08 Kasım 2024,Merve Uysal: Sektörde kadın olarak sadece bilginin gücü ile saygınlık kazanabiliyorsun, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

Merve Uysal: Sektörde kadın olarak sadece bilginin gücü ile saygınlık kazanabiliyorsun

Burdur'da doğup büyüyen Merve Uysal, eğitim hayatını Burdur Kayaaltı İlköğretim Okulu, Cumhuriyet Lisesi ve Aksaray Üniversitesi’nde tamamladı. Ancak mezuniyetinin ardından karşılaştığı iş bulma zorluğu, onun kariyer yolculuğunda bir dönüm noktası oldu. Küçük bir şehirde sınırlı iş olanakları nedeniyle İstanbul’a gitme kararı alan Merve Uysal, maksiLift Asansör’de elektrik elektronik mühendisi olarak işe başladı.

İlk haftası, Merve Uysal için bir hayal gibi başlamıştı. Ancak, şirket sahibiyle yaptığı ilk ciddi görüşme, onu derinden sarstı. "Şirket sahibimiz eğitimim ve bilgi seviyemin yetersiz olduğunu söyledi ve benimle çalışmak istemediklerini belirtti," diyen Merve Uysal, bu sert eleştirinin ardından pes etmek yerine daha kararlı bir adım atmaya karar verdi. "Gerçek bir mühendis olana kadar burada kalmak istedim," diyerek, otomasyon mühendisinin yanında çıraklık yapmaya başladı.

Merve Uysal, ilk yıllarda mühendislik tecrübesi olmamasına rağmen üniversite stajlarında edindiği inşaat sektöründeki tecrübeleri sayesinde şantiye ortamına hızla uyum sağladı. Merve Uysal, "Montaj işlerine gidince, okulda öğrendiğim bilgilerin ne kadar önemli olduğunu anladım. Artık tüm hesaplamaların otomatik yapıldığını biliyoruz, ama geçmişte ustalar bunu elle yapıyordu." diyor.

Kadın mühendis olmanın getirdiği zorlukları da dile getiren Merve Uysal, özellikle şantiye ortamlarında kadınların karşılaştığı önyargıları gözler önüne seriyor. "Elimde takım çantasıyla şantiyeye girdiğimde, çoğu kişi şaşırıyor. Ancak, teknik bir sorunla karşılaştıklarında, benim yardım edeceğimi duyduklarında önce inanamıyorlar. Asansör sektöründe mühendis sadece hesap kitap ve proje işleriyle ilgilenen birisi olarak görülüyor. Özellikle kadın mühendisleri şantiyede görmeye çok alışık değiliz. Çok zor ve ağır şartları olan bu sektörde kadın olarak çalışmak için bilmek gerekiyor. Sadece bilginin gücü ile saygınlık kazanabiliyorsun." diyen Uysal, ancak bilgi ve deneyimle, bu önyargıları yıkarak sorunları çözmenin ona büyük bir haz verdiğini sözlerine ekledi.

Asansör teknolojilerinin gelişiminde mühendislik bilgisini entegre eden Merve Uysal, montaj süreçlerini daha verimli hale getirecek yenilikler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Merve Uysal, "Otomasyon sistemleri ve güvenlik önlemleri üzerine AR-GE çalışmalarımız var. Daha akıllı ve güvenilir sistemler geliştirmek için çaba harcıyoruz. Montajda kolaylık sağlayacak pano dizaynı bağlantı şeması ve manyetik güç ile çalışan kapılar üzerinde AR-GE çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.

Kadın mühendislerin asansör sektöründeki varlığına dikkat çeken Merve Uysal, genç kadınlara teknik alanlara yönelmeleri konusunda cesaretlendirici tavsiyelerde bulundu. Uysal, "Benim tavsiyem çocuklarının geleceğini mutlaka 4 yıllık üniversite bitirmelerine bağlayan ailelere olacak. Günümüzde artık üniversite mezunu olmak tek başına bir işe yaramıyor. Ben mühendis olarak mezun oldum ama işe çırak olarak başladım. Mühendisli mesleğinin yeni bir ürün tasarlamak veya var olan bir ürünü geliştirmek üzerine kurulu bir meslek olduğunu varsayarsak iş hayatında aktif olarak mühendislik yaptığımı düşünmüyorum. Çalışma hayatımda daha çok iş takibi yapıyorum. Aldığımız eğitim ve yanlış olan zihniyetimiz ile mezun olduktan sonra mühendislik yapmak çok zor, özellikle belli bir yaştan sonra öğrenmek daha da zor. Teknik el becerisinin ve üretkenliğin başarı sağladığı bir dönemde yaşıyoruz. Ailelerin kız, erkek fark etmeksizin teknik liselere yönelmesini ve çocuklarının geleceğini erken yaşta şekillendirmesini tavsiye ederim.

Gençlerimizin özellikle üniversitelerin teknikerlik bölümlerinde eğitim almaları, daha sonra mühendislik eğitimlerini tamamlarını mantıklı buluyorum. Kız kardeşim Melike Uysal'ı da bu şekilde yönlendirdim. Kendisi Burdur’da mekatronik teknikerliğinde okuyor ve benimle birlikte çalışıyor. Bu sayede teorik olarak aldığı eğitimi teknik olarak pekiştiriyor ve mesleğini öğreniyor. Okulda verilen projeleri şirkette uygulamalı olarak yapıyor. Şu anda yazılımı ve tasarımı kendisine ait olan uzaktan kontrollü bir asansör projesi üzerinde çalışıyor. Aldığı eğitim ve erken yaşta işe başlamasından dolayı kardeşim Melike Uysal'ın gelecekte çok başarılı olacağını düşünüyorum." dedi.

Merve Uysal’ın hikayesi, mühendislik alanında kadınların karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukları aşma yolundaki azimlerini ve kararlılıklarını gözler önüne seriyor. Sektördeki kadın mühendislerin seslerinin daha fazla duyulması, sadece mühendislik camiasında değil, tüm topluma örnek teşkil ediyor.

Sosyal medyanın kadın mühendisler için bir dayanışma ve iş birliği platformu sunduğunu da sözlerine ekleyen Merve Uysal sözlerini; "Kardeşim Melike Uysal, diğer kadın mühendislerle iletişim kurarak bilgi alışverişinde bulunuyor. Bu tür bir dayanışma, asansör sektöründe özellikle de sahada kadın mühendislerin sayısını arttırabilir ve sektördeki yerlerini sağlamlaştırabilir. Kadınların teknik olarak daha verimli olduğunu iş düzeni, planlama ve takip konularında erkeklere oranla daha başarılı olduklarını düşünüyorum." diye bitirdi.