Ömer Nasuhi Haskul: Gelişen trendler kompozit malzemeler ile daha hafif ve daha mukavim ürünler üzerine
Ömer Nasuhi Bey, enerji verimliliği, şirketinizin ürün geliştirme stratejisinde nasıl bir yer tutuyor? Ürünlerinizi tasarlarken enerji tüketimini en aza indirmek adına ne tür araştırmalar ve geliştirmeler yapıyorsunuz?
Ülkemizin çoğunlukta dışa bağımlı olduğu enerji konusunda firmamız her adımında enerji verimliliğini temel stratejilerimizden biri olarak konumlandırmakta. Şöyle ki; tüm makine parkuru tercihimiz, tesis planlamamızda ve ürün tasarımlarımızda maksimum verimi hesap ederek adımlar atıyoruz. Ürün tasarımlarımızda üretimdeki tüm proseslerimizden maksimum performans elde edecek tüm öncelikleri uygulamaktayız. Son teknolojideki üretim hattı makina parkurumuzda tüm ölçümlerimiz yapılabilmekte.
Öncelikle seri üretim ile duruş sürelerinin minimuma indirgenmesi, tasarımda optimum hammadde kullanımı, en az proses ile üretimin tamamlanması, ürün istasyonları arasında minimum hareket, hat optimizasyonu, robotlu üretimler ile kusursuz sonuçlar ve minimum fire hesabı planlamalarımız arasındaki konulardan bazılarıdır.
Ürünlerinizde enerji verimliliği sağlayan hangi teknolojiler öne çıkıyor? Bu teknolojilerin asansör sistemlerinin genel performansına olan etkisi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Asansör sistemleri içerisinde regeneratif çözümler dışında frekans kontrollü sürücüler, mıknatıs sistemli motorlar, sürtünmeyi aza indirgeyen patenler, birbiri üzerinde çalışan kompanentlerin hassasiyet uyumları, hareketli kompanentlerdeki performans analizleri öne çıkan konular.
Yeni geliştirdiğiniz ürün modellerinde enerji verimliliği konusunda ne gibi iyileştirmeler sundunuz? Önceki modellere kıyasla enerji tüketiminde ne kadar bir düşüş sağladınız?
Gelişen trendler kompozit malzemeler ile daha hafif ve daha mukavim ürünler üzerine. Bizlerde olabildiğince az operasyon ile üretebileceğimiz ürünler üzerine çalışmaktayız. Kabin ve kapı grubunda özellikle üretim sarfiyatı ve işçiliklerin %8-10 arasında düştüğünü gözlemlemekteyiz.
Enerji verimliliğini artırmak amacıyla kullandığınız motor sistemleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Özellikle enerji tasarruflu motorlar ve frenleme sistemleri konusunda ne tür yenilikler sunuyorsunuz?
Enerji verimliliği yüksek olan mıknatıslı sistemler olarak üretilen dişlisiz makine olarak bilinen ürünleri ağırlıkta kullanıyoruz. Tabi asansör sistem tasarımlarında olabildiğinde hafif ve hareketi kolaylaştıran dengeli dizaynlarımız ile optimum performans almaktayız.
Üretiminizde regeneratif enerji teknolojisi kullanıyor musunuz? Kinetik enerjinin geri dönüşümü ile elde edilen enerji verimliliği konusunda hangi sonuçları elde ettiniz?
Regeneratif sistemli sürücüler Yerli üretimlerde oldukça sınırlı kullanılmakta. Özellikle yurtdışı tedarikli projelerde bu teknolojiyi müşterilerimize sunmaktayız. Geri kazanımla üretilen elektrik kayda değer miktarda olup kullanıma bağlı olarak bu sistem farkını 3-8yıl arasında ürettiği enerji ile amorti etmektedir.
VDI 4707 ya da ISO 25745 gibi enerji verimliliği standartlarına uygun sertifikalara sahip olmanın ürünlerinizin pazarlanmasında nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
Bu sertifikalar pazarlamada önemli argümanlar, Avrupa pazarında ve katma değerli projelerde tercih edilmekte. Fakat esas olarak henüz bu teknolojili ürünlerin ulaşılabilir fiyatlar seviyesinde olmaması mevcut daralan pazarda sınırlı tercih edilmekte.
Gelecekte enerji verimliliği alanında hangi teknolojik yenilikleri ürünlerinize entegre etmeyi planlıyorsunuz? Sektörde önümüzdeki yıllarda enerji verimliliği ile ilgili beklenen gelişmeler hakkında öngörüleriniz nelerdir?
Enerji verimliliği konusu yüksek oranda enerjide dışa bağımlı ülkemizde her zaman önceliklerimiz arasında olacaktır. Malumunuz asansör sistemi karşılıklı 2 kütlenin değişken ağırlıklarının hareket ettirilmesi üzerine kurulan bir döngü, bu döngüye eklenecek sistemler ile mevcut ağırlıkların yer çekimine karşı enerji harcamadan yaptıkları aşağı yöndeki hareketlerinden enerji elde edilmesi üzerine bir çalışmamız bulunmakta. Boş kabin yukarı gelirken karşı ağırlığın aşağı yönlü hareketinden, dolu kabin aşağı hareket ederken ise kabinin aşağı yönlü hareketinden bir enerji kazanımı kullanılan milyonlarca asansörü bir enerji üretim santraline çevirebilir.