08 Şubat 2021,YERLİ ÜRÜNLERİN TERCİH EDİLMESİNE YÖNELİK OLARAK İTHAL ÜRÜNLERE EK VERGİLER GETİRİLEBİLİR, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

YERLİ ÜRÜNLERİN TERCİH EDİLMESİNE YÖNELİK OLARAK İTHAL ÜRÜNLERE EK VERGİLER GETİRİLEBİLİR

AB standartlarında kaliteden ve güvenlikten ödün verilmeden üretim yapılması en büyük sorumluluğumuzdur. Kamu otoritesi yerli ürünlerin tercih edilmesine yönelik olarak ithal ürünlere ek vergi uygulamaları gibi önlemler alabilir. Meslek örgütleri de sektörün sesini duyurmak için sahada daha fazla zaman geçirmelidir.”

10 yılı aşkın süredir Konya’da asansör sektörüne yönelik olarak her türlü kablo ve yedek parça imalatı yapan Küçük Group’un ürün gamında; kablo, hidrolik tampon, fotosel, halat şişesi, denge zinciri ve otomatik kapı yer alıyor. Uygun fiyatı, zengin ürün yelpazesi, zamanında teslimatı ve kaliteli hizmeti rekabetçi avantaj olarak kullanan firma, 3.500 metrekarelik alana kurulu üretim tesisinde, ileri teknoloji makinelerden oluşan modern bir üretim hattına sahip. 15 beyaz yakalı, 25 mavi yakalı olmak üzere 40 kişinin istihdam edildiği, alanlarında uzman, genç, dinamik ve eğitimli kadrosuyla her geçen gün güçlerine güç katarak büyüdüklerini ifade eden Küçük Group Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Küçük, üretimlerinin %60’ını Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere ihraç ettiklerini kaydetti.

“Yerli üretime olan talebin artması ile hem iç hem dış pazardaki ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak üretim tesisimizin genişletilmesini planlanlıyoruz.” diyen Mevlüt Küçük, bu kapsamda yeni fabrika binası ve kapasite arttırımına yönelik olarak makine parkı yatırımları planlıyor.

Hâlihazırda devam eden ve önümüzdeki dönemde başlayacak olan kentsel dönüşüm projelerinin asansör sektörüne etkileri hakkında “İnşaat sektörü asansör sektörünün lokomotifi olarak entegre bir yapıya sahip. Bu kapsamda kentsel dönüşüm ile yüksek katlı yeni inşaat projelerinin hayata geçmesi asansöre olan ihtiyacın daha fazla olmasını sağlayacak ve talebi olumlu yönde artıracaktır.” diye konuşan Mevlüt Küçük, Türk asansör sektörünün; aksam imalatı, montaj ve sonrası bakım onarım hizmetleri ile Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek güçte olduğunu belirtti.

Sektörde kalifiye eleman sayısının her geçen gün daha da arttığını belirten Mevlüt Küçük, “Ülkemizde asansör sektörüne yönelik AB standartlarında belgelendirme işlemleri ürün kalitesine ciddi katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda meslek örgütleri periyodik toplantılarla ve fuarların proaktif kullanımı ile sektörün sesini daha yüksek mercilere duyurabileceğine inanıyoruz.” dedi.

Hızla büyüyen ve büyümeye devam eden Türkiye’nin, yabancı firmalar için verimli bir pazar ve güçlü bir müşteri haline gelmesiyle birçok sektörde olduğu gibi asansör ve yürüyen merdiven sektöründe de global ölçekteki firmalar sektör için önemli bir sorun haline geldi. Özellikle kamu işleri ile kapsamlı projelerde yabancı markaların tercih edilirliğinin fazla olması da bu sorunun ana kaynağı. Konu ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Küçük Group Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Küçük şunları söyledi:

“2019 yılında alınan tedbirler kapsamında yayınlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği ile sektöre belirli bir standart getirilmiş alınan önlem ve denetimler ürün kalitesinin iyileştirilmesini sağlamıştır. Ülkemizde sektörün gelişimine yönelik olarak atılan bu adımlar üretici firmalar tarafından da olumlu karşılanarak yapılan teknoloji ve alt yapı yatırımları ile AB standartlarında üretim seviyesi yakalanmıştır. Bu kapsamda yerli üretime güven artmıştır. Kamu işlerinde de yerli üretimin desteklenmesi için yerel firmalara fırsatlar verilmelidir. İthal ürünlere getirilecek ek vergilerle yerli ürünlerin tercih edilmesi sağlanabilir.

Asansör sektörü oligapol piyasa yapısına sahiptir. Dünya asansör sektörü yüksek teknolojiye sahip beş büyük firma tarafından domine edilmektedir. Fiyat karlılık gibi göstergeler bu firmalarca belirlendiği için rekabet koşulları eşit değildir. Kamu işlerinde yerli markalara daha fazla imkan tanınması gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte yeni yapılarda yüksek binaların tercih edilmesi asansörün insan hayatında önemli bir yere sahip olmasına sebep olmuştur. Asansörler, yerine getirdiği işlev sebebiyle bireylerin günde birkaç defa kullandığı ve toplumda en çok tercih edilen dikey ulaşım aracıdır. Üretici firmalar olarak bu kadar tercih edilen bir ürünün güvenlik, kalite ve teknoloji ile uyumlu olarak üretiminde sektörün başrol oyuncuları konumundayız. Bu sebeple gelişen teknolojiye ayak uydurarak makine parkurlarının modernize edilmesi, AB standartlarında kaliteden ve güvenlikten ödün verilmeden üretim yapılması en büyük sorumluluğumuzdur. Kamu otoritesi yerli ürünlerin tercih edilmesine yönelik olarak ithal ürünlere ek vergi uygulamaları gibi önlemler alabilir. Meslek örgütleri de sektörün sesini duyurmak için sahada daha fazla zaman geçirmelidir.”