raporlarının olduğu ve hatta aynı kuruluşun sahada personel değişikliğine gitmesi vb. nedenlerle yeni gelen personelin düzenlediği raporda asansörün etiket renginin değiştiği, gerekçe olarak da “önceki personel dikkat etmemiş” denilmesi ve buna karşın bina/tesis yönetimleri ile yetkili asansör firmalarının karşı karşıya bırakıldığı da karşılaşılan bir problemdir. 

Asansörlerin Tasarımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ; (SGM: 2017/18) 14.06.2017 Tarih ve 30096 Sayı ile Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Bu tebliğde “Trafik Hesabı” konusu Madde 5 ile tarif edilmiş ve detaylandırılmıştır. Bu bağlamda tescil aşamasında ilgili idarenin titizlikle trafik hesaplarını istediği ve kontrol ettiği bilinmektedir.

Konut, iş merkezi, AVM vb. yapılarda her asansörün aynı yoğunlukta kullanılmıyor olması göz önüne alındığında periyodik kontrol döneminin hangi aralıklarla yapılacağı hususunun da asansörlerin trafik hesabıyla birlikte belirleyici olması gerekmektedir. Örneğin bir hastane ya da AVM asansörü ile konutlarda bulunan asansörlerin çalışma aralıkları ve yoğunluğu aynı değildir.

Özellikle, konutlarda iki yılda bir olması gerektiğini düşündüğümüz periyodik kontrol faaliyeti için, trafik hesabını referans alan bir planlama yapılarak periyodik kontrol takvimi belirlenmesi gerekmektedir. Bu duruma benzer bir örnek vermek gerekirse ticari araçlara her yıl, hususi araçlara ise iki yılda bir muayene yapılıyor olması farklı bir alanda benzer bir durumu ortaya koymaktadır.

Asansör trafik hesabını referans alan bir çalışma yapılması; sektör mensupları ile bina sorumlularını rahatlatacaktır.

Saydığımız ve burada sayamadığımız bir çok sorunun çözümü için, sektörümüzün ve meslektaşlarımızın geleceği için bir kez daha altını çizmek isterim ki STK'ların birlik ve beraberlik içerisinde seslerini güçlü bir şekilde duyurmaları şarttır. Aksi halde sorunlarımızı kendi aramızda konuşur ve bu sorunları çözmekte yetkili olan mercilere sesimizi duyuramayız.

Saygılarımla."