Vital Asansör
Salih ATASAGUN
Vital Asansör Ar-Ge Müdürü
Salih Bey merhaba, Vital Asansör'ün Türkiye’deki ve dünyadaki organizasyonundan bahseder misiniz? Faaliyet konunuz ile ilgili kısaca neler söylemek istersiniz?
Gün geçtikçe bağlantılarını genişleten firmamız, özellikle Rusya bölgesi olmak üzere; Avrupa ve Afrika’da yeni şubeler açmış ve bağlantılarını genişletmiştir. Firmamız bünyesinde çalışan dış ticaret ekibini arttırmakla birlikte, sahada olan firmalarla uzun vadeli anlaşmalar yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Firmamız asansör kapısı ile üretime başlayıp; ardından kabin, süspansiyon ve asansör panosu gibi diğer paket malzemeleri n üretimini de yaparak yoluna devam etmektedir. Son aşamada ise komple asansör çözümlerimiz ile müşterimize yardımcı oluyoruz.
Varsa ürün ve hizmet yelpazenize eklenen yeni ürünlerden ve var olan ürünlerde yaptığınız değişikliklerden bahseder misiniz?
Mevcut ürünlerde her geçen gün yeni düzenlemeler ve geliştirmeler yapmaktayız. 2020 yılında açmış olduğumuz pano bölümünü genişlettik. Ürünümüz yurt içinde ve yurt dışında çok beğenildi ve şu anda siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. Yeni sezonda kapasiteyi arttırmayı hedefliyoruz. Müşterilerle projelendirme aşamasından başlayarak asansör kurulumu ve çalıştırılması ile ilgilenen deneyimli iç ve dış ticaret ekibimiz, müşterilerimizdeki herhangi bir geri dönüş olduğu takdirde ani olarak Ar-Ge bölümüne bildirim sağlayıp, olası çözümü müşterilerimize sunduktan hemen sonra gerekli değişiklikleri ve geliştirmeleri sağlamaktayız. Bu da bizi çoğu rakip firmadan öne geçirmektedir.
Size soracak olsak, üretim kalitesi ve yeterlilik bakımından en iddialı olduğunuz ürününüz hangisi olurdu?
Gerçekten üretim kalitesinden taviz veremediğimiz için karar vermekte zorlanıyorum. Fakat diğerlerinden bir adım ön planda olan yarı otomatik ve tam otomatik asansör kapılarımızı en iddialı ürünlerimiz arasında gösterebilirim. Kapılarımız yurtiçi ve yurt dışında sorunsuz ve sessiz çalışması ile kendini kanıtlamıştır. Bunun haricinde komple asansör çözümlerimiz de fark oluşturmaktadır.
İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz?
İnovasyon keşfetmek ve kimsenin yapmadığını yapabilmektir Uzmanlık, yetenek ve cesaret gerektirir.
Şirketinizde mevcutta devam eden Ar-Ge faaliyetleri ve Ar-Ge biriminiz hakkında bilgi verir misiniz?
Ar-Ge birimimizin çalışmalarının önemli bir kısmını ürünlerimizin belge ve sertifikalarını alınması, test ve deneylerinin yapılması şeklinde yürütülüyor. Asansör otomatik kapılarımız CE, EAC, ISO belgeleri ile yangın dayanım ve pendulum test belgelerine sahip. Asansör sistemlerimiz NormLIFT ve SlimLIFT markaları ile Modül B belgesine sahip. NormLIFT markası ile kuyu ölçüleri yeterli olan yerler için uygun fiyatlı normal asansör çözümleri sunuyoruz. SlimLIFT markası ile de kısıtlı ölçülere sahip kuyularda özel tasarımlar ile pratik çözümler oluşturuyoruz.
Şirketinizin kısa ve orta vadede Ar-Ge çalışmaları ile ilgili planları nelerdir?
Şirketimiz kısa vadede Ar-Ge biriminin kapasitesini arttırmayı hedeflemektedir. Yeni çalışma arkadaşları aldık ve almaya devam ediyoruz. Mevcut ürünlerde geliştirmeler yapıyoruz.
Şirketimizin üretim yapısında A'dan Z'ye Ar-Ge mühendislerimiz ilgileniyor. Bu da kaliteli ve kusursuz ürün çıkması yanı sıra bizim kapasitemizi ister istemez kısıtlıyor. Uzun vadede ise planımız; Ar-Ge birimi ile üretimi ayrı birimler haline getirmektir. Böylelikle hem kusursuz hem de hatasız ürün elde edip daha hızlı çözümler sunmayı hedefliyoruz.
