
"Vital Grup olarak zorlu geçen 2024’ü fırsata çevirdik. 2025'i ise sıçrama yılı olarak görüyoruz."
2024, asansör sektöründe tüm zorlukların yoğun yaşandığı bir yıl olarak öne çıktı. Vital Grup, sektörün genelindeki azalan talep ve yoğun rekabet ortamına rağmen stratejik adımlar atarak, teslim sürelerini kısaltıp, üretim süreçlerini hızlandırdı. Vital Grup Operasyon Direktörü İsmail Çavdar, yaptığı açıklamalarda, zorlukların fırsata dönüşebileceğini belirterek, 2025 yılına yönelik büyük hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.
2024 yılı, asansör sektörü için nasıl bir yıl oldu? Şirketiniz açısından bu yılı nasıl değerlendiriyorsunuz?
2024 yılı tüm sektörler gibi asansör sektöründe de talebin azaldığı ve rekabetin çok acımasız olduğu bir yıl oldu. Vital Grup olarak biz 2024 yılının ikinci yarısını stratejik planlama, dijitalleşme ve üretim süreçlerimizi hızlandırma çalışmalarına ayırdık. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak da müşterilerimiz için termin süremizi 3 haftaya indirerek, ürün tesliminde daha hızlı bir firma olduk. 2024 yılını da büyüyen firmalar arasında yer alarak tamamladık.
2024’te sektörde yaşanan zorluklar ve fırsatlar nelerdi? Şirketiniz bu süreçleri nasıl yönetti?
Yaşanan tüm zorlukların ve olumsuzlukların aynı zamanda fırsat olduğuna inanıyoruz. Bunun için de swot analizi ile önce kendi analizimizi yaptık. Güçlü yönlerimizi ve zayıf yönlerimizi belirledik. Fırsatlarımızı ve tehditlerimizi belirledik. Tehditlerimizi fırsata çevirmek ve zayıf yönlerimizi güçlü yönlerimize dönüştürmek için risk analizimizi tamamladık. Risk puanlarımıza göre önceliklerimizi belirledik ve aksiyonlarımızı aldık.
Küresel piyasalarda Türk asansör firmalarının rekabet avantajını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk asansör firmalarının sektörde hak ettiği yerden çok uzakta olduğunu düşünüyorum. Öncelikle rekabet gücümüzü artırmamız için kayıplarımızı görünür hale getirmek gerekiyor. Kayıplarımızı azaltarak maliyetimizi düşürmemiz gerekiyor. Yerinde kalite uygulamalarıyla kalitemizi arttırmamız ve süreçlerimizi standartlaştırmamız gerekiyor. Türkiye Çin’e göre daha hızlı teslimat yapabilecek coğrafi konuma sahip iken bu avantajını maalesef kullanamıyor. Dinamik, genç ve nitelikli iş gücümüz var iken maalesef bu iş gücünü asansör sektörüne çekemiyoruz.
Karbon ayak izini azaltmaya yönelik çözümler geliştirdiniz mi? Bu konuda firmanızın 2025 hedefleri nelerdir?
İklim değişikliği; kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılması sonucunda atmosfere salınan zararlı gazların artması ile birlikte küresel sıcaklık artışının giderek hızlanmasıyla ortaya çıkan bir sorun. Gezegenin varlığını, insan sağlığını, ekosistemi ve küresel ekonomiyi yakından ilgilendiren bu konuyla başa çıkabilmek için ise atılması gereken pek çok farklı adım bulunuyor. Biz de bu yolda politikamızı; Enerji verimliliğini benimsemek ve buna uygun çalışmalar yapmak, atık azaltımı, atık yönetimi yapmak ve ekip arkadaşlarımızı bilinçlendirmek olarak belirledik.
2025 yılı için sektörde nasıl bir büyüme bekliyorsunuz? Bu büyüme firmanızın stratejilerine nasıl yansıyacak?
