08 Şubat 2021,

"YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARLA MEVCUDU KORUMAKLA KALMADIK AYNI ZAMANDA ARTIŞ SAĞLADIK"

Emay Asansör İhracat Direktörü Tayfun Gora: "İhracat faaliyetlerimiz maalesef pandemiden dolayı büyük ölçüde aksadı. Çünkü ne müşteri ziyareti mümkün oldu, ne de fuarlara gidebildik.  Ayrıca ana pazarımız kuzey ve batı Avrupa olduğundan ve bu bölgeler virüsten yoğun şekilde etkilendiğinden işlerimiz epey bir zorlaştı. Ancak yerinde ve zamanında yaptığımız yatırımlarla portföyümüze yeni pazarlar ekleyerek mevcudu korumakla kalmadık, aynı zamanda  artış sağladık." dedi.

“İhracat faaliyetlerimiz maalesef pandemiden dolayı büyük ölçüde aksadı. Çünkü ne müşteri ziyareti mümkün oldu, ne de fuarlara gidebildik.  Ayrıca ana pazarımız kuzey ve batı Avrupa olduğundan ve bu bölgeler virüsten yoğun bir şekilde etkilendiğinden işlerimiz epey bir zorlaştı. Ancak yerinde ve zamanında yaptığımız yatırımlarla portföyümüze yeni pazarlar ekleyerek mevcudu korumakla kalmadık, aynı zamanda da artış sağladık.” diyen Emay Asansör İhracat Direktörü Tayfun Gora, Euro – USD paritesinin dönemsel olarak değiştiğini, bunu geriye dönük birkaç yıla bakınca daha net görebileceğimizi kaydetti. Gora, “Kısaca danışıklı dövüşe tanık oluyoruz. USD değeri düşer ABD ihracatı artar, cari açıkları istenilen noktaya gelince bu sefer USD değer kazanır, EURO değer kaybeder ve AB ihracatı artar. Bu sefer AB’nin cari açığı istenilen seviyeye gelince başa döneriz ve bu böyle devam eder. Türk Lirası’na gelince  döviz kurunun yüksek olmasının ya da düşük olmasının ihracatı etkilediğine inanmıyorum. Maalesef o kadar güçlü bir para birimine sahip değiliz. Ayrıca imalatçı olarak maliyetlerimizin büyük bir bölümü  döviz endeksli olduğu için yüksek döviz kurlarının ihracatı olumlu etkilediğini düşünmüyorum.” diye konuştu.

2021 kur ve parite öngörüleri ile ilgili olarak, bir öngörüde bulunmak için,  daha çok erken olacağını söyleyen Tayfun Gora, “Ancak 2021’de kurda ciddi bir artış beklemiyorum. Pariteye gelince daha önce de belirttiğim gibi bir müddet daha bu şekilde kalır ardından yavaş yavaş 1,1- 1,08  seviyesine geriler. Sonra yine makas açılır ve bu böyle devam eder. Bu konuda söz hakkımız yok.” dedi.

Tayfun Gora, “2021 yılı için sürdürülebilir ihracat politikaları için neler belirlediniz?” diye sorduğumuzda, “Elimizde olan ürünü en iyi bildiğimiz şekilde pazarlamaya var gücümüzle devam edeceğiz. Fakat 2021 yılı 2020’ye oranla çok farklı olacaktır. Evrenselliğe karşı olan Trump, yönetimi evrenselliği ilke edinmiş olan Biden’e teslim edecek. Bu da taşların tekrar yerinden oynamasına ya da yerine oturmasına sebep olacak. Bizim avantajımız ise millet olarak ve haliyle bu milletin sanayicisi olarak esnek olmamız ve yeni durumlara çabuk adapte olabilmemizdir.” diye cevap verdi.

Gora sözlerini, “Sadece ülke olarak değil, dünya olarak ciddi değişimlere gebe olacağımız bir döneme girdiğimize inanıyorum. O yüzden 2021 yılında ihracat konusunda pek de bir öngörüm yok açıkçası. Ancak çalışmaya devam edeceğiz ve fırsatları değerlendirmeye çalışacağız.

Geride bıraktığımız bu yılda en önemli problemimiz tabii ki de Covit-19 oldu. Ancak genel olarak en önemli sorunumuz ülke olarak kaliteli ürün açısından imajımızın hala zayıf olması ve güven veremememiz. Bunu firma olarak büyük ölçüde teknoloji üreterek aştığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla diğer firmalara önerim hatta ricam ‘Kalitemizi yükseltelim ve yüksek teknolojili ürün üretimine odaklanalım’ olacaktır. Kısaca rekabetimizi teknoloji ile kalite ile yapalım fiyatla değil. 

İhracatın geliştirilmesi ile ilgili olarak STK ve Kamu bazında herhangi bir beklentim, daha doğrusu bir ümidim yok. Şimdiye kadar bir hayırlarını görmediğimiz gibi bundan sonra da göreceğimizi sanmıyorum.
 
Ancak firma bazında daha önce de dediğim gibi yüksek teknolojili ürün ve kaliteli ürün üretmeliyiz. Ve son zamanlarda ister firmamıza isterse diğer firmalara bakınca, bu konuda ciddi ilerlemelerimiz var. Kısaca STK ve Kamuda ne kadar karamsar ve ümitsizsem firma bazında o kadar iyimser ve ümitliyim.” diye bitirdi.