Uzak ülkeler stratejisi ve asansör sektörü
Türkiye'nin ihracatçılarının dış ticarette geçtiğimiz 20 yılda yazdığı başarı hikayesi komşu ve çevre coğrafyada yoğunlaşıyor. İhracatın 3’te 2’si görece yakın ülkelere gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin ortalama ihracat mesafesi dünya ortalamasının altında. Bu durum, uzak ülkelere yönelik özel bir dış ticaret stratejisinin ortaya koyulmasını gerekli kılıyor. Ortalama 3 bin 65 kilometre olan ihracat menzilini dünya ortalaması olan 4 bin 744 kilometrenin üzerine çıkarmak için harekete geçilmeli. İhracatımızın geleneksel ürün-pazar yapısını bir ileri aşamaya taşıyarak yeni pazar çeşitliliğine odaklanan Türk ihracatçılar, rotalarını uzak ülkelere çeviriyor. Bu anlayışla Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, analitik çalışmalar neticesinde Türkiye'ye 2 bin 500 kilometreden uzak mesafede bulunan, dünyadan ithalatı 60 milyar doların üzerinde olan ve ithalatından alınan payın yüzde 1’in altında olduğu 18 ülkeyi Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında ticaretin geliştirilmesine yönelik hedef ülkeler olarak belirledi.
Bu ülkeler; Amerika kıtasından ABD, Kanada, Meksika, Brezilya ve Şili, Asya kıtasından Çin, Japonya, Güney Kore, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Vietnam, Afrika’dan Güney Afrika ile Nijerya ve Okyanusya’dan ise Avusturalya. Dünya ekonomisinde yüzde 64 paya sahip olan bu ülkeler, dünya mal ithalatının yüzde 47’sini ve dünya hizmet ithalatının ise yüzde 35,6’sını yapıyor. Bu büyüklükleriyle tespit edilen ülkeler, Türkiye'nin ticaretini kazan-kazan ilkesi temelinde geliştirmesi için önemli bir potansiyel oluşturuyor.
Asansör sektörü açısından da yukarıda saydığımız ülkelere ürün ve hizmet satabilmek sektörün ve ihracatın gelişmesi için son derece önemli. Türkiye'nin dış ticaret fazlası veren nadir sektörlerinden olan asansör sektörü ihracatını yoğun olarak çevre ülkelere yapıyor. Dosyamızda ayrıntılarını verdiğimiz en çok paket asansör ve komponent ihracatı yapılan ülkelere baktığımızda ihracat yoğunluğumuzun mesafe olarak dünya ortalaması olan 4 bin 744 kilometrenin çok altında kaldığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamına alınan 18 ülkeyi bölgesel olarak incelediğimizde ise 2022 yılında 13 milyon 432 bin 851 dolar değerinde asansör ve komponent ihracatı yapılan Orta ve Güney Afrika'da bir nebze yol alınmış olsa da ABD, Kanada, Latin Amerika ve Okyanusya bölgelerinde daha gidilecek çok yol var gibi görünüyor. 2022 yılında ABD ile Kanada'ya toplam 5 milyon 434 bin 119 dolar değerinde ihracat yapılırken Latin Amerika'ya 3 milyon 798 bin 125 dolar değerinde ve Okyanusya bölgesine 1 milyon 2 bin 89 dolar değerinde paket asansörü ve komponent ihracatı yapıldığını görüyoruz.