07 Şubat 2021,UMUT ERDAĞ:

UMUT ERDAĞ: "NE MUTLU Kİ; ÜRETİM VE SEVDİKLERİMİZ İÇİN KURDUĞUMUZ SAĞLIK ZİNCİRİ KIRILMADI"

"Tüm dünya durdu! Salgın sürecinin başlarında insanlara ulaşmak dahi mümkün olmadı. Ancak salgın ile de yaşamayı öğrenmeye başladığımızda bu süreç kendine göre yeni normalimizi beraberinde getirecek. Montajcısından, üreticisine ve son kullanıcıya kadar her çalışan birçok yeni alışkanlık ediniyor. Üreticiler için de maliyetler de yeni normaline oturacak. Firmaların finansmanları, finans giderleri bu dönem ayakta kalmaları ve yeni döneme uyum sağlayabilecekleri en önemli konulardan biridir. Tüketim tarafının da gelir ve harcama kalemlerinin dengelendiği bir süreçte fırsatlar her zaman olacaktır."

Umut bey, Mikrolift olarak pandemi krizi sürecini ne tür önlemlerle atlatmaya gayret ediyorsunuz?
İlgili Bakanlıklarımızın öngördüğü uygulamalar eksiksiz olarak uygulanmaktadır. Bilinçlendirme eğitimlerini ve önlemleri Mart ayının ilk haftasında uygulamaya başladık. Bu eğitimlerde hem ulusal hem de uluslararası kuruluşların kaynaklarından faydalandık. Şirketimizde ve dışarıda maske ile bulunma uygulamasına Mart ayında başlamıştık. Şirket içinde, üretim, ofisler, yemekhane sosyal alanlarda mesafe uygulamasına geçtik. Yemekhanede gruplar halinde bulunma ve diğer hijyen uygulamaları yapıyoruz. Ateş ölçümleri, mola sayısının artırılması, toplu taşıma kullanmama, hijyenik kargo alanı, toplantı değişikleri gibi aldığımız birçok önlem var. Hatta ilk zamanlarda sokağa çıkma kısıtlamaları başlamadan önce hafta sonları arkadaşları arayarak dışarı çıkmamalarını için ikazlar dahi yaptık. Ne mutlu ki şirketimizde kurduğumuz “üretim için ve sevdiklerimiz için sağlık zinciri” kırılmadı. Umuyorum ki bize özgü olan “temizliğin erdem olduğu” bilinci bu kez tüm dünya tarafından bir kez daha hatırlanmıştır.

Kısa çalışma veya ücretsiz izin gibi kullanabileceğimiz imkanları kullanmadığımız bir dönem yaşadık.

Müşterilerimize şaşırtıcı hız ile dönüşler yaptık. Bu özelliğimiz bizim iş listemizin en başındadır. Müşteri ve tedarikçilerimiz ile uyumlu ve esnek çalışma yöntemleri belirledik. Bu dönemde güçlerimiz azalabilir, ancak iş-güç birliği, dayanışma ile yarınlara daha dayanıklı olarak çıkacağımıza inanıyorum.

Mevcut durum ile birlikte pazarın en büyük zorlukları ve fırsatları nelerdir?
Tüm dünya durdu! Salgın sürecinin başlarında insanlara ulaşmak dahi mümkün olmadı. Ancak salgın ile de yaşamayı öğrenmeye başladığımızda bu süreç kendine göre yeni normalimizi beraberinde getirecek. Montajcısından, üreticisine ve son kullanıcıya kadar her çalışan birçok yeni alışkanlık ediniyor. Üreticiler için de maliyetler de yeni normaline oturacak.
Firmaların finansmanları, finans giderleri bu dönem ayakta kalmaları ve yeni döneme uyum sağlayabilecekleri en önemli konulardan biridir.

Tüketim tarafının da gelir ve harcama kalemlerinin dengelendiği bir süreçte fırsatlar her zaman olacaktır.

Pandemi ile birlikte değişen tüketici davranışları sizce yakın gelecekte sektörü nasıl etkileyecek?
İşlerin eski halini almasını beklemek doğru olmayacaktır. Nasıl sürecin başında bilim kurgu filmleri gibi ne oluyor sorusuna yanıt arıyorken şimdi de yeni normalin tahmini tanımlarını yaşıyoruz. Görüş net değil. Ancak pazarın küçülmesi kaçınılmaz.

