XI. Endüstri ve İşletme Mühendisliği Kurultayı Tamamlandı
İki gün süren XI. Endüstri Ve İşletme Mühendisliği Kurultayının açılışı geniş bir katılım ile sağlandı. Açılış konuşmalarını MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Yunus Yener ve MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç yaptı. Kurultayın birinci gününde açılış paneli MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu moderatörlüğünde ‘’Endüstri 4.0 Gereksinimleri ve Olası Sonuçları’’ konusu ile başladı.
Kurultayın ilk oturumu ise MMO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Irşi moderatörlüğünde ‘’Üretim Yönetimi ve Endüstri 4.0’’ konusu ile devam etti. Endüstri 4.0 ve Yaratıcı Beyin, Veri Madenciliği ve Endüstri 4.0 konularının tartışıldığı 3. ve 4 oturumlar sonrasında kurultayın birinci günü katılımcıların soru ve cevapları ile son buldu.
MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç, açılışta yaptığı konuşmada Şube çalışmalarına da değinerek özetle şunları söyledi:
“Bildiğiniz üzere Endüstri 4.0 gündeme geldiği günden bu yana henüz karakterini oturtamamış bir şekilde, gelişmeye ve yönlendirmeye açık halde karşımızda durmaktadır. Bu teknolojik gelişmeler elbette üretim ve hizmet sektörlerinde süreçleri geliştirecek çözümler getirecektir. Ancak bu gelişmelerin sermaye sınıfı ve ücretli çalışanlar açısından ne tür bir denge oluşturabileceğini tespit etmek ve çözüm üretmek gerekmektedir. Zira bu gelişmeler, mavi yakalıdan beyaz yakalıya dek insanların ve tecrübelerinin değersizleştiği yönünde haklı bir kaygıya yol açmaktadır. Bu noktada konu, tarihsel olarak, bilimsel teknik gelişmelerin, emek gücü ve insanlığın toplumsal refahı doğrultusunda nasıl kullanılacağı sorununda düğümlenmektedir. Tam bu noktada ise halktan ve emekten yana bir yaklaşım gerekmektedir. Kurultayımızın amacı; gelişen ve değişen teknolojiye uyumlu, insanı tüm üretim ve hizmet sektörlerinin odağında tutabilecek bir vizyonu Endüstri ve İşletme Mühendisliği açısından değerlendirmektir. Bu değerlendirme üniversiteler ve sanayi iş birliktelikleri çerçevesinde kamucu değerlerle gerçekleştirilmelidir.
Endüstri/İşletme Mühendisliğinin bugünkü çalışma alanlarının gelecekte nasıl bir gelişme izleyeceği, yapılan çalışmalar ve uygulanan çözüm yöntemlerindeki gelişmelerin üzerine söylenecek çok söz var. Aynı zamanda bu gelişmelerin insan ve toplum yaşamına olan etkisinin genel ve mühendislik etiği çerçevesinde yapılacak değerlendirmeler, mühendislik alanları içerisinde Endüstri/İşletme Mühendisliğinin yerinin belirlenmesi ve saygınlık kazanması açısından önemli kazanımlar olacaktır.”
MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Yunus Yener ise; Oda’nın Endüstri ve İşletme Mühendisliği alanındaki çalışmaları ve mühendisliğin sorumlulukları ile beraber küresel kriz konularına değinerek şöyle konuştu:
“Bildiğiniz gibi Odamız bünyesinde makina mühendisleri yanı sıra Endüstri, İşletme, Uçak, Havacılık, Uzay, Mekatronik, Sistem, İmalat, Üretim, Sistem, Otomotiv ve Enerji Sistemleri disiplinleri de bulunmaktadır. 63 yıllık tarihi bulunan Odamızın üye sayısı bugün 108 bine ulaşmıştır. Odamıza kayıtlı ikinci büyük meslek disiplini olan endüstri ve işletme mühendislerinin sayısı ise 7 bin 717’ye ulaşmıştır. Endüstri ve işletme mühendisliğine yönelik etkinliklerimize, Endüstri-İşletme Mühendisliği Kurultayları yanı sıra geçtiğimiz dönemlerde gerçekleştirdiğimiz Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları, 6 Sigma Yalın Konferansları, Endüstri Mühendisliği Yazılımları ve Uygulamaları Kongresi ile KAIZEN Paylaşımları Etkinliğini de eklemiş bulunuyoruz. Bu etkinliklerden süzülen görüşlerin, Odamızın endüstri ve işletme mühendisliklerine yönelik çalışma programlarının şekillenmesinde önemli bir rolü bulunduğunu belirtmek isterim. Ayrıca, Odamızın düzenlediği, makine imalatı, işçi sağlığı ve iş güvenliği, sanayi, bakım teknolojileri, enerji verimliliği vb. konulardaki kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerinin önemli bir bölümü endüstri ve işletme mühendisliği uygulama alanları ile doğrudan ilişkilidir. Bütün bu etkinliklerde verimlilik, Ar-Ge, tasarım, planlama, inovasyon, teknoloji, mühendislik vb. konular irdelenmekte; genç meslektaşlarımızın mesleki-sosyal gelişimine önemli katkılar sunulmaktadır.