Şirketinizin Ar-Ge operasyonlarının satış ve ihracat rakamlarına etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ar-Ge faaliyetlerimizin satış ve ihracat rakamlarımıza doğrudan olmasa da dolaylı olarak katkısı çok büyüktür. Özellikle yurt dışı firmalarda bazı küçük ölçekli firmaların önceden yaptığı hatalarından ve eksikliklerinden dolayı Türkiye’ye karşı ön yargı oluşmuş durumda. Elbette bu pastanın küçük bir payı. Fakat yine de müşterilerde Türkiye’ye karşı güven eksikliği oluşturabiliyor. Bundan dolayı müşteriler birebir firma ziyaretleri yapmaktadır. Bize gelen misafirlerin ise Ar-Ge birimini ve üretimi gördükten sonra önyargıları tamamen kalkıyor ve güven oluşuyor.
Türkiye'deki Ar-Ge kültürünü ve kamunun Ar-Ge teşviklerinin mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde Ar-Ge kültürü yeni yeni oturmaya başlamış gözüküyor. Maalesef batı kültürü gibi Ar-Ge yi keşfetmek, ülkemiz için uzun süreler aldı. Fakat son zamanlarda küresel piyasada rekabet için ihtiyaçtan dolayı Ar-Ge faaliyetleri hızlandı. İhtiyaç yerine Ar-Ge faaliyetleri seneler önce kültür olarak altyapımıza oturtulsaydı, şu an çok daha ileride olabilirdik.
"Tecrübe yaptığımız hataların toplamından başka bir şey değildir". Devletimiz de aynı şekilde geçmişi düşünüp takılı kalmak yerine geleceğe dönük yatırımlar yapmaya başlamıştır. Ar-Ge'ye büyük destekler vardır. Bu da beni geleceğimiz konusunda gerçekten umutlandırıyor. Elbette temel sağlam olmadığı için bazı sorunlar yaşayabiliyoruz. Fakat bu sorunları da milletçe her sorunu aşabildiğimiz gibi aşacağımızı düşünüyorum.
Asansör sektöründe önemli markalarımızın girişimlerini bir kenara koyacak olursak Ar-Ge biraz ihmal edilen bir alan. Bunun sebepleri ve aslında olması gerekenler sizce nelerdir?
Asansör sektöründe Ar-Ge faaliyetleri ihmal edilmiştir. Bunun dolaylı olarak en önemli sebeplerinden bir tanesi özellikle yurt içindeki rekabet koşullarıdır. Özellikle montaj ve bakım firmaları maalesef haksız rekabet içerisine girmektedirler. Montaj firmaları da rekabeti koruyabilmek ve kar etmek amacıyla giderleri kısmak zorunda kalmıştır. Dolayısıyla bu imalat firmalarını zor durumda bırakmaktadır. İmalat firmaları da karı minimuma çekerek bu haksız rekabetten nasibini almıştır. Fakat yurt dışı piyasası, imalatçı firmaların kurtarıcısı olmuştur.
Bu rekabet koşullarını göz önüne alarak küçük ve orta ölçekli firmaların Ar-Ge faaliyetlerine yatırım yapması oldukça zor gözükmektedir. Burada devlete oldukça yük düşmektedir. Devletin rekabeti ele alması, rekabet şartlarını iyileştirmesi, haksız rekabetin önüne geçmesi gerekiyor. Böylelikle firmaların Ar-Ge faaliyetleri dolaylı olarak gelişme göstereceğini ve yatırımların da aynı şekilde artacağını düşünüyorum.
Üzerinde çalıştığınız yeni inovatif ürünleriniz var mı?
Şu an üzerinde çalıştığımız 220 V ile çalışan homelift ürünümüzün prototiplerini tamamladık. Denemelerimizi ve ardından gerekli düzeltmelerimizi yaptık. İlk kez katıldığımız 2022 Tüyap fuarına 1 adet asansör kulesi götürdük. Aşırı derecede ilgi gördü ve beğenildi.
Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2022 yılı sizin açınızdan nasıl geçti 2023 yılından beklentileriniz neler?
2022 yılı bizim için oldukça verimliydi. Mart ayında yapılan Tüyap fuarı ile yoğun başlayan yılımız, daha sonrasında Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle piyasada olan kararsızlıktan dolayı biraz azalacak gibi olsa da sonrasında güven ortamı sağlanınca arada olan boşluğu tamamlamak amacıyla aşırı derecede yoğunluk oluşmuştur. Satış hedeflerimize ulaştık, kapasitemizin yetmediğini ve artırmamız gerektiğine karar verdik. Bundan dolayı 2023 yılı hedeflerimizin başında kapasitemizi arttırmak geliyor.
Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Değerli okurlarımıza buraya kadar okudukları ve zaman ayırdıkları için teşekkür ediyoruz. Fabrikamız Konya 3. Organize sanayisindedir. Yolu düşen herkesi bekliyoruz.