Tüketici tarafında; daha hijyenik şartların sağlandığı, daha az temasın olduğu, fiziksel mesafe gibi nedenlerin önemli olduğu yaşam biçimleri kabul edilecek. Bunların maliyetlerinin tüketici tarafından kabul edilmesi de önemli elbette.

DEİK Başkanı Nail Olpak, “Yeni dönemin kazananları, tedarik ve arz zincirini kopartmadan muhataplarına güven vererek süreci yönetebilenler olacak” dedi. Siz firma olarak bu süreçte tedarik zinciri, tedarik stratejisi ve alt alıcılar bazında nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?
Sayın Nail Olpak’a katılmamak imkânsız. Düşünsenize elinizde sipariş var fakat tedarik zincirinde oluşan bir kopma ile böylesi hassas dönemde üretemiyorsunuz!

Tedarik zincirimizin kopmamasını sağladık. Hammadde stoklarımızı ciddi biçimde yükselttik. Hiçbir müşterimizi mağdur etmedik. Bundan sonrada etmeyeceğiz. Her talebi karşılayacak güçteyiz. Ve bu güçte kalmak için finansal olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz. Şunun farkındayız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimiz ile kurduğumuz değer zincirin kırılmaması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Kendileri ile devamlı temas halinde kalarak ilgili dengeyi sağlamak için zaman, finans desteğimizi sonuna kadar kullanıyoruz.

Günümüzde asansörlerde hijyenin daha da önem kazanmasıyla üreticiler, akıllı teknolojilere yönelmiş durumda. Ar-Ge ve inovasyona odaklanan firmalar bundan sonraki dönemi teknolojinin tanımladığının farkında. Sizin bu yöndeki çalışmalarınız nelerdir?
IOT teknolojilerine belirli yatırımlarımız ve çalışmalarımız var. Uzaktan servis verilmesi ve parça değişmesi, işçilik ihtiyacının belirlenmesi bunlardan birkaçı. Özellikle hem tüketicinin hem de bakım sağlayıcısının zamandan hem de gereksiz fazla temastan kaçınabileceği ve işlerinde büyük değişim sağlayacağı heyecan verici çalışmalarımız çok yakında duyurulacaktır.

“YENİ NORMAL’ dönemindeki yol haritanız nedir?
Mikrolift olarak üretim, satış ve servis hizmetlerimizi müşterilerimizin bizi tercih ve tavsiye edeceği noktadan ileriye götürüyoruz. Bu yıl yatırımlarımıza yeni ürünler ve hizmetler le devam ediyoruz. Bu yıl çalışan sayımızı ne olursa olsun koruma kararı aldık. Yeni geliştirdiğimiz ürünlerimiz var bunların ses getireceğine inancımız tamdır. Ve yeni yılda da bunun devamını sağlayacağız.

Koronavirüs, üretim veya çalışma vardiyanızda nasıl bir değişim oluşturdu?
Mesafeli çalışma durumu ile parkurlarımızı yeniden belirledik. Yerlerde çizgiler, talimatlar, toplu taşıma kullanmama vs. Ancak şu önemlidir. Ben ve ortağım tüm çalışma arkadaşlarımla beraber işe her gün geldik. Üretime ara vermeden ve de devletimizin çalışma yaşamına tanıdığı imkanların hiçbirini kullanmadan tam kadro üretim yaptık. Alınan tedbirlere harfiyen uyuldu.

Pandemi sürecinde işçiler ve fabrika ekseninde nasıl bir eylem planı belirlediniz?
Bu ortak bilinç meselesidir. Eğitimlerle, mesajlarla, üzerinden hiç elimizin çekilmemesi gereken bir konu. Biraz kolonya, birkaç maske, bir iki uyarı ile geçiştirilemeyecek kadar hassas. Bilinç olduktan sonra işimiz zaten kolaylaşıyor. İnsan ile ilgili konuda aldığımız tüm kararları hepimiz için hep beraber aldık.

İş ve sosyal alanlarda mesafeli çalışma sistemleri, yemekhanede ayrık oturulması ve sınırlı sayılarda bulunmak, toplantı düzenlerinin değişmesi, mola sayılarının ve sürelerinin artırılması, toplu taşımanın tamamen bitirilmesi, maske kullanımı, taze meyve takviyeleri, ateş ölçümleri, aileleri yakından takip etmek, düzenli dezenfeksiyon, yedekli çalışma planların gibi birçok uygulamayı her gün yeniden ve sıkı biçimde takip ederek uyguladık ve bu tedbirlere devam ediyoruz.

