"TÜRK MALI" ALGISINI YÜKSELTMEK İÇİN FİYAT DEĞİL, KALİTE REKABETİNE GİRMELİYİZ
Koray Ergin; "Uzun yıllar ithal etmiş olduğumuz Mc Nylon6 kasnakları Türkiye’de üreterek yerli üretim atağına destek oluyoruz. Kasnaklarda kullandığımız rulmanlarda %90 oranında Türk malı tercih ediyoruz. Ülke ekonomizinin canlanmasının yolunun yerli üretimden geçtiğinin bilinci ile bütün gücümüzle yerli üretim için yatırımlarımıza devam ediyoruz."
2013 yılında ticari faaliyetlerine başlayan Artı Kasnak, asansör sektörünün Captormal (Mc Nylon6) plastik kasnak ve döküm kasnak taleplerini karşılamak amacı ile kuruldu. Tek faaliyet alanı asansörler için kasnak üretmek olan Artı Kasnak, 2013 yılında yarı mamul olarak ithal edilen captormal kasnakların talaşlı imalatı ve uygun mil rulman ilavesi ile kullanıcılara sunulması ile başlayan faaliyetlerini bugün, Türkiye’nin tek captormal kasnak döküm hattında ürünlerini %100 yerli olarak üreterek sürdürüyor.
Özel bir mühendislik plastiği olan ‘Mc Nylon6’, savurma döküm yöntemi ile üretilen manomer bir plastik. Asansör hızlarının ve kat yüksekliklerinin artması sonucunda döküm kasnaklarda yaşanan ses ve balans problemini gidermek amacı ile üretiliyor. Döküm kasnaklar ile kıyaslandığında 4 kat daha güçlü ve 7 kat daha sessiz, aşınma direnci 7 kat daha fazla olan bu kasnaklar, korozyon problemi olmaması ve kullanılan rulmanlarınn uzun kullanım süreleri ile asansör sektörü tarafından tercih ediliyor. GG25 (GJS 250) dökümden üretilen kasnaklar CNC makinelerde işlenerek yapılan talaşlı imalat sonrası asansör sektörünün kullanımına sunuluyor.
Müşterilerinin taleplerini zamanında ve istenilen kalitede sağladıklarını ifade eden Artı Kasnak Genel Müdürü Koray Ergin, özellikle Mc Nylon6 plastik kasnaklar ile daha konforlu asansör imalatlarına hizmet etmeye çalıştıklarını söyledi.
Koray Ergin, “Pik-Sfero döküm tesisimiz, Mc Nylon6 savurma döküm tesisimiz ve talaşlı imalat makine parkurumuz ile toplam 25 iş arkadaşımız ile sektörümüze kasnak tedariki sağlıyoruz. Üretimimizin % 25’ lik kısmını yurt dışı müşterilerimize gönderiyoruz. Her imalatçı firmanın olduğu gibi ihracat oranımızı arttırma ve yeni ülkelere ihracat yapma hedeflerimize emin adımlar ile ilerliyoruz.” dedi.
Mc Nylon 6 plastik kasnak döküm tesislerinin kapasitesini 2020 sonuna kadar %100 arttırmayı planladıklarını belirten Koray Ergin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, yerli üretim açıklaması ile ilgili olarak; “Yerli üretim, Artı Kasnak olarak bizim de önceliğimiz. Uzun yıllar ithal etmiş olduğumuz Mc Nylon6 kasnaklarını Türkiye’de üreterek yerli üretim atağına destek oluyoruz, kasnaklarda kullandığımız rulmanları %90 oranında Türk malı olarak kullanıyoruz. Ülkemiz ekonomisinin canlanmasının yolunun yerli üretimden geçtiğinin bilinci ile bütün gücümüzü yerli üretim yatırımlarımıza ayırıyoruz.” dedi.
Artı Kasnak Genel Müdürü Koray Ergin sözlerini şöyle sürdürdü; “Yapılan ‘Made in Turkey’ algısının iç pazarda hak ettiği değeri görmediği ile ilgili açıklamaya ben de katılıyorum. Biz, yerli imalatçıların rekabet ederken kaliteden vermiş olduğu tavizeler, maalesef ki; ‘Made in Turkey’ marka değerini düşürüyor. Türk imalatçıları olarak kaliteden taviz vermeden üretmeye başlamalı ve kalite rekabetine girmeliyiz. İmalatçılarımızın üretmiş olduğu ürünlerin kalitesi arttığında, son kullanıcı üzerindeki ‘Made in Turkey’ algısı da değişecektir.
Asansör imalatı yapan firmalarımız yurt dışında iş yapan, gerek Türk gerekse yabancı müteahhitlere ürün temin ediyor. Lakin üst segment inşaat projelerinde hala yabancı markalı asansörler tercih ediliyor. Bu pazarda etkin olabilmek adına daha kaliteli üretim yaparak üst segment pazara hitap eden asansörler üretmemiz gerekiyor.
Sektörümüzde özellikle kamu işlerinde ve kapsamlı projelerde yabancı markaların tercih edildiği ile ilgili algıyı kırmak ya da projelerde yerli üretim asansör ve yürüyen merdiven kullanımını yaygınlaştırmak adına ürün ve hizmet kalitemizi arttırmalıyız. Bu kısır döngüyü kırabiliriz, rekabet sadece fiyat endeksli olduğunda global firmalar ile yerel firmalarımızın rekabet etme sanşı azalıyor.
Yerli ürün konusunda atılacak her adım, milli ekonomi, inşaat sektörü ve asansör sanayisinin gelişimine önemli katkı sağlayacağı gerçeği ile ilgili hepimize büyük sorumluluk düşüyor.
Bu sorumluluğun gereği olarak asansör montajına getirilen yeşil-mavi-sarı-kırmızı etiketleme sistemine benzer bir sistemle üretilen ürünlerin kontrolünün de yapılması gerekiyor. Üretilen ürünler standarda bağlandığında son kullanıcı ile buluşan ürünler de kaliteli olacaktır.”