Endüstri mühendisliği yetki alanlarının genişletilmesi, mesleki ve toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi, çalışma alanlarında karşılaşılan sorunların aşılmasına yönelik çalışmaların başarıya ulaşması, büyük çoğunluğu örgütsüz olan endüstri ve işletme mühendislerinin Meslek Dalı Komisyonu çalışmalarına destek vermesinden, verdiğiniz desteği artırmanızdan, örgütsel yapımızın güçlendirilmesinden geçmektedir.
Bilgi birikiminizi Odamızla paylaşmanızı, Oda çalışma gruplarında, komisyonlarda görev almanızı istiyoruz. Henüz Odamıza üye olmamış meslektaşlarımızı Oda çalışmalarına yönlendirmenizi bekliyoruz. Biz Oda yönetimi olarak, bu alanda yürütülecek çalışmalara bütün olanaklarımızla destek vermeye hazırız.
Kamu yönetimini, ülke imarını, yapı, kent, ulaşım, eğitim, sağlık, tarım, enerji, maden, su, çevre ve koruma alanları ile TMMOB mevzuatını yeniden düzenlemeye yönelik adımlar ne yazık ki iki kurultayımız arasında yoğunlaştı. Ülkemiz bugün derin bir karanlığa doğru sürüklenmektedir. Bu gidişatın çalışma alanlarımıza, genelde sanayi ve ekonomiye de yansımalarını görüyoruz. Bu süreçte, TMMOB ve bağlı Odalarının iç işleyişlerinden, üyelerimizin toplumsal yaşamın hemen her alanında yürüttükleri mesleki faaliyetlerine dek müdahale edilmesi de söz konusudur. TMMOB ve bağlı Odalarının kamu adına kamusal-mesleki-toplumsal sorumluluk ve etik ilkeler çerçevesinde yürüttüğü faaliyetler ve sunduğu katkıların bertaraf edilmeye çalışılmasının iktidarın rant ve yandaş ekonomisinin önündeki engelleri de büyük oranda ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu hatırlatmak isterim.
Günümüzde büyüme ile sanayileşme, kalkınma, gelir dağılımı, istihdam ile refah, ve aynı şekilde verimlilik ile istihdam arasındaki bağlar tamamen kopmuş durumdadır. Sanayide son 15 yılda emek verimliliği artışı yüzde 70 gibi hayli yüksek bir oranda gerçekleşmiş ancak reel ücretler gerileme seyri izlemiştir. Yaratılan katma değerin kâr, faiz ve ücret dağılımında ücretlerin payı azalmakta, kârlar ve faiz ödemelerinin payı ise artmaktadır.
Bu koşullarda, kurultayımızın ana teması olan’Endüstriyel Dönüşümde Endüstri ve İşletme Mühendislerinin Rolü’ bugün ülkemiz ‘sanayisizleşme’ sürecindeyken tartışılması gereken öncelikli konulardan birisidir.
Tam da bu noktada bugün istihdam ve üretimde ‘bir devrim’ olarak sözü edilen Endüstri 4.0 oluşumuna da dikkatli bakmak gerektiğinin altını çizmek isterim.
Bugün bilgisayarlaşma, robotlaşma gibi konular eşliğinde tartıştığımız Endüstri 4.0 konusu, büyük uluslar arası güçler arasındaki bir rekabet konusu olmanın yanında ve son tahlilde insan emeğinin yerine makinelerin ikame edileceği bir teknolojinin dar bir sermaye grubu tarafından sahip olunacağı ve yönetileceği gerçeği üzerine inşa edilmiştir.
Bu noktada biz mühendisler hiçbir zaman unutmamalıyız ki, tüm teknoloji ürünleri insanlığın kolektif mirası üzerinde yükselmektedir. Ve bu zenginliğin kâr için değil insan ihtiyaçlarının karşılanması için seferber edilmesi yolunda mücadele etmek en başta mühendislerin görevidir.”