Korona virüsü salgını sonrası 2020 hedeflerinizi revize ettiniz mi? Talepte yavaşlama ne oranda oldu?
Talepte yavaşlamalar kesinlikle var. Bu durum biraz daha sürecektir. Yeni normal herkesin yeni normali olduğunda bu durum daha da belirginleşecektir.

Mikrolift olarak 2020 yılı için birtakım revizyonlar yaptık. Üretim ve satışta İlk 4 ayda yavaşlama yaşamadık. Tam kapasite çalıştık. 5. ve 6. ay bir miktar yavaşlama yaşadık. Önümüzdeki yeni normale göre bir revizyon yaptık.

Önce talep etkin biçimde azalıp sonra yatay bir seyir alacağını önümüzdeki sene yatayın bir miktar yükseleceğini düşünüyoruz.

Sizce ne zaman düzlüğe çıkılır?
Düzlükten kastınız 2019 mu, ya da daha eski yılların verilerine ulaşmak ise; şöyle bir cevap verebilirim: İnşaat sektörünün hareketlenmesi, müteahhit asansörcü ilişkilerinin daha finansal akıl ile sağlanması, revizyon pazarının canlı tutulması, döviz hareketliliğinin azalması, ihracat zeminindeki sağlamlıklar zaten bizim için önemli göstergeler. Buna pandemi ile gelen belirsizlikler de ilave oldu. Sanırım önümüzdeki yıllar bir miktar kabul edilebilir seviyelere çıkılacaktır.

Şu kesin, her firma ve kişi aldığı kararlarda eskisi gibi değil daha çok risk ve olasılığı analiz ederek hareket edecektir. Bu da yavaşlamaya, işlerin azalmasına yol açacaktır.

Peki, korona virüsü Çin ve dünya asansör sektörünü sizce nasıl etkileyecek?
Çin ile dünya ticareti arasındaki ilişkiyi belirleyen otoritelerin izleyeceği yol çok önemli. Çin’den dünyaya yayılan ürünlerin bir kısmının azalması ile ve yerine yeni oyuncuların bir miktar büyümesi söz konusu olacaktır. Dünya tedarik zincirinin önemli halkası olan Çin bir dönem daha buna devam edecektir. Ancak hedef, Çin ile olan ticaretin azaltılması gibi gözükmekte. Sektörümüzde güçlü olan ülkelerden olan Türkiye bu dönemde yeni bir büyüme şansı yakalanabilir.

Pandemi ile yeni trendler tartışılmaya başlandı. Dikey mimariden yatay mimariye geçiş gibi. Bu durum sektörümüze standart donanımlı ürünlerde sayı bazında pozitif fayda sağlayabilir.

Önümüzdeki 5-10 yılda sektör sizce nasıl şekillenir? Yeni oyuncular girer mi?
Stabil gibi görünen sektörün kendi sıkıntıları varken, her şeyin bir anda değişime uğramaya başlaması ile yeni normali konuşur hale geldik. Şartların değişimi ile bu şartlara uyum sağlayabilenler ve bu şartları normal kabul eden yeni girişimler olacaktır bu da çok normaldir.

Koronavirüs (COVID-19) salgını sosyal hayat kadar markaların kurumsal itibarını da etkiledi. Pandemi döneminde müşterileri ve sektör ile iletişimini koparmayan markaların daha da güçleneceği kurumsal iletişim uzmanlarınca sık sık vurgulanıyor. Siz bu iletişimi sağlamak adına hangi argümanları kullanıyorsunuz?
İletişimi, sadece bizim güçleneceğimiz bir gelişim noktası olarak görmüyoruz. Mikrolift için iletişim; firmamızı bugünlere getiren değerli müşterilerimiz ile beraber yolumuza devam etmektir.

Tabii ki sosyal mecralardaki iletişim kanalları üzerinden devam ediyoruz. Hatta çok yakında bir iletişim kanalında daha olacağız. Son zamanlarda fiziksel temasın azaldığı ancak iletişimin daha da arttığı ve önemli olduğu dönemler yaşıyoruz.

Herkesin fiziksel mesafede sosyalleştiği, maske kullanımına ara vermediği, hijyen kurallarına dikkat ettiği sağlıklı, başarılı sevdikleri ile olduğu güzel günler dilerim.