08 Şubat 2021,YÜKSELİŞ ASANSÖR, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

YÜKSELİŞ ASANSÖR

Korhan bey merhaba, 2020 yılı ihracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?  
Merhaba. Yükseliş Asansör olarak ürünlerimizi 5 kıtada 54 ülke ile buluşturmakta olup ihracat faaliyetlerimizi her geçen gün genişleterek sürdürmekteyiz. Özellikle yaşanan pandemiye rağmen ihracat rakamlarımız bu yıl artış göstermiştir. Fabrikamızda üretilen ürünlerin %63‘ü ihraç edilmektedir. Alanında uzman dış ticaret birimimiz ile yurtdışındaki iş ortaklarımız ile en doğru ve en etkili iletişimi sağlayarak kendilerine projelendirme aşamasından ihracata ve satış sonrası dâhil olmak üzere tüm süreçlerde en iyi şekilde hizmet vermekteyiz. Bu yıl fabrikamızın 3. etabında asansör test kulemizi ve ofislerimizi kullanıma açtık. Yükseliş Asansör test kulesi şu an Türkiye’nin en yüksek asansör test kulesidir. Ayrıca yine 3. Etapta asansör motor üretim hattımızın çalışmalarına son sürat devam ediyoruz. Yakında ihracatını yaptığımız ürün yelpazemize dişlisiz asansör motorlarını da ekleyip dünya pazarlarından aldığımız payı ve karlılığımızı artırmayı, şirket vizyonumuz doğrultusunda ürünlerimizi daha çok ülkeye ulaştırmayı hedefliyoruz. 

Yüksek döviz kuru ihracat için avantaj mıdır?
Döviz kurunun artışı Türk Lirası’nın değerini düşürdüğünden fiyatlarımızı döviz bazında yabancı alıcı tarafından avantajlı hale getirmesi beklenmektedir. Fakat döviz ile alınan (ithal edilen) hammadde kullanımı, bu durumu dezavantajlı hale getirmektedir. Özellikle aşırı dalgalı seyir eden kurlar, verilen tekliflerde kısa vadede büyük farklara sebep olarak yurtdışındaki üretici, aracı ve son kullanıcılar arasındaki fiyat dengesini olumsuz etkilemektedir. 

Sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren bir firma olarak, 2021 yılı için sürdürülebilir ihracat politikası için neleri belirlediniz?
Yurtdışı iş ortaklarımız ile beraber uzun vadeli iş birliği içerisinde olan firmamız, bunu sürdürülebilir ihracat politikaları ile devam ettirmektedir. Genişleyen üretim kapasitesi ve ürün yelpazesi beraberinde Ar-Ge yaparak piyasaya katma değeri yüksek, uluslararası pazarda rekabetçiliği olan ürünler elde edilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda robotik ve akıllı üretim sistemlerinin kullanımını arttırarak daha az girdi ile daha çok çıktı elde etmeyi planlıyoruz. Uzmanlar, 2021 yılında da pandemik durumun devam edeceği ile ilgili sürekli demeçler vermektedir. Bu nedenle iş seyahatleri kısıtlı olabilir. Pazar araştırma, markalaşma, tutundurma gibi faaliyetlerde teknolojiden daha çok faydalanmayı hedefliyoruz. Hâlihazırda iş birliğimiz süren firmalar ile sürdürülebilirliğimizi sağlamak adına çevrimiçi toplantıları sık hale getirerek müşteri ihtiyaçlarına daha çok odaklanacağız. Yeni pazarlarda da çevrimiçi pazarlamanın tüm özelliklerini kullanarak bir bakımdan krizi fırsata çevirmeyi planlıyoruz.

Yurt dışında hangi ürünleriniz daha fazla talep görüyor?
Başlıca ürün gruplarımız asansör otomatik kapıları ve kabinler, butonlar, taşıyıcı karkaslar, asansör komponentleri ve komple paket asansörlerinden oluşmaktadır. Özellikle dünyada sınırlı üreticisi bulunan dairesel kapı ürünümüz daha fazla talep görmektedir. Ayrıca dairesel panoramik paket asansör çözümleri konusunda Yükseliş, dünyada çokça tercih edilmektedir.