Stratejik planlarımızı uygulamaya başladığımız 2025 yılı Vital Grup için sıçrama yılı olacak. Bu sıçrama için tüm ekibimiz ile birlikte hazırlıklarımızı tamamladık, eksikliklerimizi giderdik, önlemlerimizi aldık. Enerjimiz ve motivasyonumuzu yükselterek azimle çalışıyoruz. Bu büyüme bizim için Vital Grup olarak stratejilerimizin, çabalarımızın ve inancımızın doğal bir sonucu olacak.
2024 yılında teknoloji yatırımları ve ürün geliştirme konularında hangi adımları attınız? Teknolojik yenilikler açısından 2025 yılında hangi alanlarda yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz?
Vital Grup olarak 2024 yılı dijitalleşme adımlarımızı tamamladığımız, kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planlarımızı olgunlaştırdığımız yıl oldu. Depo otomasyon sistemini, CRM sistemini ve MES (Üretim Yönetim Sistemi) sistemini ERP programımıza entegre ettik. 2025 yılında dijitalleşme süreçlerimizi daha da geliştirerek müşterilerimize daha kaliteli, daha hızlı ve daha düşük maliyette ürün sunmak istiyoruz.
İhracat hedeflerinizi büyütmek için 2025 yılında ne tür stratejiler uygulayacaksınız?
Öncelikle Vital Grup standartlarını oluşturduk. İSO 9001-2015 standartlarına göre yönetim süreçlerimizin kurulumlarını tamamladık. TS EN 81-20 standardına göre de ürünlerimizi revize ettik. Hedef ülkeler için eksik sertifikalarımızı tamamladık. Özel müşteri talepleri için dinamik süreçler oluşturduk. 2025'te çok daha fazla müşteriye çok daha fazla tekrarlarla ulaşmak için yola çıktık. Müşterilerimizi ekibimizin parçası olarak görüyoruz. Tüm projelerimizi birlikte hazırlıyoruz. 2025 yılı itibari ile müşterilerimizle birlikte çalışma süremizi kalıcı olarak yükseltmek istiyoruz. Kalıcı müşteri memnuniyeti yegâne hedefimizdir.
2025 yılında küresel rekabette nasıl bir pozisyon almayı hedefliyorsunuz? Uluslararası iş birlikleri veya ortaklıklar konusunda planlarınız nelerdir?
2025 yılında Vital Grup sektörde çok güçlü, hızlı ve çevik çözüm ortağı olarak konumunu belirleyecek. Uluslararası alanda müşterilerimiz ile çok güçlü ve kalıcı iş ortaklıkları kurmak istiyoruz. Bu doğrultuda ciddi adımlar atıyoruz. Stratejik hedeflerimizin temeline de uluslararası iş ortaklığını koyduk. Tedarikçi firmalarımızla, hızlı ve çevik üretim gücümüzle ve müşterilerimizle 2025 yılında birçok başarı hikâyesi yazacağımıza inanıyoruz.
2025 yılı için asansör sektörüne yönelik öngörüleriniz nelerdir? Sizce sektörün gelecekteki en büyük fırsatları ve tehditleri neler olacak?
2025 yılı Türk asansör sektörü için standartlaşmaya açılan kapı olacak. Atölyelerde gelenekçi üretim yöntemleri yerine; yeniliklere açık, müşteri taleplerine öncelik veren, termin ve kalite odaklı çalışan, hızlı ve dinamik üretim yöntemlerinin benimseneceği bir yıl olacak. Bir zamanlar büyük balık küçük balığı yerdi. Şimdi ise hızlı ve çevik balık tüm balıkları yiyor. Türk asansör sektörünün bir an önce hızlı ve çevik balıklar arasında yerini alması gerekiyor. En büyük fırsat hız ve çeviklik olurken en büyük tehdit ise niteliksiz iş gücü olacak. Bu tehdidin panzehri ise insana yatırım olacaktır.