Bu yılki firma verilerinizi geçen yılın aynı dönemine göre değerlendirdiğinizde 2021 ihracat öngörüleriniz nelerdir?
Yükseliş Asansör her geçen yıl istikrarla büyümeye devam etmektedir. İhracat rakamları yönünden bu yılı geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda USD ve EURO karma olmak üzere yüzde 25.44 artış gözlemliyoruz. Çin’in Wuhan kentinde başlayan Covid-19 pandemisinin ilk zamanlarında, uluslararası asansör müşterisi odak noktasını Uzakdoğu’dan Türkiye’ye çevirmiştir. Asansörde yüksek kalite, rekabetçi fiyatlar ve kaliteli hizmet ile karşılaşan müşteri, Uzakdoğu’da şartların düzelmesine rağmen Türkiye’den alım yapmaya devam etmiştir. Bu durumu göz önünde bulundurarak yüzde 27 ile 35 arasında mikro ölçekli beklentimiz olmakla beraber yüzde 40 ile 70 arasında makro ölçekli beklentimiz, yüzde 50 ile 70 seviyelerinde çılgın artış olarak adlandırdığımız bir beklentimiz söz konusudur.


Sektörümüzde ihracat konusunda yaşadığınız en önemli sorun ve bu soruna çözüm öneriniz nedir?
Asansör sektörü olarak aciliyet bakımından oldukça hassas olan hastaneler ve oteller gibi yapılara hizmet vermekteyiz. Yurtdışında meydana gelen ve yerel olarak çözülemeyen bir arızada teknik ekiplerimizin anında müdahale etmesi gerekmektedir. Maalesef pandemi nedeniyle birçok ülkede bulunan seyahat kısıtlamaları sebebiyle Türkiye’den onarım ekibinin vize alması oldukça zor hale geldi. Bu tür acil seyahatlerde vize işlemlerinde çıkan bir aksilik, tüm bu süreci olumsuz etkilemekte, üretici ülke ve markanın prestijine zarar vermektedir. Bu konuda çok daha hızlı vize alabilmek adına diplomatik adımlar atılabilir.

Sektör olarak ihracatımızın geliştirilmesi adına ne gibi çalışmalar yapılmalıdır?
Asansör sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihracatı geliştirmek adına öncelikle araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem vererek katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekiyor. Sonrasında nokta atışı pazar araştırmaları ve yurtdışı ziyaretler ile masada ve sahada iş geliştirme çalışmaları yapılmalıdır. Aynı zamanda özellikle yurtdışındaki fuar katılımları, reklam, tanıtım ve markalaşma çalışmaları büyük bir fayda sağlayacaktır. Firmamızda bu çalışmalar her geçen gün daha yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

STK Bazında sektörel kümelenme çalışmaları için Ankara’da ilk adım atıldı. Şirketimizin de içerisinde bulunacağı asansör kümelenmesinde, ortak pazar araştırma çalışmaları, fuar katılım ve ziyaret organizasyonları, sektörel yurtdışı heyetler ile buluşma gibi tüm organizasyonlar tek bir çatı altında toplanabilecektir. Burada birbirini tamamlayan firmaların ortaklaşa bir ürün çıkarıp bunu dünyaya pazarlayabilmesi de mümkündür. İhracatı geliştirmek adına bu tarz kümelenmelere sektörde bulunan tüm firmaların aktif katılımı sağlanmalıdır. 

Kamu alanında T.C. Ticaret Bakanlığı’na bağlı “Türkiye Tanıtım Grubu” projesinde asansör sektörü şu an “Turkish Machinery” yani makine sektörünün altında bulunmaktadır. Yurtdışında Türk ürünlerinin marka bilinirliğini arttırmayı amaçlayan bu projede sektörümüz için “Turkish Elevator” şeklinde farklı bir segment oluşturularak dünyanın Türk asansör sektörüne daha fazla dikkat çekmesi sağlanabilir.


Yükseliş Asansör olarak vizyonumuz doğrultusunda geçtiğimiz yıl yaklaşık 205 milyon dolarlık ihracat hacmine sahip olan sektörümüz ve ülkemizin gelecek ihracat hedeflerine ulaşması için var gücümüz ile çalışmaktayız.